Kedden reggel megkezdődött a leendő miniszterek meghallgatása a parlamentben és a képviselők az országgyűlés délutáni ülésén hozzákezdtek a kormányprogram vitájához is. Matolcsy György leendő gazdasági miniszter többek között az adótervekről beszélt meghallgatásán, Orbán Viktor a parlamentben egy új rendszert ígért, Vona Gábor pedig azt követelte, hogy zavarják el a kommunistákat. Tudósítás a parlament keddi üléséről.

09.25
Morális válság ellen akar küzdeni Hende

A magyar honvédség több tekintetben utat tévesztett, sok feladatra, amelyeket a törvény meghatároz a számára, csak korlátozott mértékben képes - mondta Hende Csaba leendő honvédelmi miniszter kedden az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén. Hende kinevezése előtti meghallgatásán azt mondta, hogy hiányosak például azok a képességek, amelyek az ország védelmét garantálnák, nem megfelelő a felszerelés és a kiképzés, ráadásul morális válság is megrázta a honvédséget és a minisztériumot. "Akkor lehetek sikeres, ha ezt a morális válságot felszámolom és a közbizalmat helyreállítom" - mondta.

(MTI)

09.39
Többet költene a hadseregre Hende

Hende Csaba leendő honvédelmi miniszter keddi bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy a következő években GDP-arányosan nőnie kell a honvédelmi kiadásoknak, és ebből következően többnek kell jutnia a katonai titkosszolgálatoknak is. Hende szerint fel kell gyorsítani az önkéntes haderő kialakítását és feltöltését, hiszen a honvédségben több olyan beosztás is van, amelyre akár időlegesen is lehetne önkénteseket alkalmazni. A külföldi missziókban való szerepvállalásról azt mondta, hogy ez nagyon fontos terület, és erre a kérdésre külön ki fog térni a feladatszabásban. Hende Csaba szerint ebben a kérdésben a legfontosabb a személyes biztonság fokozása, ezért mihamarabb meglátogatja majd az afganisztáni kontingenst, és éppen a biztonságukról fog érdeklődni, "mert vannak nyugtalanító jelek" - tette hozzá. A katonai titkosszolgálatokról annyit közölt, hogy nem tervez semmilyen szervezeti változást. Hende Csaba miniszterré való kinevezését a bizottság hét igen és egy tartózkodás mellett támogatta.

(MTI)

09.41
Egészben akarja szolgálni az embereket a kormány

Réthelyi Miklóst, a nemzeti erőforrás miniszterét a kulturális bizottság hallgatja meg. Réthelyi a meghallgatáson azt mondta, a minisztérium - amely az egészségügy mellett a szociális ügyekkel, a kultúrával és az oktatással is foglalkozik majd - előzmények nélküli. Réthelyi szerint a tárca létrehozása azt mutatja, hogy az embereket egészükben akarja szolgálni a kormány. Tudsítónk szerint a meghallgatáson részt vesz Balázs Péter színművész is.

09.50
Politikamentes kultúrát ígér Réthelyi

A megtépázott nemzeti identitást a kultúra révén lehet helyre állítani - mondta Réthelyi Miklós leendő miniszter a parlament kulturális bizottságában tartott meghallgatásán. Réthelyi azt ígérte, pártpolitikai szempontoktól mentesen akarja irányítani a területet.

09.55
Alföldi Robertát emlegetették a kulturális bizottságban

Milyen határidővel távolítja el Alföldi Robertát a Nemzeti Színház éléről? - kérdezte a kultúráért is felelős leendő minisztertől, Réthelyi Miklóstól Novák Előd, a parlament kulturális bizottságának jobbikos tagja. L. Simon László, a testület fideszes elnöke kulturált viselkedésre intette Novákot, aki azt mondta, hogy Róbertet mondott, csak odacsúszott a névelő. Réthelyi azt válaszolta: a vezető kulturális intézmények, így a Nemzeti Színház tevékenységét is átnézik.

