Reggel kilenctől este kilencig tart szerdán az új alkotmány általános vitája a parlamentben, vita azonban alig zajlik a foghíjas padsorok között, a felszólalók inkább előre előkészített beszédeket mondanak. A népköztársaságtól tartó gazdák, egy táltos verse, szünetet követelő jobbikos törték meg az ülésnap ívét. Tudósítás percről percre.

08.31
Az alkotmányozás második napja

Szerdán folytatódik a parlamentben az új alkotmány általános vitája. Az országgyűlés elé két javaslatot tárgyal, az egyiket a Fidesz és a KDNP képviselői nyújtották be, a másikat Szili Katalin korábbi szocialista, jelenleg független képviselő. Bár a kormánypártok felajánlották az ellenzéki pártoknak, hogy nyújtsanak be saját tervezeteket, ezzel egyik párt sem élt. Az MSZP és az LMP nem is vesz részt a vitában, mert szerintük nem demokratikus az alkotmányozás folyamata, a Jobbik pedig előre bejelentette, hogy nem szavazza meg az új alaptörvényt.

08.37
A kormánypárti képviselőknek tetszik a nemzeti hitvallás

Az általános vitára negyven órája van a parlamentnek, ebből az első vitanapon, kedden körülbelül nyolc órát már elhasználtak a képviselők. A kormánypárti képviselők főleg a nemzeti hitvallásnak nevezett rész erényeit, az abban megfogalmazott értékeket magasztalták felszólalásaikban, vagy a közpénzügyi részt dicsérték.

A vitáról szóló tudósításunkat ezen a linken, összefoglalónkat itt olvashatja. Az alkotmányozásról szóló összes cikkünket ezen a címkeoldalon olvashatja.

08.38
Az ombudsmanok és az Alkotmánybíróság elnöke kritizálta a javaslatot

A vitában részt vevő frakciók vezérszónokai és a képviselők mellett kedden véleményt mondott a tervezetről a parlamentben Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke és három ombudsman is. Az országgyűlési biztosok elsősorban azt kritizálták, hogy a javaslat megszüntetné az önálló biztosi intézményt, és egy ombudsman alá rendelné a különböző területeket, Paczolay Péter pedig azt mondta, vissza kellene vonni az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítését.

09.01
A magyar-lengyel barátság napja

Elkezdődött az országgyűlés ülése, Jakab István alelnök elsőként köszöntötte a díszpáholyban helyet foglaló Agata Zajegát, a lengyel köztársaság ideiglenes ügyvivőjét, majd a lengyel-magyar barátság napja alkalmából rövid összefoglalót olvasott fel a két nemzet barátságáról.

09.08
Tizenkét órát kell beosztaniuk a képviselőknek

Az országgyűlés elnöke tájékoztatta a képviselőket, hogy a mai napon 12 órájuk van, hogy megvitassák a két javaslatot. A Fidesznek 245 perc, a Jobbiknak 127 perc, a KDNP-nek 115 perc, a független képviselőknek pedig 6 perc áll rendelkezésére. Szili Katalin független képviselő - mivel ő az egyik javaslat beterjesztője - harminc percben szólhat hozzá a vitához. Elsőként az írásban előre bejelentkezett képviselők kapnak szót.

09.17
Az 1946-os alkotmány szellemét idézi Horváth János

Elsőként Horváth János, a Fidesz képviselője kapott szót. A parlament legidősebb képviselője szerint csúfos dolog, hogy még mindig az 1949-es alkotmány alatt élünk, ez az oka annak is, hogy "a gazdasági nyomorúság" eluralkodott az országon. Szerinte voltak olyan kegyelmi pillanatok az ország történetében, amikor jól használtuk a lehetőségeket - ezekből kellene tanulnunk szerinte. Úgy véli, hálásnak kell lennünk például az 1946-os alkotmánynak is. A képviselő azt mondja, módosítást is be akar nyújtani a javaslathoz, bár még nem tudja, mi ennek az útja-módja.

09.30
"Inkább marketingszöveg, mint alkotmány"

A jobbikos Bertha Szilvia a kormánypárti javaslat munkával és foglalkoztatással kapcsolatos részeit vette sorra felszólalásában. A javaslat több célkitűzését jónak nevezte, de azt mondta, rögzíteni kellene az alaptörvényben az állam felelősségét a munkahelyteremtésben, és bér- és jövedelemgaranciákra is szükség lenne. Bertha szerint ezek nélkül a javaslat inkább marketingszöveg, mint alkotmány.

09.37
Salamon nem akar az ellenzékkel foglalkozni

A fideszes Salamon László azzal kezdte felszólalását, hogy "be kellene fejezni" azt, hogy a vitától távol maradó ellenzéki pártokat megpróbálják visszahívni a vitába. Szerinte igaza volt Rétvári Bence államtitkárnak, amikor azt mondta, hogy ezzel a választóikat hagyják cserben. Salamon hiába nem akar a távol maradó képviselőkkel foglalkozni, percek óta arról beszél, miért rosszak az ellenzéki elképzelések.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Salamon László (jobbra) Semjén Zsolttal

09.43
Senkinek "nem kerül költségbe" az ország néven nevezése

Salamon László szerint rágalom, hogy "az ország néven nevezése" pénzbe kerülne. Szerinte attól, hogy Magyar Köztársaság helyett a jövőben Magyarország lenne az ország hivatalos neve, nem kellene semmilyen iratot kicserélni, senkinek "nem kerülne költségébe" az átnevezés.

09.53
Salamon szerint szeplős az Alkotmánybíróságról szóló rész

Salamon László szerint a terv Alkotmánybíróságra vonatkozó szabályozása egy pontot kivéve minden tekintetben megfelel az alkotmányossági kritériumoknak. "Az egyetlen szeplő" az, hogy szigorítja az AB jogkörét az államháztartás, az állam gazdálkodásának felülvizsgálatára. Szerinte érdemes lenne megfontolni ezt a részt.

