Gyöngyöspatáról, offshore-cégekről vitáztak a parlamentben - a keddi ülésnap eseményei

2011.04.26., 13:26

A múlt heti gyöngyöspatai események szolgáltattak témát a napirend előtti felszólalásokhoz kedden a parlamentben, ahol a belügyi államtitkár kijelentette: az ellenzéki pártok politikai haszonszerzésre használják a helyzetet. Az interpellációkban és a kérdésekben szóba kerültek az offshore-lovagok, egy amerikai üzletember, illetve Rétvári Bence államtitkár Fluor Tomi iránti rajongásán többször is élcelődtek ellenzéki képviselők. Néhány nemzetközi szerződés kihirdetése mellett kedden a nemdohányzók védelméről szóló, márciusban elhalasztott törvényjavaslatról döntenek a képviselők. Szerdán a lakáshitelesekről vitatkozhatnak a képviselők.

 

 

16.41 |

Tíz perc szünet

Véget értek a kérdések a parlamentben, a házelnök tíz perc szünetet rendelt el. A tudósítást ezzel lezárjuk.

16.37 |

Mit gondol a kormány a boltok vasárnapi nyitva tartásáról?

Simon Gábor (MSZP) a kormánynak a boltok vasárnapi nyitva tartásával kapcsolatos álláspontjáról érdeklődött. Szatmáry Kristóf államtitkár szerint vizsgálják a felmerült javaslat hatásait, a téma napirenden van.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Simon Gábor  [origo] iPad alkalmazásával olvassa a híreket

16.09 |

Mikor lesz gyógyszerhiány Magyarországon?

Garai István Levente (MSZP) szerint a Széll Kálmán terv legembertelenebb eleme a gyógyszerkassza lecsökkentése, amely idén folytatódhat. Azt kérdezte, igaz-e hogy 30 milliárdos elvonásra készülnek, megszüntetik a méltányosság kezelését és a közgyógyellátás nagy részét? Halász János államtitkár az előző kormány egészségügyi elvonásait emlegette fel, és közölte betartatják a gyógyerkassza kereteit, de nem növelik a lakosság terheit, és ne riogassanak gyógyszerhiánnyal.

15.59 |

Komolyan gondolják, hogy 60 éves rendőrök üldözik a bűnözőket?

Harangozó Tamás (MSZP) a fegyveres rendvédelmi szerveknél meglévő szolgálati nyugdíj elvétele miatt kritizálta a kormányt, azt kérdezte tisztában vannak-e a lehetséges következményekkel? Kontrát Károly államtitkár az előző kormányokra hárította a felelősséget, akik miatt meg kellett tenni ezt a lépést, és azt is mondta, hogy dolgoznak az életpálya-programon, amely szerinte vonzóvá teheti a hivatást. Harangozó szerint  hecckampány  folyik a dolgozók ellen, amiért bocsánatot kell kérnie a kormánynak. Kontrát szerint az előző kormányoknak kell bocsánatot kérniük, és közölte, hogy a 40 évesen nyugdíjba menő rendőrök teljesítenek a legjobban szakmailag.

15.51 |

Végrehajtási eljárások és a kilakoltatási moratórium

Vágó Gábor (LMP) a fokozatosság elvének érvényesülését kérte számon a végrehajtási eljárások során. Rétvári Bence államtitkár a kilakoltatási moratóriumra emlékeztette a képviselőt, amely szerinte a lehetővé tette, hogy időt kapjanak a bajba jutott adósok.

15.47 |

Milyen szocialista megszorító csomagokat szüntetett meg a kormány?

Milyen szocialista megszorító csomagokat szüntetett meg a megszorítás-ellenes kormány? - kérdezte Volner János (Jobbik), aki egyúttal kritizálta az egykulcsos személyi jövedelemadót, amely szerinte a gazdagokat segíti.

