Fanyalog az ellenzék az egykulcsos adó miatt - tudósítás a parlamenti vitáról

2010.06.08., 12:49

Egykulcsos, 16 százalékos jövedelemadót, banki különadót és szabad pálinkafőzést ígért Orbán Viktor kedden a parlamentben, ahol ismertette kormányának "első akciótervét" a gazdaságról. A kormány hatalmas megtakarítást remél az állami kiadások felülvizsgálatától, és még a pártok támogatását is megkurtítaná. Az ellenzéknek nem tetszik az egykulcsos adó, Schiffer András szerint Orbánék képében Kóka János bújt vissza az ország élére. Tudósítás a parlamentből.

18.50 |

Fejet hajt az állam a 2006-os mulasztások áldozatai előtt

Az országgyűlés elfogadta az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről szóló fideszes országgyűlési határozati javaslatot. A parlament megkövet minden ártatlan áldozatot, és bocsánatot kér az ország mindazon polgárától, akit 2006-ban - augusztus 20-án, illetve az ősz folyamán - akár az állami vezetői mulasztások, akár a törvénytelen rendőri fellépés folytán alapjogi sérelem ért. A törvényhozás erkölcsi és anyagi kártérítést ígér. Az Országgyűlés 316 igen és 44 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el az országgyűlési határozatot.
(MTI)

18.30 |

A Kuruc.infót nézegeti Pősze Lajos

A jobbikos Pősze Lajos képviselő a Kuruc.info hírportált böngészi laptopján.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

18.20 |

Szavazott a parlament a köztisztviselők munkaviszonyáról is

Az állam indoklás nélkül, két hónapos felmondási idővel megszüntetheti a kormánytisztviselővé váló köztisztviselők munkaviszonyát. Ebbe a körbe tartoznak majd a központi államigazgatás, a kormányhivatalok és a rendvédelmi szervek nem hivatásos állományú tagjai. Az Országgyűlés kedden fogadta el a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt, amely várhatóan június második felében lép hatályba. A képviselők a javaslat minősített többséget igénylő rendelkezéseit 258 igen és 93 nem szavazattal, míg egyszerű többséget igénylő részeit 257 igen, valamint 94 ellenszavazattal fogadta el. A parlament kedden döntött arról, hogy kéri a törvény sürgőséggel történő kihirdetését.
(MTI)

18.00 |

Ősztől kisebbek lesznek az önkormányzati képviselő-testületek

Név szerinti szavazással az Országgyűlés elfogadta a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatot, amely alapján ősztől kisebb létszámúak lesznek az önkormányzati képviselő-testületek. A képviselők közül 259-en szavaztak igennel, 94-en nemmel. Igennel szavazott a Fidesz- és a KDNP-frakció, az MSZP és a Jobbik képviselői viszont elutasították azt. A plenáris ülésről kivonultak, így a zárószavazáson nem vettek részt az LMP képviselői, mert nem értenek egyet a törvénnyel. Az Országgyűlés döntött arról is, hogy a köztársasági elnöktől kéri a törvény sürgős kihirdetését.
(MTI)

17.30 |

"Önkormányzatiság - élt 20 évet"

"Önkormányzatiság - élt 20 évet" feliratú molinót feszítettek ki a jobbikos képviselők frakciójuk padsorai mögött, tiltakozásul az önkormányzati választási rendszer átalakítása ellen.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17.05 |

Az "egypártrendszer" betűit mutatta fel a Jobbik

Miközben zajlott az önkormányzati választási törvény név szerinti szavazása, a Jobbik kéviselői - sorban, ahogy épp szólították őket - narancssárga alapon fekete betűket mutattak fel. A betűkből végül az "egypártrendszer" szó állt össze, utalva arra, hogy a törvény a mindenkori győztesnek kedvez, és csökkenti a kis pártok esélyeit.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16.45 |

Név szerinti szavazás az önkormányzati törvényről

Név szerinti szavazást rendeltek el az önkormányzati testületek létszámát csökkentő, a választási rendszert átalakító törvényről. A jegyzők egyenként olvassák fel a képviselők nevét, amire mindenkinek fennhangon kell bemondani, hogyan szavaz.

16.30 |

Sárga lapot mutatott és kivonult az LMP a teremből

Sárga lapot mutattak fel az LMP képviselői, majd kivonultak a teremből, amikor a parlament elkezdte az önkormányzati választásokat átalakító törvény zárószavazását. A fideszes képveilők által benyújtott törvény alaposan átalakítaná a helyi erőviszonyokat: megnövelné a mindenkori győztes párt erejét, és megnehezítené a kisebbek, illetve a civil szervezetek bejutását a helyi testületekbe (a javaslatról itt olvashat részletesen).

