Kósa Lajos a korrupció pártjának nevezte az MSZP-t, Schiffer András pedig arról érdeklődött napirend előtt, hogy ki számoltatja el az elszámoltató fideszeseket. A parlamentben többször szóba került a munkahelyteremtés, amire az illetékes államtitkár mindig azt mondta: csak a magáncégek képesek rá, nem éri meg állami pénzből erőltetni. Az ellenzék nem járult hozzá, hogy a kormány egy hét alatt átvigye az országgyűlésen a médiatörvény módosítását.

12.30
A Kehi ellenőrizheti nyugdíjpénztárakat

Hétfőn szavaz a parlament az úgynevezett Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról szóló törvény módosításáról, amelynek elfogadásával a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feladata lesz a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadás-átvételének ellenőrzése. A hivatal emellett visszamenőleg azt is vizsgálhatná, hogy a magánnyugdíjpénztárak miként fektették be korábbi tagságuk vagyonát, illetve milyen kiadásokra fordították a működési költség címén felvett összegeket.

12.35
Elhagyják az alkotmánykoncepciót

A képviselők döntenek az új alkotmány előkészítéséről szóló határozati javaslathoz benyújtott módosító indítványokról. Lázár János fideszes és Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezetők kezdeményezésére valószínűleg nem lesz része az országgyűlési határozatnak az alkotmány-előkészítő eseti bizotság által kidolgozott koncepció, hanem a képviselőket kérik fel, hogy március 15-ig nyújtsanak be saját alkotmányterveket. Az MSZP és az LMP nem vesz részt az alkotmányozásban, a Jobbik pedig jelezte, hogy nem kíván saját koncepciót benyújtani.

12.40
Az ellenzék is kell a rapid médiatörvény-módosításhoz

Az ellenzék legalább egy részének támogatására is szüksége lenne a kormánypártoknak ahhoz, hogy a házszabálytól eltérve mág kedden napirendjére kerülhessen a sokat vitatott médiatörvény és az úgynevezett médiaalkotmány módosítása. Ha a javaslat megkapja a négyötödös támogatást, a képviselők kedden lefolytathatják az általános és a részletes vitát, majd a jövő héten hétfőn már szavazhatnak is a módosításokról.

12.45
Már hétfőn téma lehet a dohányzási tilalom

A hétfői napirend valószínűleg kiegészül a nemdohányzók védelméről szóló, kormánypárti törvénymódosítási javaslat vitájával, de erről külön szavaznia kell a parlamentnek. A módosítás elfogadása esetén júliustól tilos lenne a dohányzás a munkahelyeken, illetve a nyilvános közintézményekben és a vendéglátóhelyeken is (erről itt olvashat részletesen).

12.50
Megkezdődik a vita az elvonásokról

Hétfőn késő este megkezdődik az idei költségvetés, illetve az államháztartási törvény módosításának vitája is, amelynek célja, hogy létrehozzanak egy 250 milliárdos stabilitási alapot. Ennek érdekében jelentős összegeket zároltak a minisztériumoknál, de több kormánytól független szervezetet - így a bíróságokat vagy az ügyészséget si - érint a megszorítás.

12.55
A Fidesz-frakció nem tárgyalt a reformokról

Fideszes képviselők az [origo] tudósítójának azt mondták, hogy a délelőtti frakcióülésen nem volt szó azokról a reformtervekről, amelyeket várhatóan kedden jelent be a kormány. A képviselők szerint várhatóan este hétkor lesz egy újabb frakcióülés, amelyen tárgyalni fognak ezekről az intézkedésekről. A kormány láthatóan így is próbálja megakadályozni, hogy idő előtt kiszivárogjanak a régóta várt tervek.

13.01
Navracsics Schifferrel beszélget

Lassan megtelik a terem, de Kövér László házelnök még nincs a helyén. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter odasétált Schiffer András LMP-frakcióvezetőhöz, és váltottak néhány szót.

13.05
Kövér csenget, kezdődik az ülés

Az elnöki csengő megkocogtatásával kért figyelmet Kövér László, aki megnyitotta az ülést.

13.07
Kósa: A szocialisták a korrupció pártja

A korrupció ellen csak akkor lehet küzdeni, ha vannak személyes felelősök is - mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere, aki a jogerős ítélettel lezárul Zuschlag-ügyről beszélt napirend előtt. Kósa emlékeztetett, hogy a bűncselekmények idején az akkori ifjúsági minisztériumot Gyurcsány Ferenc vezette, az államtitkár pedig Mesterházy Attila volt. Kósa szerint a politikai felelősség őket terheli akkor is, ha nem tudtak róla, és akkor is, ha ők maguk voltak a keresztapák. "A szocialisták a korrupció pártja maga" - mondta Kósa, aki szerint ettől csak akkor szabadulhatnak meg, ha Gyurcsány és Mesterházy távozik a közéletből.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13.12
Schiffer: Ki számoltatja el az elszámoltatókat?

