Meghalt egy idős sérült az ajkai kórházban - iszapkatasztrófa percről percre

2010.10.09., 8:33

Szerdán Veszprémben tart kihelyeztt ülést a kormány, amely kedden irányítása alá vonta az iszapömlésért felelősnek tartott céget. Szerda éjjel nem nőtt tovább a sérült zagytározó falán levő repedés. Devecseren és Kolontáron is tíz-tíz házat kell lebontani. Özönlenek az adományok a károsult településekre, ahol pormaszkot kell viselni a vörös por miatt: a legfrissebb hírek a katasztrófáról.

15.30 |

Arzéntól tart a Greenpeace

Az arzén mellett legkevesebb három elem okozhat tartós környezeti és egészségügyi problémákat az Ajka térségében kiömlött vörösiszapból - közölte kedden Bécsben a Greenpeace a felkérésükre készült vegyi elemzés újabb eredményeit ismertetve. A kritikus szennyeződést az arzén okozta a Greenpeace nézete szerint. Közleményében a Greenpeace bírálta a magyar hatóságokat, mert - mint írták -  "eddig semmilyen elemzési eredményt nem tettek közzé".

15.30 |

Talajművelési tilalom

Talajművelési és erdőgazdálkodási tilalmat rendelt el visszavonásig a Veszprém Megyei MgSzH Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága, illetve Erdészeti Igazgatósága az október 4-én Ajkán bekövetkezett vörösiszap-szennyezéssel járó környezeti katasztrófával összefüggésben. A talajművelési tilalom Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely, Somlójenő, Apácatorna, Tüskevár, Kisberzseny és Veszprémgalsa közigazgatási területén lépett hatályba.

12.24 |

Új szakembert küld az EU az iszap elleni harchoz

Az Európai Unió újabb szakembert küld Magyarországra az iszapkatasztrófa elhárítására - jelentette be José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kedden Pécsen, sajtótájékoztatón. Ez a  szakember "mindent tud az iszapkárosító hatásokról és záros határidőn belül Magyarországra érkezik, hogy segítsen a veszélyek elhárításában" - mondta a politikus, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel. Orbán Viktor köszönetét fejezte ki az eddig felajánlott támogatásért. Megjegyezte: "aki gyorsan ad, az kétszer ad".

12.00 |

- Kihirdették a Mal állami felügyelet alá vonását

Hatályba lépett a "lex Mal", miután a hétfő esti parlamenti elfogadása után Schmitt Pál államfő aláírta a jogszabályt, és azt a keddi napon ki is hirdették. A kormány elrendelte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyelet alá vonását; a céget kormánybiztosként Bankondi György irányítja.

A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint Orbán Viktor miniszterelnök legfeljebb kétéves időtartamra nevezte ki Bakondi Györgyöt, akinek a honvédelemről szóló törvény hétfői módosítása alapján a feladatai közé tartozik a Mal Zrt. vagyoni helyzetének áttekintése, vagyoni jellegű kötelezettségvállalásainak ellenjegyzése. Dönt továbbá a rendkívüli intézkedés bevezetését előidéző helyzet közvetlen elhárításával, illetve következményeinek enyhítésével összefüggő, a társaság legfőbb döntéshozó szervének hatáskörébe tartozó ügyekben.

11.40 |

Özönlik az adomány Devecserre

"Szinte özönlenek az adományok Devecserbe az ország minden részéből" - közölte Toldi Tamás, a város polgármestere kedden. Főleg élelmiszer, ruha, takaró érkezik, de a pénzadományok is szépen gyűlnek - mondta, hozzátéve: felsorolni is lehetetlenség a városok, községek, cégek, intézmények és emberek nevét, ahonnét különböző adományok érkeztek már, avagy ajánlottak fel segítséget.

Az adományokat Devecserben az úgynevezett régi iskolánál és egy városszéli raktártelepen, valamint a közeli faluban, Pusztamiskén gyűjtik. Toldi Tamás szerint változatlanul nagy szükség van munkavédelmi felszerelésekre, és  most már nem is annyira élelmiszeradományokat várnak, hanem inkább bútorokra lenne, illetőleg lesz majd szükségük a kárt szenvedetteknek.

10.25 |

Továbbra is kötelező a pormaszk és a szemüveg

A legújabb légszennyezettségi mérések alapján a levegő portelítettsége továbbra is meghaladja az egészségügyi határértéket az iszapkatasztrófával érintett területen - közölte a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság kedd reggel. A veszély miatt a mentesítésben résztvevők számára továbbra is kötelező, a lakosságnak pedig ajánlott porálarc és a védőszemüveg viselése.

A kárral nem sújtott területeken ugyanakkor az előzetes becslések alapján a porterhelés nem haladja meg az egészségügyi határértéket - közölte a bizottság. Ennek a becslésnek az igazolására adatok még nincsenek, az ÁNTSZ jelenleg méréseket végez.

