Szinte vita nélkül fogadott el a parlament 14 törvényjavaslatot 2010 utolsó parlamenti ülésén. Elfogadták a költségvetést, megszavazták a gyes újbóli meghosszabbítását, szigorították a sztrájktörvényt. A karácsonyi hangulatban tartott ülésen többször figyelmeztették a hangoskodó képviselőket, akik közül többen is ajándékkal lepték meg egymást.

10.40
Szavazásokkal zárja az évet a parlament

Idei utolsó ülését kezdi meg csütörtökön délelőtt az országgyűlés. Összesen 13 törvényjavaslatról kell dönteniük, utolsóként a 2011-es költségvetésről. Interpellációk és kérdések csütörtökön nem hangzanak el, de az ülés így is elhúzódhat estig, hiszen több javaslatról záróvitát tartanak, illetve benyújthatnak még úgynevezett zárószavazás előtti módosító indítványokat.

Várhatóan elfogadják azt a Navracsics Tibor igazságügyi miniszter által beterjesztett törvénycsomagot is, amellyel kormány a bírósági eljárásokat szeretné felgyorsítani. Ennek értelmében a jövőben például a bírók akár a vádlottak távollétében is ítéletet hozhatnának (a törvényjavaslatról részletesen itt olvashat). Döntenek Kósa Lajos debreceni és Kovács Zoltán pápai polgármester több, a közszolgálatban állókat érintő törvényjavaslatáról is. Az egyik javaslat úgy módosítaná a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt, hogy - hasonlóan a kormánytisztviselőkhöz - indokolás nélkül, felmentéssel meg lehessen szüntetheti a közszolgálati jogviszonyukat.

Módosítja a parlament a sztrájktörvényt is. A javaslat szerint a közszolgáltató cégeknél (például a MÁV-nál vagy a BKV-nál) a jövőben csak akkor lehetne sztrájkolni, ha a szakszervezetek megegyeznek a munkáltatóval a még elégséges szolgáltatásokról. Korábban ilyen megállapodás szinte soha nem jött létre. A még elégséges szolgáltatási szintet a javaslat szerint bíróság is megállapíthatná. Bővebb előzetest ide kattintva olvashat.

11.00
Elkezdődött az utolsó ülés

Elkezdődött az év utolsó parlamenti ülése. A napirend előtti felszólalások Gaudi-Nagy Tamás jobbikos felszólalásával kezdődnek.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Több fotó a képre kattintva!

11.02
Hangzavarban beszélt Gaudi-Nagy Tamás

"Tudom, hogy itt a karácsony" - kezdte felszólalását a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás, aki nagy háttérzajban beszélt az elmúlt nyolc év visszaéléseiről. Gaudi-Nagy elsősorban rendőri visszaélésekről beszélt, főleg a 2006-os zavargásokról. A felszólalás után az ülést vezető Lezsák Sándor is csendre intette a képviselőket. 

11.09
Karácsonyi láz miatt nem hallanak a képviselők

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára válaszában azt mondta, hogy jelenleg is vizsgálják az előző nyolc év visszaéléseit. Azt mondta, a visszaéléseket vizsgáló kormánybiztos, Balsai István részjelentést készített el a rendőri túlkapásokról, amely jelenleg a miniszterelnök asztalán fekszik. A hangzavar továbbra is nagy, Lezsák Sándor amiatt szakította félbe az államtitkárt, mert a patkó szélein ülő képviselők panaszkodtak arra, hogy nem hallanak semmit. "Úgy, látszik, már mindenki karácsonyi lázban él" - mondta erre Rétvári.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a galériáért!

11.18
Keményebb házelnökért szólalt fel egy LMP-s képviselő

A parlamenti munka hatékonytalanságáról és a reményről szónokolt a kabátban felszólaló Ertsey Katalin LMP-s képviselő. Kritizálta a parlamentben cigánybűnözést említő jobbikos képviselőket, és reményének adott hangot, hogy a házelnök a következő évben keményebben fog fellépni a fegyelmezetlenségek, bekiabálások ellen. Zsibvásárnak nevezte a parlamenti légkört.