"Szükség van elszámoltatásra, de ki fogja elszámoltatni az elszámoltatókat?" - mondta napirend előtt Schiffer András LMP-frakcióvezető, aki bírálta a kormányt, hogy valójában nem tesz semmit a korrupció ellen, a fideszes képviselők pedig leszavazták a bizottságban a közélet tisztaságát szolgáló javaslataikat. Példaként az esztergomi önkormányzat rossz gazdasági helyzetét és gyanús szerződéseit sorolta, majd Papcsák Ferenc zuglói polgármester, korábbi elszámoltatási kormánybiztos tanácsadói szerződéseiről beszélt. "A forradalomból egyelőre annyi látszik, hogy a banánköztársaságot narancsköztársaság váltotta fel" - mondta Schiffer.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13.18
Navracsics szerint sokat tettek a korrupció ellen

"Mi nem annyira a korrupciós stratégiában hiszünk, hanem a korrupció felszámolásában" - reagált Schiffer szavaira Navracsics Tibor, aki szerint a kormány sokat tett ebben az ügyben azzal, hogy plusz forrást adott az ügyészségnek a korrupcióellenes harcra, a bíróságoknak pedig az eljárások gyorsítására. A miniszter szerint az, hogy Schiffer az Állami Számcvevőszék jelentéseiből idézett az esztergomi ügyben, azt jelzi, hogy működik a kontroll. "Mindannyian gyarló emberek vagyunk, történhetnek hibák" - mondta Navracsics, aki szerint ezeket feltárják az ellenőrzések, nem úgy, mint az előző kormány idején.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

12.23
A munkaszolgálatosok kárpótlását kérte számon Balczó

A Ráskosi-rendszerben katonai munkaszolgálatra hurcolt emberek kárpótlásáért szólalt fel a jobbikos Balczó Zoltán, aki szerint ezeket az embereket méltatlanul kihagyták a kárpótlásból. Balczó szerint méltatlan, hogy csak az 1945 előtt munkaszolgálatra hurcoltakat kárpótolták, a kommunista diktatúra áldozatait nem.

13.26
Hende: Törvényt kell hozni a kárpótlás kiterjesztéséről

Válaszában Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta: a kárpótlás nem a kormány, hanem az országgyűlés hatásköre, egy 1992-es törvény rendelkezik róla. A miniszter szerint nem igaz, hogy csak a II. világháborúban szenvedőket kárpótolták, hanem a kommunizmus áldozatait is. Ha Balczó ki akarja terjeszteni a kört, akkor törvényjavaslatot kell benyújtania.

13.31
"Ez a kilenc hónap torzót szült"

"Ez a kilenc hónap torzót szült" - bírálta a kormányt napirend előtt Gúr Nándor szocialista képviselő, aki szerint a munkavállalók több területen is megszenvedték a kormány tevékenységét, hiszen sokakknak csökkent a nettó bére, indoklás nélkül lehet kirúgni a köztisztviselőket, a kormánytisztviselőket titkosszolgálati eszközökkel figyelik. Gúr szerint a valódi problémákkal nem tudott mit kezdeni a kormány, szerinte a miniszterelnök állításával szemben nem lett kevesebb a bolti lopás, hanem 20 százalékkal nőtt a bűncselekmények száma.

13.37
"A sült demagógia kategóriája"

"Nem tudom követni, hogy ebben mi a rendszer" - reagált Cséfalvay Zoltán államtitkár, aki szerint ezzel szemben a kormány politikája koherens. Az államtitkár szerint "a sült demagógia kategóriájába tartozik" az az érvelés, amely szerint az állami vezetőknek nőtt a fizetése az adóváltozások miatt, hiszen sok más, hasonló bérkategóriába eső embernek is emekedett a nettó bére.

13.40
A kommunizmus áldozatairól beszélt Harrach

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából beszélt napirend előtt Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, aki megjegyezte: örül neki, hogy az MSZP nem ezzel foglalkozott, mert az magas labda lett volna. "Egy őrült eszme diadala volt ez" - mondta harrach a kommunista diktatúráról.

13.48
Mikola István Párizsba távozik

Kövér László bejelentette, hogy Mikola István lemond mandátumáról, mert OECD-képviselő lesz Párizsban. A kormánypárti képviselők megtapsolták a távozó társukat.

13.51
Nem kapkodnak a médiatörvénnyel

A házbizottságban nem született megállapodás arról, hogy a házszabálytól eltérve tárgyalják a médiatörvény, illetve az úgynevezett médiaalkotmány módosításáról, ezért ezt Kövér nem tette fel szavazásra.

13.54
Napirendre kerül a dohányzási tilalom

Az országgyűlés többsége - kézfelemeléssel - hozzájárult, hogy még hétfőn napirendre kerüljön a dohányzási tilalom szigorításáról szóló törvénymódosítás. Az általános vitára éjjel, utolsó napirendként kerül sor.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Semjén Zsolt és Orbán Viktor szavaz. Mögöttük Kósa Lajos, Varga Mihály és Szijjártó Péter

13.56
Kövér előre fegyelmet kér a médiatörvény tárgyalásához

Kövér felhívta a figyelmet, hogy a médiatörvény módosításáról szóló törvény csak négy, az Európai Bizottsággal egyeztetett területről szól, és kérte a képviselőket, hogy sem a vitában, sem a módosító indítványokban ne terjeszkedjenek ezen túl.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)