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15.11 |

Orbán önerőből is lefarag a pártpénzekből

Ne bújjanak a mögé, hogy "jól dolgoztunk, csak rosszul kommunikáltunk" - mondta Orbán a szocialistáknak. Ez szerinte önbecsapás, rossz régi magyar reflex. Orbán szocialistának minősítette - bár állítólag nem sértő értelemben - Schiffer András felfogását, amely szerinte arról szól: "hogyan adjak valakinek, hogy közben mástól elveszek". Azt mondta: a PSZÁF működni fog, és megakadályozza azt, hogy a bankok áthárítsák az ügyfelekre bankadót.

Orbán szerint sajnálatos, hogy egyik frakcióvezető sem tért kia  pártok támogatásának megkurtítására. Azt mondta: ebben az esetben a Fidesz és a KDNP - amelyeknek meg van ehhez a megfelelő erejük - végrehajtják a lefaragást. A kormányfő szerint lehet ugyan viccet csinálni a pálinkafőzésből, de ez sok vidéki embernek igenis fontos. Az egykulcsos adóról pedig azt mondta: lehet kritizálni, de senki gondolta volna, hogy Magyarországon valaha bevezetik ezt az adófajtát.

Orbán reakciója végén azt mondta, 20 éve két dolgot tekint fő ellenfelének a politikában: a nihilizmust és a cinizmust, és a jövőben is fel kíván lépni minden eszközzel ezek ellen.

15.02 |

Orbán: A szocialisták okozták a bajt, nem Kósa

Azok a cinikus megjegyzések, hogy egy nem kormánytag fideszes politikus megjegyzései összedöntik a gazdaságot, a humor kategóriájába tartoznak - reagált viszontválaszában Orbán a frakcióvezetők felszólalásaira. Szerinte a szocialisták hagytak örökül olyan költségvetés, amelyben öt hónap alatt elérték a teljes évi hiány 87 százalékát. "Ezt a világ tudja, és ettől vannak nehézségek" - mondta Orbán, aki szerint a gazdaságban tények vannak, nem nyilatkozatok.

14.52 |

Mesterházy: Az új rendszer a gazdagokat segíti

Az új rendszer a gazdagokat segíti, a szegényeket pedig nem - jelentette ki Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, aki szerint az egykulcsos adó a gazdag családoknak kedvez, arra pedig nincs garancia, hogy a bankadót a pénzintézetek nem hárítják át az ügyfelekre. Mesterházy kifogásolta azt is, hogy bár a kormány együttműködésről beszél, nem egyeztetett senkivel a programról, azt egy zárt kormányülésen dolgozták ki. Az MSZP azt kéri, hogy a programot vitassák meg az Országos Érdekegyeztető Tanácsban és a civil szervezetekkel.

Mesterházy azt mondta, örül annak, hogy a Fidesz végre konkrétumokat árult el, mert szerinte az elmúlt négy évben semmilyen konstruktív ötletük nem volt. A frakcióvezető örül annak is, hogy az Orbán-kormány folytatni kívánja az előző kormány egyes kezdeményezéseit, ezzel szerinte azt is elismerik, hogy nem volt minden eleve rossz az elmúlt években.

14.45 |

Vona: Kósa csak a döglött pumát mutogatta

Az akcióterv nagy része jó - mondta Vona Gábor, aki a Jobbik választási gyűléseinek hangulatát érezte a parlamentben Orbán beszéde alatt. A Jobbik elnöke szerint ő azért szívesen megnézné a hatástanulmányokat, és kíváncsi arra is, mennyire tudatos terv eredménye a program, vagy pedig csak a forintgyengülést okozó a fideszes nyilatkozatokra adott válasz.

A pumát az MSZP-t döglesztette meg, Kósa Lajos bűne csak az volt, hogy a döglött pumát mutogatta a világnak - mondta Vona a Fidesz alelnökének nagy vihart kiváltó nyilatkozatáról. A Jobbik szerint nem lenne jó, ha a közszféra inná meg a levét a kiadáscsökkentésnek, és a párt nem támogatja az egykulcsos adó bevezetését sem.

