Megválasztották az ÁSZ új elnökét - parlamenti tudósítás percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Meggondolta magát a Fidesz, az alkotmánymódosítás kivételével levették a parlament hétfői napirendről a médiacsomagot. Az országgyűlés megválasztotta az Állami Számvevőszék új elnökét, Domokos László, és alelnökét, Warvasovszky Tihamért. A parlament felállította az új alkotmányt előkészítő bizottságot is. Parlamenti tudósítás percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül
36 bejegyzés
14:20
2010. június 28.

Az új ÁSZ-elnök, a médiatörvény és az alkotmánybíróság lesz hétfőn napirenden

A napirendi javaslatok szerint sok dolga lesz hétfőn délután egy órakor kezdődő ülésén a parlamentnek. A képviselők megválasztják az Állami Számvevőszék új elnökét és alelnökét, szavaznak a médiatörvényről, létrehozzák az új alkotmányt előkészítő bizottságot és újra döntenek az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásáról szóló törvényről, amelyet Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött az országgyűlésnek. Az [origo] tudósítói percről percre beszámolnak az eseményekről.

14:22
2010. június 28.

Sólyom László köztársasági elnök vétója ellenére másodszor is megszavazta az országgyűlés azt az alkotmány- és törvénymódosítást, amely lehetőséget ad a kormányoldalnak, hogy maga jelöljön és válasszon alkotmánybírókat. Az előterjesztő fideszes képviselő csak egy technikai módosítást tett a javaslatban, hogy minden frakció helyet kapjon a jelölőbizottságban (a részletekről itt olvashat).

14:57
2010. június 28.

Csengetnek

Megszólalt a parlamenti folyosón a csengő, ami arra figyelmezteti a képviselőket, hogy hamarosan kezdődik az ülés.

15:01
2010. június 28.

Öt napirend előtti felszólalás lesz

Négy képviselő jelentkezett a hétfői ülésen napirend előtti felszólalásra. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője Az alkotmány őre címmel beszél, az MSZP-s Kovács Tibor Felismerés, egyenlő beismerés!, a fideszes Kocsis Máté pedig Rend lesz címmel beszél. A KDNP-s Básthy Tamás felszólalásának címe: Komoly veszélyben van a beszédjavító általános iskola és kollégium további működése címmel, Vona Gábor Jobbik-frakcióvezető pedig Boszorkányüldözés helyett valódi rendet címmel beszél.

15:14
2010. június 28.

Képviselő lett Molnár Oszkár ellenfele

Az Európai Parlamentbe távozott Pelczné Gál Ildikó helyére a Fidesz-KDNP Borsod megyei listájáról Daher Pierre került az országgyűlésbe, aki áprilisban alulmaradt a korábban fideszes, de függetlenként induló Molnár Oszkárral szemben. A parlament igazolta Daher mandátumát igazolta, a képviselő esküt tett. A libanoni származású képviselő akadozva, erős akcentussal mondta el az eskü szövegét.

15:20
2010. június 28.

Sólyom érdemeit sorolta Schiffer

Sólyom László leköszönő köztársasági elnök teljesítette azt a küldetést, amiért őt a civilek államfőnek ajánlották - mondta napirend előtt Schiffer András, az LMP frakcióvezetője. Szerinte Sólyom a 2006 őszi válság idején világossá tette, hogy elfogadhatatlan az a cinizmus, amit az akkori kormány tanúsított, de elítélte a törvénytelen tetteket is.

Schiffer szerint Sólyom egyensúlyi szerepe megmutatkozott a jelöléseiben is, a jelölteket pedig nem ő alázta meg, hanem a parlament, amikor indoklás nélkül szavazták le őket. A leköszönő államfő a frakcióvezető világossá tette, hogy világos határ van a rendszerváltás előtti és utáni rendszer közt, nincs folytonosság a Kádár-rendszer és a mai berendezkedés közt.