11.22
Két rúd bejglit ajándékozott karácsonyra egy államtitkár

A kormány nevében Soltész Miklós szociális államtitkár szólalt fel, aki a csángó magyarok neveltetési szokásairól szóló könyvet ajándékozott Ertsey Katalinnak, mert szerinte van olyan színvonalú a csángók nevelési módszere, mint a liberálisoké. Soltész a könyv mellé két rúd bejglit ajándékozott Ertseynek karácsonyra.

11.32
"2011 a megújulás éve lesz"

A következő felszólaló, Varga Zoltán szocialista képviselő a közmunkások problémáiról beszélt, és az Út a munkához program átalakítását kritizálta. A kormány nevében Tállai András államtitkár reagált, és az MSZP korábbi döntéseivel igyekezett visszavágni. Szerinte a szocialisták nyolcéves kormányzása során az önkormányzatok nagyon nehéz helyzetbe kerültek, de ez szerinte 2011-től másképp lesz. "2011 a rendrakás és a megújulás éve lesz" - mondta Tállai.

11.40
Az MSZP nem szavazza meg a költségvetést

Az MSZP nem szavazza meg a jövő évi költségvetést, mert az nem bővíti a foglalkoztatást, nem indítja be a gazdasági növekedést, nem csökkenti a társadalmi különbségeket, nem felelősen próbál egyensúlyt teremteni, és nem olvasható ki belőle semmilyen modernizációs lépés - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. Mesterházy szerint a jövő évi büdzsé felelőtlen és igazságtalan, feléli a jövőt, néhány év múlva nagyon komoly válságkezelő intézkedésekre lesz szükség a mostani költségvetés miatt. A szocialista pártelnök azt kérte az államfőtől, hogy ne írja alá a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényt, hanem küldje el előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz.

(MTI)

11.40
Lázár az ellenzék segítségét kérte a hibák kijavításához

Minden képviselőtársának megköszönte éves munkáját Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Azt mondta, ilyen mennyiségű és minőségű törvényhozási munkát még egyik kormányra lépő párt sem végzett beiktatása évében a rendszerváltás óta. Az ellenzéki pártoktól együttműködést kért a jövőbeni döntésekhez. Akik eddig a nyertesei voltak az elmúlt 20 évnek, azok most menjenek oda a kasszához, és fizessenek a vesztesek helyett - jelentette ki Lázár. Azt mondta, nem volt hibátlan az elmúlt nyolc hónap, és a hibák kijavítására az ellenzék segítségét kérte. Lázár felszólalásával véget értek a napirend előtti felszólalások, napirend utáni felszólalásra pedig senki nem jelentkezett.

11.42
Az LMP levélben fúrja a médiatörvényt Schmitt Pálnál

Az LMP levélben fordult Schmitt Pál államfőhöz, amelyben azt kérik, hogy ne írja alá a médiatörvényt - mondta csütörtöki parlamenti sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. Az LMP azt kéri, hogy Schmitt a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény ügyében kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.

(MTI)

11.45
Bővült a napirend egy szavazással

Az ülést vezető Lezsák Sándor szerint bővült a napirend, miután a házbizottság döntése értelmében a bizottsági tisztviselőkről is szavazni fognak, így a költségvetésről szóló szavazás után is lesz még döntés. A napirendet elfogadta a parlamenti többség.

11.50
Csak egy MSZP-s képviselő akart vitázni

A Bethlen Gábor Alapról fog elsőként dönteni csütörtökön a parlament, a zárószavazás előtt vitában Szabó Vilmos MSZP-s képviselő szólalt fel. Szabó az egyeztetés hiányát emelte ki, azt mondta, ebben a formában nem tudják támogatni az elképzelést. Más nem kívánt megszólalni a vitában. A Bethlen Gábor Alapba kerül a jövőben minden, a határon túli magyaroknak szánt támogatás. 