10.20
Fellegi gépiesen olvassa életrajzát

A fejlesztési miniszternek jelölt Fellegi Tamás elkezdte a beszámolót. Három nagy témát ígér: saját és minisztériuma bemutatását röviden, majd hosszabban beszél arról, mit szeretne csinálni miniszterként. Papírból olvasta fel a saját életrajzát is, gépiesen sorolta iskoláit és különböző munkahelyeit.  A tárca legfontosabb feladata, hogy Magyarország újra a régió vezető állama legyen. Szerinte az erőforrások koncentrálásával a nemzeti érdek hatékony képviselete lesz a cél és a nemzet egészének érdeke a mérce. A cél, hogy megóvják és hatékonyan működtessék a nemzeti vagyont, uniós forrásokat gyorsan és hatékonyan eljuttassák a kisvállalkozásokhoz, lebontsák a bürokratikus akadályokat. visszaszorítsák a korrupciót - ígéri Fellegi.

Az új kormány feladata a válságkezelés mellett az új struktúrák kialakítása - magyarázta Fellegi, aki szerint új, egységes vagyongazdálkodási rendszer kell, mert a nemzeti vagyontanács nem működik jól. Mint mondta, e helyébe kerül a fejlesztési miniszter, aki felel politikailag is az állami vagyongazdálkodásért.

10.27
Vagyonmérleget készít a kormány

Az új vagyongazdálkodási rendszerben más vagyonkezelők is szerepet fognak kapni - jelentette ki miniszteri meghallgatásán Fellegi Tamás vagyongazdálkodásért is felelős miniszter. Ilyen lesz szerinte a Magyar Fejlesztési Bank. A fejlesztés és feljavítás nem privatizáció, a fejlesztési bank állami tulajdonú vagyont nem privatizálhat. A MÁV, a posta és a többi nagy vállalat a nemzeti fejlesztési miniszterhez kerül. Fellegi azt mondta, haladéktalanul hozzákezdenek a kormány megalakulása után egy vagyonmérleg összeállításához.

Fellegi azt mondta, a közbeszerzéseknél jelen lévő korrupciót egyszerűsítéssel akarják visszaszorítani. A közbeszerzési törvényt úgy módosítják, ami a hazai cégek, kkv-k nyerési arányát javítja.

10.34
Matolcsy: A végcél az euró

A pénzügypolitika három fő feladata az államadósság szintjének csökkentése, a fenntartható államháztartási deficitcél elérése és az euró bevezetése - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterjelölt a kinevezését megelőző meghallgatáson az országgyűlés költségvetési bizottságában kedden. A célok teljesítését foglalkoztatáspolitikai eszközökkel, 10 év alatt 1 millió új munkahely létrehozásával és a gazdasági növekedés újraindításával, továbbá a beruházások bővítésével kívánják elősegíteni.

(MTI)

10.35
Kötött pálya és bioenergia az új kormány látóterében

Tudósítónk szerint Fellegi továbbra is hadarva olvas, tételmondatokat sorol, semmit nem fejt ki részletesen.

Azt mondta bizottsági meghallgatásán, hogy jelentős változások várhatók a fejlesztéspolitikában, de csak az átadás-átvétel után derül ki, hogy mire lesz pénz. Az energiapiac árszabályozását felül fogják vizsgálni, hosszú távú nemzeti energiastratégiát, a függőség és a rendszerszintű veszteségek csökkentését szeretnék elérni. A bioenergia felhasználását könnyíteni szeretnék. Fellegi azt mondta: mindenfajta privatizáció kizárt ezen a területen.

A közlekedésről kijelentette: a közösségi közlekedést akarják vesenyképessé tenni, és a kötött pályás közlekedést fogják előnyben részesíteni.

10.39
A kulturális bizottság támogatta Réthelyit

Réthelyi Miklós, kultúráért is felelős miniszter kinevezését a parlament kulturális bizottsága támogatta. 12 képviselő igennel szavazott kinevezésére, 4-en tartózkodtak.

10.42
A posta fontosságáról beszélt Fellegi

"Olyan feladatra kaptam felkérést, amit nem lehetett visszautasítani" - mondta meghallgatásán Fellegi, aki szerint az infokommunikáció is kiemelt terület lesz. A tárcához fog tartozni az audiovizuális szabályozás is, ami most a Miniszterelnöki Hivatal jogköre.

