Érkezik az árhullám a Tiszán - árvízhelyzet percről percre

2010.06.06., 18:50

Fokozatosan tevődik át az árvízi védekezés az Észak-Magyarországi folyókról a Tiszára, ahol a következő napokban vonul le rendkívüli árhullám. Tokajnál már kerékpárral sem szabad felmenni a gátra, Szolnoknál elkezdték lefóliázni a gátakat, de a szakemberek szerint a tiszaroffi vésztározó megnyitására nem lesz szükség. Közben a rendőrszakszervezet és a miskolci polgármester is a védekezés szervezetlenségére panaszkodik, az elhárítást felügyelő miniszteri biztos szerint azonban ezek csupán politikai támadások. Tudósítás percről percre.

Rövid összefoglaló:
Kedd reggeli állás szerint 5050 embernek kellett elhagynia az otthonát. A legrosszabb a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol a kitelepítettek száma 4500-ra nőtt.
- Borsodban körülbelül kilencven ház összedőlt. Sólyom László hétfőn a helyszínen felszólított arra, hogy rendezni kell az árvízi védekezési rendszert.
- Országszerte 20 ezren vesznek részt a védekezési munkákban, ebből 18 ezren Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

- A vonatközlekedés hétfőről keddre nem javult, bár Észak-Magyarországon a korlátozások hétfőn enyhültek, még mindig sok helyen vonatpótló buszok közlekednek.

Ha van fotója, a Videa.hu-ra feltöltött videója, küldje el nekünk a hirek@origo.hu címre!

22.12 |

Már 105 millió forint gyűlt össze a segélyvonalon

Több mint 105 millió forint értékű adomány érkezett SMS-ek és telefonhívások formájában hétfő éjfélig a 1749-es segélyvonalra. Ez csaknem 535 ezer hívást, illetve SMS-t jelent, valamivel kevesebb mint három hét alatt. Az összeget a májusban és júniusban pusztító viharok, esőzések okozta károk helyreállítására, az árvízkárosultak megsegítésére gyűjtik a hazai szolgáltatók.

Minden, május 19. óta a segélyvonalra érkező hívás és SMS 200 forintos összegét a Magyar Vöröskereszten keresztül juttatják el a bajba jutottak megsegítésére. A Vöröskereszt a beérkezett adományokból elsőként tartós élelmiszereket, fertőtlenítőszereket juttat el az árvíz által leginkább sújtott települések számára. A későbbiekben pedig a családok otthonainak újjáépítésében is részt vállal, építőanyagok vagy egyéb eszközök biztosításával - áll a szolgáltatók közös keddi közleményében. A Magyar Vöröskereszt továbbra is várja a 1749-es számra érkező hívásokat, illetve az "ARVIZ" vagy "ÁRVÍZ" szót tartalmazó SMS-eket.
(Független Hírügynökség)

21.32 |

Újabb 500 embert telepítettek ki Kelet-Szlovákiában

További mintegy 500 embert telepítettek ki lakóhelyéről kedden Kelet-Szlovákiában. Az ország többi árvíz sújtotta régiójától eltérően ugyanis a nagymihályi járásban még mindig nem sikerült kijavítani az Ondava folyó néhány napja átszakadt gátját, ezért két faluban - Márkon (Markovce) és Málcán (Malcice) - továbbra is folyamatosan emelkedik a vízszint. A kiömlő víz újabb utcákat, házakat öntött el, ezért a nap folyamán több mint 350 embert költöztettek ki lakásából. Egy részük rokonoknál, ismerősöknél talált menedéket, másokat a helyi általános iskolában helyeztek el, ahol szünetel a tanítás.

Az Ondava gátján folyamatosan dolgoznak, teherautókkal szállítják a köveket, de a lyuk hatalmas, és teljes eltömése a mentők szerint csak a hét végére várható. A helyi lakosok panaszkodnak: míg korábban más települések védelme érdekében nehéz katonai járműveket és helikoptereket is bevetettek, most semmi ilyesmi nincs a láthatáron. A nap folyamán mindkét településre újabb néhány száz homokzsákot szállítottak, amelyekből improvizált gátakat építenek.

