Az LMP-sek a Bajcsy-Zsilinszky úti székházban kezdték az estét, ahol megjelent többek közt Kukorelly Endre író és Bozóky András volt kulturális miniszter, és még az amerikai nagykövet is villámlátogatást tett. Az eredmények nyilvánosságra kerülése után Schiffer András listavezető köszönőbeszédet mondott, majd az LMP-sek átvonultak szimpatizánsaikhoz a Nagymező utcai, dugig tömött Instantba, ahol sárga műanyaglabdák közt buliztak.

18.06
A zöld gondolat lengi be az LMP irodáját

Az LMP Bajcsy-Zsilinszky úti központja egy nagyobb méretű első emeleti lakás, ahol egyelőre javarészt LMP-tagok - köztük Jávor Benedek, a párt budapesti listavezetője - és újságírók gyülekeznek, szimpatizánsokat alig látni. A helyszín jellegzetessége tudósítónk szerint, hogy a környezetvédelmi dolgokra nagyon adnak, például több szelektív hulladékgyűjtő van kihelyezve, a vécé pedig kék folyadékkal öblít. Van a lakásban egy központi sajtóterem, ahol majd a sajtótájékoztatót tartják.

18.26
Az LMP-s jelölt nem izgul

Tudósítónk váltott néhány szót Polákovics Balázzsal, aki a huszonkettedik kerületben, a 32-es egyéni választókörzetben indul. Saját magának 8-9%-os eredményt jósolt választókörzetében, de nyugodtnak vallotta magát, állítása szerint nem izgul az eredmény miatt, mert az LMP be fog jutni a parlamentbe.

18.30
A vidéki tanár elmeséli, hogy lett budapesti LMP-aktivista

Egy roma fiatal, aki az egyik angyalföldi választókörzetben aktivista, tudósítónknak elmesélte, hogyan került közel az LMP-hez: egy vidéki városban tanított 16-17 éveseket, de "sok volt neki az a munka", ezért úgy döntött, hogy inkább felköltözik Budapestre. A fővárosban találkozott az LMP szórólapjával, amely szimpatikus volt számára, ezért elkezdett kérdezősködni a párt után. Végül beszállt segíteni a választási felkészülésbe, a kopogtatócédula-gyűjtés első néhány napja alatt 30-40 cédulát összegyűjtött, és mindenki nagyon elégedett volt vele.

18.38
Gerhard Jordan szerint az sem baj, ha az LMP nem jut be a parlamentbe

Gerhard Jordan, az osztrák Zöld párt külpolitikai tanácsadója, aki az LMP-irodában tartózkodik, azt mondta tudósítónknak, hogy ugyan nagyon szurkol azért, hogy bekerüljön a párt a parlamentbe, de szerinte nem akkora baj az sem, ha nem érik el a bejutáshoz szükséges szavazatszámot, mert már az is nagy szó, hogy el tudtak indulni a választáson, és véleménye szerint az LMP ősszel mindenképpen nagy sikereket fog elérni az önkormányzati választásokon. Hozzátette, hogy szerencsésebb, ha egy párt lassan épül fel, mint ha hirtelen nő nagyra, mert utóbbi helyi szinten később gondokat okozhat.

18.56
Sok nagykövetséget érdekel az LMP

Tudósítónk megtudta, hogy az eredményváró rendezvényre bejelentkezett több nagykövetség, köztük a dán, a holland, a svéd, a kanadai és a német is. Még nem lehet tudni, hogy a követségekről kik képviseltetik magukat, és nagykövetek megjelennek-e majd a helyszínen. Schiffer András viszont közben befutott.

19.04
Zalaegerszegen ötvenen is kíváncsiak lettek volna Kukorellyre

Tudósítónk Zala megyei jelöltekkel beszélgetett a büfépultnál. Mező János, az LMP Zala megyei területi listavezetője, zalaszentgróti jelölt elmesélte, hogy az EP-választás idején került közel az LMP-hez, és a civil szférából érkezett, mint - mutatott körbe az egybegyűlteken - a jelenlevők 50%-a. Saját esélyei miatt nem nagyon izgul, mert szerinte nem nagyon van esélye. Elmondta, hogy zalai fórumaikon nem voltak sokan, a zalaszentgrótira konkrétan egy ember ment el. Viant Zsolt, a zalaegerszegi jelölt viszont azt állította, ha Kukorelly Endre elment volna hozzájuk, ötven érdeklődőt is vonzott volna a zalaegerszegi fórum.

