Vasárnap reggel 6 órakor megkezdődtek a 2010-es országgyűlési választások. Ebben a cikkünkben részvételi adatokat talál és a szavazás közben történt rendkívüli eseményekről olvashat. Este 7-től pedig részletes információkat és elemzéseket olvashat a szavazás eredményéről.

06.00
Hogyan szavazhatunk vasárnap?

Személyazonosító okmánnyal lehet szavazni vasárnap, az országgyűlési választások első fordulójában. A szavazóhelyiségek reggel 6-tól este 19 óráig vannak nyitva. A szavazás módjáról itt talál részleteket. A kampánycsend is 19 óráig tart, utána kiderül, melyik párt milyen eredményt ért el. Kövesse az eseményeket az [origo]-n!

08.00
Alacsonyabb a részvétel, mint 4 éve

A választásra jogosultak 1,61 százaléka, 128 505 ember ment el szavazni a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások első fordulójában reggel 7 óráig az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint. Részletek itt.

08.29
Tűzoltók világítottak egy szavazókörben

A tűzoltóság áramfejlesztője segítségével sikerült a világítást megoldani reggel hat órára a soproni 21. számú szavazókörben, így a választás ott is időben megkezdődött - tájékoztatta Debreceniné Pócza Márta, a területi választási iroda vezetőhelyettese az MTI-t. A soproni szavazókörben - és környékén - hajnalban azért nem volt áram, mert egy baleset során Sopronkőhidánál kidőlt egy villanyoszlop.

09.10
Pecsét nélkül érvénytelen a szavazólap

Érvénytelen az a szavazat, amelyet nem pecsétel le a választópolgár jelenlétében a szavazatszámláló bizottság a mai országgyűlési képviselő-választáson. A szavazatszámláló bizottság először ellenőrzi a választópolgár személyazonosságát és lakcímét, és azt, hogy szerepel-e a névjegyzékben. Ha a választói névjegyzékben megtalálja a polgár nevét, a szavazólapokat a hivatalos bélyegzővel - a választópolgár jelenlétében - lebélyegzi, és a hozzá tartozó borítékkal átnyújtja a választópolgárnak. Fontos szabály, hogy ha hiányzik a bélyegző, a szavazat érvénytelen. A szavazólapokat tilos előre lebélyegezni. (MTI)

09.20
Orbán Viktor leadta szavazatát

Leadta szavazatát Orbán Viktor, az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában vasárnap. A Fidesz elnöke Budapest XII. kerületében,  a Zugligeti Általános Iskolában voksolt. A pártelnök, kormányfőjelölt reggel 8 óra után pár perccel feleségével és két legidősebb gyermekével érkezett a szavazókörbe, ahol jelentős sajtóérdeklődés mellett, kéttucatnyi fotós és operatőr előtt dobták be szavazólapjukat az urnába.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a képre fotógalériánkért!

09.51
Reggel 9-kor is kevesebb volt a szavazó, mint 4 éve

Reggel 9-ig a választásra jogosultak 10,23 százaléka ment el szavazni az Országos Választási Iroda adatai szerint, ami alacsonyabb, mint a 4 évvel ezelőtti részvételi arány. 2006-ban a választásra jogosultak 11,39 százaléka ment el szavazni 9-ig. Még mindig Jász-Nagykun-Szolnok megye a legaktívabb, a megyék közül Szabolcsban szavaznak a legkevesebben, bár Budapesten még a szabolcsinál is alacsonyabb volt a részvétel 9-kor.

Részletek itt.

10.16
Egyedül szavazott Bajnai

Bajnai Gordon miniszterelnök vasárnap kora délelőtt a főváros XII. kerületében, a Virányosi úti általános iskolában leadta szavazatát. A miniszterelnök egyedül - testőrei kíséretében - érkezett a szavazókörbe.

(MTI)

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Több fotóért kattintson a képre!

10.22
Kedélyesen szavazott Bokros

Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje is leadta szavazatát a vasárnapi országgyűlési választáson a XVIII. kerületben. Bokros családjával érkezett, és nem nyilatkozott, mert mint mondta, kampánycsend van.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több képért kattintson a fotóra!

10.29
A szavazók szervezett szállítása miatt tettek panaszt Szabolcsban

Egy helyi képviselőjelölt szerint több szabolcsi településen kocsival szállítják a szavazókat a szavazókörökhöz. A jelölt szerint van olyan település, ahol 26 kocsival furikázzák a voksolókat és a szervezők azt is felírják egy listára, ki szavazott már.

Részletek itt.

10.33
Írásban még lehet mozgóurnát kérni

Írásban, meghatalmazással kérhet mozgóurnát a szavazatszámláló bizottságtól az a választópolgár, aki beteg, vagy mozgásában korlátozott. Azokat a választókat, akik mozgóurnát igényeltek, a szavazatszámláló bizottság két tagja keresi fel a szavazókör illetékességi területén a voksolás időszakában. A szavazatszámláló bizottság a mozgóurnát kérőkről nyilvántartást vezet, amelyet a testület tagjai magukkal visznek. A mozgóurna helyszínre vitelét úgy kell megszervezni, hogy eközben a szavazókörben dolgozó szavazatszámláló bizottság tagjainak száma ne csökkenjen a határozatképes (három, vagy öt fős) létszám alá. A szavazóhelyiségben történő szavazást a mozgóurna kivitele nem akadályozhatja, a szavazásnak folyamatosnak kell lennie.

