Országgyűlési választások 2010, második forduló - percről percre

2010.04.25., 6:10

Megkezdődött a 2010-es országgyűlési választások második fordulója. Az eredményeket este 7-től lehet közölni. Kövesse az eseményeket az [origo]-n!

19.28 |

Szonda-becslés: Fidesz 264 mandátum

A Szonda friss becslése szerint a Fidesz 264, az MSZP 58, a Jobbik 48, az LMP 16 mandátumot szerez. Ez alig tér el az [origo] két héttel ezelőtti becslésétől (Fidesz 265, MSZP 55, Jobbik 49, LMP 17).

18.50 |

Hatkor sem volt sorbanállás a szavazókörökben

Egy órával a szavazókörök hivatalos bezárása előtt, 18 órakor nem volt egyetlen igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben sem sorban állás - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) az MTI-vel. A tíz "kritikus", igazolással szavazásra kijelölt szavazókör egyikéből sem jeleztek sorban állást 18 órakor. Az adatok alapján valószínűleg a voksolás rendben befejeződhet 19 órakor az ország összes működő szavazókörében.

18.13 |

Délután ötkor sem kellett sorban álni az OVI szerint

Vasárnap délután 17 órakor lényegében nem volt sorban állás az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörökben - közölte Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője vasárnap 18 órakor. A leghosszabb várakozási idő 17 órakor 2 perc volt a 3. országgyűlési egyéni választókerületben, a III. kerületben, itt mindössze hat sorban állóról érkezett jelentés a szavazatszámláló bizottságtól az OVI-hoz. A többi kilenc kritikus, igazolással szavazásra kijelölt szavazókörből azonban nem jelentettek sorban állást.

(MTI)

18.05 |

Ózdon szervezett szavaztatásról tettek bejelentést

Feljelentést tett a rendőrségen az egyik párt, amely szerint Ózd több szavazóköréhez szervezetten szállítanak voksolókat - közölte Gaskó Bertalan, a Borsod megyei rendőrség szóvivője. Erről bővebben itt olvashat.

18.02 |

Alig 42 százalék ment el szavazni fél hatig

Délután fél hatig a választásra jogosultak 41,89 százaléka ment el szavazni. Két héttel korábban, az első fordulóban ennél sokkal többen szavaztak, a jogosultak 59,28 százaléka ment el. Négy évvel ezelőtt a második fordulóban 57,63 százalék volt a részvételi arány fél hatkor. Részletek itt.

17.42 |

Négykor sehol nem kellett sorban állniuk a szavazóknak

Az igazolással szavazóknak kijelölt szavazókörökben délután négy órakor lényegében nem volt sorbanállás - közölte Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. A legtöbbet - két-három percet - a főváros 14-es választókerületében, a X. kerületben kellett várni, az összes többi helyen még ennél is kevesebbet kellett sorban állniuk a szavazóknak. A legtöbb várakozási idő egész nap legfeljebb tíz perc volt.

17.38 |

Oroszországban véget ért a szavazás

Moszkvában a 27 várt magyar választó közül 17 adta le voksát, Szentpéterváron 5 közül 4 ember ment el szavazni, Jekatyerinburgban pedig az egyetlen bejelentkezett magyar választópolgár még kora délelőtt leszavazott. Utóbbi helyen ezután bezárták a szavazóhelyiséget, míg Moszkvában és Szentpéterváron helyi idő szerint 19 óráig várták a szavazókat.

17.32 |

Kőbányán sem tülekednek az igazolással szavazók

Két három percenként érkeztek választók délután a kőbányai 74-es szavazókörbe, a Maglódi úton található napközis táborba, ahol az első fordulóban több mint 1100 ember szavazott igazolással, mégis sikerült 19 órakor lezárni az urnákat. "Nem szeretnék zsemmilyen zsidó újságban szerepelni" - hárította el az [origo] fotósának kérését - hogy képet készítsen róla - egy lány, fekete biciklivel érkezett szavazni a kihalt szavazókörbe.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több kép a fotóra kattintva!

