Három feltételt szabott az LMP az alkotmányozáshoz - percről percre

2011.02.15., 9:49

Kedden délelőtt négynapos vita kezdődött a parlamentben az új alkotmányt előkészítő határozati javaslatról. A kormánypártok már korábban elvetették a tavaly kidolgozott koncepciót, hogy ezzel is visszacsábítsák az alkotmányozásba az ellenzéki pártokat. Az MSZP kivonult az ülésről, amelyen az LMP frakcióvezetője három feltételhez kötötte a visszatérést. Tudósítás percről percre.

14.37 |

Szerda délelőtt folytatódik a vita

Miután nem volt több jelentkező, Balczó Zoltán elnapolta a vitát, a parlament szerdán délelőtt 9 órakor folytatja az alkotmányozás tárgyalását.

14.27 |

A szervilis szovjet alkotmányra emlékezteti a magyar Mátrai Mártát

Egyedül maradtunk olyan ország, ahol még a szervilis szovjet alkotmányra emlékeztető alaptörvény van érvényben - mondta Mátrai Márta. Az alkotmányügyi bizottság fideszes képviselője alkotmánytörténeti beszédet ad elő a szószéken. Szerinte az országnak mindenképpen új alkotmányra van szüksége, nemcsak az alkotmányfejlődés, hanem önérzetünk miatt is.

14.15 |

Az ellenzékre próbál hatni Balsai

"Hajánál fogva előrángatott" indokok miatt vonult ki az alkotmányozási folyamatból az ellenzék Balsai szerint, ezért kellett megváltoztatni az alkotmányozás folyamatát, de ő bízik benne, hogy ha "merev elutasító álláspontjukat" nem is adják fel, legalább módosítják.
14.10 |

Balsai szerint el lehetne boldogulni a jelenlegi alkotmánnyal is

Balsai István, az alkotmányügyi bizottság fideszes elnöke szerint a jelenlegi alkotmány nem intézhető el jó vagy rossz értékeléssel. Szerinte az alkotmány megfelel egy európai szintű elvárásnak - ha nem így lenne, nem lehetnénk tagjai sem az Uniónak, sem a Natonak. "Önmagában el lehetne ezzel az alkotmánnyal boldogulni", különösen az alkotmánybíróság elmúlt húsz évben megszületett alkotmánymagyarázataival együtt - mondta Balsai, aki szerint "nincs alkotmányozási kényszer".

13.50 |

A fideszes Hörcsik Richárd nem tart a lisszaboni szerződéstől

A lisszaboni szerződés jelentősen megnövelte a nemzeti parlamentek szerepét az uniós döntések ellenőrzésében - mondta a fideszes Hörcsik Richárd, aki szerint a parlamentek akár meg is akaszthatják a jogalkotást, ha sérülnek az alapvető érdekek. Korábban a jobbikos képviselők arra figyelmeztettek, hogy a lisszaboni szerződés miatt az uniós jogszabályok magasabb rendűek, mint akár a magyar alkotmány.

13.35 |

Az alkotmányban szabályozná a jegybankot a Jobbik

A jobbikos Rozgonyi Ernő szerint az alaptörvénynek egyértelmű előírásokat kellene tartalmaznia a Magyar Nemzeti Bankkal kapcsolatban, hogy a jegybank feladata a gazdaság ellátása pénzzel, illetve az árfolyam stabilitásának biztosítása. A képviselő szerint azt is ki kellene mondani, hogy a Nemzeti Banknak kötelessége támogatni a kormány általános gazdaságpolitikáját. "Ne bújjon a függetlenség látszata mögé!" - mondta Rozgonyi, aki szerint javaslata nem jelentené a jegybank kormány alá rendelését.

13.21 |

Alkotmány, amely megvédi a nemzetet

"Nincs alkotmányozási kényszer, van azonban alkotmányozási szükség" - mondta a kereszténydemokrata Lukács Tamás, aki szerint technikai értelemben ugyan jó alkotmány született 1989-ben, de az mégiscsak paktumok eredménye, demokratikus felhatalmazás nélkül alkotátták meg. Lukács a jelenlegi alkotmány hiányosságának nevezte, hogy nem védte meg a nemzetet a 2004-es népszavazástól vagy a hazugsággal választást nyerő miniszterelnöktől. A kereszténydemokrata képviselő szerint erkölcsi kötelesség olyan alkotmányt alkotni, amely megvédi a nemzetet a külső és belső fenyegetésektől.

13.06 |

A fogyasztói társadalom leszoktatása a függésről

Varga Géza (Jobbik) szerint Schiffer András LMP-s frakcióvezető volt az egyetlen, aki belepiszkított az alkotmányról szóló vita emelkedett hangnemébe. A "vidéki gondolkodóként" felszólaló képviselő szerint, ha az eszmecsere a keddihez hasonlóan folytatódik, a szentkorona-tan eszmeisége belekerül az alkotmányba. Varga olyan alkotmányt szeretne, amely többek között a leszoktatja a fogyasztásról, mint kábítószerfüggésről az állampolgárokat. Alkotmányunk ezer éve volt, és ezer évig lesz még, ennek szellemében kell megalkotni - közölte.

13.00 |

Szentkorona-tant szeretne Varga István az alkotmányba

Varga István fideszes képviselő a szentkorona-tan alkotmányba foglalása mellett érvelt. Szerinte még ötszáz évig ott lesz a korona a parlamentben. Az Osztrák-Magyar Monarchiát pedig az Európai Unió Trianonban szétvert előképének nevezte,.

