Ötnapos maratoni üléssel kezdődött el a parlament tavaszi ülésszaka hétfőn. Orbán Viktor miniszterelnök kezdte a programot, napirend előtt szólalt fel, a beharangozott kiadáscsökkentésről viszont nem beszélt. Az ülésen Orbán rengeteg kérdést kapott, és többször nevetésre késztette párttársait, akik Mesterházy Attilára hangosan huhogtak, amikor összekapott Kövér Lászlóval. Este megszakadt az ülés, miután a szocialista levezető elnök tisztázni kívánta, hogy Vona Gábor a Magyar Gárda mellényét hordja-e. Selmeczi a nyugdíjvagyont világíttatná át. Az ülés eseményei percről percre.

12.30
Ötnapos üléssel kezdődik a tavaszi ülésszak

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik az Országgyűlés hétfői ülése. Orbán Viktor a várakozások szerint részleteket is elárul a kormány gazdaságpolitikai reformcsomagjáról. A hétfői ülésen akár el is fogadhatják a tűzvédelmi törvény diszkótragédia után kezdeményezett módosítását, de napirendre kerül a monetáris tanács tagjainak megválasztásáról szóló szabályok megváltoztatása is. Előzetes cikkünket itt olvashatja el, a napirendet pedig itt találja.

12.47
Az alkotmányügyi bizottság zöld utat adott

Általános vitára alkalmasnak találta a parlament alkotmányügyi bizottsága az új alkotmány szabályozási elveiről szóló határozati javaslatot. A testület 19 kormánypárti tagja szavazott igennel, három jobbikos képviselő nemmel. Az MSZP és az LMP képviselői nem voltak jelen a javaslat tárgyalásakor. Salamon László, az alkotmány-előkészítő bizottság KDNP-s elnöke a testület ülésén ismertette a múlt heti frakcióülésen született döntést, amely szerint az alkotmánykoncepció - szemben a korábbi elképzelésekkel - nem lesz a határozati javaslat melléklete. Salamon szerint ennek az a célja, hogy ne kössék meg az Országgyűlés kezét, és ezzel is visszahívják az alkotmányozási folyamatba az ellenzéki pártokat.

12.50
A Jobbik sem készít saját alkotmánytervet

A Jobbik nem nyújt be saját alkotmánytervezetet az Országgyűlésnek - jelentette be Balczó Zoltán, a parlament jobbikos alelnöke. Balczó szerint részt vesznek ugyan a vitában, de ezzel nem legitimálják a kétharmados kormánytöbbség alkotmányát, a végszavazásnál nemmel fognak voksolni. Balczó emlékeztetett arra, hogy még a Horn-kormány idején, a 72 százalékos többséggel bíró MSZP-SSZDSZ koalíció elfogadta a négyötödös szabályt, erre a Fidesz nem hajlandó.

Az MSZP és az LMP már korábban úgy döntött, nem vesz részt az alkotmányozási folyamatban, ezzel feltehetőleg komoly dilemma elé állították a kormánypártokat. A Fidesz ugyanis szeretné visszacsábítani az alkotmányozásba az ellenzéki pártokat, de azok csak olyan feltételekkel lennének hajlandók visszatérni a folyamatba, amelyek teljesítésével a kormányoldal lemondana arról, hogy a saját elképzeléseinek megfelelő alaptörvényt fogadjon el (az erről szóló cikkünket itt találja meg.

13.00
Mindjárt jön Orbán

Szól a csengő, mindjárt kezdődik az ülés. Scmitt Pál köztársasági elnök is meghallgatja az ülést.

 

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Lassan készülődnek a képviselők

13.10
Vona a gárdaruhához hasonlóan öltözött

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a korábban betiltott Magyar Gárda formaruhájára emlékeztető öltözékben érkezett az ülésre. Fekete mellényt visel - jelentette tudósítónk.

13.13
Új képviselő tett esküt

A parlamenti képviselőségéről lemondott Tarlós István főpolgármester helyére pártja Szalai Pétert jelölte. Az ülés legelején Szalai letette a képviselői esküt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13.16
Orbán "aktuális ügyekről" beszél

Orbán Viktor kormányfő ezt a címet adta felszólalásának: "Aktuális ügyek". Orbán most kezdett beszélni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Orbán beszédhez készülődik

13.19
"Velünk nem törlik fel a padlót"

A médiatörvény ürügyén támadás érte Magyarországot Orbán szerint. "A kormány ezt a támadást visszaverte" - mondta. "A támadók érveit nevetségessé tettük" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a mostani kormánnyal nem fogják "feltörölni a padlót", és Magyarország folytatja uniós programjának megvalósítását.

13.22
Eredményeket sorol Orbán

Orbán felsorolja a kormány eddigi eredményeit. A nyugdíjreform első lépéseit megtettük - említette ezek között. Megnyíltak a kormányablakok, elindult az adórendszer átalakítása, létrejött egy, a családok számára kedvező rendszer - sorolta.