17.10 |

Szavazás közben lett rosszul egy nő Miskolcon

Csupán egyszer, egy rosszulléthez hívták a mentőket az országgyűlési választások helyszínére - közölte az MTI-vel vasárnap délután az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Miskolcon egy nő lett rosszul a szavazókörben, őt a mentők végül hazavitték. A választások első fordulójában húsz alkalommal kértek segítséget a mentőktől: többen elestek, boka-, illetve térdsérüléseket szenvedtek, vagy rosszullét miatt kerültek kórházba.

17.01 |

A rabok hatoda szavazott

A büntetés-végrehajtási intézetekben véget ért a szavazás vasárnap délután, a szavazásra jogosult 3028 fogvatartott közül 550-en voksoltak - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága nem sokkal fél öt után az MTI-vel. Az országgyűlési választások második fordulójában 13 büntetés-végrehajtási intézet területén tartottak szavazást. A szavazásra jogosultak közül mindössze 993-an kértek igazolást, közülük 745-en kaptak.

Az előzetes letartóztatásban lévő, az ideiglenes kényszergyógykezelés alatt álló, a pénzbírságot helyettesítő elzárást töltő elkövetők, valamint a pénzbüntetés, a pénzmellékbüntetés és közérdekű munka helyébe lépő szabadságvesztést töltők gyakorolhatják választójogukat. Nincs választójoga annak, aki jogerős ítélet alapján cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, illetőleg a közügyek gyakorlásától való eltiltás hatálya alatt áll, szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti.

(MTI)

 

16.28 |

Kínában vége

Kína két nagyvárosában a névjegyzékeken szereplő 23 ember közül 16-an járultak az urnákhoz. Mindkét helyen rendben, különös esemény nélkül zajlott le a vasárnapi szavazás - tájékoztatta az MTI-t a külképviseleti választási iroda pekingi, illetve sanghaji elnöke. A kínai fővárosban a 11 választásra jogosultból kilencen jelentek meg, a két ismeretlen hiányzó az első forduló alkalmával sem jött el. Pekingben délután két óra körül érkezett a kilencedik szavazó, de itt is - ahogyan Sanghajban - az utolsó pillanatig vártak, és helyi idő szerint este hét órakor zárták be a szavazóhelyiséget. Sanghajban reggel röviddel fél 7 után érkezett az első szavazó, és kora délután jött az utolsó. Itt a 12-ből heten éltek választójogukkal. Ez 58,3 százalékos részvételi aránynak felel meg.

15.48 |

Nem tud sorban állókról az OVI

Az Országos Választási Irodának (OVI) nincsenek információi arról, hogy bárhol az országban sorok alakultak volna ki a szavazókörökben - közölték az [origo] érdeklődésére. Korábban az OVI tíz, az igazolással szavazók számára kijelölt szavazókört jelölt meg - kilencet Budapesten, egyet Miskolcon -, ahol torlódásra lehet számítani.

Virág Rudolf, az OVI vezetője az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnap délutáni ülésén azt mondta: folyamatosan kapcsolatban vannak a helyi választási irodák vezetőivel, és úgy láják, sehol nem alakult ki sorban állás azokban a szavazókörökben, ahol több száz igazolással szavazót várnak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több képért kattintson a fotóra!

Nem tapasztaltak sorállást az [origo] munkatársai sem a XIII. kerültei Kassák Gimnáziumban, sem Óbudán, a Harrer Pál utcai általános iskolában. Utóbbi helyen tudósítónk szerint tíz perc alatt összesen hárman szavaztak délután.

15.35 |

Csak a választók harmada szavazott délután háromig

A jogosultak 33,54 százaléka ment el szavazni délután 15 óráig. Ez több mint tíz százalékkal marad el a két héttel ezelőtti első forduló adataitól, akkor 46,78 százalék volt a részvételi arány. Négy éve a második fordulóban a jogosultak 45,03 százaléka szavazott délután háromig. Részletek itt.