19.21
Kukorelly inkább nem találgat

Tudósítónk elcsípte Kukorelly Endrét, aki azonban nem volt túl közlékeny. Szabadkozott, hogy nem tudott részt venni a zalai fórumon, de saját kampánya intézése miatt nem jutott ideje arra, hogy elmenjen. Elmondta, hogy a mindössze két résztvevős pomázi fórumot követő szentendrei fórum sikeresebb volt, ott 20-25 érdeklődő jelent meg. A közvélemény-kutatók által közölt első eredményekre csak annyit reagált, hogy nem hisz a közvélemény-kutatóknak és az exit polloknak, és nem akar találgatásokba bocsátkozni az LMP eredményéről. 

19.25
A svédek is kíváncsiak az LMP-re

A svéd nagykövet bejelentkezett, és belga nagykövetségről is jön majd valaki az LMP-központba.

19.43
Orgazmusszerű élményről számolt be az LMP-s jelölt

"Hullámokban jön, mint az orgazmus" - kommentálta tudósítónknak a várakozást az LMP budapesti egyes választókörzetének jelöltje, Ertsey Katalin.

Szabó Tímea, az óbudai, harmadik választókörzet jelöltje optimistán nyilatkozott az ismertté vált felmérésekről. Azt mondta, hogy ezek jó hírek, és ezt kiegészítette azzal, hogy optimizmusát az is indokolja, hogy a közvélemény-kutatók a kis pártokat 1994 óta mindig is alulmérték. Arra a kérdésre, hogy mit fog csinálni először, amikor bemegy a parlamentbe, úgy felelt, hogy még nem tudja, mert az LMP vezetése kedden fog összeülni megbeszélni a további teendőket, amikor már kifújták magukat. Szabó beszélt a Faith Balázs ellen zajló etikai vizsgálatról is. Elmondta, hogy a vizsgálat már lezárult, és most már ők nem léptethetik vissza Faithot, csak ő maga léphet vissza. Ezt ígérete szerint meg is fogja tenni, valamint valószínűleg a pártból is ki fog lépni.

19.55
Az LMP örül a magas választási részvételnek

Az LMP örül annak, hogy a vártnál magasabb a választási részvétel, mert ez jót tesz a demokráciának - mondta vasárnap a párt szóvivője az MTI-nek. Jávor Benedek egyúttal szomorúnak nevezte, hogy miközben hetekkel korábban lehetett tudni, hogy milyen tömegben jelentkeztek át a választók más szavazókerületekbe, a választási szervek erre mégsem készültek fel.

(MTI)

19.59
Az LMP-babás lány nem aggódik

Tudósítónk a beengedőpultnál beszélgetésbe elegyedett azzal a lánnyal, aki az LMP óriásplakátján egy kisbabával pózol. A lány elmesélte, hogy egyetemista és nincsen saját gyermeke, egy másik LMP-s gyermeke szerepel vele a fotón. LMP-aktivista volt, és egy nap késő este hívták fel, hogy nincs-e kedve szerepelni a plakáton. Ő is úgy véli, az LMP eléri a parlamenti küszöb átlépéséhez szükséges szavazati arányt.

Forrás: LMP

20.08
Jávor Benedek már tudja, mi lesz az első

Jávor Benedek tudósítónk kérdésére, hogy, ha bekerülnek, mi lesz az elő dolguk a parlamentben, úgy válaszolt, hogy demonstratíve benyújtják a párt- és kampányfinanszírozásról szóló törvényjavaslatot, amelyet a Freedom  House-szal a Transparency Internationallel közösen dolgoztak ki.20.16
Ivády Gábor szerint 6,8%-ot ér el az LMP

Ivády Gábor ivádi polgármester és LMP-s jelölt tudósítónknak elmondta, hogy ő direkt nem tartott lakossági fórumot saját községében, hogy ne mossa össze polgármesterségét és jelöltségét. Viszont saját népszerűségét éppen azért nem tudja megítélni, mert a két dolog befolyásolja egymást. Megítélését a községben ellentmondásosnak tartja, erre példaként elmesélt két esetet is: amikor a focipálya melletti ronda, de a falusiak közös munkájával felépített betonkerítést lebontották és tetszetősebb fakerítésre cserélték, az sokak tetszését elnyerte, ugyanakkor azok, akik anno részt vettek az építésben, húzták a szájukat a dolog miatt. Hasonlóan megosztotta az embereket az a gesztusa is, amikor kiállt a parlament elé koldulni, hogy a falunak kisbuszra gyűjtsön.