"Sólyom László kemény ellensúly volt. A nemzeti együttműködés rendszere, úgy tűnik, nem tűri a kemény ellensúlyokat" - mondta Schiffer, aki bírálta a kormánypártokat, amiért nem indokolták meg, miért nem kívánják újraválasztani Sólyom Lászlót.

15:25
2010. június 28.

Navracsics szerint Sólyom jó államfő volt

Reakciójában Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a kormány és a kormánypártok nevében azt mondta: 2005 nyarán a Fidesz és a KDNP segítette Sólyomot a köztársasági elnöki posztra. Sokan, akik ma krokodilkönnyeket hullajtanak Sólyomért, akkor ezt kifogásolták - mondta Navracsics, aki szerint Sólyom jó köztársasági elnök volt, rendíthetetlenül kiállt a demokráciáért és a jogállamért.

Amikor mi a döntésünket meghoztuk, akkor nem a Schiffer András által felvázolt rémekkel viaskodtunk - mondta Navracsics, aki szerint a két frakció sok jelölt közül, a demokratikus döntéshozatal szabályait betartva hozták meg. A miniszter arra kérte Schiffert, hogy ne vitassa el, hogy demokratikus úton döntöttek. "Azon vagyunk, hogy olyan köztársasági elnökünk legyen, aki méltán folytatja majd az elődei által megkezdett munkát - mondta.

15:30
2010. június 28.

A Fidesz hamis ígéreteiról beszélt az MSZP-s Kovács Tibor

A szocialista Kovács Tibor azt rótta fel a kormánypártoknak, hogy tavaly év végén a Fidesz vezetőik még azt mondták, hogy kormányra kerülésük esetén azonnal visszavonja a költségvetést, de ez máig nem történt meg. Kezdik felismerni, hogy teljesíthetetlen ígéretekkel csapták be a választókat - mondta Kovács, aki szerint mára világossá vált, hogy nem lehet megnövelni a hiányt. Itt lenne az ideje, hogy a Fidesz beismerje, hogy félrevezette a választókat a választási kampányban - mondta Kovács, mire a fideszes képviselők gúnyos nevetéssel reagáltak.

15:35
2010. június 28.

Matolcsy: Az elmúlt nyolc év levét isszuk

Matocsy György gazdasági miniszter reakciójában azt mondta, hogy a magyar kormányt már 2005-ben és 2006-ban is elmarasztalta az EU a túlzott költségvetési hiány és a hamis hiányadatok miatt. Ezzel Magyarország elveszítette a hitelességét, majd a pénzügyi függetlenségét is. Matolcsy szerint a válság miatt tartani kell a 3,8 százalékos hiánycélt, de a kormány nem megszorító csomagokkal akarja ezt megtenni, ami a miniszter szerint kuriózum. szerinte ha az előző kormányok nem adósítják el az országot, akkor eltűrné az EU és a Nemzetközi Valutaalap is a nagyobb hiányt. "Nyolc év elrontott gazdaságpolitikájának levét isszuk" - mondta a miniszter.

15:43
2010. június 28.

Támogatta az ÁSZ elnökjelöltjét a költségvetési bizottság

Az országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága támogatta Domokos László és Warvasovszky Tihamér megválasztását az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének, illetve alelnökének. A bizottság hétfői ülésén mindkét jelölt esetében a kormánypárti képviselők 18 igen és az ellenzéki honatyák 6 nem szavazatával támogatta a jelölteket.

Domokos a meghallgatáson azt mondta: az eddigi eredményekre alapozva a jövőben, megválasztása esetén, arra fog törekedni, hogy erősítse az ÁSZ javaslattételi szerepét. Az ÁSZ vezetőjeként a költségvetési gazdálkodásában a rend erősítését helyezné előtérbe. "A rend stabilitást teremt, az ÁSZ célja az, hogy az ország gazdálkodásában, a költségvetési gazdálkodásban rend legyen" - mondta Domokos az MTI-nek a szavazást követően. (MTI)

15:46
2010. június 28.

