Mit mond Orbán a kormány intelligenciájáról? - tudósítás az Új Széchenyi Terv bemutatásáról

2010.07.28., 14:08

Hét területre - köztük az egészségiparra, otthonteremtésre és közlekedésre  - akar koncentrálni a kormány az Új Széchenyi Tervben, amelynek vitairatát szerdán délután mutatták be. Orbán Viktor kormányfő arról beszélt, hogy a magyar észjárásra kellene építeni, bár hozzátette, hogy a leleményességben is kezdünk lemaradni, és "ma kevés embernek jut eszébe, hogy a kormány a legintelligensebb emberek gyülekezete". Tudósítás a bemutatóról percről percre.

15.26 |

Helyet adna a magyarok reményeinek - a rendezvény véget ért

Helyet a magyar reményeknek, helyet a magyarok reményeinek - Orbán szerint ezzel foglalható össze a program célja, és jó eszköz arra, hogy sok ember valóra váltsa az álmait Magyarországon. Orbán köszöni a vállalkozónak a támogatást, cserébe az Új Széchenyi Terv támogatását kéri tőlük. A rendezvény az ő felszólalásával ért véget.

15.25 |

Európa legjobb költségvetését akarja megcsinálni Orbán

A kormánynak Európa legjobb igazgatási rendszerét és Európa legjobb, legátláthatóbb költségvetését kell megcsinálnia - mondja Orbán, aki szerint az Új Széchenyi Terv is ezt a célt szolgálja. "Azt várjuk önöktől, hogy javaslataikkal javítsák ezt a vitairatot" - kéri Orbán. 2013-ig legalább ezer milliárd forintot lehet értelmesen elkölteni - mondja.

15.20 |

A sajátos magyar észjárásra építene Orbán

Mi az a sajátos közeg, amire építeni tudunk, ami optimizmusra ad okot? - kérdezi Orbán. Szerinte Magyarországnak kísérletet kell tennie arra, hogy ne csak romantikus történetekben próbáljanak a képességeinre támaszkodni. Orbán szerint mindenki ismeri azokat az anekdotáról, amelyek a magyar intellektus nagyságáról szólnak, de a tanulást, a tudást mérő tesztek szerint ezen a téren is kezd lemaradni az ország. Azt mondja, ezt a sajátos magyar észjárást kell újra megkeresni és kihasználni. Ennek a kormányzásban is meg kell jelennie. "Ma kevés embernek jut eszébe, hogy a kormány a legintelligensebb emberek gyülekezete".

Fotó: Hajdú D. András [origo]

15.16 |

Orbán: tanácsadói pályázatokkal nem fog növekedni az ország

Orbán arról beszél, hogy a spekulációs kapitalizmus az egész világon válságban van, ehelyett a kormány Magyarországon a termelő kapitalizmust szeretné támogatni. Példaként azt hozta fel, amikor egy alapkőletételen kiderült számára, hogy a pályázatok többsége tanácsadásra, pályázatírásra, mások munkájának szervezésére megy el, és nem azért pályázatak a vállalkozások, mert valamit tenni szeretnének. Ezt szeretné megváltoztatni.

15.12 |

Orbán: a bankadó smafu

Orbán szerint az ország hét hónap alatt egy sor nehézségen ment át: elvettek egyhavi nyugdíjat, egyhavi közbért, felemelték a nyugdíjkorhatárt, az áfát, zárolást, stb. Szerinte ilyen egy más országban sem történt, Romániában, Németországban ennél sokkal kevesebbért sztrájkolnak az emberek. "Ezek után bármilyen kritikát megfogalmazni, hogy az ország nem tett meg mindent, arra utal, hogy nem ismerik a valóságot" - mondja Orbán. Szerinte innen nézve a bankadó smafu. "Nem mondom, hogy nem fájdalmas, hogy nem magas, de indokolt, szükséges, és ilyen értelemben megvédendő".

15.10 |

"Világ proletárjai egyesüljetek!"

"Lesz még egy-két leminősítés - világ proletárjai egyesüljetek! - de ezek csak időleges zavarokat tudnak okozni, utána minden visszatér a régibe" - mondta az IMF- és EU-tárgyalások megszakadásának hatásáról röviden Orbán.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

15.06 |

Orbán szerint biztos lábakon állunk

A 29 pontos akcióterv nélkül az ország nagy bajban lenne, esély sem lett volna tartani a 3,8 százalékos hiánycélt. Ezt a veszélyt elhárítottuk, most már lehet az újjáépítésről beszélni - mondja Orbán, aki szerint az ország pénzügyi helyzet stabil és kiszámítható. "Hosszú évek után először állunk végre biztos lábakon".

15.00 |

Orbán beteljesíti az elvárásokat

A miniszterelnök szerint az Új Széchenyi Terv is a jelenlévők kéréseit teljesíti be. "Minden ország idejében eljön az újjáépítés ideje, Magyarország az elmúlt hatvan évben ez a harmadik alkalom" - mondja Orbán. A gazdaságot tönkretették, mondja, szerinte ezt jelzi, hogy eladósodott az ország és az emberek is, óriási a bürokrácia, az állam maga gerjesztett körbetartozást, a magyar termékek nem kaptak védelmet, miközben rossz minőségű áruval "tesznek minket és a mezőgazdaságot tönkre". A gazdaság tönkretételéhez a korrupció is hozzájárult Orbán szerint.