10.00 |

Megkapta a telket a károsultaknak épülő sorház Devecserben

Kijelölték a Devecserben épülő új sorház helyét, a terveket Makovecz Imre tervezőcsapata készítette - jelentette be kedd reggel Toldi Tamás, a város polgármestere. A Leier Hungária Kft. tizenöt lakásos sorházat épít a vörösiszap-katasztrófa által sújtott Devecserben, és vállalta, hogy karácsonyra beköltözhetnek a lakásokba az érintettek. A beruházás várhatóan félmillió eurós (csaknem 140 millió forintos) költséggel, előre gyártott elemekből valósul meg, abban 70-80 négyzetméteres lakások lesznek.

09.00 |

Bakonyira terhelő vallomásról ír a Blikk

Terhelő vallomást tett a Blikk szerint egy Mal-alkalmazott a vállalat őrizetbe vett vezérigazgatójára. A lap úgy tudja, hogy a rendőrségen kihallgatott férfi szerint a cég vezetői tudtak a vörösiszap-tározó gátszakadásának veszélyéről. Az őrizetbe vett igazgató, Bakonyi Zoltán ügyvédje viszont a Magyar Nemzetnek azt mondta: az igazgató elleni eljárás alapja az, hogy az ajkai iszaptározót üzemeltető Mal Zrt. katasztrófavédelmi terve nem számolt a gátszakadás veszélyével (erről itt  olvashat részletesen).

07.15 |

KEDD - Csak néhány busz megy be Devecserre

Csak egyes vonatpótló autóbuszok érintik Devecser állomást kedden, és a buszok továbbra sem mennek be Kolontárra, valamint Ajka-gyártelepre - közölte reggel a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. A közlemény szerint a Budapest-Székesfehérvár-Boba-Szombathely vasútvonalon október 12-én, kedden 0 óra 0 perctől hosszabb szakaszon, Ajka és Somlóvásárhely megálló között közlekednek a vonatpótló autóbuszok, az említett megállók kihagyásával. A Devecserre utazó utasokat Ajkáról és Somlóvásárhelyről külön táblával megkülönböztetett buszok szállítják.

22:01 |

Somlószőlősön tanulhatnak a devecseri gyerekek

Somlószőlősre járnak majd iskolába szerdától a devecseri gyerekek. Erről hétfőn este döntöttek a Gárdonyi Géza Általános Iskolában megtartott szülői értekezleten - közölte Eszterhainé Fatalin Ilona iskolaigazgató. Az értekezleten 150 szülő jelent meg. A devecseri tanulók Somlószőlős iskolaépületének üresen álló részébe járhatnak szerdától, ha a tisztiorvosi szolgálat is alkalmasnak minősíti a helyiségeket. A devecseri tanulókat - köztük a Pusztamiskéről és Borszörcsökről is oda járókat - buszokkal szállítják, teljes ellátást kapnak, majd délután hazaviszik őket. A diákok 2-3 hét múlva térhetnek vissza a devecseri iskolába.

21:42 |

Kedden ismerteti a kolontári mintavétel eredményeit az MTA

Kedden hozzák nyilvánosságra az ajkai vörösiszapömlés területén pénteken vett minták vizsgálati eredményeit - közölte Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) tudományos tanácsának elnöke. Még rendszerezik az ellenőrzött eredményeket. Németh Tamás szerint ezekben nincs "semmi olyan, ami azonnali beavatkozást igényelne",az elemzések "nem egy azonnali lépéshez (...) kellenek, hanem a hosszú távú cselekvési terv megalapozásához". "Ez arra kell, hogy legyen kiindulási alapja a külföldi szakértőknek, azoknak a kormánybizottságoknak, amelyek különböző feladatokkal szerepelnek. A vizsgálati eredmények őket segítik majd" - közölte.

21:28 |

Estére elkészül a kolontári terelőgát

Hétfő estére készül el a terelőgát Kolontáron, melynek célja, hogy védelmet biztosítson a település valamennyi lakójának a timföldgyár felől esetlegesen érkező vörösiszappal szemben. Ez az épülő hármas körgát harmadik védvonala, amely Kolontáron keresztül húzódik, 620 méter széles és átlagosan 2,75 méter magas. A gát alatti terület teljes kármentesítése megtörtént, valamennyi vörösiszappal szennyezett részt eltávolították. A gát teljesen szennyeződésmentes anyagból, főleg agyagból készül, amelyet kőborítás fed. A védvonalat a későbbiekben sem bontják el, "a település képébe illesztve kerékpárutat is építenek majd rá" - olvasható a vörösiszap-tragédiáról tájékoztató kormányzati honlapon. A teljes - a Kolontártól a 8-as főútig húzódó - védőgát szerdára készülhet el, mivel a munkákat nehezíti az iszapos talajszerkezet. Háromszáz munkagép dolgozik megfeszített erővel, a lakók a védőgát megépüléséig biztosan nem költözhetnek vissza Kolontárra.

