Megválasztották az ÁSZ új elnökét - parlamenti tudósítás percről percre

2010.06.28., 13:13

Meggondolta magát a Fidesz, az alkotmánymódosítás kivételével levették a parlament hétfői napirendről a médiacsomagot. Az országgyűlés megválasztotta az Állami Számvevőszék új elnökét, Domokos László, és alelnökét, Warvasovszky Tihamért. A parlament felállította az új alkotmányt előkészítő bizottságot is. Parlamenti tudósítás percről percre.

|

Sólyom László köztársasági elnök vétója ellenére másodszor is megszavazta az országgyűlés azt az alkotmány- és törvénymódosítást, amely lehetőséget ad a kormányoldalnak, hogy maga jelöljön és válasszon alkotmánybírókat. Az előterjesztő fideszes képviselő csak egy technikai módosítást tett a javaslatban, hogy minden frakció helyet kapjon a jelölőbizottságban (a részletekről itt olvashat).

19.15 |

Iskolába járáshoz kötik a családi pótlékot

Az országgyűlés egy hetes halasztás után hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében, ha egy gyermek a kötelező tanórai foglalkozásokról igazolatlanul több mint ötven órát mulaszt, az adott település jegyzője elrendeli védelembe vételét és a teljes iskoláztatási támogatás felfüggesztését. Az országgyűlés 305 igen, 66 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadta el a Kósa Lajos (Fidesz) és Soltész Miklós (KDNP) kezdeményezését. A képviselők megszavazták azt is, hogy az országgyűlés elnöke a törvény sürgős kihirdetését kérje a köztársasági elnöktől.

19.13 |

Az új számvevőszéki vezetők hallgatják a régit - fotó

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Az ÁSZ korábbi elnöke, Kovács Árpád (balra), Warvasovszky Tihamér új alelnök és Domokos László új elnök (a kép nem sokkal a szavazás előtt készült)

19.06 |

Változnak az alkotmány médiáról szóló részei

Több ponton is változott az alkotmány, miután a parlament elfogadta a Fidesz által benyújtott médiacsomag egyik elemét. A Fidesz átírta az alaptörvény, a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadságáról szóló 61. paragrafusát. Bekerült az alkotmányba a szólás szabadságához való jog, így - a kihirdetést követő naptól - az alaptörvény kimondja: "a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás és a szólás szabadságához, továbbá a közérdekű adatok megismeréséhez, valamint terjesztéséhez".

Változott az a szakasz is, amely szerint a "Magyar Köztársaság elismeri és védi a sajtó szabadságát", mert a jövőben a sajtó "sokszínűségét" is védik és elismerik. Új rendelkezés az is, amely szerint a "demokratikus közvélemény kialakítása érdekében mindenkinek joga van a megfelelő tájékoztatáshoz a közügyek tekintetében". Új elemként került bele az alkotmányba az is, hogy a "Magyar Köztársaságban közszolgálati médiaszolgáltatás működik közre a nemzeti önazonosság és az európai identitás, a magyar, valamint a kisebbségi nyelvek és kultúra ápolásában, gazdagításában, a nemzeti összetartozás megerősítésében, illetőleg a nemzeti, etnikai, családi, vallási közösségek igényeinek kielégítésében. A közszolgálati médiaszolgáltatást az országgyűlés által választott tagokkal működő autonóm közigazgatási hatóság és független tulajdonosi testület felügyeli, céljainak megvalósulása felett pedig az állampolgárok egyes, törvényben meghatározott közösségei őrködnek".

A médiát érintő törvényekkel kapcsolatos, az országgyűlés kétharmados többségének szavazatát igénylő rész pedig a jövőben így szól: "A közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény, valamint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól rendelkező törvény, továbbá a médiaszolgáltatások felügyeletéről szóló törvény elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges."

18.14 |

Létrejött az alkotmányelőkészítő bizottság

Az országgyűlés elfogadta azt a határozati javaslatot, amely létrehozta az alkotmányelőkészítő eseti bizottságot. A 45 fős testületbe a Fidesz 26, a KDNP 4, az MSZP 7, a Jobbik 6, az LMP pedig 2 képviselőt küldhet. A testület feladata lesz, hogy év végéig a parlament elé terjessze az új alkotmány alapelveire vonatkozó javaslatát.

18.12 |

Nem csak helyi képviselők lehetnek alpolgármesterek

A parlament módosította az önkormányzati törvényt, illetve a polgármesterek jogállásáról szóló törvényt is, így polyan személyeket is alpolgármesterré lehet választani, akik nem tagjai a képviselő-testületnek.

