Hideget is, meleget is kapott Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlamentben. Elsősorban a médiatörvény miatt kritizálta sok képviselő, de felhozták a kettős állampolgárság és a magyar nacionalizmus ügyét is.Volt, aki Hugo Chávez venezuelai elnökhöz hasonlította. Orbán a vita végén azt mondta, számára nem szépségverseny az elnökség, és kijelentette, senki sem sértegethet egy nemzetet. Az ülés eseményei percről percre.

08:53
A magyar elnökség programja a fő napirendi pont

Az Európai Unió magyar elnökségének programjáról vitatkoznak szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén. Az ülésen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök is, az Európai Tanács soros elnöke. A napirenden szerepel még többek között a fehéroroszországi ellenzékiek letartóztatásának kérdése, az EU és Szerbia közötti társulási megállapodás és a nemzetközi örökbefogadás megkönnyítése az EU-ban. A magyar EU-elnökség kezdete meglehetősen viharosra sikerült, elsősorban a médiatörvény miatt. Erről bővebben itt olvashat.

08:55
Orbán uniós vezetőkkel reggelizett

Orbán Viktor már megérkezett Strassbourgba, ahol az [origo] helyszíni tudósítója szerint együtt reggelizett uniós vezetőkkel. A vita helyszínén egyelőre nagy a csend, bár az ülés kezdetét jelző csengő már megszólalt. Arra, hogy a magyar elnökségről lesz szó, az is utal, hogy Szijjártó Péter kormányszóvivőt egy kék dossziéval a hóna alatt lehetett látni, és feltűnt Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő is, aki egy frakkos teremőrtől kért útbaigazítást.

08:58
Később lesz szó a magyar elnökségről

Az eredetileg meghirdetett időponthoz képest, úgy tűnik, egy órát csúszik a magyar elnökség megvitatásának időpontja, erre várhatóan tíz óra körül kerül sor. Közben az ülésterembe érkező képviselőknek a magyar elnökség mottóját (Strong Europe) hirdető kitűzőket osztogatnak.

09:06
Boldog újévet kíván az EU elnöke

Herman van Rompuy, az Európai Unió elnöke újévi üdvözletével kezdődött az ülés, az elnök a parlament előtt álló tanácskozás fő céljairól beszélt, majd az Európai Tanács előző évi munkáját és az előtte álló feladatokat foglalta össze.

09:20
Népszerű a büfé

Csak szállingóznak be a képviselők az ülésterembe, ahol éppen az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso beszél az EU gazdasági helyzetének megerősítéséről. Az ülésterem melletti bárban azonban - ahova a képviselőkön kívül mást nem engednek be - meglehetősen sokan állnak sorban, és esznek-isznak a pultnál.

09:23
Dühösen telefonál Herczog Edit

Herczog Edit (MSZP) dühösen telefonálva lépett be a terembe, ahova korábban már megérkezett a fideszes Gál Kinga és Hankiss Ágnes, bár utóbbi később kijött. Közben az ülésen Joseph Daul francia néppárti képviselő beszél munkahelyteremtésről és a gazdaság rendbetételéről, Barroso az ajkát harapdálva hallgatja.

09:46
Az EU vezetőit ostorozzák

A program szerint tíz óra tíz perckor kezdődik a vita a magyar elnökség programjáról. Felszólal majd többek között Orbán Viktor, José Manuel Barroso, Bokros Lajos, a jobbikos Morvai Kriszitna és Szegedi Csanád, illetve az MSZP-s Herczog Edit. A napirendi pont a program szerint 11 óra 39 perc 15 másodperckor végződik. Eközben az ülésteremben felszólaló képviselők az EU vezetését ostorozzák a megroggyant gazdaságú országok hatalmas összegekbe kerülő támogatása és a válság kezelésének lassú folyamata miatt.

09:54
Tabajdi: Orbánnak változtatnia kell

"Mindannyian azt szeretnénk, hogy a magyar uniós elnökség sikeres, Magyarország nemzetközi megítélése pedig kedvező legyen fél év múlva. Ehhez azonban Orbán Viktor miniszterelnöknek gyökeresen változtatnia kellene a hazai politikában képviselt programján és politikai stílusán" - közölte Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar európai parlamenti képviselők keddi strasbourgi találkozóján elhangzottakról. Tabajdi szerint Orbán kijelentette, hogy "csak a saját logikája szerinti eredmények érdeklik, és nem tartja fontosnak, miként fogják értékelni a magyar elnökséget az EU más tagállamaiban. Ez az álláspont elfogadhatatlan" - közölte Tabajdi, aki szerint aggasztó, hogy a jobbikos képviselők és a miniszterelnök által a találkozón kifejtett nézetek nagyban fedték egymást.