Az árvíz kampánytémává vált. A Robert Fico vezette kormány és a legerősebb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) mindent megtesz, hogy voksszerzésre használja ki a természeti katasztrófát. Az ellenzéki pártokon kívül ezt már a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is a szemére vetette Ficoéknak. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) számlát nyitott, amelyen pénzt kíván gyűjteni az árvízkárosultaknak. Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövet a magyar párt dunaszerdahelyi kampánygyűlésén bejelentette, hogy a magyar kormány 50 millió forintot utal át erre a számlára szolidaritása jeléül.
(MTI)

20.42 |

Víz alatt a miskolci határ

Miskolc elárasztott határát fényképezte le olvasónk.

Forrás: Pálfi Ildikó olvasónk fotója

20.31 |

Hazaszivárognak a lakók borsodi házaikba

Az ár lassú levonulásával spontán visszaköltözés kezdődött a Borsod megyei Sajóecsegen, Felsőzsolcán pedig a korábban kitelepített emberek közül 17-en már visszatértek otthonukba. Azok, akiknek a háza veszélyessé vagy lakhatatlanná vált, visszamehetnek a szállásra - mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője kedd este. Hozzátette, hogy még a visszaköltözők sem tudják, milyen állapotban találják a házukat. Akik azonban úgy döntöttek, hogy elmennek a szállásról, azokat nem tarthatják ott.

Kedd este 8 órától a pénzügyőrség erőit kivonják a védekezésből és a rendőrség erőinek húsz százaléka is hazamehet. Nincs értelme feleslegesen állomásoztatni az embereket, ők ezért visszatérhetnek állomáshelyükre. A tűzoltók, katonák és a többi rendőr elegendő erőt jelent a védekezésben - tette hozzá a szóvivő. Dobson Tibor elmondta, hogy Sajóládon ki kellett telepíteni 8 embert, ezt leszámítva kedden jelentősebb árvízi esemény, például gátszakadás nem történt. A gátak erősítése továbbra is folyik. Jelenleg Borsodban több mint 4500-an, országosan pedig több mint ötezren vannak kitelepítve.
(MTI)

20.12 |

Nógrád megye segítséget kér a helyreállításhoz

Nógrád megye önkormányzata segítséget kér az árvízi károk enyhítéséhez a vállalkozásoktól, gazdasági társaságoktól, intézményektől, önkormányzatok vezetőitől, képviselőitől, valamint civil szervezetektől és magánszemélyektől. Pénzbeli adományt, munka és építőanyag-felajánlásokat is szívesen fogadnak. Szabó Péter, a Nógrád megyei önkormányzat illetékese elmondta: a közgyűlés elnöke és a megyei főjegyző az összes megyei közalkalmazottat személyes levélben kérte adakozásra. Az önkormányzat számlát is nyitott, a "Nógrád Megye árvízkárosultjainak megsegítéséért!" számlaszáma: 12031005-00156762-01600004.

A Zagyva és az Ipoly, továbbá több nógrádi patak is rekordmagasságú vizet hozva lépett ki a medréből, és számos nógrádi településen okozott komoly károkat. Annak ellenére, hogy több százan dolgoztak a gátakon, házak omlottak össze vagy károsodtak, megrongálódtak a közművek, utak, és családokat, intézményeket kellett biztonságosabb helyre költöztetni, ellátásukról gondoskodni. A helyreállítás első felajánlói közt volt olyan érdi vállalkozás, amely kilenc fővel és saját teherautóval vállalt egy hétvégi önkéntes munkát, és olyan budapesti cég, amely több ezer kilogramm festékkel, vakolóanyaggal sietett a bajba jutottak megsegítésére Nógrádban - tette hozzá Szabó Péter.
(Független Hírügynökség)

20.00 |

Az előlegek jogosságát firtatják Zemplénben

Nem tartja elfogadhatónak az erdőhorváti polgármester azt a módszert, ahogy az árvízi védekezés költségeire kért előleg jogosságát vizsgálják. A zempléni település vezetője azt mondja, ha most lenne rá szükség, már nem tudna gyorsan olyan erőket megmozgatni, mint eddig, mert nem tudta kifizetni az eddig felhasznált homokot, valamint a védekezés során bevetett munkagépek üzemanyag-költségeit. A Zempléni-hegységben található falut az elmúlt hetekben egymás után ötször árasztották el a környező patakok.

