Megkezdődött a 2010-es országgyűlési választások második fordulója. Az eredményeket este 7-től lehet közölni. Kövesse az eseményeket az [origo]-n!

06.00
Megnyitottak a szavazókörök

Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás az ország 3150 szavazókörében az országgyűlési képviselő-választás második fordulóján, este hét óráig valamivel több mint 2,5 millió választópolgárt várnak az urnákhoz.

(MTI)

06.14
Összesen 121 mandátumot osztanak ki ma

Még 57 egyéni választókerületben nem dőlt el a mandátum sorsa, a legtöbb helyen három, négy választókerületben azonban csak két jelölt szerepel a szavazólapon. A szavazás akkor lesz érvényes, ha az adott választókerületben választásra jogosultaknak negyede szavaz, a mandátumot pedig a legtöbb szavazatot kapó jelölt szerzi meg.

A vasárnapi második fordulóban összesen 121 mandátum sorsa dől el. Ebből 57-et az egyéni választókerületekben lehet elnyerni. A területi listákon az első forduló után nem tudtak szétosztani 6 mandátumot, ezek felkerültek az országos listára, ahol alapesetben 58 mandátumot osztanak ki. Így az 57 egyéni mandátum mellett 64 kompenzációs mandátum dől el a második fordulóban. A kompenzációs helyeket a vesztes egyéni jelöltekre adott szavazatok alapján osztják ki. (A mandátumokat a D'Hondt módszer szerint osztják ki, amelyről itt olvashat bővebben.)

(MTI)

06.17
Hogyan szavazhatunk?

Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímkártyával lehet. A választópolgár a személyazonosságát bármilyen típusú személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy a 2001. január 1-je után kiadott (kártyaformátumú) jogosítvánnyal igazolhatja. Fontos azonban, hogy ha a személyazonosításhoz használt igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcímkártyára is szükség van a szavazáshoz. Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztatták.

Lakóhelyüktől eltérő helyen csak azok voksolhatnak, akik ezt az első fordulót megelőzően kérték, és a helyi jegyzőtől igazolást is kaptak arról, mely település melyik szavazókörében adhatják le szavazatukat. Ha valaki igazolást kapott (akár az első, akár a második, akár mindkét fordulóra), a második fordulóban csak akkor szavazhat, ha az első forduló - abban a választókerületben, ahová lakóhelye szerint tartozik - nem volt eredményes.

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, írásban mozgóurnát kérhet a szavazáshoz. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat ilyen módon akkor sem, ha egy másik, háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.

(MTI)

06.20
Hazaérnek-e a külföldi szavazatok?

A választás második fordulója már szombaton megkezdődött az amerikai földrészen. A második forduló rendben lezajlott az amerikai kontinensen, rendkívüli esemény nem történt. A második fordulóban az MTI szerint összesen 2885 voksoló jelezte részvételi szándékát 85 külképviseleten. A külföldi szavazatok érintik mind az 57 egyéni választókerületet, ahol még nem dőlt el az egyéni mandátum sorsa. Minden választókerületben már kijelöltek egy-egy szavazókört, ahol április 25-én este hét óra után nem kezdik meg a szavazatok számlálását, hanem megvárják a külföldről hazaérkező voksokat, és csak azokkal együtt állapítják meg az eredményt legkésőbb május 1-jén.

Az Országos Választási Iroda korábban azt közölte, hogy az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt európai légtérzár hátráltathatja a küldöldi szavazatok hazaszállítását és megszámolását. Jelenleg ez a veszély a vulkán csillapodó aktivitása miatt nem fenyeget.

06.25
Mikorra lesz meg az eredmény?

A külképviseleti szavazatok hazaérkezése után, legkésőbb május 1-jén megállapítják az 57 egyéni választókerületben a második forduló eredményeit, és legkésőbb május 15-én megszületik az országgyűlési választások végleges eredménye. Részletek itt.

07.51
Egyelőre nem alakultak ki sorok

Reggel fél nyolckor még nem ostromolták tömegek azokat a szavazóköröket, ahol a lakóhelyüktől távol, igazolással szavazók voksolhatnak. Az [origo] tudósítója reggel két szavazókörnél - a VI. és VII. kerület - járt, de még nyoma sem volt tömegnek. Az erzsébetvárosi polgármesteri hivatalnál azonban látszott, hogy felkészültek: már az épület kapujában több, kitűzős viselő munkatárs igazítja el a szavazókat.