12.55 |

Schiffer valami vicceset mutat Kövér Lászlónak - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

12.49 |

Három feltétele van az LMP-nek

Az LMP három dolgot kér, amelyek teljesülése esetén visszatér az alkotmányozáshoz: az első, hogy a kormánytöbbség változtasson a menetrenden úgy, hogy nyár közepéig lehessen véleményezni az alkotmányt, majd a nyár végén fogadják el. A második, hogy az új alaptörvény hatályba lépéséhez vagy megerősítő népszavazásra, vagy a következő parlament jóváhagyó szavazatára legyen szükség. A harmadik feltétel, hogy állítsák helyre az Alkotmánybíróság tavaly novemberben korlátozott jogkörét, és az új alkotmányban négyötödös többséghez kössék az alkotmányvédelem legfőbb szabályainak megváltoztatását.

12.47 |

A Fidesz hozáállását kifogásolja az LMP

Nem minőségi, csak mennyiségi különbség van a Fidesz és a 2006-os MSZP közt - bírálta a választási kampányban az alkotmányozási terveikről hallgató kormánypártokat Schiffer, aki szerint a másik probléma a Fidesz alkotmányossághoz való hozzáállásával van. Szerinte megcsúfolták az alkotmányosság eszméjét azzal, hogy tavaly ősszel a kormánypártok korlátozták az Alkotmánybíróság jogkörét, csak azért, mert az egy ügyben nem a kormánynak adott igazat.

12.41 |

Az LMP egyelőre nem tér vissza az alkotmányozásba

Ha az alkotmány tartalmával lenne kifogásunk, azt itt a parlamentben mondanánk el, és nem szavazatunkkal fejeznénk ki - mondta Schiffer, aki szerint pártjának az eljárással, a morális legitimáció hiányával van gondja, ezért egyelőre nem tér vissza az alkotmányozási folyamatba.

12.39 |

A betartás politikája uralkodott Schiffer szerint

Az alkotmány nem más, mint morálsi elvek gyűjteménye, amely mögött okkal feltételezhetünk egy széles megegyezést a politikai közösségen belül - mondta Schiffer, aki szerint a magyar közjogi rendszer azért van rossz állapotban, mert senki nem kereste a konszenzust, hanem csak a betartás politikáját követték. A Fidesz ezek után a többségi elvet hangsúlyozza, amelybena  többségnek korlátlan az uralma.

12.31 |

Schiffer: Kormányfői túlhatalomtól szenved a magyar politika

1990 után a politikai elit karbantartás nélkül hagyta a fékek és ellensúlyok rendszerét - mondta Schiffer, aki szerint a magyar poltikai rendszer a mindenkori miniszterelnök túlhatalmától szenved. Bár alkotmányozási kényszert továbbra sem látnak, azt az LMP is elismeri, hogy a rendszer karbantartására. Schiffer szerint okkal keltett indulatokat az elmúlt években például az, hogy a morális legitimációját elvesztő kormány hatalomban maradhatott.

12.28 |

"Az emberek részt vehetnek-e az alkotmányozásban?"

Függetlenül attól, hogy az LMP részt vesz-e az alkotmányozásban vagy sem, számunkra az alkotmányozás eszméje az elsődleges - mondta Schiffer, aki szerint tiszteletben fogják tartani azt az alkotmányt is, amelyet a fideszes többség alkot meg. A frakcióvezető szerint igaz, hogy a harmadik köztársaság nagyon hamar legitimációs kihívásokkal nézett szembe, de ez független attól, hogy milyen alkotmány született 1989-ben. A választópolgárok 1990 után joggal tekintettek elitek paktumaként az alkotmányra - mondta Schiffer, aki szerint épp ezért nem az a kérdés, hogy az LMP részt vesz-e az alkotmányozásban, hanem hogy az emberek részt vehetnek-e abban.

12.23 |

Schiffer: Az LMP-nek nincseken tartalmi feltételei

Szeretnénk komolyan venni a parlamentalizmus és az alkotmányozás eszméjét, ezért nem a sajtón keresztül, hanema  parlamentben kell elmondani, milyen kifogésaink vannak az alkotmányozással kapcsolatban - mondta Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, aki szerint pártjának nem a leendő alkotmány tartalmával vannak kifogásai. Az LMP-nek nincsenek feltételei az alkotmány tartalmával kapcsolatban - válaszolt Schiffer a fideszes Gulyás Gergely korábbi felszólalására. Szerinte csak a demokratikus alkotmányozás feltételeit szeretnék megteremteni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

12.11 |

A környezetvédelmet is rögzítené a KDNP

A ma hatályos alkotmány egy szót sem szól a környezet védelméről - mondta Tarnai, aki szerint a környezet kapcsán is felelősséggel tartozunk a jövő nemzedékeinek. A képviselő szerint a tavalyi árvizek is megmutatták, hogy ebből a szempontból is elment az idő mellettünk.

12.08 |

"Demográfiai katasztrófa felé haladunk"

Miért van szükség új alkotmányra? - kérdezte Tarnai Richárd, a KDNP második vezérszónoka, aki szerint a vála sz, hogy az idő elhaladt mellettünk az elmúlt húsz évben. Miközben mi a jogszabályainkkal foglalkoztunk, a népesség szép csendben tízmillió alá csökkent - mondta a képviselő, aki szerint az élet, a gyermekek és a család védelme nem kap kellő hangsúlyt a jelenlegi alaptörvényben.  Tarnai azt mondta: ideológiai megközelítés nélkül, racionális érvek alapján is belátható, hogy milyen fontos a népesedési helyzet javítása, hiszen demográfiai katasztrófa felé haladunk

Előző
Következő