A fontos döntéseket az utolsó nyári ülésnapra hagyta az országgyűlés, amelyen csütörtök délután Orbán Viktor kormányfő értékelte a kormány eddigi munkáját is. A parlament Kövér Lászlót választotta új elnökévé, Stumpf István pedig alkotmánybíró lett. Megszavazták a bankadót, de Járai biztosítója nem lesz kivétel, némi halogatás után pedfig név szerinti szavazással döntenek a médiafelügyeletről is.

14.00
Orbán-beszéd, házelnök- és alkotmánybíró-választás

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdi utolsó nyári ülésnapját csütörtök délután háromkor a parlament. A kormányfő beszédére röviden reagálhatnak a frakciók vezetői, majd az országgyűlés maratoni szavazással zárja a rendkívüli ülésszakot: megválasztják az új házelnököt, a két új alkotmánybírát, az Országos Választási Bizottság (OVB) új tagjait, a Független Rendészeti Panasztestület egy tagját, és csütörtökre maradt több mint egy tucatnyi törvény zárószavazása is (a tervezett napirendről itt olvashat).

14.21
Kövér László lesz az új házelnök

Az országgyűlés azért választ csütörtökön új elnököt, mert Schmitt Pál jelenlegi házelnök augusztus 6-tól köztársasági elnök lesz. A hagyományok szerint a házelnököt a legnagyobb frakció jelölheti, a Fidesz Kövér Lászlót, a párt egyik alapítóját javasolja. Kövér 20 éve képviselő, de az utóbbi években nem volt aktív, szakterülete inkább a nemzetbiztonság, amelyet egyszer már miniszterként is felügyelt (Kövérről itt olvashat részletesebben).

14.38
Kövér családja foglalta el a sajtópáholyt

A miniszternöki eskütétel vagy a köztársaságielnök-választás napjához hasonló intézkedéseket vezettek be az Országházban: a sajtópáholyba az újságírók nem mehetnek be, az Kövér László családjának van fenntartva, illetve kitiltották az operatőröket az ülésterem melletti társalgóból is (az ülésterem folyosóira eddig sem mehettek be). A Parlament díszebédlője, a Vadász terem is zárva van. 

14.51
Az újságírók laptopjaitól féltik a képviselőket

A teremszolgálat felhívta a karzaton ülő újságírók figyelmét, hogy ne tegyék a párkányra a laptopjaikat, hanem az ölükben tartva használják azokat. Magyarázatként azt mondták: nem szeretnék, ha a véletlenül a képviselők fejére esnének a gépek.

14.56
Lassan megtelik az ülésterem

Az üléstermet lassan megtöltik a meleg miatt zakó nélkül, ingujjban érkező képviselők. Orbán Viktor miniszterelnök egyelőre még nem érkezett meg, és nincs még jelen Kövér László sem. Kövér családja azonban már elfoglalta a helyét a sajtópáholyban.

15.04
Megérkezett Kövér László is

Megérkezett az ülésterembe Kövér László, akit egy nemzetiszín szalaggal átkötött könyv várt a helyén.

15.14
Elnökre és Orbánra vár a parlament

Orbán Viktor még mindig nem érkezett meg, és nem foglalta el senki az elnöki pulpitust sem. A jegyzőjént az emelvényen ülő Göndör István szocialista képviselőt azzal ugratják lentről az MSZP képviselői, hogy üljön át, és vezesse ő az ülést.

15.16
Schmitt Pál türelmet kér Orbán nevében is

Megérkezett Schmitt Pál leköszönő házelnök, aki türelmet kért a képviselőktől. Orbán Viktor ugyanis csak néhány perce fejezte be találkozóját a horvát elnökkel, és mivel az ő felszólalásával kezdődik az ülés, a képviselőknek várniuk kell.

15.19
Megérkezett Orbán, kezdődik az ülés

Befutott Orbán Viktor, Schmitt Pál pedig megnyitotta az ülést.

15.22
Orbán: Tartós közösséget szeretnénk formálni

Orbán azt mondta: azért kért szót, hogy röviden összefoglalja azt a munkát, amit a kormány a megalakulása óta végzett. "Ma 56. napja dolgozik az új kormány" - mondta Orbán, aki szerint ez a szám épp alkalmasnak tűnik a számvetésre. Orbán megismételte, hogy az áprilisi választásokon forradalom történt, és azt mondta: a kétharmados többséget szeretné tartós közösséggé formálni.

15.27
Ideológiák helyett a józan ész

Azok az országok tudják jól kezelni a problémákat, ahol létrejött a politikai tér közepén egy nagy politikai erő, ami képes volt meghaladni a 20. századi ideológiai vitákon. Az ideológiák helyét Európa-szerte a józan ész foglalta el - mondta Orbán, aki szerint az ideológiák nem szűnnek meg, csak a helyükre kerültek az "elméleti ügyek osztályára". A kormányfő szerint a választások legfőbb eredményét abban látja, hogy ez a folyamat nálunk is lezajlott, megszületett a nemzeti centrum.

