Lemondott Dávid Ibolya az MDF bukása után - percről percre

2010.04.11., 18:02

Lemondott az MDF elnöki posztjáról Dávid Ibolya, miután a párt csak 2,65 százalékot ért el a választás első fordulójában, így jócskán elmaradt a parlamenti küszöbtől. Dávid a párt elleni hisztérikus támadássorozatról, a szóvivő az MDF ellen alakult nagykoalícióról beszélt, mások a médiát okolták az LMP előretöréséért. Az [origo] kora estétől éjfélig élőben követte az MDF székházában történt eseményeket.

23.58 |

Kiürült az MDF-székház

Pár perccel éjfél előtt már csak néhány újságíró és a technikai személyzet lézeng a székházban. Néhány fiatal pártszimpatizáns távozás előtt a pulpitus mögötti nagy MDF-palkát mögött fényképezkedett.
23.44 |

Somogyi is felelősnek érzi magát

Dávid Ibolya bejelentése után Somogyi Zoltán az [origo]-nak elmondta, az MDF veresége neki mint kampányfőnöknek is személyes kudarc. Arra a kérdésünkre, hogy megérte-e összeállni az SZDSZ-szel és középre tolni a pártot, Somogyi  pár nap türelmet kért a helyzet értelmezésére.

Az LMP szerinte  "simán, szabadon, nyugodtan" tudott kampányolni, "nem volt olyan ellenfél, aki kritikát támasztott volna velük szemben". Mint mondta, a fő különbség a két párt között az volt, hogy az LMP végig tudta vinni tervezett kampányát, ám nem úgy élték meg, hogy az LMP lett volna a fő ellenfelük
 
"Volt olyan hangulat, hogy az egykori szabad demokrata szavazók azért nem akarnak az MDF-re szavazni, mert a SZDSZ-szel valamilyen kapcsolatot talált az MDF, ez is a vereség okai között van " - fogalmazott Somogyi. Szerinte sem az MDF, sem az LMP nem volt szervezetileg túl erős, "az LMP-ben viszont megvolt az az energia és erő, ami az MDF-ben talán nem volt jelen".

Somogyi reméli, hogy Bokros Lajost nem fogja eltántorítani ez az eredmény, mert az ő "tudására szüksége van az országnak". A kampányfőnök továbbra is büszke az MDF programjára, az eredményben pedig magát is felelősnek érzi.

23.29 |

Szécsi nem bánta meg, hogy csatlakozott az MDF-hez

Az MDF nagy visszatérőjeként emlegetett Szécsi Gábor az [origo]-nak azt mondta, a vereség ellenére sem bánta meg, hogy csatlakozott a párthoz, szerinte "újjá kell szervezni ezt a piacbarát, jobbközép alakulatot, hogy milyen néven, az mellékes".

Kérdésünkre válaszolva Szécsi közölte, egyelőre nem született döntés arról, hogy a párt támogat-e valakit a második fordulóban.

23.01 |

Lemondott Dávid Ibolya

Dávid Ibolya elismerte, hogy az MDF súlyos vereséget szenvedett, ezért lemondott a párt elnöki posztjáról. Dávid gratulát az első forduló győztesének, de szerinte az élet nem a győztest fogja igazolni. Úgy véli, az elmúlt hetekben hisztérikus támadássorozat érte az MDF-et, ezért a pártnak alig volt lehetősége arra, hogy a programjáról beszéljen, ehelyett beadványokat fogalmaztak, ilyen körülmények között pedig csak ezt az eredményt tudták elérni. 

Dávid ugyanakkor belátta, hogy ők is követtek el hibákat, amelyekért vállalja a felelősséget. A távozó pártelnök a győztesektől mértéktartást és visszafogottságot kért.  

Fotó: Mudra László [origo]
Kattintson még több képért!

22.40 |

Csalódott és nagykoalícióról beszél az MDF

"Nyilvánvalóan csalódottak vagyunk, de várjuk a 30 százalék feldolgozását" - mondta Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője arra regálva, hogy az MDF jelen állás szerint nem jut be a parlamentbe. "Bízunk benne, hogy a budapesti eredmények fel fogják kicsit javítani a az eredményt" - tette hozzá a szóvivő, de a számokba nem akart belemenni, inkább párt programjának ismertetésébe kezdett.

"Az MDF egy rendkívül ellenséges kampányban vívta meg küzdelmét az elmúlt hetekben, hónapokban. Az országos és fővárosi választási bizottságban, úgy tűnik, egy nagykoalíció alakult ki az MDF ellen, hogy ne tudjunk listát állítani" - mondta Kerék-Bárczy. 

22.26 |

Nagy a csend az MDF-nél

Megkértük Trencsényi Dávidot, kommentálja, hogy az MDF az első eredmények alapján 2,5 százalékon áll, a párt sajtósa azonban szótlanul elvonult az [origo] tudósítója mellett. Jelenleg egyetlen politikus sem mutatkozik, valamennyien az emeleten vannak. 

22.07 |

Bokros: Kampánycsend van, s ez jó

Pár perccel 22 óra után megkérkezett Dávid Ibolya pártelnök és Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt. Az [origo] azt kérdezte tőlük, mit szólnak az elhúzódó szavazáshoz, mire Dávid Ibolya türelemre intett, kijelentve, hogy egy órán belül most már úgyis minden kiderül, míg Bokros talányosan csak annyit mondott: "hát kampánycsend van, s ez jó".