A baloldaliakra is gondol a Fidesz Orbán szerint

Ellenszavazat nélkül támogatta a Fidesz parlamenti frakciója Schmitt Pál jelenlegi házelnök köztársasági elnökké választását - közölte a képviselőcsoport hétfői ülése után Lázár János frakcióvezető. A képviselőcsoport megerősítette korábbi döntését is, amely szerint Domokos Lászlót támogatják az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöki tisztségére, Warvasovszky Tihamért pedig az ÁSZ-alelnöki pozícióra.

Lázár szerint Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök az ülésen kiegészítette, illetve megindokolta javaslatát az ÁSZ elnökének, alelnökének, valamint a köztársasági elnöknek a jelölése kapcsán. Orbán általános indoklásában felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy a Fidesz soha nem kaphatott volna ilyen méretű társadalmi felhatalmazást a választáson, ha baloldali szavazók nem támogatták volna. Ezért nagyon fontos, hogy a saját baloldali szavazóik miatt is jelöljenek olyan személyeket egyes tisztségekre, akik képesek baloldali értékeket megjeleníteni. (MTI)

15:52
2010. június 28.

A kőszegi beszédjavító iskoláért aggódik egy KDNP-s képviselő

A kőszegi beszédjavító benntlakásos iskoláért aggódott napirend előtti felszólalásában Básthy Tamás KDNP-s képviselő, aki szerint az előző kormányok liberális politikája teljesen ellehetetlenítette a híres intézményt. Egyrészt pénzt vontak el az intézménytől, másrészt erőltették, hogy a beszédhibás gyerekeket is integrálják a normál iskolákba. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár azt mondta: nem várható el, hogy a kormány egyik napról a másikra pótolja az elmúlt években kivont százmillió forintokat. Azt azonban megígérte, hogy felülvizsgálják az iskolára nézve hátrányos rendeletet, amely nem lenne szakmailag rossz, de nincs meg hozzá az anyagi fedezet.

15:59
2010. június 28.

Vona Gábor szerint nem javult a közbiztonság

"Lesre kell állni ahhoz, hogy Borsodban rendőrt lássanak" - bírálta a kormány közbiztonsággal kapcsolatos intézkedéseit Vona Gábor, a Jobbik elnöke, aki szerint az emberek továbbra is a bőrükön érzik a bűnözést. Vona kifogásolta, hogy Orbán Viktor dezertőröknek nevezte azokat a rendőröket, akik kapcsolatban állnak a Magyar Gárdával, szerinte a betiltott szervezet nem akart állami monopóliumot kisajátítani.

"Ahol Horn Gyula, Medgyessy Péter és Bajnai Gordon átment, külön megtiszteltetés fennakadni" - bírálta Vona a nemzetbiztonsági szolgálatokat, amelyek több jobbikos képviselő átvilágítása során is kockázatokat állapítottak meg. A pártelnök-frakcióvezető szerint a kormánypártoknak Jobbik-fóbiájuk van, és már a politikai tisztogatás is megkezdődött, több szimpatizánsuknak is veszélybe került az állása.

16:08
2010. június 28.

Lezsák elnököl majd az államfő-választáson

Schmitt Pál házelnök és köztársaságielnök-jelölt átadta az elnöklést a legnagyobb parlamenti frakció, a Fidesz által jelölt alelnöknek, Lezsák Sándornak. Az ő feladata lesz kedden levezényelni az államfő-választást is. Lezsák bejelentette, hogy három jelölés érkezett: a Fidesz és a KDNP Schmitt Pált, az MSZP Balogh andrást, az LMP pedig Sólyom Lászlót jelölte. Ez utóbbi azonban - elegendő képviselői aláírás hiányában - érvénytelen.

16:15
2010. június 28.

Nem sietteti a Fidesz a médiacsomagot

A Fidesz javaslatára levették a hétfői ülés napirendjéről a médiát felügyelő intézményekről szóló törvény zárószavazását, és a sajtó tartalmi szabályairól szóló törvény vitáját sem kezdik meg hétfőn. Az ellenzéki képviselők tapssal reagáltak a bejelentésre. A médiacsomagból egyedül az alkotmánymódosítás maradt napirenden, azt a hétfői ülésen el is fogadhatják.

