Ismét egy nap alatt alkotott meg egy törvényt a parlament. Miután az ellenzék egy része is támogatta a házszabálytól eltérést, a magánnyugdíj-pénztárakról szóló, pénteken benyújtott javaslatot hétfőn el is fogadták a képviselők. A hétfői ülésen, amelyről az MSZP kivonult, elfogadták a pénztári befizetések eltérítéséről szóló törvényt, és a lakáshitelesek megsegítéséről szóló javaslatot is.

12.45
Nyugdíjtörvény egy nap alatt

Az úgynevezett válságadókhoz hasonlóan ismét egyetlen nap alatt fogadhat el egy törvényt a parlament. Ha a képviselők négyötöde (308-an, ha mindenki a teremben van) támogatja a házszabálytól eltérést, akkor az országgyűlés már hétfőn este elfogadhatja "a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról" szóló, Selmeczi Gabriella fideszes képviselő által benyújtott törvényjavaslatot. Ennek lényege, hogy 2011 végéig bárki visszaléphet az állami nyugdíjrendszerbe, illetve a jövőben nem lenne kötelező a pálykezdőknek sem belépni egy magánnyugdíj-pénztárba.

Ugyancsak hétfőn fogadhatják el azt a törvényt, amely lehetőséget ad arra, hogy novembertől a magánnyugdíj-pénztári tagdíjakat jövő decemberig az APEH ne utalja a pénztáraknak, hanem az állami nyugdíjkasszába irányítsa azokat. 

12.52
Elfogadhatják a lakáshiteleseket segítő törvényt

Ugyancsak hétfőn fogadhatja el a parlament a lakáshitelesek megsegítését szolgáló javaslatot, amelynek vitáját már korábban lefolytatták. Ha a képviselők négyötöde hozzájárul a házszabálytól eltéréshez, nem kell külön ülésen szavazni a módosító indítványokról, hanem már hétfőn dönthetnek a módosítókról és a törvényjavaslat egészéről is.

12.55
Kiderül, milyen jövőt szánnak a sajtónak

Hétfőn késő este szavaznak a képviselők "a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól" szóló törvényhez, közismertebb nevén a médiaalkotmányhoz benyújtott módosító indítványokról. Korábban ehhez a törvényhez számos, egymásnak is több helyen ellentmondó módosítót nyújtottak be, a szavazás után derülhet ki, hogy pontosan milyen szabályok szerint működhetne a jövőben a sajtó. A médiaszbályozásról szóló cikkeinket itt olvashatja.

12.58
Megszólalt a csengő

Megszólalt a csengő a parlamenti folyosón, ami azt jelzi, hogy hamarosan kezdődik az ülés. A terem egyelőre foghíjas, sem a kormányfő, sem a házelnök nincs még a helyén.

12.59
Lázár szerint még nem volt szó a büdzséről

A hétfői frakcióülésen Selmeczi Gabriella tájékoztatta a képviselőket az általa benyújtott törvényjavaslatról, amely lehetővé teszi a visszalépést az állami rendszerbe - mondta Lázár János frakcióvezető a Fidesz képviselőcsoportjának ülése után. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pedig a kormány egészségüggyel kapcsolatos javaslatairól beszélt. Lázár erről annyit árult el, hogy a kórházak átalakításába be akarják vonni az érintett szervezeteket, és az egészségügy nem lesz a jövő évi költségvetés vesztese.

Lázár szerint a jövő hétfői frakcióülésre meghívják Matolcsy György gazdasági minisztert és Naszvadi György állmtitkárt, akik a jövő évi költségvetésről tájékoztatják a képviselőket. Lázár az [origo] kérdésére azt mondta: a kormány várhatóan pénteken terjeszti be a büdzsét, aminek tárgyalása november 9-én kezdődhet meg.

Lázár szerint a hétfői ülésen nem került szóba a legfőbb ügyész választásának kérdése. A Schitt Pál köztársasági elnöknek a frakcióvezetőkkel folytatott hétfői megbeszélésen viszont szóba került a téma, Schmitt azt mondta: a legfőbb ügyész személyéről folytatott egyeztetésekbe be akarja vonni a pártokat. Lázárt szerint november végén választhatják meg a vádhatóság új vezetőjét.