"A polgármester az első nap hős, mert megvédte a települést a nagyobb katasztrófától. Másnap gyermeknek nézik, mert az illetékesek azt mondják, csak adja be a költségekre az előleg-igényt, azt a lehető leghamarabb utalni fogják. Aztán kijönnek az ellenőrök és úgy beszélnek az emberrel, hogy már-már csalónak érzi magát" - mondta Soltész Árpád polgármester. Mint elmondta, összesen kétmillió forintra adta be előleg-igényét, a felhasznált homok, valamint a védekezéskor használt munkagépek üzemanyag-költségeinek fedezésére. Ezeket ugyanis vállalkozók biztosítják, akik a legutóbbi alkalommal már vonakodtak részt venni a víz elleni küzdelemben, mert eddig is komoly pénzt előlegeztek meg az önkormányzatnak.

A hegyoldalban Erdőbénye felett elterülő Háromhután a legutóbbi esőzések következtében százmilliós nagyságrendű kár keletkezett. Nemrég még támfal-megerősítésére nyújtottam be pályázatot, a múlt csütörtöki áradás óta már támfalunk sincs, elvitte a víz - mondta Verbovszki Károly polgármester. Egy magánházat le kellett bontani, annyira megsérült, egy másikat a falu lakói közösen próbálnak megmenteni. Tolcsván, ahol 350 házat öntött el az ár, szintén százmilliókban mérhető az önkormányzati utakban, hidakban, valamint a patakmederben keletkezett kár. Vojnár László polgármester szerint kérdéses, hogy ebből mit ismernek majd el az illetékes állami szervek.
(Független Hírügynökség)

19.40 |

Elítéli a közútkezelő a kátyúvadász akciót

A közútkezelő azt kéri a Nógrád Megyei Hírlaptól, hogy vonja vissza kedden meghirdetett "kátyúvadász" akcióját, mivel az ilyenkor szokásos útjavítást az árvízi munkák miatt nem tudják elvégezni. A társaság megdöbbenéssel értesült arról, hogy a legnagyobb árvíz közepette Nógrád megyében "kátyúvadász" akciót hirdetett a helyi lap - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya. Mint hozzátették, a cég valóban nem tudja tartani kátyúzási ütemtervét, a kritikus helyzetet okozó esőzés miatt fel kellett adniuk a nagy felületű burkolatjavításokat és nem tudták befejezni az országos burkolatjelfestést sem.

A Nógrád Megyei Hírlap keddi számában arra biztatta olvasóit: küldjenek be fotókat az úthibákról a szerkesztőségbe, hogy azokat folyamatosan közölhessék, "megmutatva, hol lenne tennivaló". A közútkezelő közleményében szerint az elmúlt hetekben több mint 150 útszakaszt kellett lezárni, ezek közül sok ma is járhatatlan, az ázott töltések megcsúsztak, utakat mosott el vagy alá a víz. Mintegy 5 milliárd forintra becsülhető a nemzeti vagyonban keletkezett kár - tették hozzá. A Magyar Közút szerint Nógrád megye folyói és patakjai is jelentős károkat okoztak, azok elhárítása tart, de számos munkatársat és munkagépet kellett átcsoportosítani a még nagyobb bajban lévő borsodi üzemmérnökségekhez.

"Súlyos aránytévesztésnek gondoljuk, hogy ilyen körülmények között a lap kátyúvadászatra hívja az olvasókat" -  írták a közleményben, amelyben az autósok megértését is kérik.
(MTI)

19.20 |

Visszabontják az ónodi gátat

Ónodon már bontják a Sajó megmagasított töltését, hogy az apadó folyóba vissszafolyhasson az elárasztott területekről a víz. Kattintson a képre árvízi fotóinkért!

Fotó: Magócsi Márton [origo]

18.50 |

Összevitatkoztak a felek az árvízeknél dolgozó rendőrök ellátásán

Árvíz, illetve veszélyhelyzet esetén első az életmentés, a veszélyeztetett települések védése, és csak utána következik a védekezésben közreműködők ellátása, ezt mindenki, a szakszervezetek is megérthetik - mondta Sipos Gyula, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) gazdasági főigazgatója a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ónodon kedden. A gazdasági főigazgató a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) azon kifogására reagált, hogy a védekezésben részt vevő rendőrök elhelyezése, ellátása sok helyütt problémás.