18.10 |

Módosította a parlament az alkotmányt

Az országgyűlés 260 igen, 109 nem szavazattal elfogadta az alkotmány módosítását, amely lehetővé teszi, hogy az önkormányzatokban olyan személyeket is alpolgármesterré lehessen választani, akik nem tagjai a képviselő-testületnek. A parlament kérte a törvény sürgős kihirdetését is.

17.59 |

Domokos László az ÁSZ új elnöke

Az elnöklő Jakab István bejelentette, hogy a szavazás eredményes volt. A titkos szavazáson 370 képviselő vette fel a szavazólapot. Az Állami Számvevőszék elnökének jelölt Domokos Lászlóra 266 igen, 88 nem szavazat érkezett, 15 szavazat érvénytelen volt. Az alelnöknek jelölt Warvasovszky Tihamérra 258 igen, 95 nem szavazat érkezett, 16 szavazat érkezett. Az ÁSZ új vezetői letették az esküt.

17.52 |

Megérkezett Orbán Viktor

Megérkezett az ülésterembe Orbán Viktor miniszterelnök, akit szóvivője, Szijjártó Péter, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Lázár János Fidesz-frakcióvezető kísért. Az ülés korábbi részén Orbán nem volt jelen, bár már visszatért bulgáriai nyaralásáról.

17.47 |

Schmitt Pállal beszélget Schiffer András

Szól a csengő, hamarosan újra kezdődik az ülés, bejelentik az ÁSZ-elnökválasztás eredményét. A parlamenti patkóban Schiffer András LMP-frakcióvezető kedélyesen beszélget Schmitt Pállal, a Fidesz államfőjelöltjével.

16.59 |

Kezdődik az ÁSZ-elnök választása

Az elnöklő Ujhelyi István bejelentette, hogy kezdődik az Állami Számvevőszék elnökének és alelnökének választása. A szavazás titkos, a képviselők a Duna felőli, lezárt folyosón vehetik fel a szavazólapokat, és ott voksolhatnak. Az elnök és az alelnök megválasztásához kétharmados többségre van szükség. A szavazás és a szavazatszámlálás idejére Ujhelyi 40 perc szünetet rendeltek el.

16.20 |

Afganisztáni kivonulást sürget a Jobbik

A Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalását kérdőjelezte meg a jobbikos Gyöngyösi Márton, aki szerint már az amerikaiak és a lengyelek is a kivonuláson gondolkoznak. Szerinte az akció fölöslegesen drága és kockázatos, ezért azt javasolta, hogy Magyarország vonuljon ki. Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint a NATO-tagságról népszavazás döntött, tagságunkkal együtt pedig kötelezettségek járnak. A szövetség célja, hogy Afganisztánban stabil rendszer alakuljon ki, és az afgánok a saját kezükbe vegyék a sorsukat. Hende elismerte, hogy a magyar katonák nehéz körülmények közt teljesítik a kötelességüket, de "olyanok, mint a damaszkuszi penge".

16.15 |

A volt ÁSZ-elnökkel beszélget a leendő elnök

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének jelölt Domokos László fideszes képviselő, illetve az alelnöknek jelölt korábbi szocialista képviselő, Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere a folyosón beszélgetnek Kovács Árpáddal, az ÁSZ korábbi elnökével.

16.10 |

Az elnök is beleszólt a népesedési vitába

A demográfiai helyzet javítását szolgáló intézkedéseket hiányolta a kormánytól a jobbikos Z. Kárpát Dániel, aki szerint a kormány eddig semmi olyat nem tett, ami növelné a gyermekvállalási kedvet. "A haldoklónak B vitamint akarnak adni" - mondta a képviselő, aki azt kérdezte, hogy mikor nyúl hozzá a kormány a kényes kérdésekhez, például mikor alakítja adókedvezménnyé a harmadik gyermek után járó családi pótlékot.

Soltész Miklós államtitkár 2002 előtt, az első Orbán-kormány idején kiszámítható volt a családtámogatás, de ezt a szocialisták az elmúlt nyolc évben szétverték. A polgári kormány a családokat fogja támogatni - ígérte Soltész, mire a Jobbik soraiból többen bekiabáltak: Mi a válasz? Ezt kérte számon Z. Kárpát, de az államtitkár ismét csak ígérettel válaszolt.

Az elnöklő Ujhelyi István szokatlan megjegyzést tett a viszontválasz után. Azt mondta: egyszer már megalapították a parlamentben a nagycsaládos képviselők klubját. Ő a maga részéről már megtette a magáért, hiszen négy gyermeke van.

