Országgyűlési választások 2010 - percről percre

2010.04.11., 9:16

Vasárnap reggel 6 órakor megkezdődtek a 2010-es országgyűlési választások. Ebben a cikkünkben részvételi adatokat talál és a szavazás közben történt rendkívüli eseményekről olvashat. Este 7-től pedig részletes információkat és elemzéseket olvashat a szavazás eredményéről.

20.02 |

Elutasították egy idős nő mozgóurna-kérelmét

Elutasított a helyi választási bizottság a főváros XI. kerület 19-es számú szavazókörében egy mozgóurna-igénylést, holott azt még április 7-én igényelték a mozgásában erősen korlátozott 96 éves asszonynak - közölte az MTI tudósítójának az idős hölgy lánya a szavazóhelyiség előtt vasárnap este. Április 7-én befogadott igény szerint a Bocskai úti általános iskolától, ahol a szavazókör működik, pár száz méterre lakik édesanyja, aki a korábbi választásokon is mozgóurnát igényelt, de a szavazatszámláló bizottság vasárnap késő délután úgy döntött, megtagadja ezt a fajta voksolási lehetőséget.  Bojta Károlyné így annak ellenére, hogy a nap folyamán többször is ígéretet kapott arra, hogy mozgóurnával szavazhat, nem élhetett állampolgári jogával - mondta az idős nő lánya, és megmutatta az MTI tudósítójának a döntésről született hivatalos végzést is. Közlése szerint emiatt panaszt tesz az Országos Választási Bizottságnál.

(MTI)

19.59 |

Visszalépett két jelölt Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében két párt egy-egy képviselőjelöltje vasárnap nap közben visszalépett - közölte Kovács János, a megyei területi választási iroda vezetője. A szerencsi választókörzetben a MIÉP, a miskolci 4-es számú kerületben pedig az MSZDP jelöltje döntött úgy vasárnap, hogy mégsem indul. A visszalépést nem kellett indokolni.

(MTI)

19.49 |

Tizenhét panasz Győr-Moson-Sopron megyében

Tizenhét panasz érkezett szombat délután óta a helyi választási bizottságokhoz Győr-Moson-Sopron megyében az országgyűlési voksolással összefüggésben - közölte kevéssel a vasárnap esti urnazárás után az MTI-vel Kovács Béla főjegyző. A beadványok egy része a kampányidőszakban, másik része a kampánycsend idején történt esetekkel volt kapcsolatos. "Szokványos ügyekben" emeltek kifogást, így legtöbbször plakát megrongálása vagy időn túli szórólapozás miatt kell eljárniuk a bizottságoknak. A főjegyző elmondta: Győrben nyolc, Csornán és kapuváron három-három, Mosonmagyaróváron két, Sopronban egy esetben fordultak a helyi választási bizottsághoz.

19.30 |

Káoszba fulladt a szavazás

A rengeteg nem otthon szavazó miatt káoszba fulladt a kampánycsend. A szavazás idejét meghosszabbították, várhatóan 1-1,5 órával tovább lehet szavazni.

Részletek itt.

18.54 |

20 embert kellett kezelni

Körülbelül 20 ember szorult ellátásra országszerte vasárnap a szavazással összefüggésben - jelentette a Független Hírügynökség. Többen elestek a lépcsőn, ők zömében boka- és térdsérüléseket szenvedtek. Akadtak olyanok is, akiket rosszullét miatt kellett kórházba szállítani. A legsúlyosabb eset a Veszprém megyei Berhidán történt. Az 58 éves asszony eszméletét vesztette, és bár a mentőknek sikerült újraéleszteniük, a kórházban meghalt. A legtöbb eset Budapesten történt, körülbelül az ellátottak fele került ki a fővárosból - mondta el a Független Hírügynökségnek Valics Dezső, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese.

18:48 |

Rosszullétek két szavazókörben

Tiszaföldváron vasárnap délután rosszul lett a jegyzőkönyv vezetője. A helyi választási iroda vezetője ezért berendelte a pótjegyzőkönyvezetőt, a munkát ő folytatta tovább. Délután öt óra előtt rosszul lett az egyik bizottsági tag a főváros XV. kerületében. Az érintetthez mentőt kellett hívni, de az esemény nem okoz fennakadást a szavazásban, a bizottság továbbra is határozatképes.

18:42 |

Áramszünet a budapesti Király utcai szavazókörben

Áramszünet volt Budapesten, a VII. kerület, Király utcai szavazókörben vasárnap délután, de ez a szavazást, illetve a szavazatszámláló bizottság munkáját nem akadályozta - mondta a Fővárosi Választási Bizottság szóvivője az MTI érdeklődésére. Amennyiben a technikai problémát nem sikerül elhárítani, urnazárás után a bizottság átvonul a helyi választási irodába, hogy ott végezze el a szavazatszámlálást - tette hozzá Agócsné Darai Terézia. A tűzoltók tájékoztatása szerint csőtörés miatt ment el az áram a Király utcában.

