Egykulcsos, 16 százalékos jövedelemadót, banki különadót és szabad pálinkafőzést ígért Orbán Viktor kedden a parlamentben, ahol ismertette kormányának "első akciótervét" a gazdaságról. A kormány hatalmas megtakarítást remél az állami kiadások felülvizsgálatától, és még a pártok támogatását is megkurtítaná. Az ellenzéknek nem tetszik az egykulcsos adó, Schiffer András szerint Orbánék képében Kóka János bújt vissza az ország élére. Tudósítás a parlamentből.

12.45
Zárt ajtók mögött ismerhette meg a terveket a Fidesz-frakció

A Fidesz kedd délelőtti, zárt frakcióüléséről kiszivárgott, hivatalosan meg nem erősített információk szerint a kormány egységes, 16 százalékos személyi jövedelemadót vezethet be, hosszú átmeneti időszak után megadóztathatná a minimálbért, csökkentené a társasági adókulcsot, bevezetheti a bankadót A kormány egyik névtelenséget kérő tagja szerint jelentős elbocsátások is szerepelnek az akciótervben (a részletekről itt olvashat).

12.48
A jól keresők a 16 százalékos szja biztos nyertesei

A jól keresők biztosan nyernek az egykulcsos szja-rendszer bevezetésén, a szerényebb fizetésből élők esetében pedig az a kérdés, hogy mi lesz a sorsa az adójóváírások rendszerének. Az adójóváírást mindenképp át kell szabni, a minimálbéresek esetében ugyanis a 16 százalékos kulccsal együtt negatív lenne az adófizetési kötelezettség (a részletekről itt olvashat).

12.58
Orbán Matolcsyval egyeztet

Orbán Viktor már az ülésteremben van, Matolcsy György gazdasági miniszterrel egyeztet a beszéde papírjai felett.

13.06
Megkezdődött a parlament ülése

Schmitt Pál házelnök megnyitotta a keddi ülést, és napirend előtt szót adott Orbán Viktor kormányfőnek.

13.07
Az árvízhelyzettel kezdi beszédét Orbán

Orbán szerint minden korábbi ismeretet meghaladó árvíz vonult le a folyókon, különösen a Hernádon. A kormányfő köszönetet mondott mindenkinek, akik részt vesznek a védekezésben, és együttérzését fejezte ki azokkal szemben, akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat. Azt ígérte: a kormány mindent megtesz az újjáépítésért. "Senkit sem hagyunk az út szélén" - mondta Orbán, aki szerint a polgári kormánynak van már tapasztalata az ilyesmiben, hiszen a 2000-es évek elején a Tisza mentén kellett hasonló munkát végezniük.

13.11
Senki nem szökött meg a dolgozó rabok közül

Orbán külön kiemelte, hogy a büntetés-végrehajtástól is rendeltek ki embereket a gátakra, részben az őrök, részben a fogvatartottak közül. Közülük senki nem szökött meg, sőt, elől jártak a munkában - mondta Orbán.

13.13
"Eljött az idő a gazdaságban is"

Eljött az idő a gazdaságban is, hogy a régi helyére új kerüljön - mondta Orbán, aki szerint a a régi rendszer nem tudott megoldást kínálni a gazdaság bajaira.

13.16
Orbán: Kiestünk a 30 legversenyképesebb ország közül

A régi, rossz rendszer oda juttatta Magyarországot, hogy kiestünk a világ 30 legversenyképesebb országa közül, mondta Orbán, aki szerint 183-ból 151. helyen vagyunk a vállalkozásokat adók tekintetében.

13.17
Orbán beszédének vázlata - fotó

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A beszéd elolvasásához kattintson a fotóra!

13.19
Megnyílik a vita lehetősége Orbán szerint

A kormányprogram volt az iránytű, most pedig eljött az idő, hogy megvalósítsák a célokat. A kormány ezért a hétvégén elfogadta az "első akciótervet", amely alapján törvényeket nyújtanak be, amelyekről immár lehet vitatkozni. A miniszterelnök szerint két céljuk van: egy új gazdasági rendszer kialakítása, illetve a kölcsönös felelősségvállalás elvének bevezetése.