16:30
2010. június 28.

Szúnyogirtásra kér pénzt Botka László

Nem is az árvíz, hanem a nyomában jelentkező szúnyoginvázió okoz gondot Szegeden és környékén - mondta interpellációjában Botka László, Szeged szocialista polgármestere. A város önkormányzata ugyan folyamatosan irtja a rovarokat, de ez semmit sem ér, ha a környező településeken nem irtják, ezért regionális irtásra kér pénzt. Tállai András államtitkár szerint most a borsodi újjáépítés az első, oda kell csoportosítani a forrásokat. Botka nem fogadta el a választ, de a parlament többsége igen.

16:35
2010. június 28.

Lendvai: A Fidesz a saját elnökére vár a médiacsomaggal

Nem elhalasztani, hanem visszavonni kellett volna a médiacsomagot - mondta a napirendi szavazás után újságíróknak Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke. Szerinte a csomagot csak azért vették le a napirendről, mert arra várnak, hogy egy olyan köztársasáfi elnök legyen hivatalban, aki gond nélkül aláírja a törvényeket (Sólyom László mandátuma augusztus 5-én jár le, utódja várhatóan Schmitt Pál jelenlegi házelnök lesz). Mesterházy Attila, a [origo]-nak azt mondta: a kormányoldal nem egyeztetett az ellenzékkel.

16:52
2010. június 28.

A temerini fiúkért interpellált a jobbikos Zagyva Gyula

A szerbiai Temerinből származó, egy verekedés miatt súlyos börtönbüntetésre ítélt magyar fiúk kiszabadításának ígéretét kérte számon Martonyi János külügyminisztertől a jobbikos Zagyva Gyula, aki hosszan olvasott fel az egyik elítélt fiú leveléből, amelyben a fogvatartásuk körülményeiről írt. Zagyva szerint a fiatalemberek azért kaptak példátlanul szigorú büntetést, hogy ezzel is megfélemlítsék a magyarokat.

A miniszter helyett válaszoló Németh Zsolt államtitkár szerint a magyar kormány nem vitatja a szerb eljárás jogosságát, hiszen a fiúk bűncselekményt követtek el, az eljárás során pedig minden jogorvoslatot kimerítettek. Az államtitkár szerint ugyanakkor jogos, hogy a kérdést felvetik a parlamentben. A fiatalemberek kegyelmi kérvényének elbírálása már folyamatban van, a kormány pedig beveti a "csendes diplomácia" minden eszközét.

Zagyva szerint Martonyinak volt lehetősége Szerbia legfőbb vezetőivel találkozni, így felvethette volna a temerini fiúk ügyét, illetve Szerbia EU-csatlakozásának feltételéül is szabhatta volna. A képviselő ezért nem fogadta el a választ, a parlament kormánypárti többsége azonban igen.

17:05
2010. június 28.

Az előterjesztő szerint technikai okoból halasztják a médiacsomagot

A médiacsomag egyik előterjesztője, Cser-Palkovics András szerint a következő hetekben, július 19-ig megtörténik a struktúrát érintő javaslatok zárószavazása, illetve megkezdődik a médiaalkotmánynak nevezett törvény általános vitája. Ehhez augusztus 31-ig várnak módosítókat. Az [origo] kérdésére, hogy szerepet játszott-e a halasztásban a civil és szakmai szervezetek tiltakozása, Cser-Palkovics azt mondta: eddig is nyitottak voltak a szakmai javaslatokra, már változtattak is az eredeti tervezeten. Nem zárta ki, hogy őszig további szakmai javaslatokat is befogadnak.

17:20
2010. június 28.