13.06
Gyertyagyújtásra kéri a képviselőket Kövér

Megkezdődött az ülés, Kövér László házelnök arra kérte a képviselőket, hogy a szavazások előtti szünetben menjenek ki a térre és gyújtsanak gyertyát az 1956-os emlékműnél. Ehhez az országgyűlés hivatala biztosít gyertyát.

13.11
A privatizációt okolta az iszapkatasztrófáért Balczó

Az 1990-es években lezajlott alumíniumipari privatizáció következményének nevezte az október 4-i vörösiszap-katasztrófát Balczó Zoltán, a Jobbik képviselője, aki szerint az előző rendszer vezetői tették zsebre az üzemeket, a környezetvédelmi és biztonsági kérdésekkel pedig nem törődtek. Balczó arra szólította fel a kormányt, hogy tárja fel, kik és milyen felelősséggel tartoznak a történtekért.

13.20
A temerini fiúkért szólalt fel egy LMP-s képviselő

A Szerbiában emberölés miatt bebörtönzött temerini magyar fiúkért szólalt fel Szabó Tímea, az LMP képviselője, az emberi jogi bizottság alelnöke, aki a közelmúltban meglátogatta a börtönben a fiúkat. Szabó arra kérte a kormányt, hogy tegyen meg mindent a fiúk büntetésének enyhítéséért, vagy legalább fogvatartásuk körülményeinek javításáért.

Németh Zsolt külügyi államtitkár üdvözölte, hogy az LMP foglalkozik a határon túli magyarok sorsával. Azt mondta: a szerb jog szerint az ítélet jogerős, jogorvoslat már nincs, csak az elnöki kegyelemben bízhatnak. A magyar kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a fiúk sorsát, és diplomáciai úton mindent megtesz azért, hogy pozitív legyen a kegyelmi kérvény elbírálása. Azt ugyanakkor Németh nem tartja kivitelezhetőnek, amit egy jobbikos képviselő javasolt (az interpelláció hamarosan elhangzik), hogy Szerbia uniós csatlakozásához feltételként szabják a fiatalemberek szabadon bocsátását.

13.30
A Ganz-Röck miatt bírálta a kormányt egy MSZP-s

A csődhelyzetbe került Ganz-Röck munkavállalóinak helyzetére hívta fel a figyelmet napirend előtt a szocialista Gúr Nándor, aki szerint a kormány nem tett meg mindent, hogy a cég fizetésképtelensége miatt kialakult "szociológiai vészhelyzetet" kezelje. Gúr bírálta Czomba Sándor munkaügyi államtitkárt, aki szerinte nem volt hajlandó szóba állni a sztrájkbizottság tagjaival. Mivel a cég felszámolását elrendelte a bíróság, a kormánynak már csak korlátozott lehetőségei vannak - mondta Gúr.

Czomba Sándor szerint a Ganz-Röck már régóta bajban van, 2003 óta késlekedik az adófizetéssel. A Bajnai-kormány az államtitkár szerint olyan állami garanciát adott a cégnek, amely nem felel meg a magyar jogszabályoknak, így azt nem lehetett érvényesíteni. Czomba szerint a felszámoló kérni fogja, hogy a bérgarancia alaphoz, hogy a munkások megkapják a fél éve elmaradt bérüket.

13.38
A villámgyors törvényalkotás mellett érvelt Lázár

Arról kell a Háznak hamarosan állást foglalnia, hogy az emberek rendelkezhetnek-e a saját pénzükkel - mondta Lázár János, utalva arra, hogy a házszabálytól eltérve, egy nap alatt akarják elfogadni Selmeczi Gabriella által benyújtott törvényjavaslatot, ami lehetővé teszi, hogy bárki visszaléphessen az állami nyugdíjrendszerbe. A házszabálytól eltéréshez négyötödös többség kell, vagyis a kormánypártoknak az ellenzékre is szükségük van a villámgyors törvényalkotáshoz. Lázár bírálta a szocialistákat , amiért szerinte nem támogatják az emberek önrendelkezését. Szeinte tisztességes képviselők támogatják a javaslatot.