13.21
Orbán: Új irányba fordult a világgazdaság

Orbán Viktor szerint fordulat következett be a világgazdaságban, ismét a termelő gazdaság felé fordulnak, a spekulatív gazdaságnak pedig leáldozott. A problémát a kormányfő szerint az okozta, hogy a vilában több pénz van a könyvekben kimutatva, mint amennyi valódi érték. Ebből buborékok jönnek létre, amik aztán kipukkannak.

13.27
Új alapokra helyezné az adórendszert Orbán

"Azt javasoljuk a Tisztelt Háznak, hogy helyezze új alapokra az adórendszert" - mondta Orbán, aki szerint az adózás az egyik legerősebb kötelék az egyén és a közösség közt. Magyarországon azonban az adórendszer nem bizalomra épült, mindenki büntetésnek érezte. Ez arra kényszerített mindenkit, hogy próbáljon kibújni alóla - mondta Orbán, aki szerint emiatt alakult ki az a nézet Magyaroszágon, hogy nem éri meg becsületesnek lenni.

13.33
Egykulcsos adót javasol Orbán

"Életszerű, egyszerű, teljesíthető és munkabarát adórendszer kell. Olyan egyszerű, hogy a nyolc általánossal rendelkező személy is átláthassa a rá vonatkozó szabályokat" - mondta Orbán. A kormányfő azt javasolja, hogy 19-ről 10 százalékra csökkentsék a társasági adót az évi 500 millió nyereség alatti vállalkozásoknál. Bevezetnék az egykulcsos, családi jövedelemadót is. Erre két év alatt állnának át, megszűnne az adójóváírás. Orbán szerint ennek mindenki nyertese lesz.

 

13.34
Megszüntetné a kis adókat a kormány

Tíz kis adót "egy mozdulattal" megszüntetne a kormány - mondta Orbán. Adómentessé tennék azt is, ha egy magánszemély a saját, már adózott nyereségéből  másnak munkát, jövedelmet biztosít. Eltörölnék az ajándékozási és örökösödési illetéket az egyenesági rokonok közt, mert a kormányfő szerint ezekbe a viszonyokba az államnak nem szabad beavatkozni.

13.37
16 százalék lesz az egykulcsos adó

Orbán azt javasolja, hogy az egykulcsos jövedelemadó 16 százalékos legyen.

13.38
Szabaddá tenné a pálinkafőzést Orbán

"Adjuk vissza az embereknek a szabad gyümölcspárlat-készítési jogot!" - mondta Orbán. Bejelentését nagy taps, majd derültség kísérte, a házelnöknek kellett rendre utasítani amképviselőket. A kormányfő szerint ezzel egy 90 éves küzdelmet zárnának le, amit a magyar emberek a mindenkori államhatalommal vívtak. "Ez a harc a felkelők teljes győzelmével zárul" - mondta Orbán.

13.42
Orbán átrendezné az uniós forrásokat

Külön előterjesztést fog benyújtani a kormány arról, hogy "radikálisan" átrendezzék az uniós forrásokat a kis- és középvállalkozók javára - mondta Orbán.

13.45
120 milliárd megtakarítást vár Orbán

Az állami kiadások teljes felülvizsgálatától 120 milliárd forint megtakarítást vár a kormány attól, hogy teljesen felülvizsgálják az állami szervek kiadásait - mondta Orbán.

13.47
Kétmilliós fizetési plafon lesz a közszférában

Havi bruttó kétmillió forintos bérplafont vezetne be a kormány a köszférában - mondta Orbán, aki külön kiemelte, hogy ez a Magyar Nemzeti Bankra is. Ezt a bejelentés kormánypárti képviselők nagy tapssal jutalmazták.

13.50
Lefaragná a pártok pénzét a kormány

Még az idéán 15 százalákkal csökkentené a pártok költségvetési támogatását a kormány - mondta Orbán, aki szerint ennek alkotmányos feltételeit a kormány hamarosan megteremti.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)