A Vértesi Erőműért aggódik egy MSZP-s képviselő

Az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek által bezárásra ítélt, az utolsó szénbányát működtető Vértesi Erőmű ügyében interpellált az MSZP-s Lukács Zoltán, aki szerint más EU-s országokkal összefogva meg lehetne tartani az úgynevezett szénfilléreket, vagyis életben lehetene tartani háromezer embernek megélhetést biztosító céget.

"A Vértesi Erőmű szociális foglalkoztató, be kell zárni" - Fónagy János államtitkár szerint az elmúlt években ezt sugallták a szocialisták a Vértesi Erőmű dolgozóival. "A szocialista frakcióból ki kötött az erőművel előnytelen szerződéseket?" - kérdezte Fónagy, utalva Kapolyi László korábbi képviselő, energiaiparban érdekelt vállalkozó áramvásárlásai szerződéseire, amelyek miatt milliárdos perek vannak folyamatban.

Az államtikár szerint a kormány a problémák érzékeny, humánus és hatékony megoldásában érdekelt, nyár végéig kidolgozzák a lehetséges forgatókönyveket. Lukács azt kifogásolta, hogy az államtitkár nem mondta ki egyértelműen, hogy megállítják a végelszámolást, ezért nem fogadta el a választ, az országgyűlés többsége azonban igen.

17:30
2010. június 28.

Kiürült az ülésterem az interpellációk után

Véget értek az interpellációk, a kérdések következnek. Mivel ebben a szakaszban már nem kell szavazni, a képviselők többsége megundult kifelé a teremből. Az elnöklő Ujhelyi István kérte a képviselőket, hogy akinek "halaszthatatlan közfeladata" van, gyorsan és halkan távozzon.

17:40
2010. június 28.

Az átvilágításon megbukott jobbikos képviselőkről kérdezték a belügyminisztert

"Ki jelenti a valódi nemzetbiztonsági kockázatot?" - kérdezte a belügyminisztertől a jobbikos Gyüre , utalva arra, hogy a múlt héten négy jobbikos képviselő - politikai nézetei miatt - fennakadt a C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon. Gyüre azt kérte, hogy hozzák nyilvánosságra azokat az okokat, amelyek miatt kockázatosnak minősítették a képviselőket

Kontrát Károly államtitkár szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal "objektív tények" alapján írta meg a szakvéleményét, és állapította meg a nemzetbiztonsági kockázatot. Kontrát válaszként lényegében csak felolvasta a jogszabályt, amely leírja, mire szolgál az átvilágítás.

Gyüre csaba szerint ők nem ismerhették meg az államtitkár által emlegetett "objektív tényeket". Kontrát erre azt mondta: a törvény szerint jogorvoslatért lehet fordulni a belügyminiszterhez, majd a nemzetbiztonsági bizottsághoz. Kontrát szerint ő nem ismeri a tényeket, így ha akarná sem tudná nyilvánosságra hozni azokat. A jobbik soraiból többen azt kiabálták: ÁVH!

17:45
2010. június 28.

Az osztrák hulladékégetőről kérdezett az LMP

Az ausztriai Heligenkreuzba, közvetlenül a magyar határ mellé tervezett hulladékégetőről kérdezte a kormányt az LMP-s Jávor Benedek. Szerinte a jogi lehetőségek végesek, de a kormánynak ezen túl is lehetnek eszközei. V. Németh Zsolt államtitkár szerint a kormány kihasználja a még meglévő lehetőségeket, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága keresetet fog benyújtani a hulladékégetőt engedélyező határozat ellen. Jávor azt mondta: örül a válasznak, és kéri, hogy a kormány folyamatosan tájékoztassa a fenntartható fejlődés bizottságot a fejleményekről.

18:10
2010. június 28.

Az elnök is beleszólt a népesedési vitába

A demográfiai helyzet javítását szolgáló intézkedéseket hiányolta a kormánytól a jobbikos Z. Kárpát Dániel, aki szerint a kormány eddig semmi olyat nem tett, ami növelné a gyermekvállalási kedvet. "A haldoklónak B vitamint akarnak adni" - mondta a képviselő, aki azt kérdezte, hogy mikor nyúl hozzá a kormány a kényes kérdésekhez, például mikor alakítja adókedvezménnyé a harmadik gyermek után járó családi pótlékot.