15.45 |

Az osztrák hulladékégetőről kérdezett az LMP

Az ausztriai Heligenkreuzba, közvetlenül a magyar határ mellé tervezett hulladékégetőről kérdezte a kormányt az LMP-s Jávor Benedek. Szerinte a jogi lehetőségek végesek, de a kormánynak ezen túl is lehetnek eszközei. V. Németh Zsolt államtitkár szerint a kormány kihasználja a még meglévő lehetőségeket, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága keresetet fog benyújtani a hulladékégetőt engedélyező határozat ellen. Jávor azt mondta: örül a válasznak, és kéri, hogy a kormány folyamatosan tájékoztassa a fenntartható fejlődés bizottságot a fejleményekről.

15.40 |

Az átvilágításon megbukott jobbikos képviselőkről kérdezték a belügyminisztert

"Ki jelenti a valódi nemzetbiztonsági kockázatot?" - kérdezte a belügyminisztertől a jobbikos Gyüre , utalva arra, hogy a múlt héten négy jobbikos képviselő - politikai nézetei miatt - fennakadt a C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon. Gyüre azt kérte, hogy hozzák nyilvánosságra azokat az okokat, amelyek miatt kockázatosnak minősítették a képviselőket

Kontrát Károly államtitkár szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal "objektív tények" alapján írta meg a szakvéleményét, és állapította meg a nemzetbiztonsági kockázatot. Kontrát válaszként lényegében csak felolvasta a jogszabályt, amely leírja, mire szolgál az átvilágítás.

Gyüre csaba szerint ők nem ismerhették meg az államtitkár által emlegetett "objektív tényeket". Kontrát erre azt mondta: a törvény szerint jogorvoslatért lehet fordulni a belügyminiszterhez, majd a nemzetbiztonsági bizottsághoz. Kontrát szerint ő nem ismeri a tényeket, így ha akarná sem tudná nyilvánosságra hozni azokat. A jobbik soraiból többen azt kiabálták: ÁVH!

15.30 |

Kiürült az ülésterem az interpellációk után

Véget értek az interpellációk, a kérdések következnek. Mivel ebben a szakaszban már nem kell szavazni, a képviselők többsége megundult kifelé a teremből. Az elnöklő Ujhelyi István kérte a képviselőket, hogy akinek "halaszthatatlan közfeladata" van, gyorsan és halkan távozzon.

15.20 |

A Vértesi Erőműért aggódik egy MSZP-s képviselő

Az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek által bezárásra ítélt, az utolsó szénbányát működtető Vértesi Erőmű ügyében interpellált az MSZP-s Lukács Zoltán, aki szerint más EU-s országokkal összefogva meg lehetne tartani az úgynevezett szénfilléreket, vagyis életben lehetene tartani háromezer embernek megélhetést biztosító céget.

"A Vértesi Erőmű szociális foglalkoztató, be kell zárni" - Fónagy János államtitkár szerint az elmúlt években ezt sugallták a szocialisták a Vértesi Erőmű dolgozóival. "A szocialista frakcióból ki kötött az erőművel előnytelen szerződéseket?" - kérdezte Fónagy, utalva Kapolyi László korábbi képviselő, energiaiparban érdekelt vállalkozó áramvásárlásai szerződéseire, amelyek miatt milliárdos perek vannak folyamatban.

Az államtikár szerint a kormány a problémák érzékeny, humánus és hatékony megoldásában érdekelt, nyár végéig kidolgozzák a lehetséges forgatókönyveket. Lukács azt kifogásolta, hogy az államtitkár nem mondta ki egyértelműen, hogy megállítják a végelszámolást, ezért nem fogadta el a választ, az országgyűlés többsége azonban igen.

15.05 |

Az előterjesztő szerint technikai okoból halasztják a médiacsomagot

A médiacsomag egyik előterjesztője, Cser-Palkovics András szerint a következő hetekben, július 19-ig megtörténik a struktúrát érintő javaslatok zárószavazása, illetve megkezdődik a médiaalkotmánynak nevezett törvény általános vitája. Ehhez augusztus 31-ig várnak módosítókat. Az [origo] kérdésére, hogy szerepet játszott-e a halasztásban a civil és szakmai szervezetek tiltakozása, Cser-Palkovics azt mondta: eddig is nyitottak voltak a szakmai javaslatokra, már változtattak is az eredeti tervezeten. Nem zárta ki, hogy őszig további szakmai javaslatokat is befogadnak.

Előző
  • 1
  • 2
Következő