15.29
Orbán: A nemzeti együttműködésbe mindenki beletartozik

Az országgyűlés a cselekvés helyszíne lett, nem egészen két hónap alatt nagyobb változásokat hajtott végre, mint elődei nyolc év alatt - mondta Orbán, amire a kormánypárti képviselők tapssal reagáltak, a szocialisták viszont nevettek. A nemzeti együttműködésbe Orbán mindenki beletartozik, aki szerint a józan ész fontosabb, mint az ideológia, és nem kívánja vissza a régi, meddő vitákat. A nemzeti együttműködésbe a kormányfő szerint "csak az nem tartozik bele, aki nem akar a része lenni".

15.33
Védeni és bővíteni a nemzeti centrumot

A politika első számú feladata a közösségépítés - mondta Orbán, aki a nemzeti centrum védelmét és bővítését nevezte fő céljának.

15.35
Orbán: Ledöntöttük a tabukat

A kormány arra vállalkozott, hogy a józan ész nevében ledöntse a 20. század által itt hagyott tabukat - jelntette ki Orbán, aki szerint eddig tabunak számított a politikai osztály. A korméány ledöntötte ezt, és jelentősen csökkentette a politikai osztály létszámát - jelentette ki a kormányfő, utalva a kisebb parlament alkotmányba foglalására és az önkormányzati képviselők számának csökkentésére.

Orbán szerint eddig tabu volt az adórendszer is, a viták csak arról folytak, hogy miért nem lehet azonnali és jelentős adócsökkentést végrehajtani. Az ő kormány azonban - állította - megtette az első lépéseket az azonnali és jelentős adócsökkentés felé, minden idők legalacsonyabb személyi jövedelemadóját vezetik be.

15.39
"A bankadó szükséges, igazságos, hatékony"

Orbán szerint eddig tabunak, "szent tehénnek" számítottak a bankok is, a kormány azonban ehhez is hozzányúl, amikor arra kényszeríti a bankokat, hogy vállaljanak részt a közterhekből. "A bankadó szükséges, igazságos, hatékony" - mondta a kormányfő a sokat vitatott bankadóról.

15.42
Orbán: Októberben lejár az IMF-szerződés

Eddig tabunak számított vitát folytatni néhány fontos kérdésben nemzetközi szervezetekkel - mondta Orbán, aki szerint a 2008-as IMF-szerződés egy rossz gazdaságpolitika eredménye. A kormányfő szerint köszönettel tartozunk az IMF-nek, amiért kihúzott bennünket a bajból. Orbán bejelentett azt is, hogy a szerződés októberben lejár (vagyis nem hosszabbítják meg), amire a képviselők tapssal reagáltak.

15.49
Orbán felnéz Schmittre - fotó

Fotó: Hajdú D. András [origo]

15.51
Modern békeidőket vizionál Orbán

Orbán szerint lehetségessé vált, hogy egyfajta modern békeidők jöjjenek el, amelyben az emberek félelem nélkül élhetnek. Ehhez a kormányfő szerint ősszel további tabukat kell majd ledönteni, és figyelni kell a szegények, kisemberek gondjaira is.

15.56
Schiffer: Orbán írjon köszönőlevelet Gyurcsánynak

Egészen örömteli a pillanat, hogy Orbán Viktor megértette, hogy a múltszázadi ideológiák csődöt mondta - reagált Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, de szerinte Orbán mégis 20. századi ideológiák mentén kormányot. Az Orbán által emlegetett józan ész Schiffer szerint az elmúlt években emlegetett szakértelemre hasonlít.

Schiffer bírálta a Fideszt és a kormányt, amiért olyan lépéseket tesz, amelyekről hallgatott a választási kampányban. Azt mondta: nem volt forradalom, a választóknak csak elegük volt az előző évek hazugságaiból. Schiffer szerint ha Orbán valamit ki kíván függeszteni a közintézményekben, akkor annak egy Gyurcsány Ferencnek címzett levélnek kellene lennie.

16.04
Mesterházy: Orbán kérjen bocsánatot Bajnaitól és Gyurcsánytól

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője szerint hiányolták a bocsánatkérést Orbán beszédéből. A Fidesz a választások előtt ugyanis azt mondta, nyugodtan lehet nagyobb a hiány, majd most szerdán Berlinben kijelentette, hogy Magyarország világbajnok a hiány lefaragásában. A kampányban a Fidesz radikális adócsökkentés ígért, de ami most a parlament előtt van, nem nevezhető annak.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)