Elfogásakor még 41 lőszer volt a pécsi lövöldözőnél, akinek ügyvédje helyszíni szemlét és bizonyítási kísérletet indítványozott. G. Ákos a tárgyaláson sem tett vallomást, nem emlékszik a történtekre. Kövesse a tárgyalást élőben az [origo]-n!

08.25
Szerdán megszólalhat a pécsi lövöldöző

Szerdán a bíróság előtt megszólalhat a több mint egy éve hallgató G. Ákos, aki tavaly novemberben egy embert megölt, hármat pedig súlyosan megsebesített a pécsi egyetemen. A bíróság három napon keresztül tárgyalja a Magyarországon páratlan lövöldözés ügyét, a vádlotton és a sértetteken kívül 55 tanút és hat szakértőt hallgatnak meg, de ítélethirdetés várhatóan csak tavasszal lesz az ügyben. Az ügy előzményeiről itt olvashat.

08.30
Kihelyezték a tárgyalási jegyzéket

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

08:39
Kommandósok rendezgetik a székeket

Még nem engedtek be senkit a tárgyalóterembe, ahol a kommandósok és a büntetés-végrehajtás dolgozói rendezgetik a székeket. A vádlottat állítólag egy hátsó ajtón fogják bevinni. A sajtón kívül alig vannak érdeklődők.

08.51
Késve kezdődött a tárgyalás

A 8 óra 40 percre kiírt tárgyalásra kis késéssel szólították a megidézetteket. G. Ákos vádlott fekete öltönyben, kézbilincsben, két maszkos rendőr és három büntetésvégrehajtási őr kíséretében érkezett meg a terembe. A bíró kérdésére azt mondta, nem járul hozzá, hogy képek készüljenek róla.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

08.55
Az ügyész szerint G. Ákos nem bírta, ha viccelnek vele

A vádirat ismertetésével kezdődött el a tárgyalás. Az ügyész szerint G. Ákos visszahúzódó ember, aki hosszabb ideje járt idegorvoshoz, utoljára nem sokkal a gyilkosság előtt, 2009. november 20-án írtak fel neki kedélyjavító gyógyszert. A vádirat szerint a vádlott az egyetemen sem tudott jó kapcsolatot kialakítani a csoporttársaival. Három fiút említ az ügyész, akik, ahogy másokkal, G. Ákossal is gyakran viccelődtek, a vádirat szerint G. Ákos ezt nem tudta feldolgozni. Csoporttársainak többször tett fenyegető kijelentéseket.

09.00
Készülhetett a gyilkosságra

A vádirat szerint G. Ákos közvetlenül a gyilkosság előtt külföldi tömeggyilkosságokról, ámokfutásokról, fegyverekről szóló oldalakat látogatott az interneten, és a gyilkosság előtt törölte magát az Iwiwről is.

09.03
Feladta magát a gyilkosság után

A vádirat szerint a gyilkosság után G. Ákos a pécsi klinikára menekült, ahol a hetedik emeleten szólt, hogy telefonálni szeretne, majd értesítette a rendőrséget, bejelentette, hogy ő követte el a gyilkosságot, elmondta a nevét és hogy hol találják meg.

09.07
A személyiségzavar befolyásolhatta tetteit

A vádirat szerint a gyilkosság idején G. Ákos sem alkohol, sem drog, sem gyógyszerek hatása alatt nem állt. Ugyanakkor személyiségzavaros, ami enyhe fokban korlátozta, hogy felismerje tettei súlyát.

09.10
G. Ákos nem tesz vallomást

A vádirat meghallgatása után a bíró G. Ákost kérdezte, aki azt mondta, nem kíván vallomást tenni az ügyben. Előtte a bíró arról rendelkezett, hogy lazítsák meg a kezén a bilincset, hogy tudjon jegyzetelni.

