Elbűvölte a Fidesz-frakciót Schmitt Pál - percről percre

2010.06.24., 16:00

Kötetlen, laza, viccelődő stílusban mutatkozott be a Fidesz parlamenti frakciójának Schmitt Pál, akit Orbán Viktor szerdán jelölt köztársasági elnöknek. Az olimpiai bajnok és sportdiplomata házelnök elbűvölte a Fidesz parlamenti frakcióját a kedélyes hangulatú meghallgatáson. Schmitt azt mondta, az emberek elnöke akar lenni, a magyar nyelv ápolása, a sport terjesztése, az egészségre és az élethosszig tanulásra nevelés lesz legfontosabb missziója. Tudósítás percről percre.

18.45 |

Schmitt Pál bemutatkozó beszéde - videó

 

18.10 |

"Nem egy filozófikus alkat"

Horváth János, az országgyűlés legidősebb képviselője szerint Schmitt nem egy filozófus alkat, közvetlen elnök lesz, aki ért a nép nyelvén. "Majd sokat jön-megy", meghallgatja az embereket, de az alkotmányozási kérdésekkel talán kevesebbet fog foglalkozni, mint elődje. Horváth azt mondta, jól hangzó dolgokat mondott Schmitt, de hiányolta a beszédből azt, hogy a magyar nemzet hiányosan ismeri a történelmét.

17.57 |

"Mindenki Palija"

Pesti Imrének az tetszett elsősorban, hogy Schmitt nem pozicionálta magát egyik oldalhoz sem, hanem az emberi értékek iránt elkötelezett jelöltként mutatkozott be. Szerinte Schmitt Göncz Árpád és Sólyom László keveréke lesz köztársasági elnökként, azaz ért majd az emberek nyelvén, közvetlen lesz, idővel "mindenki Palija" lesz, ugyanakkor megvan benne az alkotmányos értékek tisztelete. Kérdésünkre, hogy rá szavaz-e, azt válaszolta, hogy még gondolkodik rajta, de nem árul el nagy titkot, ha bevallja, hogy neki Schmitt a legszimpatikusabb.

17.51 |

Jól áll neki a bőrkabát és az öltöny is

Hirt Ferenc szerint Schmitt Pál brillírozott a meghallgatáson, úgy tudott közvetlen lenni, hogy közben tekintélyt sugárzott. Kérdésünkre, hogy mire számít, milyen elnök lesz, azt mondta, ezt előre nehéz megmondani, de amit eddig csinált a sportban, a diplomáciában, az önmagáért beszél. Egy dologban biztos: sportszerű elnök lesz, olyan ember, akin a börkabát és az öltöny is jól áll.

17.45 |

"Lendületes és szórakoztató"

Révész Máriusz, a miniszterelnök tanácsadója csak röviden volt hajlandó jellemezni a jelöltet, értékelni az elhangzottakat. Annyit mondott, lendületesebb és szórakoztatóbb volt, mint a szocialisták jöltje, Balogh András.

17.40 |

"Emberi és emelkedett"

Emberi és emelkedett volt Schmitt Pál előadása Mátrai Márta fideszes képviselő szerint. Mátrai lelkesedéssel beszélt az elnökjelöltről az [origo]-nak, azt mondta, ő az egyike annak a hatvan képviselőnek, akik jelölik Schmittet a posztra. Nagyon szeretné, ha az elnök azt képviselné, amit elmondott, különös tekintettel a határon túli magyarokra - mondta. Bár szerinte Schmitt nem egy kész elnöki programot mondott, amit hallott, az finomításra szorul, de lelkesen támogatja.

17.35 |

Gyorsan szétszéledtek a képviselők

A bemutatás után gyorsan szétszéledtek a fideszes képviselők, többen - köztük Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöki pozíciójára jelölt képviselő - elhárították az [origo] tudósítójának kérdései

17.28 |

A többi pártnak is bemutatkozna Schmitt

"Könnyű dolgom volt, mert olyan embereknek kellett beszélni a terveimről, elképzeléseimről, akikkel fél szavakból is értjük egymást" - mondta Schmitt Pál a meghallgatás utáni sajtótájékoztatóján. Azt ígérte, itt nem áll meg, mert az összes képviselővel szeretné megismertetni programját. Hétfőn az LMP és az MSZP frakciójának is be fog mutatkozni - mondta.