13.39 |

Zuglóban is terelgetik a szavazókat

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Zuglóban is terelgetik a szavazókat - még több képért kattintson a fotóra!

13.36 |

A választók alig negyede szavazott délután 1-ig

Az Országos Választási Iroda adatai szerint délután 1 óráig a választásra jogosultak 27,11 százaléka adta le szavazatát. Négy éve ugyanekkor 36 százalék fölött volt a részvétel, de két hete is sokkal nagyobb volt a választókedv, akkor a választásra jogosultak közel 36 százaléka szavazott 1-ig. Budapest a legaktívabb, Bács-Kiskun és Szabolcs a legkedvetlenebb. Részleket itt.

13.19 |

Összefirkálták a szavazófülkét Mezőkovácsházán

Politikai tartalmú feliratot talált egy választópolgár a a Békés megyei Mezőkovácsháza egyik szavazókörének szavazófülkéjében, a szavazáshoz rendelkezésre álló asztallapon - közöte honlapján az OVI a helyi szavazatszámláló bizottság jelentése alapján. A bizottság gondoskodott a felirat eltávolításáról, ezalatt a szavazás a másik fülkében zavartalanul folyt.

12.42 |

15 ezer ember számíthat hosszabb adminisztrációra

A több mint 18 ezer igazolással szavazó választópolgár közül majdnem 15 ezer nem vetette magát előzetesen névjegyzékbe azon a településen, ahová az igazolása szól. Ez azt jelenti, hogy ők hosszabb adminisztrációra számíthatnak a szavazatszámláló bizottságok előtt - közölte honlapján az Országos Választási Iroda (OVI).

A második fordulóban az OVI adatai szerint 18367 igazolással szavazó voksolhat - a legtöbben, 1940-en a budapesti XIII. kerületben -, közülük 3647-en még péntek délutánig leadták igazolásukat az illetékes jegyzőnél, aki felvette őket a normál névjegyzékbe. Ezt azonban 14520 választó nem tette meg, nekik némileg hosszabb adminisztrációra kell számítaniuk a szavazatszámláló bizottság előtt.

Az első forduló tapasztalatai alapján az OVI kezdeményezésére módosították az erre vonatkozó miniszteri rendeletet. A változtatás lényege, hogy az igazolással szavazók személyes adatait nem kell külön-külön, kézzel felvezetniük a jegyzőkönyvvezetőknek a névjegyzékbe, hanem azok már szerepelnek egy előre kinyomtatott listán. A jegyzőkönyvvezetők ezen a listán megjelölik (kipipálják) azokat a választókat, akiket a szavazás napján felvettek a névjegyzékbe, csökkentve ezzel az adminisztrációs időt.

(MTI)

11.42 |

Az angyalföldi tornaterem bírja a nyomást

Az Angyalföldi Kassák Lajos Gimnáziumban a tornaterembe helyezték az átjelentkezők szavazókörét - jelentette a helyszínről tudósítónk. Külön regisztráják a kerületi lakosokat és az igazolással szavazókat, utóbbiakat pedig névsor szerint is szétbontják, hogy ne alakuljanak ki sorok. Munkatársunk szerint bár folyamatosan érkeznek a szavazók, nem alakultak ki sorok, a választókat már az ajtóban tájékoztatják a szavazás menetéről.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több képért kattintson a fotóra!

11.32 |

A szavazók kevesebb mint ötöde ment el voksolni 11-ig

Délelőtt 11-ig a választásra jogosultak 19,27 százaléka ment el szavazni az Országos Választási Iroda adatai szerint. Ez 5 százalékkal alacsonyabb, mint a 2 héttel ezelőtti részvételi arány és több mint 7 százalékkal marad el a 2006-ostól. Baranya megye a legkevésbé aktív, Nógrádban szavaztak a legtöbben. Részleket itt.

 

Előző
  • 1
  • 2
Következő