Hét területre - köztük az egészségiparra, otthonteremtésre és közlekedésre  - akar koncentrálni a kormány az Új Széchenyi Tervben, amelynek vitairatát szerdán délután mutatták be. Orbán Viktor kormányfő arról beszélt, hogy a magyar észjárásra kellene építeni, bár hozzátette, hogy a leleményességben is kezdünk lemaradni, és "ma kevés embernek jut eszébe, hogy a kormány a legintelligensebb emberek gyülekezete". Tudósítás a bemutatóról percről percre.

13.45
Négyszáz ember előtt mutatják be az Új Széchenyi Tervet

A Marriott hotel báltermében, négyszáz meghívott vendég előtt mutaja be a miniszterelnök és a kormány több tagja az Új Széchenyi Terv vitairatát. A sajtóanyag szerint a terv legfőbb célja az, hogy tíz év alatt egymillió új munkahely jöjjön létre Magyarországon. A programot Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter, valamint Cséfalvy Zoltán stratégiai államtitkár és Molnár Ágnes fejlesztési államtitkár mutatja be.

14.00
Lassan gyülekeznek a vendégek

Csak lassan gyülekeznek a vendégek az elsötétített, félhomályos bálterembe, egyelőre jó, ha a négyszáz szék felét foglalták el. A meghívottak az üzleti élet képviselői, szinte kizárólag férfiak érkeznek. A vendégek a pulpitus előtt csoportokban beszélgetnek, az újságíróknak a terem végében elkerített helyről az [origo] tudósítója csak Demján Sándort ismerte fel.

14.09
Csendben várják a kormánytagokat

A vendégek a mikrofonpróba alatt elfoglalták a helyüket, de a felállított székekből sok még mindig üresen áll. Elhallgatott az eddig halkan szóló jazz is, mindenki csendben várja Orbán Viktort és a kormánytagokat.

14.13
Orbán ül középen

Megérkezett a miniszterelnök és a kormány tagjai, egy nagy asztalnál ülnek. Egy hölgy műsorvezető a tíz évvel ezelőtt meghirdetett Széchenyi Tervre emlékezteti a résztvevőket. Először Matolcsy György fog beszélni az új tervről.

14.16
Csontig lecsupaszított kétszáz oldal

Temetni jöttünk az Új Magyarország fejlesztési terv példátlan kudarcát, és ünnepeljük az Új Széchenyi Terv megszületését - kezdte beszédét Matolcsy György. A miniszter második mondatában már a nemzeti együttműködési rendszer megalapozásáról beszél. A miniszter szerint több tízezer oldalas anyagot szűkítettek le kétszáz oldalra, ez az Új Széchenyi Terv vitairata, amelyet most átadnak a tudósoknak, üzletembereknek véleményezésre.

14.19
Fordítva kell ülni a lovon

Az új terv szakítani akar az elmúlt húsz év elhibázott gazdasági szemléletével - mondja Matolcsy, aki szerint "fordítva kell ülni a lovon", nem az egyensúlyt kell megteremteni először, mert az nem az alapja, hanem a következménye a jó gazdaságpolitikának. Matolcsy szerint a tervvel 2030-ra kell elérnie Magyarországnak az európai átlag feletti életszínvonalat - ezt célozza a terv.

14.21
Tíz év alatt egymillió munkahely

Tíz év alatt egymillió új munkahelyet ígér a terv alapján Matolcsy, aki szerint ezt a tervben szereplő hét területen fogják elérni. Ezek a következők: egészségipar, zöld gazdaságfejlesztés, otthonteremtés, vállalkozásfejlesztés, tudomány, foglalkoztatás, közlekedés.

14.25
Matolcsy nem betonba és vasba öntené a pénzt

Betonba és vasba öntöttük a pénzt - ezt Matolcsy szerint a jelenlévők mondták arra, hogy a letűnt kormányok 2007 óta összesen 9000 új munkahelyet teremtettek a pályázati pénzekből, ráadásul ezek nagy része az állami szektorba vándorolt. Matolcsy az első Orbán-kormány eredményeit dicséri, azt ígéri, az akkori hagyományokhoz fognak visszanyúlni.

14.27
2030-ig gondolnak előre

A terv 2030-ig tervez, egyelőre egy tízéves programot alkot, és majd "lehet, hogy 2020-ban meggondoljuk, hogy kicsit másfele menjünk" - mondja a tervről Matolcsy. Azt a hét területet sorolja, amelyekben kitörési pontot látnak. Elsőként az egészségipart, a magyar gasztronómiát mondja, szerinte erre a területre sok forrást kell bevonni.