08.00
Csak kevesen szavaztak korán reggel

Reggel hét óráig a szavazásra jogosultak 1,36 százaléka adta le a voksát. Két héttel korábban a szavazók 1,61 százaléka voksolt reggel hétig (a részvételi adatokról itt olvashat részletesen).

08.35
Kordonokkal védik a választási központot

Fémkordonokkal zárta le a rendőrség  az Országos Választási Központnak és az Országos Választási Bizottságnak (OVB) otthont adó önkormányzati minisztériumnál a budapesti Mérleg utcát. Az épület Nádor utcai oldalán hétfő reggelig megállási tilalmat vezettek be. A rendőrség azért vezette be a forgalomkorlátozást az érintett útszakaszokon, hogy így biztosítsák az országgyűlési választásokat koordináló szervezetek zavartalan munkáját. A minisztériumi épület Mérleg utcai oldalán vasárnap hajnalban állították fel a fémkordonokat. Az utca mindkét végén rendőr és egy-egy járőrautó áll, a minisztérium épületének sarkainál is rendőrök posztolnak - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen. A korlátozás hétfő reggelig tart.

(MTI)

08.38
Simán nem jelent meg egy szavazatszámláló, Ambrózfalván rosszul lett az elnök

Két rendkívüli eseményt is jelentett internetes oldalán az Országos Választási Iroda. A Borsod megyei Sima településen nem jelent meg a helyi választási bizottság tagja. Ez azonban nem okozott fennakadást a szavazásban, a bizottság határozatképes volt, ugyanis egy póttaggal egészítették ki a létszámot.

Szintén póttagot kellett behívni a Csongrád megyei Ambrózfalva egyik szavazókörébe, itt a szavazatszámláló bizottság elnöke lett rosszul. A szavazásban emiatt szintén nem volt fennakadás.

(Független Hírügynökség)

09.04
Kezd kialakulni a sor, de minden flottul megy a III. kerületben

Az [origo] tudósítója szerint kezdenek egyre többen lenni a III. kerületi Harrer Pál utcai szavazókörben. Az első fordulóban itt 967-en szavaztak igazolással, a szavazókör szerepel az Országos Választási Bizottság legproblémásabb szavazóköröket felsoroló listáján. Itt most kezd kialakulni sor, de elég jól felkészültek a helyi választási bizottság tagjai, sokan felügyelik a szavazást, ami tudósítónk szerint "flottul megy".

Az MTI szerint egyelőre zavartalanul lehet voksolni, legfeljebb pár percig kell várakozni, ha egyszerre többen érkeznek. A szavazás első fordulójából okulva - mivel akkor hatalmas sor alakult ki - hat póttaggal és egyéb változtatásokkal készültek a második fordulóra. Egyebek mellett abc szerint három csoportra bontották az igazolással szavazókat, hogy felgyorsítsák a folyamatot.

Miért kell izgulni a sorok miatt? Olvassa el erről szóló cikkünket!

Forrás: [origo]
Kattintson a fotóra képeinkért!

09.15
Segítséget lehet kérni a szavazáshoz

A testi fogyatékkal élő, valamint az írni-olvasni nem tudó választópolgárok a szavazáshoz segítséget kérhetnek. Ebben az esetben a szavazatszámláló bizottság két tagja írja alá a névjegyzéket, továbbá - ugyancsak kérésre - együtt segíthetnek a szavazólap kitöltésében is. Ha az olvasni nem tudó vagy a szavazásban egyéb ok miatt akadályozott választópolgár a szavazólap kitöltéséhez segítségül mást nem tud megkérni, kérésére a szavazatszámláló bizottság két tagja együttesen segítséget nyújt.

(MTI)

09.36
Nagyon alacsony a részvétel - 9 órás adatok

A választásra jogosultak 8,5 százaléka ment el szavazni 9 óráig - derül ki az Országos Választási Iroda adataiból. Az első fordulóban 10,23 százalék, 2006-ban 11,66 százalék volt ugyanekkor a részvételi arány. Részleket itt.

