Ismét egy nap alatt alkotott meg egy törvényt a parlament. Miután az ellenzék egy része is támogatta a házszabálytól eltérést, a magánnyugdíj-pénztárakról szóló, pénteken benyújtott javaslatot hétfőn el is fogadták a képviselők. A hétfői ülésen, amelyről az MSZP kivonult, elfogadták a pénztári befizetések eltérítéséről szóló törvényt, és a lakáshitelesek megsegítéséről szóló javaslatot is.

18.27
Rogán nem lépett be a magánpénztárba

Rogán Antal fideszes képviselő szerint ő még szerencsés volt, mert pályakezdőként eldönthette, hogy belép-e egy magánnyugdíj-pénztárba, és ő úgy döntött, marad az állami rendszerbe. Rogán azt mondta, a magánpénztárakban gyűlő pénzzel az emberek nem rendelkeznek, hiszen azt nem lehet kivenni. A képviselő szerint azonban nem ez a legnagyobb baj, hanem hogy a nyugdíjba vonulók csak nagyon kevés járadékot kapnának. A fideszes többség most nem csinál mást szerinte, mint amit már a szocialisták is megtettek az idősebb generációk esetében, lehetővé teszik a visszalépést. Rogán szerint várható, hogy tömegesen lépnek majd vissza az emberek az állami rendszerbe, ezért kell felhatalmazni a kormányt, hogy a vagyonkezelést szabályozza.

18.45
Harrach a korábbi nyugdíjkoncepcióra emlékeztetett

A KDNP már beterjesztett az előző ciklusban egy nyugdíjtörvényt, de erről tárgyalni sem volt hajlandó az akkori kormánytöbbség - emlékeztetett Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. Abban a javaslatban szerepelt az egyéni nyugdíjszámla, a rugalmas visszavonulási idő és a családi kompenzáció is. Harrach szerint a most a parlament előtt lévő javaslat ebbe az irányba mutat.

18.57
Felügyeleti biztost küldene a pénztárakba a Jobbik

Állami kézbe venné a magánnyugdíj-pénztárak portfólióinak kezelését a Jobbik. Hegedűs Tamás képviselő módosító indítványa belevenné a törvénybe, hogy felügyeleti biztost kell kiküldeni a pénztárakhoz, nehogy azok kárt okozzanak a portfoliók eladásával.

19.08
Tóbiás: A társadalmi feszültség elől menekül a Fidesz

Amiről önök itt beszélnek, annak semmi köze a valósághoz - bírálta a kormányoldal tervét Tóbiás József szocialista képviselő, aki szerint a kormánypártok a döntés szabadságáról beszélnek, de elfelejtettek megkérdezni hárommillió állampolgárt. A Fidesz a képviselő szerint menekül az érzékelhető és növekvő társadalmi feszültség elől, ezért szeretné egy nap alatt lezárni a vitát. "A kulcskérdés, hogy hol a lóvé?" - mondta Tóbiás, aki szerint már el is ismerték, hogy a kormánynak egyszerűen szüksége van arra a 420 milliárd forintra, amit a következő 14 hónapban elvesznek a magánpénztárakból. Miért nem vállal garanciát a kormány a törvényben arra, hogy jóváírják az elvett pénzt? - kérdezte a képviselő, akitől az idő lejárta miatt az elnök megvonta a szót.

19.15
Az adótörvényben még kötelező pénztárak vannak

Hirtelen felindulásból terjesztenek elénk hetente törvényeket a magánnyugdíj-pénztárakról - mondta Sneider Tamás jobbikos képviselő, aki a kapkodás bizonyítékaként idézte a beterjesztett adótörvényekben - amelyeket kedden tárgyal a parlament - ismét kötelező nyugdíjpénztárak szerepelnek, amelyekbe a pályakezdőknek és az egyszerűsített foglalkoztatást választóknak is be kell jelentkezniük. Sneider kifogásolta, hogy a kormány az elmúlt fél évben nem tett le az asztalra egy valódi nyugdíjrendszert.

19.20
Az MSZP kivonult a szavazás előtt

Az MSZP képviselői elhagyták az üléstermet, mert nem kívánnak résztvenni a nyugdíjpénztár-törvény szavazásán. A folyosón szól a csengő, ami arra figyelmeztet, hogy hamarosan kezdődik a szavazás.