Fotó: Mudra László [origo]
Kattintson még több képért!

A gyors válaszok után mindketten az emeletre siettek. Dávid Ibolya fehér kiskosztümben jött, Bokros pedig a székházban általánosnak mondható zöld nyakkendőt visel.   

20.47 |

Elővették a pálinkát az MDF-esek

A székház emeletéről tudósító forrásunk szerint most már inkább boroznak az MDF politikusai, de előkerültek a pálinkás üvegek is. Állítólag Bokros is "érkezőben van".

Fotó: Mudra László [origo]
Kattintson még több képért!

20.35 |

Az MDF szerint már nem tud jót lépni az OVB

"Már nincs jó lépés" - mondta [origo]-nak Somogyi Zoltán az OVB azon felvetésére, hogy az urnák lezárása után el kéne kezdeni a részeredmények közlését.

20.21 |

A médiát hibáztatják az MDF-esek

Forrásunk szerint 40-50 politikus tartózkodik a székház emeltén, többen söröznek, és a médiát kárhoztatják amiatt, hogy a kampány hajrájában feljött az LMP.

20.15 |

Tomcat elbiciklizett

Tomcat elhagyta az MDF székházat, és kerékpárral távozott a helyszínről. 

21.10 |

Az MDF választ vár az OVB-től

Az MDF reméli, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) választ tud adni arra, hogy országszerte több szavazókörben miért nem tudták leadni voksukat az állampolgárok 19 óráig - mondta Somogyi Zoltán az újságíróknak. Hozzátette, az MDF nem kezdeményez vizsgálatot az ügyben.

21.08 |

Elfogyott a szendvics az MDF-nél

Elfogytak a szendvicsek a székház kertjében felállított sörsátorban és a székház nagytermében. A párt vezetése továbbra is a sajtótól elkülönülve, az emeleten várja a fejleményeket, csak Somogyi jelenik meg időnként, pár perce egy cigit is elszívott. Slosár Gábor képviselőjelölt szerint a politikusok nem idegesek, türelmesen várnak és nézik a tévét.

Fotó: Mudra László [origo]
Az utolsó falatok

20.42 |

Bokrosék még sehol, Tomcat fotózik

Megjött Bánk Attila, azt viszont továbbra sem tudják, hogy mikor érkezik Dávid Ibolya és Bokros Lajos. Tomcat viszont megvan, épp egy fényképezőgéppel a kezében vonult el az [origo] tudósítója mellett.

20.31 |

"Nem is vagyok tagja az MDF-nek"

Somogyi fáradhatatlanul vitatja az exit pollok megbízhatóságát: "Mindenki számoljon utána, hogy az elmúlt választásokon ki hány százezer szavazót tévesztett el. Érdekes játék, és most valószínűleg pláne mindenkit érdekel, mert 10-ig, 11-ig valószínűleg semmit nem fogunk tudni a választások eredményéről."

"Mi lenne, ha még én is pesszimista lennék, nemcsak a körülöttem lévő újságírók?" - válaszolta az MDF esélyeit latolgató kérdésre.

Fotó: Mudra László [origo]
Kattintson még több képért!

Az MDF esetleges B tervéről azt mondta, hogy az ő feladata a kampány irányítása volt, nem is tagja az MDF-nek.

Somogyi azt állítja, a már lezárt szavazókörökből sem kaptak tájékoztatást az eredményekről a párt szavazatszámlálóitól.

20.15 |

MDF: Szokatlan a csúszás, de rendben van

Nagy Tamás soproni képviselőjelölt szerint szokatlan az elhúzódó szavazás, de "ha a törvények ezt írják elő, akkor rendben van".   

20.10 |

Somogyi a Real-Barcát emlegeti

Somogyi Zoltán ahhoz hasonlította az előzetes felméréseket, mint amikor a Real-Barca meccsek eredményét latolgatják az újságírók. A kampányfőnök elmondta azt is, hogy eredetileg kilencven százalékban az MDF programjáról akartak beszélni a kampány során, és csak a tíz százalékot szántak volna az ellenfelekre, ez az arány azonban megfordult az MDF-et ért folyamatos támadások miatt.

19.50 |

Két óra semmi az MDF-nél

Somogyi most "két óra semmi lesz!" felkiáltással lejött az emeletről az újságírók közé. Az egyik pártag szerint a politikusok fenti főhadiszállásán sem történik semmi, azon kívül, hogy gyorsan fogynak a szendvicsek. Debreczeni József a feleségével nézelődik, a hangulatot továbbra is "várakozó" forrásunk szerint.

Fotó: Mudra László [origo]
Kattintson még több képért!

19.41 |

Az MDF-szóvivő kevesli a szavazók számát

Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője szerint a demokráciának tenne jót, ha minél többen szavaznának. A politikus annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy a választásra jogosultak 59,28 százaléka, 4.752.052 ember szavazott 17.30 óráig. Kerék-Bárczy szerint a magas részvételi arány azt jelentené, hogy minél többen részt akarnak venni a közéletben, véleményt akarnak mondani, és mindez a demokrácia minőségét javítaná.

Előző
  • 1
  • 2
Következő