09.12
Lövészetre akart menni gyakorlat után

G. Ákos írásban benyújtott vallomását olvassa fel a bíró. Ebben G. Ákos azt írja, egészségi helyzete miatt nem akar vallomást tenni, most is négyféle gyógyszert szed. Azt írja, a lövöldözés napján azért vitt magával fegyvert, mert az egyetemi gyakorlat után lőni akart menni. Azt írta, nem emlékezik arra, hogy mi történt az egyetemen, csak annyira, hogy rosszul lett, ezért kiment a vécére. Azt írja, látta, ahogy az egyik fiú (a halálos áldozat) elterül.

09.15
Vécét keresett a klinikán

G. Ákos vallomása szerint a klinikára azért ment, mert vécét keresett, valahol át akarta gondolni, mi történt. Hallotta a szirénázást, nála volt a fegyver, ezért arra gondolt, hogy ő követhetett el valamit, ezért hívta a rendőröket. Szerinte csak a rendőrségen értesült arról, hogy valójában mi történt.

09.17
Bocsánatot kért

Rövid vallomása végén G. Ákos bocsánatot kért mindenkitől azért, amit tett, bár tudja, hogy ezt nem lehet megbocsájtani. A vallomás felolvasása után a bíró kérdésére megerősítette, hogy ezen kívül nem akar semmit mondani.

09.18
Nem látszanak érzelmek G. Ákos arcán

A vádlott szenvtelenül ül a tárgyaláson, érzelmeket nem lehet leolvasni az arcáról, de a bíró kérdéseire halkan válaszolt, úgy tűnt, meg van szeppenve.

09.23
G. Ákos a vádiratot hallgatja - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

09.28
"Nem tettünk rá megjegyzéseket"

Elsőként azt a fiút hallgatja meg a bíróság, aki életveszélyesen megsérült a támadásban. A fiú G. Ákos csoporttársa volt, és a lövöldözében elhunyt fiú barátja. A bíró kérdésére azt mondta, gyakran poénkodtak, többször G. Ákossal is, de szerinte ezek a tréfák nem mentek túl azon, amit egymás között megengedtek maguknak.

09.38
G. Ákos jegyzetel

A meglőtt fiút a bíró részletesen kikérdezte arról, milyen az a terem, ahol gyakorlatuk volt a gyilkosság előtt. A vallomás alatt G. Ákos bal kézzel sűrűn jegyzetel egy A4-es fehér papírlapra.

09.42
"A szemembe nézett fegyverrel a kezében"

Hiába vannak mikrofonok a teremben, a meglőtt csoporttárs nagyon halkan válaszol a bíró kérdéseire, a terem harmadik sorában nehezen hallani, hogy mit mond. A bíró részletesen kikérdezte a lövödöldözés körülményeiről. Azt mondta, előbb egy durranást hallott, többen kifutottak a teremből, mások az asztal alá bújtak. Őt a lábán érte lövés, és a földre került, ezek után látta meg G. Ákost kezében a fegyverrel. Azt mondta, G. Ákos a szemébe nézett fegyverrel a kezében.

09.48
"Ne, Ákos, beszéljük meg"

A sértett fiú azt mondja, hogy amikor megjelent G. Ákos a teremben fegyverrel, az egyik csoporttársuk szólt neki, hogy "Ne, Ákos, beszéljük meg". G. Ákos ezek után az ő szemébe nézett, és ráfogta a két kézzel tartott fegyvert, így azt már látta, amikor másodszor rálőtt. Ez a szerinte "mindenképpen célzott" lövés az alhasán érte. G. Ákos ezek után nagyon rövid időn belül elhagyta a termet. A fiú összesen körülbelül tíz lövést hallott.

09.56
A közönséget vizsgálja G. Ákos

G. Ákos eddig csak előre nézett, az előtte álló sértett hátát, a bírót, illetve az ölében fekvő papírt nézte, jegyzetelt. Miközben a bíró a sértett fiú cipőjéről és övéről készült fényképeket mutatja, körbenézett a teremben. Az újságírókon kívül kevés, alig tíz érdeklődő ül a teremben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

10.02
Begyógyultak a sebek

A bíró felolvasta a fiú sérüléseivel kapcsolatos orvosi szakvéleényt. A sértett azt mondta, már nem kezelik a sérüléseit, és pszichológushoz sem jár.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)