Szemben az eddig kérdezettekkel, Ivády hajlandó volt tippelni az LMP eredményére: pontosan 6,8%-os eredményt jósolt pártjának. Ivády szerint korai még arról beszélni, hogy mi történik majd, ha bejutnak a parlamentbe, Szabó Tímeához hasonlóan ő is a keddi megbeszélésre hivatkozott. Azt mondta, még szóba sem került, hogy ki lehet a frakcióvezetőjük, így elképzelhetőnek tartja, hogy Schiffer András lesz az, de ugyanúgy azt is, hogy valaki más.

20.44
Füstös dohányzóban várnak az LMP-sek

Tudósítóink szerint az LMP-nél kicsit leült a hangulat, néhány ember elment, mások pedig feszülten várják, hogy mikor lesz vége a kampánycsendnek. A füstös dohányzószobában sokan ülnek a rossz képminőségű tévé előtt és nézik az OVB élő adását.

Bejött két rendőr a lakásba, de kiderült, hogy csak "egészségügyi okból" érkeztek. 

20.48
Az LMP szerint felsült az OVB

Nagyon komolyan felsültek a választási szervek - minősítette az újságírók kérdésére a kialakult helyzetet az LMP kampányfőnöke. Karácsony Gergely hozzátette, hogy habár a jogalkotó is rosszul szabályozta a problémát, de az "a banánhéj, amin elcsúszott a választási bizottság, tényleg nevetséges". Karácsony szerint "a kampánycsend intézménye felett eljárt az idő".

20.52
Péterfy Borit hallgatnak az LMP-sek

Tudósítónk több, kevésbé ismert jelölttel is beszélt, akik optimisták a párt parlamentbe kerülését illetően. Különféle információk terjednek az egyéni jelöltek eredményeiről, latolgatás, egyesek részéről dicsekvés zajlik, ugyanakkor a többség nem számít rá, hogy egyéniben bekerülhet. Azt mondják, az LMP építkező párt, sokan már az önkormányzati választások felé kacsintgatnak. CD-ről Péterfy Bori, illetve Kispál és a borz szól.

21.16
Pletykák szerint jól áll az LMP

Tudósítónk úgy hallja, hogy az LMP-s jelöltek egymás közt arról beszélnek, hogy nagyon jól áll az LMP, különösen Budapesten. Hivatalos információ nincs, csak félhivatalos csatornákon keresztül csordogáló értesülések. Egy olyan pletykát is sikerült elcsípni, mely szerint az egyik ferencvárosi körzetben a jobbikos jelöltet is megszorongathatják.

21:33
Karácsony Gergely a demokrácia hőseiről beszél

Karácsony Gergely amellett a rossz hír mellett, hogy a választási szervek képtelenek levezényelni a választást, egy jó hírt is közölt: szerinte örömteli, hogy sokan ennek ellenére is kivárják a sorukat a szavazásnál, ők a demokrácia hősei. Karácsony szerint a következő választásoknál el kell gondolkodni azon, hogy az internet korában szükség van-e még kampánycsendre. 

21.54
Pulóveres tacskó és kolbász az LMP-nél

Megjelent a lakásban egy rózsaszín pulcsiba bújtatott tacskó, de gyorsan levetkőztették. Közben elfogytak a szépen megkreált szendvicsek, helyüket rusztikus étkek váltották fel: kolbászkarikák, sajtszeletek és kenyérkaréjak. Tudósítónk szerint a kolbász nagyon finom.

22.04
Az LMP-sek a vártnál jobb eredményekről tudnak

Különböző meg nem erősített információk terjednek, melyek szerint az LMP igen jól, több helyen az előzetes becsléseket meghaladóan teljesített. Ivády Gábor szerint Miskolcon mind a négy választókörzetben 8-10% közti eredményt értek el. Mile Lajos, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei jelölt ezt megerősítette. Szerinte vidéken 6-7% körül, egyes budapesti körzetekben akár 10-20% körül is lesz az LMP eredménye. Újpesten például 15% feletti eredményre számítanak. A miskolci becsléseket Karácsony Gábor tréfásan úgy kommentálta, hogy "keveslem". Tudósítóink még senkivel sem beszéltek, aki azt mondta volna, hogy szerinte nem lesz meg az 5%. Ezeket a számokat független forrásból egyelőre nem lehet megerősíteni, de az LMP-nek is lehetnek küldöttei a szavazatszámláló bizottságokban, így a párt rendelkezhet hiteles információkkal a részeredményekről.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)