"Halálos kórról van szó" - megvitatta a cigitilalmat a parlament

2011.03.08., 15:39

Kedd délután folytatta le a parlament annak a törvénynek a részletes vitáját, amely a kormány tervei szerint júliustól betiltaná a dohányzást az összes vendéglátóhelyen. Az MSZP azzal érvelt, hogy a kormány túlzásokba esik a javaslattal, a Jobbik egyik képviselője pedig emberi jogokra hivatkozva lépett elő a dohányosok szószólójává. A kormánypártok mégse hajlottak meg a puhító szándék előtt, szerintük ugyanis a szigorítás egy régóta szükséges "drogtörvény".

13.37 |

A pálinkával példálózik az MSZP

"Mért nem az autóforgalmat korlátozzák, ha egészségesebb levegőt akarnak? - kérdezte az MSZP-s Kovács Tibor. "Mi a helyzet a pálinkafogyasztással, amit felszabadítottak? Csak nem azért, hogy az emberek el tudják fogadni, amit önök itt csinálnak?" - tette hozzá. A képviselő szerint a pálinka ugyanolyan káros az egészségre, mint a dohányzás.

15.30 |

Törökország is lekörözött minket

A KDNP-s Puskás Tivadar arról beszélt, hogy 1999-ben Magyarország elfogadott egy "nem dohányzó törvényt", amivel Európa elejére kerültünk. Ez egy "lájtos törvény volt", de elindult valami - mondta, de szerinte 2008-ban már Törökországban is szigorúbb törvény szabályozza a dohányzást.

15.28 |

Az MSZP szerint a kormány túlzásba esik

Az MSZP képviselői első hozzászólásaikban módosító indítványaik elfogadását kérték és hiányolták, hogy a szigorítással kapcsolatban nem egyeztettek az érintettekkel. Kovács Tibor szocialista képviselő azt mondta, egyetért a szabályozással, de nem akarja, hogy a kormány túlzásokba essen, és "átessen a ló túloldalára".

15.25 |

Elkezdődött a vita

A parlament megkezdte a vitát a dohányzás szigorításáról.

15.20 |

Az MSZP és a Jobbik is ellenkezett - videoriport

A dohányzás szigorítására vonatkozó javaslat az országgyűlési képviselőket személyesen is érintené, hiszen közintézményként a parlamentből is kitiltanák a dohányzást. Az [origo] által megkérdezett képviselőket emiatt is megoszthatja a törvény: a Jobbik bő egy hete még túlzásnak, az MSZP pedig figyelemelterelési akciónak tartotta a javaslatot, az LMP viszont támogatta. A témáról képviselőkkel készített videoriportunkat itt találja.

15.15 |

A Parlamentben még lehet cigizni - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15.10 |

Fideszes képviselő is szeretné lazítani a törvényt

A dohányzási tilalom a kormánypárti képviselőket is megosztja, március elején a fideszes Kupcsok Lajos több olyan módosító javaslatot nyújtott be a törvényhez, amelyek fellazítanák a szigorú rendelkezéseket. Az egyik vállalkozói érdekképviseletnél dolgozó Kupcsok többek között azt szeretné elérni, hogy lehessenek zárt dohányzószobák a vendéglátó helyeken, és ne lehessen a vendéglősöket megbüntetni a cigiző vendégek miatt, ha a tiltás jól láthatóan ki van téve a helyiségben. (Kupcsok módosító javaslatairól itt olvashat bővebben).

15.00 |

Tizenöt fideszes indítványozta a javaslatot

A dohányzás szigorítását a parlament a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi törvény módosításával akarja elérni. A módosító indítványt 15 fideszes képviselő nyújtotta be február végén. A javaslat szerint tilos lesz a dohányzás minden zárt légterű helyen, valamennyi közforgalmú intézmény és a munkahelyek valamennyi zárt légterű helyiségében, valamint az összes aluljáróban és a tömegközlekedési eszközök megállóhelyein. Teljes körű dohányzási tilalom lépne életbe többek között a közoktatási intézmények, óvodák, iskolák, bölcsődék, egészségügyi intézmények területén is, ezekben az intézményekben még a nyitott területeken, a szabadban sem lehet majd dohányozni. A javaslatról részletes összefoglaló cikkünkben, itt olvashat, az indítvány szövegét itt találja.

Előző
  • 1
  • 2
Következő »