11.55
Új alapba kerül a határon túli magyarok pénze

"Centralizáltuk a döntéshozatalt" - magyarázta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a napirendi pont előadója, hogy miért csak fideszes delegáltak kerülnek be a szervezet kuratóriumába. A zárószavazáson 257 igen, 64 nem és 43 tartózkodás mellett megszavazta a parlament a törvényjavaslatot, akárcsak a közalkalmazottakról szóló törvényjavaslatot is. A kormánypártok és három független képviselő támogatta, az MSZP és az LMP ellenezte a javaslatot, a Jobbik tartózkodott.

A Bethlen Gábor Alapba kerül a jövőben minden, a határon túli magyaroknak szánt támogatás. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a Bethlen Gábor Alapba bárki adományt fizessen, állampolgárságtól és lakóhelytől függetlenül.

11.57
Több képviselő is kapott karácsonyi ajándékot

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a fotóra képgalériánkért!

12.04
Indoklás nélkül elküldhetők a közigazgatásban dolgozók

Nemcsak az államigazgatásban, hanem a közigazgatásban is lehetőség lesz jövő évtől arra, hogy a munkáltató indoklás nélkül bocsássa el a munkavállalókat. A jövő év január 1-jén hatályba lépő törvény kimondja: a közszolgálati jogviszonyt a munkáltató felmentéssel indokolás nélkül megszüntetheti. Egyebek mellett ezt a rendelkezést is tartalmazzák az Országgyűlés által csütörtökön elfogadott módosító javaslatok. A felmentési idő 2 hónap lesz.

A fideszes Kósa Lajos és Kovács Zoltán által előterjesztett, a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt 256 igen, 116 nem mellett fogadta el az Országgyűlés. A Fidesz és a KDNP képviselői és a független Pősze Lajos voksolt igennel, nemmel szavazott a három ellenzéki frakció, a fideszes Kövér László és két független képviselő: Ivády Gábor, Szili Katalin.

(MTI)

12.13
Gyorsulnak a bírósági eljárások

A Navracsics Tibor által benyújtott, az igazságszolgáltatás felgyorsítását célzó törvényjavaslat a következő vita tárgya. Bárándy Gergely MSZP-s képviselő szerint az eredeti javaslatnál konszenzus alakult ki, valamennyi párt támogatta, de a módosításokat bírálta Bárándy. A kormány részéről nem kívántak reagálni az MSZP-s képviselő felszólalására. A zárószavazáson 258 igen, 16 ellenében, 97 tartózkodással elfogadta a törvényjavaslatot.

A javaslat értelmében a jövőben a bírák akár a vádlottak távollétében is ítéletet hozhatnának. A javaslat alapján a bíróságok központi igazgatását végző Országos Igazságszolgáltatási Tanácsban helyet kapna a költségvetésért felelős (jelenleg a nemzetgazdasági) miniszter is, miközben a választott bírók száma nyolcra csökkenne a testületben.

12.14
Hende Csaba nézegeti az ajándékkönyvet

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fábián Ernő: Naplójegyzetek 1980-1990. Kattintson a fotóra, és nézze meg nagyobban!

12.15
Módosító nélkül fogadták el a bíróságokról szóló javaslatot

A bíróságok elnevezéséről, székhelyéről és illetékességi területének meghatározásáról szóló törvényjavaslatot nagy többséggel elfogadta a parlament, módosító javaslat sem érkezett a törvényjavaslathoz.

12.22
Lamperth szerint alkotmányt sért a kormány törvényjavaslata

Lamperth Mónika szocialista felszólalásával kezdődött az egyes cégjogi és társasági jogi tárgyú törvények módosításáról szóló vita. Lamperth szerint a törvényjavaslatot, ha megszavazzák, akkor az minden bizonnyal alkotmánysértő lesz. Répássy Róbert válaszában azt mondta, hogy az Alkotmánybíróság friss határozatát figyelembe vették, amikor beterjesztették a javaslatot. A javaslatot 302 igen, 56 nem szavazattal elfogadta az országgyűlés. 

12.23
Egy képviselő asszony gyerekekkel az ülésteremben

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képeinkért kattintson a fotóra!

13