A múlt heti gyöngyöspatai események szolgáltattak témát a napirend előtti felszólalásokhoz kedden a parlamentben, ahol a belügyi államtitkár kijelentette: az ellenzéki pártok politikai haszonszerzésre használják a helyzetet. Az interpellációkban és a kérdésekben szóba kerültek az offshore-lovagok, egy amerikai üzletember, illetve Rétvári Bence államtitkár Fluor Tomi iránti rajongásán többször is élcelődtek ellenzéki képviselők. Néhány nemzetközi szerződés kihirdetése mellett kedden a nemdohányzók védelméről szóló, márciusban elhalasztott törvényjavaslatról döntenek a képviselők. Szerdán a lakáshitelesekről vitatkozhatnak a képviselők.

 

 

12.50
Döntés a dohányzási tilalomról

Az alkotmányozás lezárulta után kedden kétnapos, rendes ülésbe kezd az országgyűlés. A képviselők elfogadhatják a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását, amelynek tárgyalása közvetlenül a zárószavazás előtt szakadt félbe márciusban. Ha a parlament a kormánypárti képviselők által benyújtott formában fogadja el az előterjesztést, akkor a jövőben valamennyi zárt közforgalmú térben és munkahelyen tilossá válik a dohányzás, vagyis a kocsmákban és más vendéglátóhelyeken sem lehet majd rágyújtani.

12.55
Szerdán a lakáshitelekről lesz vitanap

Szerdán a parlament az LMP kezdeményezésére vitanapot rendez Lakáshitelesek válságban: megoldások rövid és hosszú távon címmel. A tervek szerint a képviselők négy és fél órában vitatkozhatnak a bajba került lakáshitelesek megsegítéséről.

12.57
A megszorításokról faggatják Matolcsyt

Az interpellációk során elsősorban a kormány tervezett megszorító- vagy reformintézkedési kerülnek napirendre. Az MSZP-s Szekeres Imre például Mi ez, ha nem megszorítás? címmel interpellálja a nemzetgazdasági minisztert. Párttársa, Varga László Matolcsy György és az angol nyelv - avagy bérbefagyasztás a közszférában? - címmel ugyancsak a nemzetgazdasági minisztert faggatja. A jobbikos Bertha Szilvia Hány gyógyszerészt kíván utcára tenni a fülkeforradalmi Kormány? címmel nyújtott be interpellációt a nemzeti eroforrás miniszterhez.

12.59
Utakról érdeklődnek a kormánypártiak

A kormánypárti interpellációk útfejlesztésekről szólnak majd: a fideszes Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere a várost az M35-ös autópályával összekötő, rendkívül rossz állapotú út felújításáról, a kereszténydemokrata Habis László pedig az Egert az M3-as autópályával összekötő útról kérdezi a nemzeti fejlesztési minisztert.

13.05
Lassan szivárognak a képviselők

Lassan érkeznek a képviselők, a terem egyelőre alig félig telt meg. Kövér László házelnök már elfoglalta a helyét, hamarosan kezdődik az ülés.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

13.08
Megemlékezéssel kezdődik az ülés

A nemrégiben elhunyt Nádori Lászlóra emlékezik Kövér László és a parlament. Nádori 1990 és 1998 közt volt az SZDSZ képviselője.

13.11
"A Vöröskereszt üdülni vitt roma családokat"

Gyöngyöspatán bizonyos erők rendetlenséget és káoszt akartak okozni - mondta napirend előtt a fideszes Kocsis Máté, a rendészeti és honvédelmi bizottság elnöke, aki szerint a múlt hétvégén egy minden eddiginél otrombább kísérlet tanúi lehettünk. Kocsis szerint nincs helye mellébeszélésnek, a Fidesz és a kormány nevében mindenkit arra szólított fel, hogy fejezze be az etnikai feszültségek gerjesztését. Ez szerinte vonatkozik a félkatonai szervezetekre, és azokra is, akik "ismét Magyarország nemzetközi tekintélyének rombolására" akarják kihasználni a helyzetet. "A Vöröskereszt üdülni vitt roma családokat" - jelentette ki Kocsis, aki szerint nem mondtak igazat, akik evakuálásról beszéltek, és "ismét körbehazudták a világot".

13.15
Kontrát: Gyöngyöspatán rend van

"Gyöngyöspatán rend van" - reagált a kormány nevében Kontrát Károly államtitkár, aki szerint Gyöngyöspatán az ellenzéki pártok politikai manővereiknek köszönhetően, a helyiek feje felett folyik egy játék. Az államtitkár szerint nagypénteken "szégyenteljes kísérlet történt az ország lejáratására, hírnevének besározására", amikor evakuálásnak, menekülésnek állították be a cigányok üdültetését. Kontrát szerint a helyiek Gyöngyöspatán azt mondták neki és pintér Sándornak, hogy a rendőrség fenntartja a rendet, és nem kérnek egyik ellenzéki pártból sem.