13.44
Matolcsy: A magánnyugdíj-rendszer egy fiaskó

A magánnyugdíj-pénztári rendszer egy fiaskó, a bölcsek és okosak be sem vezették - mondta Lázár szavaira reagálva Matolcsy György gazdasági miniszter, aki szerint a magas költségek miatt a pénztárak csak nagyon kevés valódi hozamot termeltek. A miniszter szerint ő nem is érti, az MSZP miért nem támogatja, hiszen az ő kormányzásuk idején is volt lehetőség a visszalépésre. Matolcsy azt ígérte, jóvá fogják írni az egyéni nyugdíjszámlákon azt az összeget, amit novembertől 14 hónapig eltérítenek.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

13.55
Egy nap alatt átmehet a nyugdíjpénztár-törvény

Hozzájárult az országgyűlés négyötödös többsége a házszabálytól eltéréshez, így egy nap alatt, már hétfőn elfogadhatják azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné magánnyugdíj-pénztári tagok a visszalépését az állami nyugdíjrendszerbe. 296 képviselő szavazott igennel, 57-en szavaztak ellene. A javaslatot a kormánypártok mellett támogatta a Jobbik, ellenezte az MSZP és az LMP. A szocialisták megakadályozhatták volna a döntést, de 13 képviselőjük nem szavazott.

14.05
Házszabálysértéssel vádolja Lázárt az MSZP

Lázár János olyan témában beszélt napirend előtt, amely szerepel a parlament napirendjén, ami ellenkezik a házszabállyal - hívta fel a figyelmet Szabó Vilmos szocialista képviselő. Kövér László szerint még nem volt elfogadott napirend, amikor ázár felszólalt.

14.13
A különadó áthárítása miatt aggódik az MSZP

A törvényi garanciák hiányában a cégek át fogják hárítani a múlt héten megszavazott különadót, ami kétszázalékos áremelkedést fog jelenteni - mondta Kovács Tibor MSZP-s képviselő, aki a gazdasági minisztert interpellálta. Azt kérdezte: mit tesz a kormány azért, hogy ezt az adót ne háríthassák át a fogyasztókra és a beszállítókra a kereskedelmi láncok, a telekommunikációs- és energiacégek.

Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint a válságadót szabályozott és tervezett módon vezetik be, amelyre a szocialista kormányok által a költségvetésen okozott 500 milliárdos lyukat hivatott befoltozni. Az államtitkár szerint több oka is van, hogy nem fogják áthárítani a cégek az adót: ha a verseny nem lenne elég, az energiaárakat hatóságilag szabályozzák, az esetleges kartelek ellen pedig a versenyhivatal fel fog lépni. Cséfalvay szerint az egykulcsos szja miatt nagyobb lesz a fogyasztás, amely részben kompenzálja majd az adót, így a cégek nem fogják áthárítani a válságadót.

14.16
Feltételeket szabna Szerbia EU-csatlakozásához a Jobbik

Feltételekhez, mindenek előtt a vajdasági magyarság autonómiájának megadásához kötné Szerbia uniós csatlakozásának támogatásához Szávay István jobbikos képviselő. Szégyenteljesnek nevezte, hogy 2005-ben a fideszes képviselők az akkori kormánypártokkal együtt nem kötötte a székelyföldi autonómiához Románia csatlakozását. Kifogásolta, hogy a kormány máris támogatja Szerbia csatlakozási tárgyalásainak megkezdését.

Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint nagyon szigorú feltételei vannak Szerbia csatlakozásainak, és Magyarország segíteni fogja ezek teljesítését. Németh azt mondta: a Jobbik pártérdeke, hogy összemossa a Fideszt és az MSZP-t, "de hőbörgéssel nem mennek semmire". Magyarországnak az államtitkár szerint alapvető érdeke, hogy Szerbia teljesítse a feltételeket, és csatlakozzon az EU-hoz. A képviselő nem fogadta el a választ, de a kormánypárti többség igen.