(MTI)

10.39
El akarta égetni a szavazólapot egy celldömölki férfi

Kivitte a szavazóhelyiségből az átvett szavazólapokat, és azzal fenyegetőzött, hogy elégeti őket egy választópolgár vasárnap reggel Celldömölkön, a 2-es szavazókörben - tájékoztatta az MTI-t Baranyai Attiláné, a helyi választási iroda vezetője. A férfi, miután szabályosan átvette a két szavazólapot, a bizottság elnökének kérése ellenére kivitte azokat a szavazóhelyiségből, és közölte, hogy az értesítővel együtt az épület előtt el fogja égetni őket - mondta. A helyi választási iroda vezetője hozzátette: azt, hogy végül mi lett a szavazólapokkal, nem tudják, de tudomása szerint rendőrök igazoltatták a férfit, és már nem találták meg nála a lapokat. A helyi választási iroda vezetője hozzátette: a szavazatszámláló bizottság értesítette a rendőrséget, amely ellenőrizte a helyszínt, de égetésre utaló nyomokat nem talált.

(MTI)

10.41
Húgával ment szavazni Schiffer

Schiffer András, az Lehet Más a Politika (LMP) listavezetője kevéssel délelőtt 10 óra után a főváros V. kerületében, a Fővám téren adta le szavazatát. A politikus, akire több fotós és újságíró is várt, húgával és unokaöcsével érkezett szavazni.

(MTI)

Forrás: MTI/Földi Imre
Még több képért kattintson a fotóra!

11.04
Vona a feleségével ment szavazni

Leadta szavazatát Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje vasárnap délelőtt, nem sokkal 10 óra után a főváros III. kerületében. A Jobbik elnöke feleségével jelent meg az óbudai Nagy László Általános Iskolában berendezett szavazókörben. 

(MTI)

Forrás: MTI/Soós Lajos
Még több kép a fotóra kattintva!

11.13
Mennyit tud a választásról? Tesztelje magát!

Választási játék a Kvízparton, kattintson ide.

11.22
Semjént elkísérte szavazni elsőszavazó lánya

Leadta szavazatát vasárnap délelőtt, nem sokkal fél tizenegy előtt Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a főváros II. kerületében. Semjén Zsolt felesége, édesanyja és első szavazó lánya kíséretében gyalogosan érkezett a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban kialakított szavazókörbe.

(MTI)

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

11.41
A választók negyede szavazott 11 óráig

A választók 24,78 százaléka ment el szavazni 11 óráig az Országos Választási Iroda adatai szerint. Ez alacsonyabb, mint a négy évvel ezelőtti részvételi arány, 2006-ban a választók 27,23 százaléka járult az urnákhoz 11 óráig.

Részletek itt.

12.00
19 szavazót vissza kellett hívni az urnához Egyházashetyén

A Vas megyei Egyházashetyén az elsőként urnához járuló tizenkilenc választópolgár csak az egyik szavazólapot vette át és töltötte ki  - erősítette meg Molnár Anikó, a helyi választási iroda vezetője az MTI értesülését vasárnap délelőtt. Tévedést történt, amit úgy próbálunk orvosolni, hogy mind a tizenkilenc választópolgárt személyesen megkerestük, és megkértük, hogy ismét fáradjon a szavazóurnához. Akik nem tudják ezt megtenni, azokhoz mozgóurnát vittünk - mondta. Hozzátette: eddig az érintett 19 választópolgár közül 15-en pótolták szavazatukat, adták le voksukat valamelyik egyéni jelöltre.

Molnár Anikó elmondta: a szavazatszámláló bizottság tagjai miután észlelték a tévedést, minden tőlük telhetőt igyekeztek megtenni a hiba kijavítására, amelyhez hasonló eddig nem fordult elő velük. Természetesen a később szavazó állampolgárok már mindkét szavazólapot megkapták - tette hozzá. A helyi választási iroda vezetője elmondta azt is: az esetről az után készítenek jegyzőkönyvet, ha már az összes hiányzó szavazólapot, illetve voksot pótolták.

(MTI)

12.27
A délig leadott szavazatok megsemmisítését kéri a panaszkodó jelölt

A délig leadott voksok megsemmisítését kéri az a képviselőjelölt, aki vasárnap délelőtt törvénysértés gyanúja miatt már tett bejelentést a baktalórántházi választókerületi, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi és az Országos Választási Bizottságnál. "Mindez ideig hathatós intézkedést nem tudtak hozni a csalássorozat megakadályozására, ezért (...) 12.00 órai hatállyal semmisítsék meg az eddig leadott szavazatokat" - olvasható a jelölt beadványában.

Részletek itt.

12.38
Mesterházy Attila Veszprémben szavazott

Leadta szavaztát Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje vasárnap 11 óra 15 perckor Veszprémben a Stadion utcai középiskola kollégiumában. Mesterházy felesége és két kisgyermeke társaságában szavazott.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

12.39
Dávid Ibolya ciklámen kabátban voksolt

Leadta szavazatát Dávid Ibolya, az MDF elnöke és listavezetője Tamásiban, a Vályi Péter Szakképző Iskolában lévő szavazókörben. Dávid ciklámen színű kabátban, a férje, Barbalics Miklós társaságában szavazott.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)