10:04
Az Európai Néppárt ülésén is faggatták Orbánt

Az [origo] úgy tudja, hogy kedden az Európai Néppárt zárt ülésén Orbán Viktor is részt vett, és itt is szóba került a magyar program, az európai romastratégia és a médiatörvény. Az [origo] az ülésen részt vevőktől úgy értesült, hogy Orbán a médiatörvényre vonatkozó kérdésekre azt mondta, azok a kritikák, amelyeket megfogalmazott az médiaügyekkel foglalkozó EU-biztos, nem a sajtószabadságra vonatkoztak. Az ülés előtt ugyanakkor Orbán tudósítónknak azt mondta, a biztos nem kritizálta a médiatörvényt.

10:08
Az energiacsúcsot félti Gál Ildikó

A magyar elnökség megkezdte az energiacsúcs előkészítését, közölte Gál Ildikó fideszes EP-képviselő, aki attól tart, hogy az energiacsúcs témáját felülírja az eurozóna stabilitása miatti aggodalom. Azt kérte az elnöktől, hogy nyugtassa meg, nem így lesz. Nem sokkal felszólalása előtt Bokros Lajos is megérkezett az ülésterembe.

10:18
Barroso mérgesen reagál

Barroso indulatosan válaszol a hozzá intézett - a válsággal, a megroggyant gazdaságú tagok megsegítésével, a Lisszaboni Szerződés megváltoztatásával kapcsolatos - kérdésekre, és az őt ezek miatt ért kritikákra. Mindenkinek hozzá kell járulnia a közöshöz, minden állam egyenlő - mondja.

10:29
Van Rompuy szerint mindenhol reformra van szükség

Minden tagállamban az EU és az eurozóna szintjén is reformok kellenek, a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés érdekében. Nehéz pillanatok várhatók, de aki ezeket a reformokat már meghozta hamarabb, az könnyebben kikeveredik a válságból - mondta Herman van Rompuy, az EU elnöke, aki szerint a közös gazdasági kormányzás minél hamarabbi létrehozása szükséges.

10:30
Áder fülhallgató nélkül hallgatta Rompuyt

Áder János fideszes EP-képviselő vagy megtanult franciául, vagy nem érdekelte az EU elnökének beszéde, amelyet fülhallgató nélkül hallgatott.

10:32
Két perc szünet a magyar program vitája előtt

Martin Schulz, az európai szocialisták frakcióvezetője türelmetlennek látszik. Várhatóan ő lesz az egyik kritikus hozzászóló Orbánhoz.

10:36
Bejött Orbán

Orbán Jerzy Buzek parlamenti elnökkel csevegve érkezik az ülésterembe. Buzek bejelenti, hogy kezdődik a magyar elnökség programjának vitája.

10:39
Leragasztott szájak fogadják a magyarul beszélő Orbánt

Orbán magyarul kezd beszélni, több képviselő leragasztott szájjal demonstrál. Van, ahol üres címlapú magyar lapokat tesznek az asztalukra a többnyire liberális képviselők. A néppárt soraiban morognak. Orbán azt mondja, otthon érzi magát.

10:40
Orbán a téglás hasonlatát ismétli

Kiütöttük az első téglát a kommunizmus falából, és ezen a résen a huzat kivitte az egész kommunizmust - ismételte egyik tavalyi beszédében már elmondott gondolatát az EP előtt Orbán.

10:46
Szégyelli Orbán az alacsony magyar foglalkoztatást

Orbán szégyelli, hogy a magyar foglalkoztatás a legalacsonyabb az EU-ban.

10:48
Parlamentbarát elnökséget ígér Orbán

Kiemelt célja a magyar elnökségnek, hogy megszülessen a gazdaságpolitikai koordinációt lehetővé tevő hat jogszabály. A magyar elnökség parlamentbarát elnökség lesz - mondja Orbán.

10.51
Orbán, Buzek és Barroso

Forrás: AFP
Kattintson a képre az ülésen készült galériánk megtekintéséhez!

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)