Kötetlen, laza, viccelődő stílusban mutatkozott be a Fidesz parlamenti frakciójának Schmitt Pál, akit Orbán Viktor szerdán jelölt köztársasági elnöknek. Az olimpiai bajnok és sportdiplomata házelnök elbűvölte a Fidesz parlamenti frakcióját a kedélyes hangulatú meghallgatáson. Schmitt azt mondta, az emberek elnöke akar lenni, a magyar nyelv ápolása, a sport terjesztése, az egészségre és az élethosszig tanulásra nevelés lesz legfontosabb missziója. Tudósítás percről percre.

15:54
Hamarosan meghallgatja Schmitt Pált a Fidesz-frakció

Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szerdai bejelentése szerint Schmitt Pált javasolta államfőjelöltnek Orbán Viktor miniszterelnök. Schmitt megválasztásával feltehetően nem lesz probléma, mivel a Fidesznek kétharmados többsége van a parlamentben. A jelenleg az országgyűlés elnöki posztját betöltő 68 éves Schmitt élsportolóból lett politikus, volt több helyen nagykövet, jelenleg is a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Egy róla szóló könyv szerzőjének 2005-ben azt nyilatkozta, csak Orbán Viktor és a jóisten áll fölötte. Az [origo] által megkérdezett fideszesek szerint olyan államfő lesz, aki nem tesz majd keresztbe a kormánynak, egy kormánypárti politikus azt jósolta, "operett-elnök" lesz (Schmitt jelöléséről és pályájáról bővebben korábbi cikkünkben olvashat).

16.05
Orbán Viktor szerint Schmitt alkalmas jelölt

Néhány perccel négy után elkezdődött a Fidesz frakció ülése, amelyen Lázár János frakcióvezető először felolvasta Orbán Viktor rövid levelét, amelyben Schmitt Pált jelölte köztársasági elnök-jelöltnek.

16.08
Hiányoznak a vezető politikusok

Az [origo  tudósítójának megfigyelése szerint a frakcióülésen nincs jelen a Fidesz több vezető politikusa, hiányzik például Navracsics Tibor és Balog Zoltán is. Révész Máriusz kockás ingben és túrahátizsákkal érkezett az ülésre.

16.10
Ambícióiról beszél Schmitt

Az elnök mozgásteréről, lehetőségeiről, stílusáról és személyes ambícióimról szeretnék beszélni - kezdte bemutatkozást Schmitt. Szerinte Magyarországon az elnök két legfontosabb feladata, hogy egy személyben képviseli a nemzetet, és hogy a törvények felett megalkuvás nélkül uralkodik a demokrácia megvalósulásán.

16.12
Az emberek elnöke akar lenni Schmitt

Schmitt szerint két elnökfelfogás létezik: az egyik a távolságtartó, arisztokratikus elnök képe, aki ritkán szólal meg, az alkotmány maradéktalan őre. Schmitt szerint hozzá közelebb áll a másik felfogás, amely szerint az elnök az emberek képviselője. Az elnök emeli egy esemény jelentőségét, jó néven veszik, ha közel engedi magához az embereket. "Én ezt a második vonalat akarom vinni."

16.18
Felkötheti a nadrágját az elnök

Az elnök felkötheti a nadrágját, mert a nép a hatalmat kétharmados mértékben átruházta a Fideszre - mondta Schmitt. Kétharmad esetén az elnök keze meg van kötve, nem avatkozhat be például alkotmánymódosítás esetén. Megválasztásom esetén nem leszek a kormány törvényalkotási lendületének gátja - mondta. Ellensúlyozás végképp nem akarok lenni, inkább kiegyensúlyozás - tette hozzá.

16.22
Konzultáni fog mindenkivel Schmitt

Az elnök ajtajának állandóan nyitva kell állnia minden párt előtt, készen kell állnia a konzultációra. Az én megbízásom meghallgatásokkal fog kezdődni, beszélgetni fogunk, nem leiratokban és feliratokban levelezni - ígérte Schmitt. Azt ígéri, az előterjesztésekről is előre fog egyeztetni, hogy minden posztra az kerüljön, aki szakember, aki oda való.

16.25
A köztársasági elnök Magyarország első számú nagykövete

Schmitt szerint a köztársasági elnök az ország első számú nagykövete. Ez a hivatal egy misszió, konzultálnia kell Martonyi Jánossal, fel kell készülnie a külpolitikai helyzetből, meg kell ismernie a kormány prioritásait, hogy megfelelően tudja képviselni az országot.