18.22 |

Megerősítették az "adminisztrációs erőket" Debrecenben

Negyvenöt perc alá csökkent a várakozási idő vasárnap délután a debreceni 22-es szavazókörben, miután megerősítették az adminisztrációs erőket - mondta el Szekeres Antal, a debreceni választási iroda vezetője vasárnap az MTI érdeklődésére. Szekeres szerint a szavazókörben a nap folyamán töb, mint egyórás várakozási idő alakult ki, miután ott adhatják le voksaikat az igazolással szavazók. Ezt követően egészítették ki a szavazókörben az adminisztrációs feladatokat ellátók számát. A debreceni 22-es szavazókörben az 1.100 helyi választópolgár mellé 1.200-an jelentkeztek be igazolással, ezért alakult ki a hosszabb várakozás, ellentétben a többi szavazókörrel, ahol szinte mindenütt folyamatos a voksolás - tette hozzá.

18:18 |

A területi listás szavazás mindenhol érvényes volt

Minden megyében és a fővárosban is érvényes a területi listás szavazás, mert a részvételi adatok szerint már mindenhol megjelent a választók legalább 50 százaléka. Az Országos Választási Iroda 17.30-kor összesített legutóbbi adatai szerint minden megyében és Budapesten is meghaladta a szavazási részvétel az érvényességi küszöböt. Ez azt jelenti, hogy várhatóan nem kell megismételni a területi szavazást, és így az OVB a jövő héten meg tudja állapítani a területi és országos mandátumok kiosztásához szükséges 5, illetve 10 százalékos határt.

18.14 |

Budapest és Nyugat-Magyarország a legaktívabb - részvételi adatok

A délután fél hatkor összesített részvételi adatok szerint a választók 59,28 százaléka ment el eddig szavazni. Ez elmarad a négy évvel ezelőtti részvételi aránytól, 2006-ban ilyenkor a választópolgárok 61,72 százaléka szavazott már.

Továbbra is a budapesti szavazók a legaktívabbak az országban, már több mint 63 százalékuk szavazott. Budapesten túl Pest megyében, Hevesben, Győr-Moson-Sopronban és Vas megyében van már 60 százalék fölött a részvételi arány. A legkevesebben eddig Baranyában és Jász-Nagykun Szolnok megyében szavaztak.

17.18 |

Kaposváron is sorbanállás volt

Kaposváron is  torlódás volt az igazolással szavazókat fogadó szavazókörben. Voltak, akik 20-25 percet álltak sorban - többen az utcán várakozva -, hogy leadhassák voksukat, ám vasárnap délutánra "helyreállt a rend" - közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel. "Morgolódás volt, atrocitás azonban nem történt" - mondta Kéki Zoltán, megjegyezve: többször kérték az erre vonatkozó jogszabály módosítását, vagyis azt, hogy több szavazókört jelöljenek ki az igazolással szavazók számára. A választási iroda vezetőjének tájékoztatása szerint 369-en kérték, hogy az országgyűlési választás első fordulóján Kaposváron adhassák le szavazatukat, amit a törvényi elírások szerint egy erre kijelölt szavazókörben tehetnek meg.

(MTI)

16.55 |

1376 rab szavazott a börtönökben

A büntetés-végrehajtási intézetekben véget ért a szavazás, 1376-an adták le voksukat - tájékoztatta az MTI-t a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága vasárnap. A szavazásra jogosult 5.218 fogvatartott közül 1882-en jelezték választási szándékukat az országgyűlési választás első fordulójára, ennyien kértek igazolást a lakóhelyük szerinti jegyzőtől arról, hogy büntetés-végrehajtási intézetben akarnak szavazni. Igazolást 1461 fogvatartott kapott.

(MTI)

16.50 |

Meghalt szavazás előtt egy mozgóurnát kérő férfi

Mozgóurnát kért vasárnap délután egy idős férfi a Somogy megyei Bábonymegyeren, ám még mielőtt a szavazókörből elindultak volna hozzá, a lánya telefonált, hogy édesapja időközben meghalt - közölte a megyei területi választási iroda jogi helyettese. A somogyi 3-as választókerületben történtekről, mint a választáshoz kapcsolódó rendkívüli eseményről, jegyzőkönyvet vettek fel.

