Az országra váró megújulásról és az ehhez szükséges küzdelemről beszélt hétfőn délután országértékelő beszédében Orbán Viktor miniszterelnök, de az alkotmányozáson kívül nem mondott konkrét terveket. A kormányfő kérésére a Facebookon több ezer kérdést kapott az évértékelőhöz, de ezekből csak példaként említett párat. Tudósítás percről percre.

13.44
Mire érdemes figyelni Orbán beszédében?

Vajon mennyire fedi fel a kártyáit a több százmilliárdos költségvetési kiigazításra készülő miniszterelnök, és mennyit árul el arról, hogy mihez akarnak kezdeni olyan nagy problémák megoldásával, mint például az egészségügy? Mit mond az új alkotmányról és vajon lesz-e olyan mondata, amire még tíz év múlva is emlékezni fog mindenki? Összeszedtük, mire lesz érdemes odafigyelni Orbán Viktor délutáni országértékelő beszédében. Részletek ebben a cikkünkben.

13.50
Szijjártó kétmilliójáról és kommunistákról is kérdezték Orbánt

A nyugdíj, a munkanélküliség és az elszámoltatás érdekli leginkább azt a több mint 2500 hozzászólót, akik az interneten tettek fel kérdést hétfői évértékelő beszéde előtt Orbán Viktor miniszterelnöknek. A kérdések között több rendhagyó is felbukkan. Valaki az EU-ból való kilépésről szeretné hallani a kormányfőt, másvalaki pedig azt tudakolta tőle, miért keres több mint kétmillió forintot a szóvivője. Részletek ebben a cikkben.

13.55
Mit kérdez Orbántól az utca embere? - videó
14.35
Andy Vajna és Mészöly Kálmán is élőben nézi Orbánt

Fél órával az évértékelő kezdete előtt hosszú, 50-60 méteres sorban várnak a bebocsátásra a Millenárisban az évértélekőre érkezők. Az [origo] tudósítói a vendégek között látták Andy Vajna filmproducert, Mészöly Kálmánt, Balázs Péter színészt és Vincze Ottó futballistát is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

14.52
Miniszterek az első sorban

Egyre nagyobb a tömeg a Millenárison - jelentették tudósítóink. Az első sorban Matolcsy György, Fellegi Tamás fejlesztési miniszter, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Kósa Lajos mellett ott ül Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Réthelyi Miklós érkezett először. További képekért kattintson a fotóra!

15.09
Mádl Ferenc feleségével érkezett

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

15.12
Balog Zoltán vezette fel a miniszterelnököt

Balog Zoltán államtitkár konferálta fel a színpadra Orbán Viktor miniszterelnököt. A miniszterelnök pulpitusán a "Magyarország megújul" felirat olvasható.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

15.13
Politikai veteránnak érzi magát Orbán

"Tizenharmadik alkalom, lassan úgy állok itt, mint egy politikai veterán" - mondta Orbán, aki Grosics Gyulát is üdvözölte a színpadról.

15.15
Megköszönte a kérdéseket a miniszterelnök

A politika iránt érdeklődök és a krimiolvasók között van egy hasonlóság: a végével szeretnék kezdeni - mondta Orbán azokra a kérdésekre, amelyeket a Facebookon kapott. A miniszterelnök megköszönte a kérdéseket.

15.17
Vastag Csaba is ott van a Millenárison

Vastag Csaba, az X-faktor című tehetségkutató győztese is a helyszínen figyeli Orbán évértékelőjét.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szijjártó Péter és Vastag Csaba. További képekért kattintson a fotóra!

15.19
Utolsó lehetőség és megújulás

Orbán arról beszél, hogy Magyarország az utolsó lehetőség és a megújulás előtt áll. A miniszterelnök szerint nincs olyan terv, ami megújulás nélkül vezetheti sikerre az országot, "izommunkára" lesz szükség az eredmények előtt.

15.21
Három dologról akar beszélni Orbán

A megújulás újjászületés, a megújulás küzdelem, a megújulás küldetés - Orbán szerint sok mindenről szó lesz ma, de végeredményben ezt a három dolgot szeretné mondani.

15.23
Fordítva éltünk az elmúlt években

Fordítva éltünk az elmúlt években a miniszterelnök szerint, aki szerint kinevették, aki tisztességes munkával akart boldogulni, és aki azt tanulta, hogy a bűnt büntetik, azt látta, hogy van bűn büntetés nélkül is. A magyar termékek helyett behordott "silány" külföldi áru tönkretette a haza gazdákat - mondta.

15.26
A Grosics-könyvet olvassák a vendégek

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

15.27
A magyar szellem ereje állítja talpra a nemzetet

A magyar szellem ereje képes talpra állítani a nemzetet - mondta Orbán, aki szerint az elődök nagyszerű tettei és példája kell, hogy erőt adjon nekünk. "Találkoztam vele az árvízi katasztrófa idején, hallottam a vörösiszap-katasztrófa után" - mondta a magyar szellemről Orbán.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

15.29
Az alkotmányból hiányzik a magyar szellem

A magyar szellem nincs benne az alkotmányban, hiába dolgoztak rajta nagyszerű jogászok, kényszerű kompromisszumok eredménye, ezért lehet, hogy a jogászok még ellennének vele, de az országnak olyan alkotmányra van szüksége, ami lezárja a múltat, és amelyben megmutatkozik a magyar szellem - mondta a miniszterelnök.

15.32
Hómező és lavina

Hómezőhöz és lavinához hasonlítja a válságot a miniszterelnök, aki szerint ilyen helyzetben nem csoda, ha félelem van bennünk. Az országunk nincs biztos kikötőben - mondta Orbán, aki szerint sokan kérdezték tőle, mi lesz velünk tíz vagy húsz év múlva. Felolvasott egy hozzá érkezett hozzászólást is, amely a devizahitelek miatt aggódott.

15.36
Edison is legyőzte a tűzvészt

Orbán metaforikus elemekkel tűzdeli beszédét, most éppen azt mesélte el, hogy Edison három héttel az után alkotta meg a fonográfot, hogy teljesen leégett a háza.

15.38
Dolgozni akar a magyar

Orbán szerint az ország nem segélyből akar élni, hanem dolgozni akarnak az emberek - erre példaként több facebookos hozzászólást is felolvasott. "Nagy hiba lenne egyenlőségjelet tenni azok közé, akik dolgozni akarnak, de nem kapnak munkát, és azok közé, akik tudnának dolgozni, de kényelmesebb nekik segélyen élni" - mondta. A miniszterelnök azt ígéri, munkát adnak mindazoknak, akik dolgozni akarnak.

15.41
Drága lélegeztetőgép a külföldi hitel

Drága lélegeztetőgéphez hasonlította a külföldi hiteleket Orbán, aki szerint szabadulni kell ettől. Szerinte a tavaly kialakult összefogással sikerül majd biztosítani az ország boldogulását.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)