14.55 |

Orbán tanácsot kér a vendégektől

Azért jöttünk ide, hogy tanácsot kérjünk önöktől - mondja Orbán a vendégeknek, majd sorolni kezdi, mi az, amit eddig már megfogadtak a javaslataikból, például csökkentették a politikai osztály létszámát és csökkentették a társasági nyereségadót. Orbán azt nem mondta, mikor és pontosan kik adták a kormánynak ezeket a javaslatokat. Ilyen javaslat az egykulcsos adó, amelyet januártól megvalósítanak - mondja Orbán. Felsorolja szinte az összes rmár meghozott intézkedésüket az örökösdési illeték eltörlésétől az állami cégek igazgatósági tagjainak csökkentésén át a pálinkafőzésig. Utóbbit nagy derültséggel fogadják, miután Orbán azt mondja, "ez lehetővé teszi, hogy önök közül is sokan visszatérjenek a törvényesség mezsgyéjére".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Orbán Viktor és Fellegi Tamás

14.50 |

Orbán magát ismétli

Orbán Viktor ugyanazzal kezdi a beszédét, amit a múlt héten az országgyűlés utolsó ülésnapján értékelő beszédében mondott. A szavazófülkékben végrehajtott forradalomról és az azóta ledöntött tabukról beszél. Orbán szerint már vannak olyanok, akik az elmúlt 60 napban megértették, hogy lehet becsületes munkával boldogulni, vagy hogy a közbiztonság megteremthető.

14.45 |

Újraosztják a pénzeket

Fellegi szerint az eddigi gyakorlattal szemben a források legalább felét a kis- és középvállalkozásoknak adná a kormány, ez körülbelül 500 milliárd pályázati pénzt jelent. A ciklus hátralévő részéig legalább 1000 milliárd forintot ígér a kis- és középvállalkozásoknak. Fellegi szerint 155 milliárd forintot lehet azonnal átcsoportosítani a kis- és középvállalkozásokhoz. Nagyságrendileg 477 milliárd forintnyi projektet vizsgálnak felül, ebből több tízmilliárdot visszavonnak, a többit pedig át fogják csoportosítani az új céloknak megfelelően - ígéri a miniszter. 

14.43 |

Demján az első sorban

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Demján Sándor is ott van

14.37 |

Fellegi akciótervet mutat be

Fellegi Tamás miniszter szerint nagy elmaradásban van az uniós források kifizetése, ezért egy akciótervet vázol, amely meggyorsítaná a pénzosztást.

14.33 |

Itt megnézheti az Új Széchenyi Terv vitairatát

A kétszáz oldalas Új Széchenyi Tervet letölthetik erről a linkről pdf formátumban (a file 2 megabyte).

14.31 |

Kevesebb, egyszerűbb, gyorsabb pályáztatási rendszer

Egyszerűsíteni és gyorsítani fogják a pályázatatási rendszert, hogy az átláthatóbb legyen, és könnyebben hozzájussanak a vállalkozók a forrásokhoz - mondja Matolcsy. "Szabadság és egyensúly" - ilyen jelszavakat sorol.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

14.30 |

"Merjünk nagyok lenni"

Az otthonteremtés kapcsán Matolcsy azt mondja, "merni kell nagynak lenni", meg akarják mutatni, hogy az első Orbán-kormányhoz hasonlóan lehet sok lakást építeni. A foglalkoztatás átstrukturálását is ígéri, azt mondja, sok lehetőség van a részmunkaidőben, a távmunkába, a nők munkavállalásában. Talpraállás, felzárkózás, felemelkedés - Matolcsy szerint ez áll Magyarország előtt.

14.27 |

2030-ig gondolnak előre

A terv 2030-ig tervez, egyelőre egy tízéves programot alkot, és majd "lehet, hogy 2020-ban meggondoljuk, hogy kicsit másfele menjünk" - mondja a tervről Matolcsy. Azt a hét területet sorolja, amelyekben kitörési pontot látnak. Elsőként az egészségipart, a magyar gasztronómiát mondja, szerinte erre a területre sok forrást kell bevonni.

14.25 |

Matolcsy nem betonba és vasba öntené a pénzt

Betonba és vasba öntöttük a pénzt - ezt Matolcsy szerint a jelenlévők mondták arra, hogy a letűnt kormányok 2007 óta összesen 9000 új munkahelyet teremtettek a pályázati pénzekből, ráadásul ezek nagy része az állami szektorba vándorolt. Matolcsy az első Orbán-kormány eredményeit dicséri, azt ígéri, az akkori hagyományokhoz fognak visszanyúlni.

14.21 |

Tíz év alatt egymillió munkahely

Tíz év alatt egymillió új munkahelyet ígér a terv alapján Matolcsy, aki szerint ezt a tervben szereplő hét területen fogják elérni. Ezek a következők: egészségipar, zöld gazdaságfejlesztés, otthonteremtés, vállalkozásfejlesztés, tudomány, foglalkoztatás, közlekedés.

Előző
  • 1
  • 2
Következő