14.30
"Merjünk nagyok lenni"

Az otthonteremtés kapcsán Matolcsy azt mondja, "merni kell nagynak lenni", meg akarják mutatni, hogy az első Orbán-kormányhoz hasonlóan lehet sok lakást építeni. A foglalkoztatás átstrukturálását is ígéri, azt mondja, sok lehetőség van a részmunkaidőben, a távmunkába, a nők munkavállalásában. Talpraállás, felzárkózás, felemelkedés - Matolcsy szerint ez áll Magyarország előtt.

14.31
Kevesebb, egyszerűbb, gyorsabb pályáztatási rendszer

Egyszerűsíteni és gyorsítani fogják a pályázatatási rendszert, hogy az átláthatóbb legyen, és könnyebben hozzájussanak a vállalkozók a forrásokhoz - mondja Matolcsy. "Szabadság és egyensúly" - ilyen jelszavakat sorol.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

14.33
Itt megnézheti az Új Széchenyi Terv vitairatát

A kétszáz oldalas Új Széchenyi Tervet letölthetik erről a linkről pdf formátumban (a file 2 megabyte).

14.37
Fellegi akciótervet mutat be

Fellegi Tamás miniszter szerint nagy elmaradásban van az uniós források kifizetése, ezért egy akciótervet vázol, amely meggyorsítaná a pénzosztást.

14.43
Demján az első sorban

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Demján Sándor is ott van

14.45
Újraosztják a pénzeket

Fellegi szerint az eddigi gyakorlattal szemben a források legalább felét a kis- és középvállalkozásoknak adná a kormány, ez körülbelül 500 milliárd pályázati pénzt jelent. A ciklus hátralévő részéig legalább 1000 milliárd forintot ígér a kis- és középvállalkozásoknak. Fellegi szerint 155 milliárd forintot lehet azonnal átcsoportosítani a kis- és középvállalkozásokhoz. Nagyságrendileg 477 milliárd forintnyi projektet vizsgálnak felül, ebből több tízmilliárdot visszavonnak, a többit pedig át fogják csoportosítani az új céloknak megfelelően - ígéri a miniszter. 

14.50
Orbán magát ismétli

Orbán Viktor ugyanazzal kezdi a beszédét, amit a múlt héten az országgyűlés utolsó ülésnapján értékelő beszédében mondott. A szavazófülkékben végrehajtott forradalomról és az azóta ledöntött tabukról beszél. Orbán szerint már vannak olyanok, akik az elmúlt 60 napban megértették, hogy lehet becsületes munkával boldogulni, vagy hogy a közbiztonság megteremthető.

14.55
Orbán tanácsot kér a vendégektől

Azért jöttünk ide, hogy tanácsot kérjünk önöktől - mondja Orbán a vendégeknek, majd sorolni kezdi, mi az, amit eddig már megfogadtak a javaslataikból, például csökkentették a politikai osztály létszámát és csökkentették a társasági nyereségadót. Orbán azt nem mondta, mikor és pontosan kik adták a kormánynak ezeket a javaslatokat. Ilyen javaslat az egykulcsos adó, amelyet januártól megvalósítanak - mondja Orbán. Felsorolja szinte az összes rmár meghozott intézkedésüket az örökösdési illeték eltörlésétől az állami cégek igazgatósági tagjainak csökkentésén át a pálinkafőzésig. Utóbbit nagy derültséggel fogadják, miután Orbán azt mondja, "ez lehetővé teszi, hogy önök közül is sokan visszatérjenek a törvényesség mezsgyéjére".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Orbán Viktor és Fellegi Tamás

15.00
Orbán beteljesíti az elvárásokat

A miniszterelnök szerint az Új Széchenyi Terv is a jelenlévők kéréseit teljesíti be. "Minden ország idejében eljön az újjáépítés ideje, Magyarország az elmúlt hatvan évben ez a harmadik alkalom" - mondja Orbán. A gazdaságot tönkretették, mondja, szerinte ezt jelzi, hogy eladósodott az ország és az emberek is, óriási a bürokrácia, az állam maga gerjesztett körbetartozást, a magyar termékek nem kaptak védelmet, miközben rossz minőségű áruval "tesznek minket és a mezőgazdaságot tönkre". A gazdaság tönkretételéhez a korrupció is hozzájárult Orbán szerint.

15.06
Orbán szerint biztos lábakon állunk

A 29 pontos akcióterv nélkül az ország nagy bajban lenne, esély sem lett volna tartani a 3,8 százalékos hiánycélt. Ezt a veszélyt elhárítottuk, most már lehet az újjáépítésről beszélni - mondja Orbán, aki szerint az ország pénzügyi helyzet stabil és kiszámítható. "Hosszú évek után először állunk végre biztos lábakon".

15.10
"Világ proletárjai egyesüljetek!"

"Lesz még egy-két leminősítés - világ proletárjai egyesüljetek! - de ezek csak időleges zavarokat tudnak okozni, utána minden visszatér a régibe" - mondta az IMF- és EU-tárgyalások megszakadásának hatásáról röviden Orbán.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)