Így akar spórolni a kormány - percről percre a reformcsomagról

2011.03.01., 11:07

Az államadósság csökkentése a legfőbb célja a Matolcsy György gazdasági és Navracsics Tibor közigazgatási miniszter által kedden bejelentett strukturális reformtervnek. A kormány egy negyven oldalas, huszonhat pontból álló dokumentumot dolgozott ki, amelyből többek között az derül ki, hogy megszüntetnék a korkedvezményes nyugdíjat, növelnék a közfoglalkoztatást, és bevezetnék az elektronikus útdíjat. Kövesse a bejelentést percről percre frissülő tudósításunkkal!

12.12 |

Orbán magyaráz a reformok hátteréről

Matolcsy beszédje után Csáki János, a Széll Kálmán Alapítvány elnöke az alapítvány tagjait elhívta egy partira egy földszinti terembe. Helyszíni tudósítónk úgy értesült, hogy a zárt körű összejövetelen Orbán Viktor fog beszélni, aki elmondja, hogyan állt össze a mostani reformcsomag. Az újságíróknak el kellett hagyniuk az épületet, percről percre tudósításunk ezzel véget ér. A bejelentésről szóló összefoglaló cikkünket ide kattintva olvashatja.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a képre!

11.56 |

Meghosszabbítják a bankadót Matolcsy szerint

Matolcsy bejelentette, hogy a bankadót három évre meghosszabbítják. Szerinte, ha megegyeztek volna a bankokkal, akkor erre nem került volna sor. Azt mondta, a több mint 500 milliós forgalmú cégeknél nem csökkentik a társasági adó szintjét a mostani 19 százalékosról 10 százalékosra 2013-tól. Szerinte ez a két bevételnövelő intézkedés az útdíjakkal együtt csökkenti majd az államadósságot.

11.50 |

Matolcsy 900 milliárdos csökkenést vár

Matolcsy azt mondta, tudják annak a receptjét, hogyan kell csökkenteni az államadósságot. Szerinte a magán-nyugdíjpénztári vagyon nagyjából 63 százalékát tudják erre fordítani, ezzel 76 százalékosra csökkenne az adósság a mostani 83 százalékosról. A másik eszköz szerinte a kiegyensúlyozott költségvetés, a harmadik pedig a Széll Kálmán-terv. Matolcsy szerint ezek az intézkedések 900 milliárddal csökkentenék a költségvetés kiadásait 2013-2014-re.

11.47 |

Matolcsy szerint 4-6 százalékos gazdasági növekedés a cél

Matolcsy szerint a magyar gazdaság Achilles-ina a külső eladósodottság. A nemzetgazdasági miniszter az államadósság okait boncolgatja, szerint 2002-ben nagyon közel voltak ahhoz, hogy 50 százalékosra csökkentsék az adósság GDP-hez viszonyított arányát. Matolcsy szerint az intézkedésekkel a cél az, hogy a magyar gazdaság középtávon 4-6 százalékon növekedjen.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a képre!

11.40 |

Matolcsy szerint idő kell az eredményekhez

Matolcsy szerint hét területen kell megszüntetni a pazarlásokat. A Matolcsy mögötti táblára volt kivetítve a hét terület: foglalkoztatottság, bürokrácia, állam és önkormányzat, közösségi közlekedés, oktatás, gyógyszerkassza, valamint a nyugdíjrendszer. Szerinte azért adósságreform ez, mert ehhez idő kell. Azt is mondta, hogy amiatt is veszélyes a nagy államadósság, mert az eurózónában súlyos adósságcsapdák alakultak ki, amelyeknek a kipukkanása Magyarországot is veszélyeztetné.

11.36 |

Rogán Antal a vendégek között - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a képre!

11.34 |

Matolcsy szerint az államadósság csökkentése a kulcs

"Nem ortodox, szokatlan, de rendkívül sikeres intézkedésekkel" sikerült stabilizálni az ország gazdasági helyzetét Matolcsy György szerint, aki Navracsics után lépett a pódiumra. Azt mondta, három út között vacilláltak, amikor a magyar gazdaság beindításán gondolkodtak. Szerinte az államadósság a legnagyobb probléma, és ezt kell csökkenteni. 2014 végére 65-70 százalékosra csökkentenék az államadósságot.

11.30 |

Navracsics vázolja a reformokat - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a képre!

11.29 |

Bevezetik az elektronikus útdíjrendszert

Elektronikus útdíjrendszer lesz 2013-tól, kisebb parlament a következő választástól - jelentette ki Navracsics a felsorolás végén.

