Komótosan sétált ki a teremből fegyverrel a kezében a pécsi lövöldöző

2011.02.04., 8:59

Édesanyja szerint 14-15 évesen kezdett furcsán viselkedni a pécsi lövöldöző - hangzott el G. Ákos perének pénteki tárgyalásán. A fiatal férfi 2009 novemberében egy embert megölt, hármat pedig súlyosan megsebesített, amikor lövöldözni kezdett egy egyetemi gyakorlaton. A tárgyaláson édesanyján kívül korábbi elmeorvosát is meghallgatták, és levetítették a biztonsági kamerák felvételeit. A gyakran rossz minőségű képeken szaladó lányok, egy sérült, és G. Ákos is látható, amint komótosan kisétál a teremből, fegyverrel a kezében. Kövesse a tárgyalást élőben az [origo]-n!

12.10 |

Vége a tárgyalásnak

Véget ért a pécsi lövöldöző ügyének pénteki tárgyalása. A következő tárgyalást április 6-án tartják, a szakértőket hallgatják meg akkor.

11.58 |

Leállították a durva felvételt

A halálos áldozat hozzátartozóit képviselő ügyvéd kérésére leállították a felvételt, amelyen az áldozat halottszemléje volt látható éppen. G. Ákos tudósítónk szerint láthatóan nehezen viselte a helyzetet.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a tárgyaláson készített galériánért!

11.54 |

Nem engedték a rokonokhoz az ügyvédet

Az ügyvéd megkérdezte a bírót, hogy beszélhet-e G. Ákos hozzátartozóival, de az őrök nem engedték meg. Az ügyvéd odament G. Ákoshoz és súgdolózva beszélni kezdtek.

11.50 |

Nem nézte az áldozatot G. Ákos

Lejátszották a helyszíni szemle felvételeit a tárgyaláson. A felvételen a terem ajtajában feküdt az áldozat. G. Ákos elfordította a fejét, amikor meglátta a vérbe fagyott holttestet és többször a kivetítővel szemben ülő anyjára nézett.

11.48 |

Nyugodt hangon mondta a telefonba, hogy ő volt az elkövető

Lejátszották azt a hangfelvételt is, amely azt rögzíti, ahogy G. Ákos feladta magát. Nyugodt hangon közölte a rendőrökkel, hogy ő volt az elkövető, és megmondta azt is, hogy hol van. Édesanyja arcát a kezébe temetve hallgatta.

11.35 |

Kifakadt G. Ákos anyja

 A kamerák felvételei után lejátsszák a rendőrségi riasztást rögzítő felvételt is. Az egyik bejelentő azt mondta, hogy az elkövető nagydarab, kövér fiú. Erre G. Ákos anyja kifakadt a bíróságon, hogy "ez nem igaz".

11.32 |

Nem nézte a róla készült felvételeket a lövöldöző

G. Ákos elfordította az arcát, amikor feltűnt a képeken, nem nézte meg őket. Anyja sem a kivetítőt, hanem fiát nézte.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

11.27 |

Komótosan sétált ki

G. Ákos a felvételek szerint 12.10-kor ment be a terembe egy hátizsákkal, előtte hosszabb ideig állt az ajtó előtt és többször körbenézett. 12 óra 16 perc 10 másodperckor jött ki a teremből, bement a mosdóba, majd pár másodperc múlva kijött, ekkor már a hátizsák nélkül, kezében a fegyverrel, amelyet előre tartott, és bement a terembe. Feltehetően egyből lőtt. Körülbelül fél perc múlva komótosan kisétált, kezében a fegyverrel.

11.16 |

Feltehetően egy sérült látszott a kamerák felvételein

Még mindig a biztonsági kamerák felvételeit vetítik. Az egyiken lehetett látni talán egy sérültet: valaki a földön feküdt, odaszaladt hozzá egy férfi, majd a kezével mutatta valakinek, hogy telefonáljon - de nagyon rossz volt a kép.