A Sajó és a Hernád találkozása melletti Ónodon, ahol a két folyó soha nem látott vízmennyiséget hoz magával, a gáton tartott rögtönzött beszélgetésen ott volt a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) ügyvivője, Demján Zsolt is, aki megismételte a nap folyamán tett kijelentéseit, melyek szerint az árvízi védekezésre Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe vezényelt rendőrök, katonák fogadására nem készült fel a logisztika. A beszélgetés éles vitába torkollott.

Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kijelölt miniszteri biztos szóvivője szerint tudomásul kell venni mindenkinek, hogy itt rendkívüliek a körülmények, olyan körülmények között alszanak az emberek, amilyen lehetőséget biztosítani tudnak. Ha matracon, akkor matracon, ha két napig nincs lehetőség aludni, akkor azt is el kell fogadni, mint ahogyan azt is, ha egy napig nincs meleg étel. Az a lényeg, hogy az árvízzel fenyegetett településeket megvédjük - tette hozzá, megjegyezve: teljesen jogos, hogy a védekezéshez szükséges elemi feltételeket megkapják a védekezők, ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy a körülmények nem a megszokottak.

Tömegszálláson lakunk, élünk - mondta, megjegyezve: az árvízzel fenyegetett települések lakosai mindenben segítik a rendőröket, tűzoltókat, katonákat, mindazokat, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy megvédhessék házaikat, a falvakat. Sipos Gyula azt mondta: az árvízi helyzet a múlt hét végén vált minden korábbinál komolyabbá, akkor kellett megszervezni mindent. Szombaton, vasárnap ez a rendvédelmi szerveknek sem volt könnyű. Mint mondta: amikor rendkívüli a helyzet, az ellátás természetesen nem a normális színvonalú.

A veszélyhelyzetben több mint hétezer rendőr mozdult meg, jött, segített, és segít. A riadó elrendelésekor ugyanakkor nem lehetett tudni, hol  pihennek majd az emberek, hogyan oldható meg az ellátásuk, ezt útközben, időközben kellett megszervezni - tette hozzá. A gazdasági főigazgató azt is elmondta: valóban igaz, hogy az első napokban nehezek voltak a feltételek, de ide életet "menteni jöttünk, amikor rendkívüli a helyzet, rendkívüliek a megoldási lehetőségek is", az árvíznél a viszonyok rendkívül gyorsan változnak, és ez nem tervezhető. Ugyanakkor az emberi problémákat kezelni kell, mindenki elfáradt, mindenki feszült, ideges, türelem, higgadtság kell, az ellátás a helyére került - jegyezte meg.
(MTI)

18.45 |

Nincs vezetékes víz a baranyai Páprádon

Lajtoskocsikból látják el ivóvízzel a 180 lakosú Páprádot, mert elöntötte az ár a település vízművét - közölte a baranyai falu polgármestere kedden. Lőrincz János elmondta: csaknem 1 méteres víz áll a helyi vízmű épületében, így azt haladéktalanul áramtalanítani kellett. A polgármester szerint körülbelül egy hét kell ahhoz, hogy helyreállítsák a vízszolgáltatást. Páprádot a közeli Bükkösdi-árok megemelkedett vízszintje veszélyeztette többször is az elmúlt napokban.
(MTI)

18.37 |

Újra járható az M30-as Miskolc-Észak csomópontja

Kedden kora estétől ismét használhatják az autósok az M30-as autópálya miskolci északi felhajtóját. A sztrádára ugyanakkor a felsőzsolcai körforgalom előtt a Kassa, illetve Sátoraljaújhely felől érkezők még nem tudnak felhajtani, a csomópont továbbra is járhatatlan vízátfolyás miatt. A közútkezelő Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ügyelete szerint a megye határátkelőin továbbra sem léphetnek be és ki a 7,5 tonna összsúlynál nehezebb teherautók, a sátoraljaújhelyi átkelőnél ugyanakkor már nincs súlykorlátozás. Sok út továbbra is járhatatlan a megyében, három településre - Hernádszentandrásra, Tornabarakonyra és Tornaszentandrásra - autóval még nem lehet bemenni, Bőcs belterületét pedig továbbra is kettévágja a Hernád.
(MTI)

18.23 |

Eddig 5046 embert kellett kitelepíteni - Az árvíz számokban

Bakondi György árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságában elmondta: már felkészültek a Tisza rendkívüli áradására, így Szolnok térségében felhalmozták a homokzsákokat, műszaki eszközöket, az emberek pedig készültségben állnak, és remélik, hogy a 2000-es rekordszintet nem éri el a vízszint. A miniszteri biztos közlése szerint kedd reggelig 113 településről 5046 embert kellett kitelepíteni. A legtöbben, 4052-en Borsodban kényszerültek elhagyni otthonukat.