13.21
Vona: Csak kudarcok vannak

Bizonyára hallották, hogy a Csillebércről hazatérő emberek kiosztottak két pofont - mondta szintén napirend előtt Vona Gábor, a Jobbik elnöke, aki szerint Gyöngyöspatán kívül komoly bűncselekmények történtek máshol is, például Szikszón, ahol két idős embert gyilkoltak meg a közelmúltban. Vona szerint eltelt egy év, és Pintér Sándor belügyminiszter semmilyen eredményt nem tud felmutatni, a közbiztonság romlik, a bizalom szétesett. Vona felszólította Pintért, hogy mondjon le, adjon lehetőséget másnak, hogy tegyen valamit a közbiztonságért. "Magyarország legsúlyosabb problémája a cigánykérdés" - mondta Vona, aki szerint lehet, hogy a Jobbiknak nincs mindenben igaza, de erről a problémáról a leplet a radikális párt rántotta le.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

13.29
Még 2500 rendőrt ígért Kontrát

Azt soha nem állítottuk, hogy egyetlen bűncselekményt nem követnek el 2010 májusa után - reagált Vona szavaira Kontrát Károly, aki szerint csak az lehet a cél, hogy minél kevesebb bűncselekmény legyen, ha pedig mégis megtörténik, a rendőrség elfogja az elkövetőket. Ennek rédekében további erőfeszítéseket teszünk - mondta Kontrák, aki azt ígérte, nyárig 2500 további rendőr áll majd szolgálatba. Az államtitkár azt is bejelentette, hogy hamarosan beterjesztik a büntető törvénykönyv módosítását.

13.31
Nem reagálhatott az LMP

Fejezzék be a hazudozást - próbált reagálni Kocsis Máté szavaira az LMP-s Scheiring Gábor, de Kövér László figyelmeztette, hogy scak az előre bejelentett témájáról, "a neoliberális gazdaságpolitika csődjéről" beszélhet.

13.34
Scheiring: Olvassák Matolcsy régi írásait!

Scheiring saját korábbi írásával szembesítette Matolcsy György gazdasági minisztert, aki korábban még a neoliberális gazdaságpolitika téveszméiről írt tanulmányt, miniszterként viszont - az LMP-s képviselő szerint - épp ezeket a téveszméket valósítja meg. Példaként a képviselő azt említette, hogy a neoliberális elveket követve a kormány a magasabb keresetűek terheit csökkenti, és növeli az alacsonyabb keresetűek terheit. "Önök ott folytatják, ahol az álbaloldali elődeik abbahagyták" - mondta Scheiring, aki azt javasolta a kormánynak, hogy többet olvassák Matolcsy régi írásait.

13.44
A polgárőrségről szóló törvényt módosítaná az MSZP

Lassan egy éve, hogy két héten belül közbiztonságot, az állampolgároknak jólétet ígértek - mondta az MSZP-s Harangozó Tamás, aki szerint az elmúlt egy évben kirajzolódott a kormány valódi politikája. A szocialista képviselő szerint két lehetőség van: a kormány vagy képtelen megoldani az önkéntes rendfenntartók által okozott problémát, vagy pedig maga is összekacsint a szélsőségesekkel. Harangozó bírálta a kormányt, amiért szerinte leépíti és megalázza a rendvédelmi szerveket a semmisségi törvénnyel, a csökkenő jövbedelmekkel és a szolgálati nyugdíj elvételébel. A képviselő kezdeméányezte a polgárőrségről szóló törvény módosítását is, hogy a jövőben csak a rendőrséggel együttműködve lehessen ilyen tevékenységet végezni.

13.46
Kontrát: Az MSZP a hibás a helyzetért

Öneknek nyolc esztendejük volt arra, hogy tegyenek - reagált Harangozó szavaira Kontrát Károlya, aki szerint az MSZP nyolcéves kormányzása során 17 ezer rendőr ment korengedményes nyugdíjba, ami 59 ezer forintjába került a költségvetésnek. ha ez a pénz meglenne, az államtitkár szerint átlagosan 80 ezer forintos illetményemelést jelenthetne minden rendőrnek.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

13.51
A PPP-beruházásokat bírálta egy KDNP-s képviselő

A szocialista kormányok nem igazi PPP beruházásokat hajtottak végre, hanem bújtatva hiteleket vettek fel, közben minden kockázat az államra és az önkormányzatokra maradt - bírálta az előző kormány magántőkéből finanszírozott beruházásait a KDNP-s Hofmann Pál, aki szerint az MSZP a nagyösszegű autópályaépítések elfogadottsága érdekében szorgalmazta az önkormányzati és oktatási PPP-beruházásokat.