17.24 |

Még ma jelölik a posztra Schmittet

Még ma hatvan képviselő jelölni fogja a köztársasági elnöki posztra Schmitt Pált - jelentette be a meghallgatás után Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Azt mondta, ő maga biztosan Schmittre szavaz, és reméli, hogy már az első fordulóban megkapja a szükséges kétharmados támogatást a jövő keddi elnökválasztáson.

17.16 |

Tetszett a Fidesznek Schmitt

Schmitt Pál nagy tapsot kapott a Fidesz-frakciótól, a képviselők láthatóan élvezték bemutatkozást és válaszait, többször hangosan nevettek és megtapsolták poénjait.

17.14 |

Tényleg olvassa az evangéliumot Schmitt

Schmitt Pál elmesélt egy történetet a Bibiából, hogy bizonyítsa Semjén Zsoltot, és azt, hogy tényleg minden nap olvassa az evangéliumot. Válasza végén a képviselők támogatását kérte.

17.10 |

A szeretet erejéről beszél Schmitt

Schmitt a gyűlölettel kapcsolatos kérdésre azzal kezdte a válaszát, hogy ő már évtizedekkel ezelőtt a feleségével is megegyezett abban, hogy soha nem feküdhetnek le haraggal a szívükben. Ő azokat a képviselőket sem érti, akik a parlamentben sziszegnek vagy fújolnak a szocialista képviselők felszólalása alatt, szerinte erre semmi szükség nincs. A szeretet erejével mindent könnyebb elintézni - mondta.

17.06 |

"Fejemben Putyin most nem jár"

Schmitt még nem gondolkodott azon, hogy hova vezet majd első útja, azt mondja, Ausztriából már most kapott felkérést, lehet, hogy Svájba is el kellene mennie, de a spanyol király is biztosan örülne a látogatásának - latolgatta a lehetőségeket, és hozzátette: "fejemben Putyin most nem jár". Azt ígérte, Martonyi Jánosra fog hallgatni ebben a kérdésben. "Ha ennek üzenetértéke van, akkor ennek megfelelően fogok gazdálkodni a lehetőséggel" - ígérte.

17.04 |

Segítené az autonómiatörekvéseket

Az autonómiát alulról kell kiharcolni, de felülről engedélyezik - válaszolta Schmitt az első kérdésre, és biztosította a képviselőket, sok olyan helyen élt, ahol van autonómia, ezért tudja, miről van szó. Ha segítséget kérnek tőle ez ügyben, menni fog - ígérte.

17.03 |

A roma képviselők is örülnek a jelölésnek

Örül a szívem, mert az elnök úr kifejezte azt, hogy a cigánysággal nem problémaként kell foglalkozni, és remélem, a munkájában előtérbe helyezi a felzárkóztatást - mondta a Lungo Drom egyik képviselője Schmittnek.

16.59 |

"Mikor kerülnek a hóhérok oda, ahova kell?"

Wittner Mária azt szeretné tudni Schmitt Páltól, hogy mikor kerülnek a helyükre az 1956-tal kapcsolatos kérdések, "mikor kerülnek a hóhérok oda, ahova kell"?

16.57 |

Mint az érett gyümölcs

Érett gyümölcshöz hasonlította Schmitt Pált egy idősebb képviselő, aki a dicséretek mellett csak egy kérdést tesz fel: "a gyűlölettel hogy fogsz tudni megküzdeni, ami itt maradt közöttünk?"

16.54 |

"Micsoda különbség!"

"Figyeltem az időt, pont annyit beszéltél, mint Balogh András, de micsoda különbség" - dicsérte Schmittet egy fiatal képviselő, aki arra kérte képviselőtársait, hogy már az első körben válasszák meg a jövő kedden Schmitt Pált köztársasági elnöknek.

16.52 |

A képviselők faggathatják Schmitt Pált

Horváth János korelnök kérdésre jelentkezett, de csak röviden méltatta Schmittet. Amikor Horváth szót kért, több képviselő elhagyta a termet.

Előző
  • 1
  • 2
Következő