Az ország 11 megyéjében, 3088 kilométeren tart az árvízi védekezés, jelenleg a legkritikusabb helyzet a Sajó és a Hernád torkolatánál van. 26 településen 93 épület dőlt össze, ebből 27 lakóház Felsőzsolcán. A miniszteri biztos közölte: az ár levonulta után azonnal megkezdik a károk felmérését, majd azt követően áttekintik a katasztrófavédelmi törvényt.

Komáromnál kedd reggel tetőzött a Duna, a térségben megkezdődött az apadás, ezért délután hat órától másodfokúra mérsékelték a készültséget a folyó Komárom és Almásfüzitő közötti szakaszán. A gemenci ártéri erdőt azonban szinte teljesen elöntötte a Duna, a vadállomány védelmében az 55-ös főúton Bátaszék és Baja között 60 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben. A 21 ezer hektáros erdőtömb mintegy 95 százaléka víz alatt van, mindössze 900 hektárnyi terület maradt szárazon. A víz mintegy kétezer vaddisznót, ugyanennyi szarvast és körülbelül kétszáz őzet, elsősorban a szaporulatot veszélyezteti. A vadállomány nagy része a Duna bal partjára és száraz területekre húzódott. A katasztrófavédelmi igazgatóság arra kérte a Szekszárd és Baja között közlekedőket, hogy az 55-ös út helyett az M9-es és az 51-es utat válasszák.

Kedden Mohácsnál elrendelték a másodfokú árvízvédelmi készültséget, a Duna magas vízállása miatt leállt a kompforgalom. Az árhullám magassága a Duna magyarországi alsó szakaszán, Mohács térségében meghaladta a másodfokú készültségi szintet, a 850 centimétert. Az előrejelzések szerint csütörtökre, péntekre várható a tetőzés, 930 centiméter körüli vízállással.
(MTI)

18.12 |

Elöntötte a Duna Dunakeszi partjait

Az [origo] egyik olvasója Dunakeszin fotózta le a Duna vizét, ami elöntötte a Pest megyei város partjait. Kattintson a képre árvízi fotóinkért!

Forrás: Molnár Ádám olvasónk fotója

18.03 |

Gyorsan apad a Sajó, lassan a Bódva, árad a Tisza

Csökkennek a vízszintek az észak-magyarországi folyókon, a Sajó csaknem teljes hosszán apad, a Bódva vízállása lassan csökken, a Hernád vízmércéje Gesztelynél félméteres apadást mutat. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője kedden azt mondta: a Sajó tiszai torkolatához közeli szakaszán stagnál a vízszint, de a felsőbb részeken apadás van. Sajópüspökinél a 416 centiméteres tetőzés óta 122 centimétert csökkent a vízállás, jelenleg 294 centimétert mutat a vízmérce. Hozzátette: Felsőzsolcánál is apad a folyó, a tetőzés óta több mint fél méterrel lett kisebb a vízszint, kedden délután 435 centiméteres volt a vízállás. 

A Bódva teljes hazai szakaszán apad, de ennek üteme még mindig lassú. Hídvégardónál a folyó 333 centiméteres rekordszinttel tetőzött, jelenleg 255 centiméteres a vízszint. Szendrőnél a 325 centiméteres tetőzési érték óta 62 centimétert apadt a folyó, azaz 263 centi a Bódva vízállása - mondta a szakember. A Hernád Gesztelynél a hétfői tetőzést követően már több mint fél métert apadt, míg feljebb egyre intenzívebb a vízszint csökkenése. A Takta továbbra is nagyon lassan apad. Csont Csaba kitért arra, hogy a Bodrog Felsőbereckinél hétfőn 10 órán át tetőzött 755 centiméteres vízállással, Sárospatak térségében pedig hétfő estétől 699 centiméteres szinten stagnál a folyó.

