Kemény kérdéseket kapott Orbán - az EP ülése percről percre

2011.01.19., 8:58

Hideget is, meleget is kapott Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlamentben. Elsősorban a médiatörvény miatt kritizálta sok képviselő, de felhozták a kettős állampolgárság és a magyar nacionalizmus ügyét is.Volt, aki Hugo Chávez venezuelai elnökhöz hasonlította. Orbán a vita végén azt mondta, számára nem szépségverseny az elnökség, és kijelentette, senki sem sértegethet egy nemzetet. Az ülés eseményei percről percre.

14:42 |

Parázs EP-ülésen mutatkozott be a magyar EU-elnökség

Heves össztüzet zúdítottak az európai liberálisok, a zöldek és a szocialisták szerdán Orbán Viktor magyar miniszterelnökre, aki a magyar elnökség programjáról beszélt az Európai Parlamentben, egy bekiabálásokkal, tapsviharokkal és huhogásokkal tarkított ülésen. Már beszéde kezdetén éreztették vele, hogy nem lesz könnyű dolga: volt, aki leragasztott szájjal, mások üres címlapú magyar újságokkal jelezték, hogy mit gondolnak a magyar médiatörvényről.

Orbánt azonban nem tudták kibillenteni, a miniszterelnök Magyarország szempontjából erősen önkritikus, az Európai Unió megerősítését sürgető beszédet mondott (a beszédről itt olvashat bővebben). A kritikusoknak előre üzente, hogy készen áll a harcra, de nem szabad összekeverni a magyar belpolitikát az európai ügyekkel.

A kritikus hozzászólók közül volt, aki a venezuelai elnök Hugo Chávezhez hasonlította Orbánt, más pedig egy porcelánboltba tévedt elefánthoz a magyar médiatörvényt. Volt aki felemlegette a Brüsszelben a magyar elnökség alkalmából kiállított szőnyeget, mások Orbán európaiságát kérdőjelezték meg. A legélesebb kritikákat Martin Schulz az EP szocialista frakciójának német vezetője, Daniel Cohn-Bendit zöld párti képviselő, és Guy Verhofstadt a liberális frakció holland elnöke fogalmazta meg.

Orbánt az Európai Néppárt képviselői igyekeztek védeni azzal, hogy megpróbálták a vitát visszaterelni az magyar elnökség programjához. Mellette szólalt fel néhány Fideszes és jobbikos képviselő is.

Orbán tapsviharok és huhogások közepette Magyarország megsértéseként értékelte a heves kritikákat. A magyar sajtó ellene irányuló kemény támadásait emlegette, és azt mondta, az internet korában nem lehet a sajtószabadság csorbításáról beszélni, a kormánypártok a Facebookon nyerték meg a választást (reakciójáról részletesen itt olvashat, Orbán az ülés után sajtótájékoztatón érétékelte az eseményeket, erről itt találja beszámolónkat).

Az indulatok már az ülés legelején is érzékelhetőek voltak, az EU vezetését számos támadás érte többek között a gazdasági válság kezelése és a megroggyant gazdaságú országoknak nyújtott pénzügyi támogatások miatt. Ezekre José Manuel Barroso bizottsági elnök heves szavakkal reagált.

13.13 |

Kezdődik Orbán sajtótájékoztatója

Most kezdődik Orbán Viktor sajtótájékoztatója - jelentette Strasbourgban tartózkodó tudósítónk. A Parlament ülése szavazásokkal folytatódik, tudósításunk ezzel véget ért. A mai nap eseményeiről hamarosan olvashatja összefoglalónkat.

13.05 |

"Meghívott étkezni Orbán úr, de most elvette az étvágyamat"

Orbán beszéde végén többen is reagáltak néhány mondatban a soros elnök felszólalására. A legkeményebb szavakat Daniel Cohn-Bendit használta, aki azt mondta, hogy "meghívott étkezni Orbán úr, de most elvette az étvágyamat". Ezt követően kikapcsolták a mikrofonját.

Forrás: AFP
Daniel Cohn-Bendit - kattinson a képre az ülésen készült galériánk megtekintéséhez!

13.03 |

Orbán nem szépségversenyre készül

"Sosem gondoltam, hogy a magyar elnökség diadalmenet lesz" - mondta Orbán, aki szerint az elnökség nem szépségverseny. Azt mondta, hogy "minket semmilyen belpolitikai vagy a nemzetet ért támadás nem tántorít el" a céljainktól. Orbán az EU egyik legsikeresebb félévében bízva fejezte be beszédét.

12.57 |

Orbán szerint a Facebookon nyerték meg a választást

Alexander Graf Lambsdorff német képviselőnek Orbán azt mondta, hogy a német médiatörvény jottányit sem demoratikusabb, mint a magyar. Szerinte azért, mert diktatúrában éltek, senki nem jön ahhoz, hogy megkérdőjelezze a magyarok demokratikus elkötelezettségét. Szerinte senki nem sértegethet egy nemzetet.

"A kontrollálhatatlan interneten és a Facebookon nyertük meg a választást" - jelentette ki az internet szabályozásának kérdéséről. Azt mondta, hogy Magyarországon a jogállam újraépítése folyik.

12.54 |

Orbán meglepődött a vitán

Kurtának nevezte a parlamenti vitát Orbán Viktor a felszólalása elején. "Engedjék meg, hogy kifejezzem a meglepetésemet" - vezette fel felszólalását Orbán, aki ezzel arra utalt, hogy szerinte meglepően sok tárgyi tévedést követtek el a hozzászólók a médiatörvényről és a magyar demokráciáról.