13.58
Fónagy: 400 milliárdot lehet spórolni PPP nélkül

Fónyag János államtitkár reakciójában azt mondta: a PPP-konstrukcióban a szocialista kormányok megtalálni vélték annak a módját, hogy a költségvetést az államháztartáson kívül adósítsák el. Az összes PPP-konstrukció kiváltása Fónagy szerint hosszú távon 400 milliárd forinttal csökkentené az államháztartás terheit. Az eddigi vizsgálatok az állatitkár szerint minden beruházásnál kimutatták, hogy a költségek nagyobbak az indokolhatónál. A megrendelő állam vagy önkormányzat hosszabb távon a három-hétszeresét kénytelenek kifizetni olyan beruházásokra, amelyeknek a szüksége sem mindig bizonyított.

14.01
Rágalmazás miatt kérnek ki egy fideszes képviselőt

Kövér László bejelentett, hogy a fideszes Gelencsér Attila mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó indítvány érkezett a bíróságtól. A képviselő ellen rágalmazás miatt indulna eljárás, ha a mentelmi jogát felfüggesztenék.

14.04
Szekeres: Mi ez, ha nem megszorítás?

Orbán Viktor 2010 szeptemberében még azt mondta: nem lesznek megszorítások - emlékeztetett Szekeres Imre MSZP-s képviselő, aki a nemzetgazdasági minisztert interpellálta. Szekeres szerint a kormánypártok álintézkedésekkel próbálják elfedni, hogy nő a munkanélküliek száma és megkezdődött a szociális intézkedések lebontása. A képviselő szerint a konvergenciaprogramból az látszik, hogy ez a folyamat tovább folytatódik: csökkennek a nyugdíjak, a gyógyszertámogatások, és vesztesei lesznek a megszorításoknak az iskolák is. "Ha valami olyan sárga mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa, akkor az bizony egy kacsa" - mondta Szekeres.

Senki nem akarja a gyógyszereket 120 milliárddal növelni, de abban talán mindenki egyetért, hogy az adókat hatékonyabban fel lehetne használni - mondta válaszában Cséfalvai Zoltán államtitkár, aki szerint a kormány célja, hogy életerős emberek ne menjenek idő előtt nyugdíjba. Az államtitkár szerint a magyar gazdaság legnagyobb baja, hogy túl nagy az újraelosztás, az állam rátelepszik a vállalkozásokra. Szekeres nem fogadta el az államtitkári választ, mert szerinte a kormány maga ütött lyukat a költségvetésen az egykulcsos adóval. A parlamenti többség elfogadta a választ.

14.14
Miért szűnik meg az OGYI?

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet tervezett megszüntetése miatt interpellált a jobbikos Bertha Szilvia, aki szerint érthetetlen, hogy egy jól működő szervezetet megszüntetnek, illetve beolvasztanak egy mamutszervezetbe. Lehet, hogy az OGYI által eddig évente megtermelt 3-4 milliárd forint a cél, vagy az ingatlant szeretnék eladni? - kérdezte a képviselő, aki arról is érdeklődött, hogy hány gyógyszerészt kíván elküldeni a kormány. Válaszában Halász János államtitkár azt mondta: a minisztérium háttérintézményeinek struktúrája jelenleg átláthatatlan és nehézkes, ezért született döntés az átszervezésről, és nem lesz tömeges elbocsátás, hiszen a feladatokat továbbra is el kell látni.

14.21
Hajdúnánás és Eger megközelíthetőségi problémái

Szólláth Tibor Zoltán (Fidesz) Hajdúnánás közúti megközelítésének javításáról beszél. A települést az M35-ös autóúttal összekötő 33-23-as út leromlott állapota miatt szerinte biztonságos közlekedésre alkalmatlan, és a tűzoltók vonulását is hátráltatja. Ígéretet kaptak az út felújítására, de eddig ez elmaradt. Fónagy János államtitkár szerint ez a legsürgősebb beavatkozások között szerepel, a munka jövő év elején kezdődik, tavaszra végezhetnek.

Habis László (KDNP) arról érdeklődött, hogy mikor kezdődik el az M3-ast Egerrel megfelelően összekötő gyorsforgalmi út tervezése, és mikor adhatják át. A közlekedési államtitkár szerint az út egy szakaszára még idén elkészülhet a fejlesztési terv, egy másik szakasz beruházása pedig az év végén elindulhat. Az út végleges átadása legkésőbb 2014-ben történhet meg.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)