A Tisza vízállásáról azt mondta: a folyó kedden délelőtt tetőzött Tiszabercelnél 711 centiméteres vízállással, Tokajnál a vízszint a kora délutáni órákban 810 centiméterre emelkedett és további kisebb áradásra kell számítani. A Tisza áradása, valamint a Sajó és a Hernád árhullámai miatt Tiszapalkonyánál a 2000. évi árvíz óta mért eddigi legmagasabb, azaz 806 centiméteres vízszintet megközelítő tetőzés valószínű. A tetőzés szerdán viszonylag nagy hosszban bekövetkezhet - jegyezte meg az árvízvédelmi osztályvezető.
(MTI)

17.57 |

Ötmilliárd forint kár keletkezhetett az úthálózatban

A folyók apadása ellenére még legalább egy hétig nem használhatják az autósok az árvíz miatt fél-, vagy teljes pályán lezárt útszakaszokat - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője kedden. A Magyar Közút kezelésében országosan 30 ezer, Pest megyében 2300 kilométernyi útszakasz van. Pécsi Norbert szóvivő elmondta, hogy a korábban lezárt utakat 7 napig még zárva tartják, és a jelenleg érvényben lévő forgalomkorlátozások, terelések is fennmaradnak. A szóvivő szerint idő kell a vízelöntések, átfolyások nyomán lerakódott iszap eltávolításához, másrészt fel kell mérniük a keletkezett károkat, hogy megtervezhessék a szükséges beavatkozásokat, javításokat.

A kisebb munkálatok költségeit az üzemmérnökségek állják, a jelentős ráfordítást igénylő beavatkozásokhoz azonban állami segítség szükséges - tette hozzá a szóvivő. A károk nagyságrendjét érzékeltetve elmondta, hogy felméréseik szerint a 30 ezer kilométeres országos úthálózatukban az első nagy esőzések következtében bruttó 2 milliárd forint körüli kár keletkezett, amely mostanra - az áradások miatt - akár az 5 milliárdot is elérheti.

Pest megyében május végéig csaknem 100 milliós a kár a társaság kezelésében lévő úthálózatban, de hogy jelenleg mekkora a kár, csak a helyreállítási munkálatok befejezését követően lehet megmondani. A régióban 12 órás, váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a Magyar Közút szakemberei a vízzel és iszappal szennyezett utak szabaddá tételén - közölte Pécsi Norbert. A szóvivő azt tanácsolja az autósoknak, hogy mielőtt az árvíz sújtotta területekre útnak indulnának, érdeklődjenek a korlátozásokról az Útinformnál.
(MTI)

17.50 |

Tartja a gát a Hernádot

Olvasónk fotója Hernádszentandrásról, ahol szivattyúkkal és homokzsákokkal tartják vissza a Hernádot. Kattintson a képre árvízi fotóinkért!

Forrás: Üveges Gábor olvasónk fotója

17.37 |

Gerendahíd köti össze újra Szendrő két felét

Gyalogoshídon közlekednek a lakók Szendrőben, ahol összeomlott egy híd a Bódva áradása miatt. Szaniszló János, Szendrő polgármestere kedden elmondta: a gerendákból ácsolt híd elkészült, ezen tudnak közlekedni a település két része között, a további munkához segítséget várnak a katasztrófavédelmisektől is. A híd helyreállítása azért lenne fontos, hogy legalább személyautóval át lehessen menni Szendrő egyik részéből a másikba. A statikus egyébként már megadta a szakvéleményt - tette hozzá a polgármester.

Beszámolt arról is, hogy a városban eddig tizenkét ház dőlt össze, további hat-hét pedig életveszélyes. Minden sérült töltésrészt sikerült lezárni, azaz a Bódva árhulláma már sehol nem bukik át a gáton, így megakadályozták a további elöntést. Hat szivattyú üzemel a településen, és a tervek szerint szerdán egy bányaszivattyút is beindítanak majd olyan területen, ahol a szivattyúzást eddig nem tudták megoldani.
(MTI)

17.29 |

Két rekordár után újraindul az élet Edelényben

Megkezdődtek a helyreállítási, kárelhárítási munkálatok Edelényben, ahol néhány napja rekord vízállással tetőzött a Bódva. A folyó visszahúzódása után ahol már lehet, azonnal nekikezdtek a feladatoknak. Visszakapcsolják a közvilágítást a város nagy részén - ahol már nem áll víz az utcákban - a közbiztonság fokozása érdekében. Edelényben a rendőrség folyamatosan felügyeli a rendet, az elárasztott utcákba csak az ott lakók mehetnek be - mondta Molnár Oszkár, a település független polgármestere.