Soltész Miklós államtitkár 2002 előtt, az első Orbán-kormány idején kiszámítható volt a családtámogatás, de ezt a szocialisták az elmúlt nyolc évben szétverték. A polgári kormány a családokat fogja támogatni - ígérte Soltész, mire a Jobbik soraiból többen bekiabáltak: Mi a válasz? Ezt kérte számon Z. Kárpát, de az államtitkár ismét csak ígérettel válaszolt.

Az elnöklő Ujhelyi István szokatlan megjegyzést tett a viszontválasz után. Azt mondta: egyszer már megalapították a parlamentben a nagycsaládos képviselők klubját. Ő a maga részéről már megtette a magáért, hiszen négy gyermeke van.

18:15
2010. június 28.

A volt ÁSZ-elnökkel beszélget a leendő elnök

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének jelölt Domokos László fideszes képviselő, illetve az alelnöknek jelölt korábbi szocialista képviselő, Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere a folyosón beszélgetnek Kovács Árpáddal, az ÁSZ korábbi elnökével.

18:20
2010. június 28.

Afganisztáni kivonulást sürget a Jobbik

A Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalását kérdőjelezte meg a jobbikos Gyöngyösi Márton, aki szerint már az amerikaiak és a lengyelek is a kivonuláson gondolkoznak. Szerinte az akció fölöslegesen drága és kockázatos, ezért azt javasolta, hogy Magyarország vonuljon ki. Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint a NATO-tagságról népszavazás döntött, tagságunkkal együtt pedig kötelezettségek járnak. A szövetség célja, hogy Afganisztánban stabil rendszer alakuljon ki, és az afgánok a saját kezükbe vegyék a sorsukat. Hende elismerte, hogy a magyar katonák nehéz körülmények közt teljesítik a kötelességüket, de "olyanok, mint a damaszkuszi penge".

18:59
2010. június 28.

Kezdődik az ÁSZ-elnök választása

Az elnöklő Ujhelyi István bejelentette, hogy kezdődik az Állami Számvevőszék elnökének és alelnökének választása. A szavazás titkos, a képviselők a Duna felőli, lezárt folyosón vehetik fel a szavazólapokat, és ott voksolhatnak. Az elnök és az alelnök megválasztásához kétharmados többségre van szükség. A szavazás és a szavazatszámlálás idejére Ujhelyi 40 perc szünetet rendeltek el.

19:47
2010. június 28.

Schmitt Pállal beszélget Schiffer András

Szól a csengő, hamarosan újra kezdődik az ülés, bejelentik az ÁSZ-elnökválasztás eredményét. A parlamenti patkóban Schiffer András LMP-frakcióvezető kedélyesen beszélget Schmitt Pállal, a Fidesz államfőjelöltjével.

19:52
2010. június 28.

Megérkezett Orbán Viktor

Megérkezett az ülésterembe Orbán Viktor miniszterelnök, akit szóvivője, Szijjártó Péter, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Lázár János Fidesz-frakcióvezető kísért. Az ülés korábbi részén Orbán nem volt jelen, bár már visszatért bulgáriai nyaralásáról.

19:59
2010. június 28.

Domokos László az ÁSZ új elnöke

Az elnöklő Jakab István bejelentette, hogy a szavazás eredményes volt. A titkos szavazáson 370 képviselő vette fel a szavazólapot. Az Állami Számvevőszék elnökének jelölt Domokos Lászlóra 266 igen, 88 nem szavazat érkezett, 15 szavazat érvénytelen volt. Az alelnöknek jelölt Warvasovszky Tihamérra 258 igen, 95 nem szavazat érkezett, 16 szavazat érkezett. Az ÁSZ új vezetői letették az esküt.

20:10
2010. június 28.