Fellegi azt mondta, a Magyar Posta szimbólum: a vidékhez való viszonyulás szimbóluma. Nemzeti értéknek kell tekinteni. Ahol csak lehet, újból megnyitják a kispostákat. A postai liberalizációra fel kell készülni, nem szabad hagyni, hogy a külföldi konkurencia megszerezze a piacot a magyar posta elől. De a profit nem az elsődleges cél, a közösségek érdekeire is figyelni kell.

10.55
Olcsóbb hitelt is ígér Matolcsy

Az új kormány öt eszközzel kívánja segíteni a pénzügypolitikát: a bürokrácia és az adószint csökkentésével, belföldi piacteremtéssel, az uniós források gazdaságba való átcsoportosításával és olcsóbb hitellehetőséggel - mondta Matolcsy György kijelölt nemzetgazdasági miniszter a költségvetési bizottság keddi ülésén.

Ma a bürokráciára fordított összeg, amelynek nagy részét a vállalkozások fizetik, eléri évente a 2800 milliárd forintot, ezt 30 százalékkal kívánja csökkenteni az új kormány - jelezte Matolcsy György. A miniszterjelölt elmondta: a magyarországi adószint az egyik legmagasabb a világon, 183 ország között a 151. legmagasabb. Hangsúlyozta a belföldi piacteremtés fontosságát, nem mellőzve az exportpiacokat.

A mikro, kis- és középvállalkozások alultőkésítettek, ennek megoldásaként a miniszterjelölt szerint az Európai Unióból érkező forrásokat át kell csoportosítani. Végül az olcsó hitelkínálat szükségességét említette Matolcsy György.

(MTI)

11.03
Magasabb forgalmi adókról is beszélt Matolcsy

A jövedelmeket terhelő adók csökkentése, másfelől pedig a fogyasztást és a forgalmat terhelő adók növelése révén lehet javítani a versenyképességet, ez az új kormány hároméves adócsökkentési programjának lényege - válaszolt képviselői kérdésre Matolcsy György kijelölt nemzetgazdasági miniszter a költségvetési bizottság keddi ülésén. A munkát terhelő adók: személyi jövedelemadó, járulékok csökkentése segíti a versenyképesség javulását, mivel ezen a területen a magyar adószint jóval meghaladja a térség országainak adóterhelését - hangsúlyozta a kijelölt nemzetgazdasági miniszter.

(MTI)

11.05
Nem tud minden kérdésre válaszolni Fellegi

A leendő fejlesztési miniszter, Fellegi Tamás beszámolója után több tucat kérdést tettek fel neki a képviselők a gazdasági bizottságban. A kötelező kamarai tagságtól, az energiafüggőség csökknetésére vonatkozó elképzeléseiről, a BKV fejlesztésével, a privatizáció kérdéseivel és a távfűtés magas árával kapcsolatban is kapott kérdéseket. Fellegi szerint nem feladata ennek a meghallgatásnak, hogy konkrét intézkedési tervet mutasson be, ezért nem fog tudni minden kérdésre válaszolni. Szerinte amíg nem történik meg az átadás-átvétel, addig nem lehet konkrétumokat ígérni.

11.27
Együttműködne az MNB-vel Matolcsy

A jegybankkal együttműködés, meggyőzés, esetleg közös program kell a növekedés beindításához Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterjelölt szerint. Az Országgyűlés költségvetési bizottságában kinevezését megelőző meghallgatásán Veres János volt pénzügyminiszter, szocialista képviselő kérdésére kijelentette: a pénzügypolitika irányítójaként együtt kell működnie az MNB elnökével, de hozzátette: fiskális élénkítésre nincs lehetőség, együttműködés, meggyőzés, ha lehet, közös program kell.

11.31
Támogatta Fellegit a gazdasági bizottság

Fellegi Tamás meghallgatásán ígéretének megfelelően csak általánosságokat válaszol több képviselői kérdésre. A digitális közműről, az infokommunikációs fejlesztésekről, az Ügyfélkapuval kapcsolatos kérdésekről is azt mondta, "felül fogjuk vizsgálni".