Mint hozzátette, az edelényi és a készenléti rendőri állomány tagjai nemcsak erre koncentrálnak, hanem a közúti forgalomra, sőt a bámészkodókra, katasztrófaturistákra is kiemelt figyelmet fordítanak. Azokat, akik nem vesznek részt a védekezésben, nem engedik be az árvíz által érintett területekre. Két tömbház 50 lakásában az áramot is visszakapcsolják. A polgármester szerint az állati eredetű hulladékokat - például az elpusztult házi állatok tetemeit, az elárasztott fagyasztóládában lévő húsokat - az önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő társaság bejelentés alapján összegyűjti, azok elszállításáról, megsemmisítéséről gondoskodnak.

Molnár szerint azok a lakók, akiket ki kellett költöztetni az otthonukból az ár miatt, a polgármesteri hivatalban kérhetnek fertőtlenítőszert. Emellett ellátják őket élelmiszerrel, ásványvízzel is. Edelényben négy hét alatt két, rekord nagyságú árhullám vonult le a Bódván. Egyes területeken áll a víz, ezért megkezdődik a szúnyogirtás. A városban már három nagy teljesítményű szivattyú üzemel, hogy az elöntött területekről visszanyomják a vizet a Bódva-mederbe. A folyó már apad, de még mindig magas a vízállás. A kastély melletti töltésre rakott ideiglenes védművön korábban átbukott az ár. A gát melletti utat zúzalékkal feltöltik, hogy a rakodógép be tudjon menni a sérült töltésrészhez. Ennek segítségével fogják lokalizálni a szakadást a nyúlgáton és a töltéstesten.
(MTI)

17.20 |

Oltások és higiénia az árvízzel elöntött területeken

Árvíz idején csak ritkán fordulnak elő védőoltással megelőzhető fertőző betegségek és járványok, ezért az elöntött területeken speciális védőoltások általában nem szükségesek, néhány esetben azonban meghatározott csoportok védőoltása mégis ajánlott - közölte kedden az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A fertőző májgyulladás "A" típusa és a hastífusz ellen létezik védőoltás, ezeket akkor ajánlják, ha széklettel terjedő fertőző betegségek veszélyeztetik a lakosokat. A szolgálat azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy nincs olyan védőoltás, amellyel valamennyi fertőzés teljes biztonsággal megelőzhető, az alapvető higiénés szabályok betartása a védőoltások alkalmazása mellett is szükséges.

Mint közölték, az árvízi védekezésben részt vevő hivatásos szervek dolgozóinak tetanusz, a fertőző májgyulladás "A" típusa és hastífusz elleni védelméről a munkáltatónak kell gondoskodnia. Az önkéntesek esetén mérlegelni kell az adott terület járványügyi helyzetét és a személy oltottsági állapotát, ennek ismeretében lehet dönteni a tetanusz és a fertőző májgyulladás "A" típusa elleni védőoltások szükségességéről.

Mint írják, különleges helyzetekben szóba jöhet gamma-globulin adása, ami akkor ajánlott, ha az ár- és belvíz árnyékszékeket önt ki, az embereket pedig nem telepítették ki, és az adott lakosságcsoport tagjaitól a személyi higiénés szabályok betartása nem várható el. Az ő beoltásukról a területileg illetékes kistérségi tiszti főorvos dönt.

Az ÁNTSZ szerint a befogadó településre áttelepítettek, tömegszálláson elhelyezettek esetén a zsúfoltság és a személyi higiénés szabályok betartása okozhat gondot, és ilyen körülmények között is kialakulhatnak járványok, legtöbbször hasmenés vagy légúti betegségek. Ilyen tünetek esetén a beteget el kell különíteni. Az ÁNTSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy a tömegszálláson elhelyezett gyermekek életkorhoz kötött kötelező oltásait ellenőrizni kell, és az esetlegesen elmaradt és esedékes oltásokat azonnal be kell adni.
(MTI)

Előző
Következő