Módosította a parlament az alkotmányt

Az országgyűlés 260 igen, 109 nem szavazattal elfogadta az alkotmány módosítását, amely lehetővé teszi, hogy az önkormányzatokban olyan személyeket is alpolgármesterré lehessen választani, akik nem tagjai a képviselő-testületnek. A parlament kérte a törvény sürgős kihirdetését is.

20:12
2010. június 28.

Nem csak helyi képviselők lehetnek alpolgármesterek

A parlament módosította az önkormányzati törvényt, illetve a polgármesterek jogállásáról szóló törvényt is, így polyan személyeket is alpolgármesterré lehet választani, akik nem tagjai a képviselő-testületnek.

20:14
2010. június 28.

Létrejött az alkotmányelőkészítő bizottság

Az országgyűlés elfogadta azt a határozati javaslatot, amely létrehozta az alkotmányelőkészítő eseti bizottságot. A 45 fős testületbe a Fidesz 26, a KDNP 4, az MSZP 7, a Jobbik 6, az LMP pedig 2 képviselőt küldhet. A testület feladata lesz, hogy év végéig a parlament elé terjessze az új alkotmány alapelveire vonatkozó javaslatát.

21:06
2010. június 28.

Változnak az alkotmány médiáról szóló részei

Több ponton is változott az alkotmány, miután a parlament elfogadta a Fidesz által benyújtott médiacsomag egyik elemét. A Fidesz átírta az alaptörvény, a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadságáról szóló 61. paragrafusát. Bekerült az alkotmányba a szólás szabadságához való jog, így - a kihirdetést követő naptól - az alaptörvény kimondja: "a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás és a szólás szabadságához, továbbá a közérdekű adatok megismeréséhez, valamint terjesztéséhez".

Változott az a szakasz is, amely szerint a "Magyar Köztársaság elismeri és védi a sajtó szabadságát", mert a jövőben a sajtó "sokszínűségét" is védik és elismerik. Új rendelkezés az is, amely szerint a "demokratikus közvélemény kialakítása érdekében mindenkinek joga van a megfelelő tájékoztatáshoz a közügyek tekintetében". Új elemként került bele az alkotmányba az is, hogy a "Magyar Köztársaságban közszolgálati médiaszolgáltatás működik közre a nemzeti önazonosság és az európai identitás, a magyar, valamint a kisebbségi nyelvek és kultúra ápolásában, gazdagításában, a nemzeti összetartozás megerősítésében, illetőleg a nemzeti, etnikai, családi, vallási közösségek igényeinek kielégítésében. A közszolgálati médiaszolgáltatást az országgyűlés által választott tagokkal működő autonóm közigazgatási hatóság és független tulajdonosi testület felügyeli, céljainak megvalósulása felett pedig az állampolgárok egyes, törvényben meghatározott közösségei őrködnek".

A médiát érintő törvényekkel kapcsolatos, az országgyűlés kétharmados többségének szavazatát igénylő rész pedig a jövőben így szól: "A közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény, valamint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól rendelkező törvény, továbbá a médiaszolgáltatások felügyeletéről szóló törvény elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges."

21:13
2010. június 28.

Az új számvevőszéki vezetők hallgatják a régit - fotó

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Az ÁSZ korábbi elnöke, Kovács Árpád (balra), Warvasovszky Tihamér új alelnök és Domokos László új elnök (a kép nem sokkal a szavazás előtt készült)

21:15
2010. június 28.

Iskolába járáshoz kötik a családi pótlékot

Az országgyűlés egy hetes halasztás után hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében, ha egy gyermek a kötelező tanórai foglalkozásokról igazolatlanul több mint ötven órát mulaszt, az adott település jegyzője elrendeli védelembe vételét és a teljes iskoláztatási támogatás felfüggesztését. Az országgyűlés 305 igen, 66 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadta el a Kósa Lajos (Fidesz) és Soltész Miklós (KDNP) kezdeményezését. A képviselők megszavazták azt is, hogy az országgyűlés elnöke a törvény sürgős kihirdetését kérje a köztársasági elnöktől.