Erre példaként azt hozta fel, hogy nem lehet szankcionálni és pénzzel büntetni a kiegyensúlyozottságot. Értékes hozzászólásnak tartja Schulz szavait, amely szerint nem a program, hanem a teljesítmény fontos. "Cohn-Bendit szónoklata ártatlan gőgicsélés ahhoz képes, amit a magyar újságok írnak. Azt mondta szívesen elküldi németül a magyar újságok kivonatait.

Forrás: EPA
Kattintson a képre az ülésen készült galériánk megtekintéséhez!

12.45 |

"Tudjuk, hogy ez nagyon fontos félév Magyarország számára"

A parlamenti vita végén az Európai Bizottság alelnöke megköszönte, hogy a magyar elnökség bemutatta ezt az ambiciózus célt, és elégedettséggel beszélt a heves vitáról. Azt mondta, a bizottság nevében támogatják a magyar célokat.

A tunéziai helyzetről is beszélt, azt mondta, az EU támogatja a tunéziai népet és a demokratikus átalakulást. Az alelnök a médiatörvényre is kitért.

A magyar hatóságokkal és a kormánnyal politikai és szakértői vitákat folytat a Bizottság. Azt mondta, levélben kérnek magyarázatokat egyes részekre vonatkozóan. Beszédét azzal zárta, hogy bíznak a magyar elnökség felkészültségében. "Tudjuk, hogy ez nagyon fontos félév Magyarország számára" - jelentette ki.

12:33 |

Déja vu érzésük van a szlovénoknak

Déja vu érzése van a vita miatt egy szlovén néppárti képviselőnek (Szlovénia 2008-ban vezette az Európai Tanácsot, az Európai Néppártnak a Fidesz is tagja). Szerinte a stílus és a légkör nem szokatlan a korábbiakhoz képest - mondta az [origo] helyszíni tudósítójának.

12.33 |

Volt kommunistákról beszélt Surján

Forrás: AFP
Kattintson a képre az ülésen készült galériánk megtekintéséhez!

Volt kommunisták és álliberálisok pártját fogják Surján György szerint, akik a médiatövényt támadják. Szerinte fontos, hogy ne keverjék össze őket az igazi szocialistákkal.
12.32 |

Ceaucescut emlegették a médiatörvény miatt

Victor Bostinaru román szocialista EP-képviselő Ceaucescut emlegette a médiatörvény kapcsán.
12.29 |

Kommunista médiatörvényt váltottak fel egy osztrák képviselő szerint

Jó szomszédként mondhatom, hogy Magyarország programját támogatom - mondta az osztrák Ernst Strasser. Kommunista médiatörvénynek nevezte az 1998-as törvényt, és azt is mondta, hogy nagyon fontosnak tartja Európa keresztény örökségét.
12.24 |

Járóka a romaprogramról beszélt

Járóka Lívia cigány származású néppárti képviselő a romaprogramról beszélt felszólalásában. Azt mondta, bízik abban, hogy a magyar elnökségnek majd sikerül tető alá hozni egy sikeres stratégiát, és sok sikert kívánt ehhez Orbánnak.

12:22 |

Totalitárius rendszer felé

Jörg Leichfried osztrák szocialista EP-képviselő indulatosan azt kérdezi Orbántól, hogy érzi magát, hogy az országa a totalitárius rendszer felé mozdul el.

12.10 |

Támogatná Orbánt egy MSZP-s képviselő

Herczog Edit, az MSZP EP-képviselője az energiabiztonság fontosságáról beszélt, szerinte a jövő intelligens beruházásaihoz kell tőkét szerezni. "Ehhez tiszta fejre van szükség" - mondta Orbánnak, aki azt mondta, támogatni fogják ebben az elnököt.

12.05 |

Orbán európaiságát feszegeti egy szlovák képviselő

"Nem értem, hogy hol kezdődik, és hol végződik az ön európaisága" - mondta a Flasikova Benova, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének szlovák képviselője Orbán Viktornak. Azt mondta, hogy szerinte az EP-nek segítenie kell Orbán programját, de kritizálta terveit.

12:03 |

Cohn-Bendit: Orbántól függ, meddig lesz téma a médiatörvény

Chávez balról jön, és próbálja ellenőrizni a médiát, Orbán pedig jobbról, de egy irányba haladnak - mondta az [origo]-nak Daniel Cohn-Bendit az általa felhozott párhuzamról. Szerinte az Orbán felszólalását megelőző tiltakozás közös ötlet volt, máskor is szoktak hasonló demonstrációkat tartani. Cohn-Bendit szerint Orbántól függ, hogy meddig uralja az elnökséget a médiatörvény ügye.

11:57 |

Kettős mércéről beszél Szegedi Csanád

Szegedi Csanád a kormányt védi, kettős mércéről beszél a támadások miatt, hol volt Cohn-Bendit és Martin Schulz, amikor elfogadták a szlovák nyelvtörvényt? - kérdezte a jobbikos képviselő.

Szegedi Csanád, a Jobbik EP-képviselője felszólalásában arra biztatta Orbánt, hogy inkább az otthoni feladataira koncentráljon, hogy "rács mögé dughassa" a korábbi miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet. Szegedi felszólalásában Gyurcsányt "az előző magyar diktátornak" nevezte.

Fotó: Pethő András [origo]
Morvai Kriszztina és Szegedi Csanád - kattinson a képre galériánk megtekintéséhez!

11:53 |

Kritizálják a szőnyeget

A szlovák Jaroslav Paska a Brüsszelben kiállított szőnyeget kritizálta, de nem a térkép, hanem amiatt, hogy az arra járók cipővel taposnak a magyar hírességeken.

11.52 |

A médiatörvény ellen tiltakoznak az EP-ben

Fotó: Pethő András [origo]
Kattintson a képre az ülésen készült galériánk megtekintéséhez!

Előző
Következő