10.54 |

Hátizsákkal ment a terembe a lövöldözés előtt G. Ákos

A második felvételen is egy folyosó látszott, a a képen két dátum is szerepel, az egyik szerint november 26-án 12 óra 15-kor készült, a másik órán már 13 óra 25 perc körül járt az idő. A feltelen az látszott, hogy egy férfialak, kezében hátizsakkal köjön egy ajtón, amjd átmegy a szemközt lévő terembe. Alig fél perc múlva valaki kinéz egy másik teremből, majd három lány szalad ki onnan, ahova a hátizsákos férfi bement.

10.48 |

Levetítik az egyetemi kamerák felvételeit

Levetítik az egyetem biztonsági kameráinak felvételeit. Az első felvételen egy folyó látszott, pár másodperc elteltével a folyosó fénybe vesző végén többen átszaladtak, a folyosón lévő ajtók kinyíltak, többen kijöttek a termekből, és a folyosó vége felé fordultak. A folyosó végén szaladgálás látszott.

10.44 |

Fészkelődik a vádlott

Miközben a bíró a szakértőknek megállapított díjazásról szóló határozatokat olvassa fel, behívtak egy számítástechnikust a terembe, aki bekapcsolta a bekészített projektort és laptopot. G. Ákos fészkelődik a székében, többször alaposan körülnézett a teremben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

10.37 |

Nem volt kóros elváltozása

A doktornő elvégezte a szokásos pszichológiai teszteket Ákoson, egy depressziós és két szorongásos tesztet, az eredmények szerint nem volt kóros elváltozása Ákosnak. A fiú azt mondta, újra szedne antidepresszánst, de ő nem írta fel neki a kért gyógyszert.

10.35 |

Hangulatváltozásokat figyelt meg magán Ákos

Az orvos gyógyszereket írt fel Ákosnak, ami segített az állapotán. Néhány hónapig nem jelentkezett, majd 2006 elején újra megjelent. Akkor arról számolt be az orvosnak, hogy hangulatváltozásokat figyelt meg magán, azt mondta, hogy szerinte az emberek egy része rosszul közelít felé. Egy következő találkozón azt mondta, hogy akár minden nap depressziós hangulatba jön.

10.32 |

Szerelmes még nem volt

Ákos az első kezelésen azt mondta, szüleivel jó a kapcsolata, édesapja ugyan sokat van távol a családtól, de hiányát nem érezte. Szerelmes még nem volt, de örülne egy igazi barátnőnek. Istenfélő, és tervezi, hogy elmegy elsőáldozónak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

10.31 |

135-ös az IQ-ja a lövöldözőnek

A doktornő szerint Ákos azt mondta, egy korábbi felmérés eredménye szerint IQ-ja 135-ös, azaz átlagon felüli.

10.27 |

Rohamot kapott a kémia felvételi közben G. Ákos

A doktornő a kezelések alatt készített feljegyzéseit olvassa fel. Ezek szerint G. Ákos azt mondta, a kémia egyetemi felvételi közben remegni kezdett, rohamot kapott, ki kellett menni a teremből, "előre érezte a kudarcot", ezért nem tudott maximumot nyújtani. Az orvos azt mondja, ő ezt pánikreakciónak tulajdonította.

10.25 |

Elmeorvost hallgat meg a bíróság

Ákos korábbi elmeorvosát hallgatja meg következőként a bíróság. A nőt a vádlott és édesanya is feloldotta korábban az orvosi titoktartás alól. A nő 2006 és 2007 között öt alkalommal látta Ákost a neurológiai magánrendelésén.

10.17 |

Programja volt Ákosnak a lövöldözés másnapjára

Édesanyja szerint fiának a lövöldözés másnapján egy órára sportorvoshoz kellett volna mennie. Erről a fiú ügyvédje átadott a bírónak két dokumentumot, egy sportorvosi igazolást az előjegyzésről, valamint G. Ákos naptárját, amibe saját kézzel írta be az időpontot. A bíró ezeket felolvasta, közben letorkollta Ákos édesanyját, hogy ne "ne szóljon közbe, asszonyom".

Előző
Következő