Bizonyos helyzetekben előfordulhat, hogy bizonyos állami tulajdonokat értékesítenek, de ennek csak az ésszerűsítés, az állami vagyonnal való gazdálkodás hatékonyabbá tétele lehet a célja, nem fognak privatizálni azért, hogy költségvetési lyukakat tömködjenek be - mondta egy kérdésre.

A gazdasági bizottság 18 igen, 6 nem szavazat és 1 tartózkodás (LMP) mellett támogatta Fellegi kinevezését.

11.32
Az elmúlt éveket ostorozza Matolcsy

Megérkezett a gazdasági bizottsághoz Matolcsy György leendő gazdasági miniszter, aki Fellegivel ellentétben papír nélkül, hangosan, szabadon beszél. Matolcsy azzal kezdi a bemutatkozását, hogy égető szükség van a gazdaságpolitikai fordulatra. Szerinte jelenleg 12 éves beruházási és 16 éves foglalkoztatási mélyponton van a gazdaság, leírhatatlan a veszteség az 1998 és 2002 közötti időszakhoz képest. Az új gazdaságpolitikának talpra kell állítania a gazdaságot, újra kell indítania a növekedést, az EU-s forrásokat gazdasági fejlesztésre kell felhasználnia. Olyan politikára van szükség, amely csökkenti a bürokráciát, az adót, növeli a foglalkoztatást - mondta.

11.39
Öt fontos cél van Matolcsy szerint

A magyar gazdaság Achilles-sarka az, hogy egymillió fővel van kevesebb adózó munkahely, mint amennyi szükséges lenne az egyensúlyhoz és az államadósság csökkentéséhez - mondta meghallgatásán Matolcsy. A legelső feladat a foglalkoztatási szint növelése lesz. Ehhez növekedés szükséges, szerinte az elmúlt évben tizedével csökkent a GDP-felhasználás.

Fontos a bürokrácia csökkentése: egyharmaddal kell csökkenteni négy év alatt a bürokratikus terheket. Jelentős célkitűzés ezen kívül az adóreform és az adóterhelés csökkentése, Matolcsy szerint az a lényeg, hogy a világranglistán a századik helyezés alatt legyünk - ezzel a régióban a legjobbak lehetnénk.

11.57
Jogszerűtlenséget hangoztat a késve érkező MSZP-s

Az MSZP-s Kovács Tibor késve érkezett meg Matolcsy meghallgatására, ezért a kérdések között szólalt fel. Szerinte a meghallgatások törvénytelenül zajlanak, mert a jogszabályok szerint a kijelölt miniszterelnöknek nem lett volna joga minisztereket jelölni, ezt csak a miniszterelnöki eskü letétele után tehette volna meg. A bizottság fideszes elnöke, Rogán Antal szerint a házszabály lehetőséget ad arra, hogy a kormányprogram elfogadása és a minszterelnök esküje előtt is lehessen ilyen meghallgatást tartani. Kovács azt kéri, hogy a házbizottság vizsgálja meg ezt a kérdést.

12.00
Matolcsy szerint a pénznek van szaga

A pénzintézeti szerkezetet át kell alakítani, legalább 50 százalékos magyar tulajdoni arányra lenne szükség - jelentette ki gazdasági bizottsági meghallgatásán Matolcsy György leendő gazdasági miniszter. Szerinte a pénznek van szaga, és a tulajdonnak is van szaga, ezt a válság megmutatta. Magyar tőkére és magyar pénzintézeti csoportokra van szükség.

Mindent meg kell tenni, hogy szabályozzák és arra ösztönözzék a pénzintézeti rendszert, hogy az MNB-ben tartott pénzügyi letét helyett a vállalkozói szektort támogassák hitelekkel - mondta. Szerinte szakítani kell azzal az illúzióval, hogy elsősorban a külső forrásokra kell építeni a magyar gazdaság növekedését. Nem fog leállni a külföldi tőkebefektetés, és mindent meg is fognak tenni, hogy munkahelyteremtő, modern technológiát hozó beruházások megjelenjenek, de a belső beruházásokat is ösztönözni kell.

Matolcsy szigorú, takarékos költségvetést ígért. Szerinte már most látszik az irány: kisebb parlament, kisebb önkormányzatok, de hatékonyabban működők.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)