16.28
Az összefogás motorja lesz

Az elnök nem bújhat ki a feladat alól, hanem neki magának kell az összefogás motorjának lennie - mondja.

16.29
A first ladyre is támaszkodni fog

Schmitt szerint nehéz lesz a feladat, de "bírni fogja", ha más nem, a felesége segítségével, "aki first lady lesz", és háromszor akkor a munkabírása, mint ő magának.

16.31
A magyar ember lesz a központ

"Én, Schmitt Pál a magyar emberre fogok koncentrálni a természetben" - mondta Schmitt, miután azzal dicsekedett, hogy Al Gore-ral együtt kapott természetvédelmi kitüntetést.

16.33
Ki akadályozhat meg?

Ki akadályozhat meg, hogy a magyar nyelv őre, védője legyek? Ki akadályozhat meg, hogy díjat alapítsak a magyar nyelvért? - kérdezte Schmitt, miután elmondta, hogy a rossz állapotban lévő anyanyelv ápolása lesz egyik legfontosabb - és testhezálló - missziója.

16.35
Szép, egészséges embereket szeretne Schmitt

Az egészség kérdését is elnöki szinten fogja felvállani Schmitt Pál, aki szerint tőle, az olimpikontól nem fogják rossz néven venni, ha a sport mellett kampányol majd, díjakat ad át vagy megdicséri a fair játékosokat. A magyar gyerek miért ne legyen jó illatú, miért ne legyen szép? - kérdezi Schmitt, aki szerint az országban közel kilencmillió ember van, aki soha nem sportol.

16.38
"Jó nagy elvárás szegény gyerekkel szemben"

Schmitt szerint az oktatás is el van hanyagolva az országban, ezért erre is különös hangsúlyt kell fektetni, az óvodától az élethosszig való tanulásig megújulási lehetőséget kell ajánlani a magyar embereknek. "Nem csak arról van szó, hogy betereljük a cigánygyereket az iskolába a saját jól felfogott érdekükben" - mondja Schmitt, aki szerint az egyetemek se megfelelő oktatást adnak. "Jó nagy elvárás szegény gyerekkel szemben, nem elég, hogy sportoljanak, legyenek egészségesek, de még tanuljanak is, legyen okosak" - mondja Schmitt.

16.41
Szeptemberre ötvenet nyom Schmitt

"Én most görög leckét veszek hetente egyszer, tárogatóleckéket, és naponta negyven fekvőtámaszt kinyomok, mert már nem bírja a könyököm, de esküszöm, szeptemberre már ötvenet fogok nyomni" - mondta Schmitt, mivel példálózna, ha valakit meg kellene győznie az élethosszig tartó tanulásról.

16.40
A palotából is gondol a szegényekre Schmitt

"Az elnök, attól, hogy felvitte az isten a dolgát, hogy palotában dolgozik, hogy suhanó autókon jár, még egy pillanatig nem felejtheti el, hogy van hárommillió szegény ember" - mondta Schmitt, aki szerint az elnöknek a karitatív munkában, az a adakozában is élen kell járnia.

16.46
Alázatot ígér Schmitt

Schmitt Pál elmodta, amikor hazajött Brüsszelből, minden képviselőhöz elment kampányolni. Beszédét egy idézettel zárta, Szent István Imre herceghez idézett intelmeiből azt emelte ki, hogy az ország első emberének alázattal kell viselnie hivatalát.

16.49
Semjén a határon túli magyarokról kérdezi a jeöltet

Schmitt Pál minden nap olvassa az evangéliumot - ezzel kezdte a köztársasági elnök-jelölt méltatását Semjén Zsolt, a KNDP elnöke. A kisebbik kormánypárt elnöke azt szeretné tudni, mi Schmitt álláspontja a határon túli magyarok autonómiájának kérdésében.

16.52
A képviselők faggathatják Schmitt Pált

Horváth János korelnök kérdésre jelentkezett, de csak röviden méltatta Schmittet. Amikor Horváth szót kért, több képviselő elhagyta a termet.

16.54
"Micsoda különbség!"

"Figyeltem az időt, pont annyit beszéltél, mint Balogh András, de micsoda különbség" - dicsérte Schmittet egy fiatal képviselő, aki arra kérte képviselőtársait, hogy már az első körben válasszák meg a jövő kedden Schmitt Pált köztársasági elnöknek.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)