Édesanyja szerint 14-15 évesen kezdett furcsán viselkedni a pécsi lövöldöző - hangzott el G. Ákos perének pénteki tárgyalásán. A fiatal férfi 2009 novemberében egy embert megölt, hármat pedig súlyosan megsebesített, amikor lövöldözni kezdett egy egyetemi gyakorlaton. A tárgyaláson édesanyján kívül korábbi elmeorvosát is meghallgatták, és levetítették a biztonsági kamerák felvételeit. A gyakran rossz minőségű képeken szaladó lányok, egy sérült, és G. Ákos is látható, amint komótosan kisétál a teremből, fegyverrel a kezében. Kövesse a tárgyalást élőben az [origo]-n!

08.00
A pécsi lövöldöző szüleit is kérdezné a bíróság

Tanúmeghallgatásokkal folytatódik pénteken a pécsi lövöldöző pere a Baranya Megyei Bíróságon. A tárgyalásra beidézték G. Ákos szüleit is, akik eddig nem szólaltak meg az ügyben. Az előzetes terv szerint a tárgyaláson levetítik az egyetem biztonsági kameráinak felvételeit is. Decemberben három napon át már tárgyalta a bíróság az ügyet, akkor a bíróság azt mondta, a február 4-re kitűzött tárgyaláson akár ítéletet is hirdethetnek a Magyarországon példátlan iskolai lövöldözés ügyében.

G. Ákos egyetemi hallgató a vád szerint 2009. november  26-án a pécsi egyetem biofizikai intézetében sportlövőpisztolyával megölte egy 19 éves csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert, egy 36 éves laboránst és egy 54 éves asszisztenst. (A lövöldözésről szóló összes cikkünket megtalálja ezen a linken.)

A vád szerint G. Ákos előre kitervelte a gyilkosságot, készült rá, a visszahúzódó fiúnak korábban többször volt konfliktusa a csoporttársaival, és fenyegető kijelentéseket is tett. Az ügyész szerint a fiú személyiségzavaros, ami enyhe fokban korlátozta, hogy felismerje tettei súlyát. G. Ákos nem tett vallomást a bíróság előtt, de írásban benyújtott egy rövid vallomást, miszerint nem emlékszik arra, hogy mi történt az egyetemen, de bocsánatot kért az áldozatoktól a tetteiért. (Tudósításunkat az első tárgyalási napról itt olvashatja, összefoglalónkat a második napról ezen a linken, a harmadik napról pedig itt találja)

A Bama.hu a bíróság szóvivőjére hivatkozva csütörtökön este azt írta, hogy pénteken még nem lesz ítélet a perben, mert Kovács Attila bíró helyt adott a védőügyvéd egyik kérésének, és szembesítenek egymással két orvoszssakértői véleményt, az egyik szakértő azonban nem ér rá a pénteki tárgyalási napon, így máskor fogja meghallgatni a bíróság. A vádlott ügyvédje helyszíni bizonyítást is indítványozott a decemberi tárgyaláson.

A tárgyalás pénteken reggel 8 óra 40 perckor kezdődik, kövesse élő közvetítésünket itt, az [origo]-n!

08.30
Szigorú biztonsági intézkedések

Fél kilenckor a hátsó bejáraton át vezették be a bíróságra G. Ákost. A tárgyalást a decemberihez hasonlóan szigorú biztonsági intézkedések kísérik, a tárgyalóterem ajtaja előtt fegyveres, maszkos rendőrök állnak. A terem előtt sok újságíró várakozik, de rajtuk kívül csak pár fiatal lány és egy idősebb pár várakozik a terem előtt. Ők valószínűleg a tárgyalásra beidézett tanúk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Hátsó bejáraton vezették be a bíróságra G. Ákost

08.40
Kék inget vett fel G. Ákos

Pontosan elkezdődött a tárgyalás, G. Ákos fekete öltönyben és kék ingben, kezén és lábán bilincsben, két maszkos rendőr és négy bv-őr között ül a teremben.

08.42
Csak a vádlott édesanyja jött el

A bíróság beidézte tanúnak a G. Ákos szüleit is, de csak az édesanyja jelent meg, ő a bíró kérdésére azt válaszolta, hogy G. Ákos édesapja nincs a magyar köztársaság területén. A vádlott édesanyja barna kosztümben és fehér ingben érkezett, nagyon idegesnek tűnt.

08.50
Nem engedi fényképezni magát a lövöldöző

A bíró kérdésére G. Ákos, a rá vigyázó őrök és a beidézett tanúk is azt válaszolták, hogy nem járulnak hozzá, hogy fénykép és hangfelvétel készüljön róluk. A bíró a decemberi tárgyalásokkal ellentétben most nem rendelte el, hogy lazítsák meg G. Ákos kezén a bilincset, hogy jegyzetelni tudjon.