14.40 |

Harrach örül a családi adózásnak

A társadalmi igazságosság érvényesült Orbán gazdasági akciótervben - reagált Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, aki szerint a program sok érdeket fog sérteni a program, de nem a kisemberekét. "A pénzügyi egyensúly megteremtésében mindenki vegyen részt, ne csak a kisemberek" - jelentette ki Harrach. Szerinte fontos, hogy a rendszert nem szabad toldozgatni, hanem át kell alakítani. A KDNP frakcióvezetője külön üdvözölte a családi adózás bevezetését, amelyet a KDNP javasolt elsőször.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14.30 |

Schiffer: Kóka János visszabújt

A Fidesz új rendszer alapjairól beszél, de ez egy demokratikus jogállam, amit nem váltottunk fel - mondta reakciójában Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, aki szerint a Fidesz neokonzervatív gazdaságpolitikát hirdetett. "Kóka János az önök képében visszabújt" - mondta Schiffer, aki szerint a Fidesz is az adócsökkentés a kisebb állam demagógiájával jön elő. "Orbán Viktor miniszterelnök mikor hívja meg Bokros Lajost a kormányába?" - kérdezte Schiffer, aki példaként azt mondta, hogy az örökösödési illeték eltörlése a gazdagokat támogatja, a bankadót pedig a kisemberek zsebéből fogják kivenni a pénzintézetek. Az LMP egy elemet támogat a programból: a szabad pálinkafőzést.

14.20 |

Lázár: Visszaszerezni Európa bizalmát

A közös felelősségvállalás szükségességét hangsúlyozta hozzászólásában Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint a múltbéli eseményektől eltekintve - amelyeket természetesen számonkérés fog követni - Orbán beszédében párbeszédre hívta a pártokat. Az új programnak Lázár szerint az a célja, hogy vége legyen a "gazdasági diktátumok" időszakának. Az előző időszakban szerinte ez volt a jellemző, a szocialista kormányok rákényszerítették az emberekre az intézkedéseiket. A szocialista kormányok nem kezelői, hanem előidézői voltak a válságnak - mondta Lázár, aki szerint Magyarország a Gyurcsány-koprmány miatt "Európa hazug embere" lett. Az Orbán-kabinet feladata szerinte épp az, hogy visszaszerezzék Európa bizalmát. 

14.15 |

Turi-Kovács: a gazdákat segítheti az egyszerűsített foglalkoztatás

Zömében a korábban úgynevezett kék könyvvel fogalalkoztatott mezőgazdasági idénymunkásokra vonatkozhat az egyszerűsített alkalmi foglalkoztatás szabályainak megváltoztatása - mondta a kormányfő beszéde után az [origo]-nak Turi-Kovács Béla fideszes képviselő. Orbán keddi beszédében nem árult el részleteket az egyszerűsített foglalkoztatásról, csak annyit mondott: céljuk, hogy az valóban egyszerű legyen, szemben a mai rendszerrel.

Turi-Kovács szerint a kék könyv megszöntetése óta üldözik ezt a fajta foglalkoztatást. A vállalkozóknak, vagy gazdáknak ma minden nap előre be kell jelenteniük az idénymunkásokat, ami a képviselő szerint főleg a 20-25 hektáron gazdálkodókat, vagy a szőlősgazdákat sújtja. Turi-Kovács szerint olyan rendszert kellene kialakítani, amiben csak utólag kell bejelenteni a munkásokat.

14.05 |

Orbán szerint mindenki támogatja az új rendszert

Nehéz úton indultunk el, de már vannak sikereink - mondta Orbán, aki megköszönte a képviselőknek és minden magyarnak is, hogy "támogatják a nemzeti együttműködés rendszerét". Beszéde után Orbán vastapsot kapott a kormánypárti képviselőktől.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14.02 |

Orbán lefaragná az államadósságot is

A magyar gazdaság legnagyobb baja az államadósság szinje - mondta Orbán, aki szerint az előző kormányzat súlyos bűnt követett el azzal, hogy a GDP 80 százalékáig eladósították az országot. Az adósságot a következő évek során csökkenteni kell - jelentette ki Orbán, aki szerint a befektetők elfordulnak Magyarországtól, ha nem lesz kiegyensúlyozott a költségvetés helyzete.

13.59 |

Mindenki nyertes lesz Orbán szerint

Orbán Viktor szerint az új gazdasági rendszernek Magyarország minden polgára nyertese lesz. Szándékai szerint az új rendszerben mindenkinek jobb lesz az életminősége, több a lehetősége.

Előző
Következő