10.04
A Jobbik szerint a fideszesek megtévesztik a tévénézőket

Salamon felszólalása után két percre szót kért és kapott Novák Előd jobbikos képviselő, aki azt kifogásolta, hogy a kormánypárti képviselők megtévesztik a tévénézőket azzal, hogy a teremben jelen lévő képviselők mindig körbeülik azt, aki éppen felszólal, így a közvetítésben úgy tűnhet, hogy sokan vannak a parlamentben.

10.05
Navracsics szerint mindenki oda ül, ahova akar

Novák felszólalására két percben Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes reagált. "Ez a parlament, mindenki oda ül, ahova akar, az a lényeg, hogy ha szavazni kell, a saját szavazógépét használja" - mondta Nováknak. "Ez csak szimpla kötözködés, mert önnek nincs véleménye az alkotmányról" - mondta Navracsics.

10.07
Novák Előd kritikát vár a kormánypárti képviselőktől

Újra Novák Előd kapott szót két percre, és azt mondta, ő majd később mondja el a véleményét, majd azt mondta, kritikát vár a kormánypárti képviselőktől. Salamon László is szót kapott újabb két percre, és elmondta, hogy ő hozzászólása nagy részében kritizálta a javaslatot.

10.14
Dúró Dóra szerethető alkotmányt szeretne
Dúró Dóra, a Jobbik képviselője szerint szerethető alkotmányra lenne szüksége az országnak, de szerinte a parlament elé benyújtott kormánypárti javaslat nem ilyen. Dúró szerint nagyon sok hiányossága van a tervezetnek: nem szerepel benne például az elszámoltatás, és a mostani politikusokkal szemben sem fogalmaz meg elvárásokat, kötelességeket. "Nem tartalmaz szankciót sem a dupla költségvetésekre, sem arra, hogy Kósa Lajos hónapok óta nem vesz részt a bizottsági munkában". Dúró hiányolja a választójog alapjainak lefektetését is.
10.19
Schmitt Pálról a nyelvhelyesség jutott Dúró Dóra eszébe

Dúró Dóra a tervezet kormányfőre vonatkozó részéről beszélt, majd közölte: "ha már Scmitt Pálnál tartunk, azt is megjegyezném, sok magyartalanság van a szövegben". Dúró azzal zárta a beszédét, hogy "ez nem alaptörvény, csak egy alaptörvénynek látszó tárgy".

10.25
Karcagon is elkezdték az építkezést

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint az új alaptörvény a köz érdekeit szolgálja, nem egy szűk réteg meggazdagodását. A miniszter szerint az alaptörvény segít megőrizni, megvédeni a nemzeti vagyont és országunk természeti érdekeit, ami a jövő szempontjából is elsőrendű nemzeti érdek. Szerinte az MSZP az elmúlt években csak rombolt, ezért nem is csoda, hogy most nem vesz részt az alkotmányozásban, az építkezésről szóló alaptörvény vitájában. "Szűkebb pátriám, Karcag is bővelkedik az építkezésekben" - mondja Fazekas, aki a törvény támogatását kérte a képviselőktől, hogy elkezdődhessen a felemelkedés.

10.33
Szili emlékeztette a képviselőket a saját javaslatára

Szili Katalin kedden expozét mondott a saját javaslatához, majd délután is felszólalt, most, élve félórás időkeretével, újra szót kért. Beszéde elején figyelmeztette a képviselőket, hogy nem csak egy javaslatról tárgyalnak, majd azt mondta, nagyobb áttekintésben szeretné tárgyalni a javaslatokat.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

10.40
Indokolatlanul ne lehessen senkinek felmondani

Szili  Katalin kiemeli azokat a pontokat a saját javaslatából, amelyeket hiányol a másik javaslatból: ezek között említette példaként, hogy ne lehessen senkit valós indok nélkül kirúgni a munkahelyéről.

A képviselők figyelmébe ajánlja, hogy a sajtó szabadságának és sokszínűségének védelmét, valamint a nemzeti, etnikai közösségek képviseletét is megfogalmazták javaslatukban. Szerinte a felfogás tekintetében egyébként nincs nagy különbség a két javaslat között.

10.49
Kétféle zászlót és kétkamarás parlamentet szeretne Szili

A keddi expozéjában már ismertetett elképzeléseit ismétli Szili Katalin: tervezetük szerint kétféle lobogója lenne az országnak, a trikolór lenne a nemzet lobogója, a címeres zászló pedig a köztársaság zászlaja. Elismételte azt is, hogy szerinte kétkamarás parlamenttel lehetne oldani a politikai élet feszültségeit. Szili arra kérte a képviselőket, hogy távlatos célokat megfogalmazó alkotmányt fogadjanak el.

11.03
Címert szeretne a zászlóba a KDNP-s Varga László is

Ez az alaptörvény a jogot és a kötelességet együtt kezeli, ráadásul etikai mércét állít fel az embereknek - mondta felszólalásában Varga László, miután ezt bizonyítandó hosszú percekig az alaptörvényre támaszkodva sorolta Magyarország jellemzőit. Varga László két javaslatot fogalmazott meg: az egyik az volt, hogy Szili Katalin javaslatának megfelelően kerüljön rá a koronás címer a zászlóra, a másik az, hogy az alaptörvény címe és a Himnusz első sora után "azonnal folytatódjék a most Nemzeti hitvallás címen leírt veretes, magasztos szöveg". Varga örömét fejezte ki, hogy részt vehet az alkotmányozás magasztos munkájában.

12