21:15 |

Felüvizsgáltatná a WWF a bányászati hulladékokról szóló uniós irányelvet

A WWF Magyarország természetvédelmi szervezet arra kéri a magyar kormányt, hogy a 2011 januárjától esedékes magyar EU-elnökség időtartama alatt kezdeményezze egy európai szintű cselekvési terv kidolgozását a bányászati hulladékokról szóló EU-irányelv hatékony bevezetésére. A WWF szerint ennek tartalmaznia kell a bányászatból és a bányászati hulladékok elhelyezéséből származó veszélyzónák felmérését, illetve felül kell vizsgálni minden engedélyt, amely működő és üzemelés előtt álló kitermelés engedélyezésére szól, különös tekintettel a veszélyes anyagok elhelyezésére és azok kockázati besorolására. Ezen kívül kérik az irányelv biztonsági szempontból történő felülvizsgálatát is, szem előtt tartva a tározók gátjainak állapotát. A WWF szerint emellett az Európai Bizottságnak ellenőriznie kellene, hogy a tagok az irányelvet átültették-e a nemzeti jogrendbe, illetve hogy milyen fokon áll a törvényi szabályozás átültetése a gyakorlatba.

20:51 |

Rendkívüli ellenőrzést tartanak a cseh és ukrán vegyi üzemekben

Rendkívüli ellenőrzést tart a csehországi vegyi üzemekben, illetve más hasonlóan veszélyesnek minősített iparvállatokban a cseh tűzoltóság. "Megelőző intézkedésről van szó, amely nyilvánvalóan összefüggésben van a magyarországi környezeti katasztrófával" - mondta a cseh tűzoltóság vezérigazgatója a CTK hírügynökségnek hétfőn. Korábban Ukrajna is bejelentette: soron kívül ellenőrzik a veszélyes üzemeket, hogy elejét vegyék a devecseri iszapömléshez hasonló környezeti katasztrófának. Szakértők szerint az ukrajnai kombinátok nagyobb veszélyt jelentenek a környezetre nézve, mint a magyarországiak.

19:25 |

Szerdára készülhet el a kolontári védőgát

Szerdára készülhet el a Kolontártól a 8-as főútig húzódó védőgát, éjjel-nappal háromszáz munkagép dolgozik a területen - közölte a megyei katasztrófavédelem. A készültség kedd reggelre 90 százalékos lesz, de a munkákat erősen nehezíti az iszapos talajszerkezet. Az elvégzett földmunkák nagysága az autópálya-építéséhez hasonlítható.

19:21 |

Bakondi György lett a katasztrófavédelmi biztos

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatót nevezték ki katasztrófavédelmi biztosnak. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ezt azután jelentette be hétfő este, hogy a parlament elfogadta azt a törvénymódosítást, amely szerint rendeletben az állam felügyelete alá vonható a jövőben gazdálkodó szervezetek működése; az állam nevében pedig az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos jár el.

19:03 |

Százmilliók gyűlnek az iszapömlés károsultjainak

Összesen 320 millió forint gyűlt össze hétfő estig a 1749-es és a 1752-es segélyhívó számok hívásával a múlt heti iszapkatasztrófa károsultjai számára. Segélyakciókat hirdetett több önkormányzat és cég is. Erről bővebben itt olvashat.

18:55 |

Panasszal élt meggyanúsítása miatt az iszapömlésben érintett cég igazgatója

Vallomást tett, de panasszal élt meggyanúsítása és őrizetbe vétele miatt is a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatója hétfő reggel óta tartó, nemrég véget ért gyanúsítotti kihallgatásán - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az összebeszélés veszélye miatt kezdeményezte a vezérigazgató előzetes letartóztatását. Bakonyit több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás bűncselekménye miatt hallgatták ki. Őrizetbe vételéről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

18:40 |

Horvátországban nem észleltek szennyeződést a Dunán

A horvát katasztrófavédelmi szervezet (DUZS) hétfőn közölte, hogy a Duna horvátországi szakaszán nem mutatható ki a vörösiszap-katasztrófához köthető szennyeződés. A Hrvatske Vode vízkezelő társaság folyamatosan ellenőrzi a dunai vízminőséget, és előkészületeket tesznek arra, hogy megakadályozzák a Duna esetleges szennyezett vízének befolyását a Kopácsi rét ( a Dráva és a Duna folyó találkozásánál fekvő) természetes mocsaras rezervátum területére.

18:20 |

Félmilliárdos kár a MÁV-nál

Félmilliárd forintnyi kárt okozott a MÁV-csoportnak az iszapömlés. Az infrastruktúrában 400 millió forint kár keletkezett, további 100 millió forintot a vonatpótló buszok rendelése, a kitelepülőket szállító mentesítő vonatok közlekedtetése, a tehervonatok kerülő úton történő továbbítása vitt el. A társaság szerint az iszapáradat miatt másfél kilométeren keresztül kell szinte mindenestül felújítani a vágányokat. Hétfőn már eltávolították a vörösiszaptól szennyezett síneket és betonaljakat, csütörtökre a szennyezett zúzottkövet, valamint az egyéb elemeket is eltávolítják. A síneket és a betonaljakat megtisztítják a szennyeződéstől, de 200-250 méter hosszan így is új síneket és aljakat kell lefektetni. Ha nem történik újabb gátszakadás, 2-2,5 hét alatt állítják helyre a vasúti pályát - közölte a MÁV.