19.26
Szili megszavazza az egyik nyugdíjtörvényt

Én azt elismerem, hogy a rendkívüli helyzet rendkívüli intézkedést tesz szükségessé, de van néhány kérdés, amit nem lehet megkerülni - mondta Szili Katalin független (korábban szocialista) képviselő. Szerinte fel kell tenni a kérdést, hogy hol lesz a folyamat vége, hogy tisztán lehessen látni. A képviselő azt mondta, az egyik, a magánnyugdíj-pénztárakat érintő törvényre igennel fog szavazni, a másik szavazásánál tartózkodni fog.

19.33
Selmeczi szerint már folyik a nyugdíjreform

A nyugdíjrendszer úgy tartható fent, ha több gyermek születik, és egyre többen dolgoznak, vagyis nem keletkezik hiány a kasszában - mondta a vita végén Selmeczi Gabriella, aki szerint ez a reform már megindult az adórendszer átalakításával.

19.46
Futószalagon szavazzák le a módosítókat

Maratoni szavazásba kezdett a parlament, több törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról döntenek a képviselők, majd zárószavazások következnek. A parlamenti többség leszavazta az összes, a lakáshitelesek megsegítéséről szóló törvényhez benyújtott ellenzéki módosítót.

20.18
Elvonta a közmédia vagyonát a parlament

Az országgyűlés elfogadta azt a határozati javaslatot, amely a nemrégiben létrehozott, Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alapnak adja a Magyar Televízió, a Duna TV, a Magyar Rádió és az MTI vagyonát, a rádió és a tévé archívumát, kottatárát, illetve jelmeztárát. Az alap kezelője az ORTT utódja, a Médiatanács, amelynek tagjait két hete választotta meg 9 évre a parlament (erről itt olvashat). A javaslatra 253 képviselő szavazott igennel, 49-en ellene (az MSZP képviselői már korábban kivonultak az ülésről).

20.53
Elfogadták a nyugdíjpénztári befizetések eltérítését

A kormánytöbbség leszavazta a "magánnyugdíjpénztári befizetésekhez kapcsolódó törvénymódosításokról", vagyis a pénztári befizetések 14 havi eltérítéséről szóló törvényjavaslathoz benyújtott összes módosító indítványt. Ezután a parlament a javaslat egészét 250 igen, 11 nem szavazattal, 41 tartózkodás mellett elfogadta. A parlament kérte a törvény sürgős kihirdetését is a köztársasági elnöktől.

20.56
Elfogadták a pénztártörvény módosítását

Elfogadta az országgyűlés a "nyugdíjpénztár-választás szabadságáról" szóló törvényt, amely lehetővé teszi a magánnyugdíj-pénztári tagok visszalépését az állami rendszerbe, a pályakezdőknek pedig nem kötelező belépni. 293 képviselő szavazott igennel, 9-en nemmel. A parlament kérte a törvény sürgős kihirdetését is. 

20.59
Rendkívüli szünetet tart a parlament

Rogán Antal koherenciazavart tapasztalt a lakáshitelesek megsegítését célzó törvényjavaslatban, amelynek már a zárószavazása következett volna. Lázár János Fideszfrakcióvezető ezért kérte, hogy üljön össze az alkotmányügyi bizottság. Emiatt 20 perc szünetet tart a parlament.

21.25
Folytatódik az ülés

Az alkotmányügyi bizottság megtárgyalta a zárószavazás előtti módosító indítványt, így folytatódhat az ülés. Schiffer András LMP-frakcióvezető arra hívta fel a kormánypártok figyelmét: a feszített munkatempó miatt elkerülhetetlen, hogy ilyen hibák történjenek.

21.29
Megszavazták a lakáshitelesek megsegítását

Egyhangú szavazással, 288 igennel szavazta meg az országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely a lakáshitelezés szabályait módosítja, a bajba jutott tulajdonosok megsegítése érdekében. lőzőleg a képviselők elfogadták azt a módosító indítvámnyt, ami kijavította az utolsó pillanatban észlelt hibát.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)