09.47
Névsor szerint szavaznak Angyalföldön is

A XIII. kerületben, a Váci úton lévő Kassák Lajos Gimnázium épületében kialakított 48-as szavazókörben négy részre osztották a választói névjegyzéket, így az április 11-ei első fordulóhoz képest sokkal gördülékenyebben lehet szavazni, a választópolgárok a reggeli órákban csak néhány percet álltak sorba - jelentette az MTI. Zuglóban, a 31-es szavazókörben két részre osztották a választói névjegyzéket, de az MTI tudósítója szerint itt sem kell sorban állni. Április 11-én ez a XIV. kerületi szavazókör este 10 óra előtt tudott csak bezárni, mert több száz méteres sorban várakoztak az emberek.

10.15
Törvénysértő plakátok Tiszalökön

Választási plakátokat helyeztek el ismeretlenek Tiszalökön az egyik szavazókör épületének falán vasárnap reggelre, a plakátokat a szavazókör nyitásáig sikerült eltávolítani - erősítette meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Iroda helyettes vezetője, a térségi önkormányzat aljegyzője az MTI információját. A szavazókörnek helyet adó közintézmény falán a szavazatszámláló bizottság tagjai látták meg a választási plakátokat. Szabolcsban másutt eddig nem történt más rendkívüli esemény, rendben zajlik az országgyűlési választások második fordulója.

(MTI)

10.26
Kong az ürességtől a problémásnak tartott kőbányai szavazókör

Teljesen kihalt volt vasárnap délelőtt 10 óra után az a Maglódi úti szavazókör, ahol az Országos Választási Iroda adatai szerint sok átjelentkező szavazhat és ahol emiatt kialakulhatnak sorok. A helyi szavazatszámláló bizottság tagjai azt mondták az [origo] tudósítójának, hogy bár 1100 átjelentkező szavazójuk volt, két hete is be tudtak zárni este 7-kor és ma is ezt tervezik.

11.13
Angyalföldön is felosztották a szavazókat

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több képért kattintson a fotóra!

11.21
A vulkán miatt néhány követségről autóval jönnek a szavazatok

Még tart az áprilisi országgyűlési képviselő-választás második fordulójának szavazása Magyarország külképviseletein, a szavazás befejeztével a külképviseleti voksokat tartalmazó urnákat csütörtök éjfélig várják Budapestre, az Országos Választási Központba (OVK). A külképviseleteken az első fordulót egy héttel a magyarországi szavazás előtt rendezték, a második fordulót azonban már a magyarországi szavazással egy időben tartják, kivéve az amerikai kontinenst, ahol szombaton kezdődött a voksolás.

Ha a választópolgár valamelyik külképviseleten szavaz, a szavazólapját ugyanúgy borítékba teszi, mint Magyarországon. A  lezárt boríték mellé azonban ki kell töltenie egy nyilatkozatot is, amelyben a választópolgár és a külképviseleti választási iroda (küvi) vezetője igazolja, hogy a mellékelt borítékban a választópolgár szavazata van. (A nyilatkozat tartalmazza a választópolgár nevét, lakcímét, személyi azonosítóját.) Ezt a nyilatkozatot és a lezárt borítékban lévő szavazatot egy nagyobb borítékba teszik, lezárják, a választópolgár a borítékot a leragasztáson aláírja, majd ezt az úgynevezett szavazási iratot dobja az urnába. A választópolgár aláírása csak ezen a nagy borítékon lehet rajta, a kicsit tilos aláírni, mivel sérülne a szavazat titkossága, ha tudható lenne, kinek a voksa van a borítékban.

Az urnát a szavazás befejezése után lezárják, a küvi vezetője pedig elindul vele Budapestre. Az urnának az utazás ideje alatt végig a küvi-vezető közelében - az ölében vagy a szomszéd ülésen - kell lennie, ezért ahol kevés szavazó jelentkezett, ott kisebb urnákat alkalmaznak.