 

13.27
Schmitt Pál telefonál

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A köztársasági elnök a Parlamentben

13.30
"Muszáj bírni szusszal"

"Mi sem lehetünk, nem is vagyunk hibátlanok", de ez az Országgyűlés kilenc hónap alatt jelentősebb eredményeket ért el, mint elődei nyolc év alatt - fogalmazott Orbán, majd megköszönte a tempó tartását és a munkát az összes képviselőnek, az ellenzékieknek is. Ugyanakkor a további munkát is "muszáj bírni szusszal", lassításra nincs lehetőség - mondta.

13.34
"Nem tüneti kezelés kell"

Létrehoztuk a stabilitási alapot, amelybe 250 milliárd forintot teszünk félre - mondta Orbán. Szerinte el kell hárítani a ránk leselkedő veszélyeket, de nem tüneti kezelést kell alkalmazni. Hitelből mindent lehet - szerinte ez a mentalitás vált jellemzővé korábban Magyarországon is, de vissza kell térni a józan észhez. Ez a ma kezdődő ülésszak célja - fogalmazott.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

13.40
"Nem lehetünk törvényhozó robotok"

A célokat nem lehet elérni a nemzeti egység megőrzése nélkül, mondta a miniszterelnök, aki szerint kapcsolatot kell tartani a polgárokkal és a mindennapi élettel. "Nem működhetünk úgy, mint egy törvénygyár, ahol törvényhozó robotok dolgoznak" - jelentette ki az Országgyűlésről.

13.44
A talpraálláshoz kell az új alkotmány Orbán szerint

Orbán Viktor az ország eladósodottságáról beszél. Szerinte az emberek hosszú távú stabilitást várnak el és azt, hogy többé ne lehessen olyan lehangoló állapotba hozni az országot, mint az elmúlt években. A huszonegyedik század követelményeihez való igazodás része az új alkotmány megalkotása is - mondta, hozzátéve, hogy a nemzet talpraállításának része, és így az új gazdaság felépítéséhez szükséges az új alkotmány.

13.46
Orbán befejezte

Véget ért Orbán beszéde - több mint húszperces volt, ezért a frakciók vezetői nyolc-nyolc percben reagálhatnak. Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője kezd.

13.49
Vona: "Elég a pótcselekvésből"

Vona Gábor, a Jobbik elnöke és frakcióvezetője "egy tanácstalan ember előre menekülésének" nevezte Orbán Viktor beszédét. Szerinte nem most, hanem az elmúlt tízt hónapban kellett volna megalkotni az ország talpraállítását célzó programot. Többek között a konkréumokat hiányolta a miniszterelnök beszédéből, valamint azt, hogy Orbán nem beszélt a cigányproblémáról, a népességfogyásról és a rossz közbiztonságról. "Foglalkozzon a pótcselekvés helyett a valódi problémákkal, mert ez így nem más, mint a magyar rendszerváltozás második elsikkasztása" - fogalmazott.

A beszéde elején a Jobbik vezetője megjegyezte, csodálkozik, hogy engedik a felszólalását - ezzel feltehetően a gárdista formaruhához hasonló mellényére célzott.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Vona Gábor mellényben

13.57
Schiffer András kezdett beszélni

Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András Vonához hasonlóan a konkrét terveket hiányolja felszólalásában. Szerinte Orbánnak beszélnie kellett volna a már korábban bejelentett kiigazításról és kiadáscsökkentésről. Szerinte nem kellene újabb és újabb programok megalkotására utasítást adni, hanem egy világos kormányprogramra lenne szükség.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Schiffer András

13.59
Orbán jót derült Schiffer kritikáján

Schiffer András arról beszélt, hogy a médiatörvénnyel kapcsolatban Európában senki nem a magyar emberek demokratikus elkötelezettségét kérdőjelezte meg, a kritikák a magyar kormánynak és a törvénynek szóltak. Orbán mosolyogva jegyzetel Schiffer beszéde közben.

14.03
Mesterházy összekapott Kövérrel

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője felszólalása elején összeveszett Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével. Kövér megjegyezte, hogy a szocialista párt képviselőinek nem kellett volna folyamatosan kommentálniuk Orbán beszédét. Mesterházy erre tett megjegyzést, mondván, a képviselők tartózkodhatnak is a beszólásoktól, de ezzel az Országgyűlés elnökének is lenne teendője. Kövér erre azt mondta, a Házszabályba ütközik az elnök bírálata, majd figyelmeztette Mesterházyt, hogy pillanatokon belül megvonja tőle a szót. A frakcióvezető csak ezután kezdett Orbán felszólalására reagálni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Mesterházy Attila

14.08
Hangosan huhogtak Mesterházyra

A Fidesz-KDNP-kormány ténykedése csupa rossz következményt hozott, például sok állástalant, igazságtalan adórendszert - sorolta Mesterházy, közben Orbán folyamatosan jegyzetelt. A frakcióvezető szerint egy idő után már nem lehet majd az ország állapotáért az előző kormányt okolni, az ugyanis konszolidált állapotban adta át az országot. Erre hangos huhogás támadt a kormánypárti padsorokban.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)