14.28
A kórházak konszolidációját ígéri az államtitkár

Átrendeződésre, struktúraváltásra van szükség az egészségügyben, 2011-től mélyreható változások kezdődnek - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtikár egy fideszes képviselő interpellációjára adott válaszában. A kórházak adósságállományáról az államtitkár azt mondta: mindenek előtt ismerni kell a valós helyzetet. A tartozások rendezésnél figyelembe fogják venni az adósságot és a várólisták hosszát is, és hamarosan szétosztják a felszabaduló forrásokat az intézmények közt. Részleteket, pontos számokat az államtitkár nem közölt.

14.35
Újranyithatják a krakkói magyar konzulátust

A krakkói magyar konzulátus újra megnyitásáról kérdezte a külügyminiszter Bús Balázs KDNP-s képviselő, aki szerint az előző kormány döntése a képviselet bezárása ártott a lengyel-magyar kapcsolatoknak. Németh Zsolt államtitkár azt mondta, már elemezik a konzulátusok újranyitásának lehetőségeit, lehetséges hatásait. A vizsgálat még nem zárult le, de a krakkói konzulátus újranyitásának előkészületei már megtörténtek, segítséget kértek a helyi önkormányzattól egy megfelelő ingatlan kedvezményes bérléséhez.

14.43
Az Audi-bővítés természeti hatásai érdeklik az LMP-t

A győri Audi-gyár bővítése miatt aggódik Szabó Rebeka LMP-s képviselő, mivel a bővítés tervezett helye a Natura 2000 programhoz tartozik, vagyis védett. A képviselő az ország természeti értékeit érintő döntést átlátható módon, az érintettek bevonásával lenne szabad megvalósítani, és azt kérdezte: mikor hozzák nyilvánosságra azt a vizsgálatot, amely mérlegelte a lehetséges beruházási területeket.

Ángyán József államtitkár szerint a kormány egyetért abban, hogy a környezethasználatnak fenntarthatónak kell lennie, és ezt az elvet követték az Audi esetén is. Az államtitkár azt mondta: jelenleg is folyik a győri szabályozási terv módosítása, ebbe több civil szervezet is bejelentkezett, így betekinthetnek a dokumentumokba. A környezeti értékelés Ángyán szerint még folyamatban van, ehhez kikérték az Európai Bizottság véleményét is.

Szabó Rebeka szerint nem elég megnyugtató, hogy a győri önkormányzat kezében van ez a folyamat, ezért nem fogadta el a választ. Az országgyűlés többsége azonban elfogadta azt.

14.51
Komplex nyugdíjtörvényt készít a kormány

Hogyan kártalanítják majd azokat, akiknek 14 havi magánnyugdíj-pénztári befizetését elveszik - kérdezte Tukacs István szocialista képviselő, aki kifogásolta, hogy a parlament előtt lévő törvényjavaslat egyáltalán nem foglalkozik a kártalanítással.

Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint a törvényjavaslat senkitől nem vesz el semmit, a magánpénztári tagdíjakat nyugdíjjárulékként beszámítják. Az államtitkár szerint a kormány már készíti a komplex nyugdíjtörvényt, amely tiszteletben tartja a szerzett jogokat.

Tukacs nem fogadta el a választ, mert szerinte a kormány elveszi az emberektől azt a hozamot, amit a 14 havi befizetésük után remélhetnének. A parlamenti többség azonban igennel szavazott.

15.30
Budaházyért éhségsztrájkol két jobbikos képviselő

Politikai fogolynak tartja a terrorizmussal vádolt Budaházy Györgyöt és társait a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás és zagyva Gyula képviselő, akik szombat hajnal óta éhségsztrájkot folytatnak. Gaudi-Nagy a Parlamentben újságíróknak azt mondta: felháborítónak tartják, hogy az új kormány sem szüntette meg a szerinte koncepciós eljárásokat, sőt, szigorították Budaházy fogvatartási körülményeit. A képviselő azt is kifogásolta, hogy a 2006-os jogsértéseket vizsgáló albizottság jelentéstervezete nem mondja ki, hogy a Gyurcsány-kormány illegitim volt, az ellene fellépők pedig jogos harcot vívtak. Gaudi-Nagy biztos abban, hogy Budaházy ártatlan, szerinte semmilyen bizonyíték nincs ellene és társai ellen.

13