A Magyarországra repülővel vagy - az izlandi hamufelhő miatt több helyről - autóval érkező urnákat azonnal (de legkésőbb csütörtök éjfélig) az országos választási központba kell szállítani. A szavazóurnákat az Országos Választási Bizottság (OVB) bontja fel, és egyéni választókerületenként csoportosítja, majd a csoportosított szavazási iratokat az OVB elnöke átadja az illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) elnökének.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság elnöke által átvett szavazási iratokat az egyéni választókerületi bizottság bontja fel. Az oevb kizárólag a külső borítékok felbontására jogosult, és arra, hogy a szavazásról szóló nyilatkozatot összevesse a külképviseleti névjegyzék adataival. Így lehet ugyanis megállapítani, hogy a szavazatot az arra jogosult adta-e le. Ha a bizottság az ellenőrzés során érvénytelennek minősíti a szavazási iratot, akkor a lezárt belső borítékot nem szabad felbontani.

Az érvényes szavazási iratokból a szavazólapot tartalmazó belső borítékokat - azok felnyitása nélkül - a bizottság egy szállítóborítékba zárja, amelyet a bizottság elnöke átad a külképviseleti szavazatok számlálására kijelölt szavazatszámláló bizottság elnökének. A második fordulóban a külképviseleti szavazatok megszámlálására kijelölt szavazókörben a szavazás lezárása után az urnákat ugyan lezárják, ám a szavazatok megszámlálását csak akkor kezdik meg, ha a külképviseleti szavazatokat már bekeverték az urnába.

(MTI)

11.32
A szavazók kevesebb mint ötöde ment el voksolni 11-ig

Délelőtt 11-ig a választásra jogosultak 19,27 százaléka ment el szavazni az Országos Választási Iroda adatai szerint. Ez 5 százalékkal alacsonyabb, mint a 2 héttel ezelőtti részvételi arány és több mint 7 százalékkal marad el a 2006-ostól. Baranya megye a legkevésbé aktív, Nógrádban szavaztak a legtöbben. Részleket itt.

 

11.42
Az angyalföldi tornaterem bírja a nyomást

Az Angyalföldi Kassák Lajos Gimnáziumban a tornaterembe helyezték az átjelentkezők szavazókörét - jelentette a helyszínről tudósítónk. Külön regisztráják a kerületi lakosokat és az igazolással szavazókat, utóbbiakat pedig névsor szerint is szétbontják, hogy ne alakuljanak ki sorok. Munkatársunk szerint bár folyamatosan érkeznek a szavazók, nem alakultak ki sorok, a választókat már az ajtóban tájékoztatják a szavazás menetéről.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több képért kattintson a fotóra!

12.42
15 ezer ember számíthat hosszabb adminisztrációra

A több mint 18 ezer igazolással szavazó választópolgár közül majdnem 15 ezer nem vetette magát előzetesen névjegyzékbe azon a településen, ahová az igazolása szól. Ez azt jelenti, hogy ők hosszabb adminisztrációra számíthatnak a szavazatszámláló bizottságok előtt - közölte honlapján az Országos Választási Iroda (OVI).

A második fordulóban az OVI adatai szerint 18367 igazolással szavazó voksolhat - a legtöbben, 1940-en a budapesti XIII. kerületben -, közülük 3647-en még péntek délutánig leadták igazolásukat az illetékes jegyzőnél, aki felvette őket a normál névjegyzékbe. Ezt azonban 14520 választó nem tette meg, nekik némileg hosszabb adminisztrációra kell számítaniuk a szavazatszámláló bizottság előtt.

Az első forduló tapasztalatai alapján az OVI kezdeményezésére módosították az erre vonatkozó miniszteri rendeletet. A változtatás lényege, hogy az igazolással szavazók személyes adatait nem kell külön-külön, kézzel felvezetniük a jegyzőkönyvvezetőknek a névjegyzékbe, hanem azok már szerepelnek egy előre kinyomtatott listán. A jegyzőkönyvvezetők ezen a listán megjelölik (kipipálják) azokat a választókat, akiket a szavazás napján felvettek a névjegyzékbe, csökkentve ezzel az adminisztrációs időt.

(MTI)

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)
Ezek is érdekelhetnek
hirdetés
hirdetés
hirdetés