(MTI)

16:22 |

Egy szeghalmi szavazó lefotóztatta a voksát

Egy választópolgár Szeghalomban, az 5-ös szavazókörben kora délután kitöltötte a szavazólapjait, majd azt kérte a helyi szavazatszámláló bizottság (szszb) tagjaitól, hogy állítsanak ki neki igazolást arról, hogy kire szavazott. A szszb azonban közölte vele, hogy ilyen igazolás kiadására nincs lehetőség, mert az sérti a szavazás titkosságát. A szavazó erre kiterítette egy asztalra a kitöltött lapokat, és a vele lévő másik szavazóval lefényképeztette. A bizottság felszólította őket, hogy fejezzék be a fényképezést, erre a választó bedobta a lapokat az urnába, majd távozott.

16.20 |

Órákat kellett várni az igazolásos szavazóknak Szegeden

Csaknem két órát kellett várniuk vasárnap délután Szegeden azoknak, akik igazolással akartak szavazni a csongrádi megyeszékhelyen. Az erre a célra kijelölt szavazókörnél, a szegedi Kálvária sugárúti középiskola előtt még az utcán is várakoztak a szavazni szándékozók - többségében fiatalok - vasárnap délután. A szavazókör bejáratánál állók az MTI-nek elmondták csaknem két órája állnak a sorban, többségük Szegeden tanuló egyetemista, akinek máshol van az állandó lakóhelye.

Mózes Ervin szegedi címzetes főjegyző az MTI érdeklődésére elmondta, Szegeden 130.238 szavazásra jogosultat vettek nyilvántartásba, közülük 1.427-en szavazhatnak igazolással. Utóbbiak közül délután fél 4-ig 374-en adták le voksukat. Az igazolással szavazók számára kijelölt szavazókörben a szavazatszámláló bizottság létszáma a szokásosnál nagyobb, két jegyzőkönyvvezető dolgozik párhuzamosan - tudatta a főjegyző. Azok, akik este hétkor már a sorban állnak, mindenképpen leadhatják a szavazatukat - tette hozzá.

16.01 |

E-mailt küldtek a kampánycsendsértőnek

Kampánycsend-sértésről érkezett bejelentés a Somogy megyei 4. választókerületben. A balatonboglári választási irodához Somogyvárról érkezett kifogás amiatt, hogy valaki elektronikus levélben kampányolt egy párt mellett. Friss Attila, a helyi választási iroda helyettes vezetője az MTI-nek elmondta: a bejelentő az e-mailt továbbította a választási bizottsághoz is, amely megállapította a kampánycsend-sértést és viszont-e-mailben felszólította körlevél küldőjét, hogy hagyja abba a kampányolást.

15.55 |

Elutasították a szavazók szállítása miatt benyújtott panaszt

A baktalórántházi helyi választási bizottság elutasította a körzet egyik képviselőjelöltjének kifogásait, amelyet szervezett szavazói szállítás, jogtalan névjegyzék használata miatt, valamint a voksok egy részének megsemmisítését kérve tett az első fokon illetékes testületnél. A választási bizottság azzal utasította el beadványait, hogy "nem történt kampánycsendsértés". A képviselőjelölt "fogalomzavarosnak" nevezte a döntést, mert mint mondta, "nem kampánycsendsértés, hanem választási bűncselekmények gyanújával fordult a bizottsághoz, s annak megállapítását kérte". Hozzáfűzte: amint írásban megkapja a szóban kihirdetett döntést, azonnal a területi választási bizottsághoz fellebbez, hiszen konkrét eseteket jelzett, megfelelő bizonyítékokkal alátámasztva.

Részletek itt.

15.49 |

Panasz busszal szállított szavazók és felpofozott aktivista miatt

Szervezetten, buszokkal szállítják az embereket választani Vásárosnaményban, Gávavencsellőn és Tiszabercelen - állítja egy képviselőjelölt, aki a választási bizottságnál még nem, de a rendőrségen már feljelentést tett az ügyben. A jelölt a Független Hírügynökségnek azt mondta: videófelvételük is van arról, ahogyan szervezetten szállították szavazni az embereket Vásárosnaményban, Gávavencsellőn és Tiszabercelen. Sőt, mint állította, Tiszabercelen valakik még csomagot is osztottak, de amikor meglátták őket, azonnal felfüggesztették az ajándékozást. A jelölt hozzátette: Ibrányban pártja egyik aktivistáját felpofozták. Mindezekről egyelőre a rendőrségen tettek feljelentést, csak ezután fogalmazzák meg a beadványt a területi választási bizottságnak.

(Független Hírügynökség)

15.33 |

A választók közel fele már szavazott

A délután 3 órás részvételi adatok szerint a választók 46,78 százaléka ment el szavazni eddig. Ez alacsonyabb részvételi arány, mint 2006-ban, akkor 48,89 százalék járult az urnákhoz délután 3-ig.

Részletek itt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Előző
Következő