11.28 |

Számos szigorítás a nyugdíjrendszerben

A rokkanttá nyilvánítási rendszer alapjainak felülvizsgálata, a korkedvezményes nyugdíj eltörlése, a táppénzfolyosítás szabályinak felülvizsgálata, a büntetőjogi szabályok felülvizsgálata, felsőoktatási és közoktatási jogszabályok felülvizsgálata, az új nyugdíjrendszer kialakítása - sorolja a változásokat Navracsics.

11.23 |

Három célja van a szerkezeti átalakításoknak

Navracsics szerint három fő célja van a szerkezeti átalakításoknak. Az egyik, hogy csökkenteni kell az államadósságot, a másik, hogy megteremtsék a fenntartható fejlődés alapjait, a harmadik pedig az, hogy tartós lendületbe kell hozni a gazdaságot. Navracsics az első pontot olvassa, amely szerint a miniszterek szabadsága a felére, 20 napra csökken.

11.20 |

Orbán a reformcsomaggal érkezik - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a képre!

11.19 |

"Szerkezeti átalakítások sorára van szükség"

Navracsics szerint a nyolcéves MSZP-kormányzás jól mutatja, hogy a megszorítások politikája nem vezet sehova. Navracsics azt mondta, szerinte nem megszorításokra, hanem "szerkezeti átalakítások sorára" van szükség. Szerinte erre már a kormányalakítás idejében rájöttek, és már megkezdték az első lépéseket a hatékony államigazgatás érdekében.

11.14 |

Az MSZP-kormány gazdaságpolitikáját szidja Navracsics

A felkonferálást követően Navracsics Tibor lépett a pulpitushoz. "Magyarország már egy olyan ország, amely nyolc kudarcos esztendőt tud maga mögött" - kezdte beszédjének felvezetését. Navracsics a szocialisták gazdaságpolitkáját hosszasan kritizálja, többek között növekvő munkanélküliségről és az európai országoktól való lemaradásról beszél. Közben Orbán Viktor is megérkezett a terembe.

11.11 |

Huszonhat pontos tervvel készül a kormány

A dokumentum végén egy huszonhat pontos terv van, amely többek között felsorolja, hogy 40 napról 20 naposra csökkentik a miniszterek szabadságát, április 1-jei hatállyal a kormány megkezdené a tárgyalásokat a hatékonyabb gyógyszerfejlesztés terveiről. A dokumentum szerint a kormány július 1-jei hatállyal kidolgozza az új közbeszerzési törvényt, elkészíti a közmunkarendszert érintő új jogszabályokat, kidolgozza az új közszolgálati életpályamodellt.

10.55 |

Negyvenoldalas a reformcsomag

A vendégek székén egy Széll Kálmán-terv elnevezésű dokumentum van, amelynek Összefogás az adósság ellen az alcíme. A kék színű, 40 oldalas dokumentum tizenegy fejezetből áll, amelyeknek a következő az alcíme: Adósság és felelősség, Adósság és munka, Adósság és nyugdíj, Adósság és közösségi közlekedés, Adósság és oktatás, Adósság egy egészségügy, Adósság és vállalkozások, Adósság és megélhetés, Adósság és állam, Adósság és államadósság csökkentő alap, valamint Adósság és akcióterv.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a képre!


10.45 |

Százan várják a bejelentést

Az Arany János utcai Aranytíz kultúrházban rendezett eseményen egy körülbelül százfős teremben várják a vendégeket a bejelentésre. Helyszíni tudósítónk szerint az eseményen megjelent többek között Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkát, Réthelyi Mikós nemzeti erőforrás miniszter, valamint Balázs Péter színész.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a képre! 

10.35 |

A foglalkoztatás növelése a legfőbb cél

Orbán Viktor hétfőn este beszélt a kormánypárti frakciók előtt a reformtervekről egy több mint háromórás frakcióülésen. Az [origo] információi szerint Orbán alig közölt konkrét számokat, és azt mondta, hogy az intézkedések legfőbb célja, hogy minél több embert állítsanak munkába. Az [origo] úgy tudja, a tervezett lépések nagy részéről az derült ki, hogy elkészült koncepciók helyett még csak formálódó megoldásokról van szó, ezeket az év hátralevő részében dolgozzák ki. A reformtervekről bővebben ide kattintva olvashat.

10.30 |

Orbán januárban beszélt először a csomagról

Orbán Viktor miniszterelnök a Dow Jonesnak és a The Wall Street Journalnak adott január 13-i interjúban beszélt arról először, hogy a kormányzat reformokra készül februárban. Orbán akkor előrevetítette, hogy a kabinet február 15-ig megvitatja a jóléti kiadások megkurtítását célzó reformokat, amelyek a munkanélküliek segélyezését, a nyugdíjkiadásokat és a gyógyszerkasszát is érinteni fogják.

Előző
  • 1
Következő »