08.54
Nem lesz ítélethirdetés pénteken

A bíró bejelentette, hogy a meghallgatni kívánt szakértők közül többen nem tudtak eljönni a pénteki tárgyalásra, ez azt jelenti, hogy pénteken nem lesz ítélethirdetés az ügyben, a szakértőket egy következő alkalommal fogja meghallgatni a bíróság.

08.59
Maradandó sérülése van két áldozatnak

A bíró a decemberi tárgyalás óta elkészült szakértői véleményeket olvassa fel. Egy orvosszakértői vélemény szerint a lövöldözés egyik sérültje, a gyakorlat vezetője maradandó sérüléseket szerzett, mivel el kellett távolítani az egyik heréjét. Egy másik vélemény szerint a harmadik áldozat, az asszisztensnő is maradandó fogyatékosságot szerzett.

09.00
G. Ákost bevezetik a terembe

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

09.04
Kiküldték a fotóskat és a kamerákat

A bíró a szakértői vélemények felolvasása után kiküldte a teremből a kamerákat és a fotósokat, a tárgyalás többi részét nem lehet fotózni.

09.05
G. Ákos nem reagál a szakértői véleményekre

G. Ákost minden szakértői vélemény után megkérdezte a bíró, de ő nem akart reagálni azokra.

09.09
Csalással vádolja a vádiratot egy ismeretlen levélíró

A bíró felolvasott egy az ORFK parancsnokának címzett levelet, amit egy magát pszichiátriai kivizsgálónak nevezett ember írt. A zavaros, furcsa nyelvezetű levél szerint a vádirat során csaltak, mert nem vették figyelembe a szakértői véleményeket.

09.11
G. Ákos aggódik a beadvány miatt

Miután a bíró felolvasta a furcsa levelet, G. Ákos megkérdezte, hogy ez azt jelenti-e, hogy nem fogják figyelembe venni az ügyében született elmeorvosi szakértői véleményeket? A bíró erre azt válaszolta, hogy ez csak egy beadvány, amit fel kellett olvasnia. G. Ákos ügyvédje a vádlottra nézve nyugtatólag rázta a fejét.

09.13
G. Ákos még mindig gyógyszereket szed

A bíró felolvasta a G. Ákost kezelő orvosok jelentését, ezek szerint G. Ákos minden nap több gyógyszert szed a pszichológiai problémáira.

09.15
A videókat rögzítette az első tanú

Az első meghallgatott tanú az egyetemi kamerarendszert kezelte a lövöldözés után, elmondása szerint ő csak annyit tett, hogy a felvételeket átkonvertálta számítógépen lejátszható formátumba, és átadta ezeket a rendőrségnek. A nő azt mondta, hogy a lövöldözésből semmit nem hallott, nem vett észre az egyetemen.

09.18
Nem ismeri a lövöldözőt a lövészklub volt vezetője

Nem ismeri G. Ákost a másodikként megidézett tanú. A férfi annak a lőtérnek a vezetője volt korábban, ahova G. Ákos is járt. A bíró arról kérdezi, hogyan vezették a lőtéri naplót, a férfi szerint amikor ő még ott volt, mindig, mindent pontosan vezettek.

09.21
Beszólították a terembe a vádlott édesanyját

A bíró beszólította a terembe G. Ákos édesanyját. A nő az adóhivatalban köztisztviselő, és az idézésben szereplőekkel ellentétben már nem a férjezett nevét használja.

09.23
Vallomást tesz az édesanya

A bíró figyelmeztette G. Ákos édesanyját, hogy megtagadhatja a vallomást, de ő azt mondta, hogy nem él ezzel a lehetőséggel, vallomást tesz.

09.24
Csendes, udvarias, rendes gyerek volt

Édesanyja szerint G. Ákos csendes, szorgalmas, rendes, okos, udvarias gyerek volt, semmi baj nem volt vele gyerekkorában, és pszichiátriai problémái sem voltak.

09.25
Állandóan fürdött a vádlott

Édesanyja szerint G. Ákos 14-15 éves korában kezdett furcsán viselkedni, "állandóan fürdött", és fehérneműt cserélt, bőre kiszáradt és kirepedezett. Édesanyja akkor vitte először szakorvoshoz.

09.26
Kutatónak készült a fiú

G. Ákos az érettségi után felvételizett az egyetemre, édesanyja szerint egy-két ponttal marad csak le. A nő szerint Ákos kutatói pályára készült, nem akart praktizáló orvos lenni, és az ő kérésére ment aztán a természettudományi karra.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)