15.29 |

A domainregisztráció felgyorsítása

Koszorús László (Fidesz) a domainregisztráció felgyorsításáról érdeklődött, Nyitrai Zsolt államtitkár azt mondta, reméli, hamarosan arról számolhat be, hogy a jelenlegi két hétről 1-2 napra csökkent a regisztráció átfutása.

15.22 |

A kormány fővadásza

Mi a dolga a kormány fővadászának? - kérdezte Szilágyi László (LMP) Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesre utalva, kritizálva annak vadászattal kapcsolatos lobbi-tevékenységét, illetve Radics Katalin, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettesének elbocsátását. Azt javasolta, hogy Semjén inkább foglalkozzon az állatvédelemmel vagy a parlagfű-mentesítéssel. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint nincs semmi kivetnivaló, hogy Semjén a civil szervezet nevében felajánlotta segítségét a kormánynak a vadászati ügyek fejlesztésében.

14.59 |

A finnugor elmélet felülvizsgálatát kéri számon a Jobbik

Dúró Dóra (Jobbik) egy magyar őstörténeti kutatóintézet felállításáról beszélt, és számon kérte a kormányon, hogy még semmit nem tett a finnugor rokonság kérdésének többek között genetikai felülvizsgálatáért, ami szerinte a magyarság identitásának aláásása. Szőcs Géza államtitkár azzal válaszolt, őt is érdekli, hogy "a finnugor teória hogyan állja ki a genetikai összevetés próbáját?" Azt mondta, hogy a kérdést is vizsgáló Julianus Barát Program nemzetközi kutatócsoportjának összeállítása folyamatban van.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Szőcs Géza

14.49 |

A rokkantsági nyugdíjak felülvizsgálata

Horváth András Tibor (MSZP) a kormányt támadta a rokkantsági nyugdíjak megnyirbálása miatt, azt mondta, hogy a kormány 170 ezer embert rúgna ki a rendszerből és elveszik a megélhetésüket. Cséfalvay Zoltán államtitkár azzal válaszolt, hogy a rehabilitálhatóság és munkára foghatóság vizsgálatáról van szó, nem pedig arról, hogy 170 ezer embert kirúgnak.

14.38 |

Offshore-ozók, Richard Field és Fluor Tomi

Karácsony Gergely (LMP) szerint az alkotmányban szereplő, offshore cégekre vonatkozó passzus nem terjed ki arra, hogy az önkormányzatoknál és az állami szerveknél továbbra is kaphatnak ilyen megbízásokat. Példaként említette a Magyar Posta 1,8 milliárd forintos megbízását egy ciprusi offshore-cégnek, illetve egy Budapest XI. kerületi előnytelen médiaszerződést. Rétvári Bence, a közigazgatási minisztérium államtitkára szerint a passzust követő további alkotmányrészletek kiterjednek a jelzett szervekre, majd azzal támadta az LMP-t, hogy a kampányban elfogadtak támogatást Richard Field amerikai üzletembertől, akinek cégekei mögött offshore-cégek álltak. Miért fogad el adományt olyan támogatótól, aki offshore-ozik?" - kérdezett vissza az államtitkár. Karácsony azzal vágott vissza, hogy idézi Rétvári egyik kedvenc zenészét, Fluor Tomit, akinek szavaival "válasz nagyon 'off' volt", majd közölte, ők nyilvánosságra hozták, ki támogatta a pártot, hogy a Fidesz mögött hány offshore-cég állt, azt nem tudni. Többet is mondott volna, de túllépte az időkeretét, és elvették tőle a szót.

14.21 |

Hajdúnánás és Eger megközelíthetőségi problémái

Szólláth Tibor Zoltán (Fidesz) Hajdúnánás közúti megközelítésének javításáról beszél. A települést az M35-ös autóúttal összekötő 33-23-as út leromlott állapota miatt szerinte biztonságos közlekedésre alkalmatlan, és a tűzoltók vonulását is hátráltatja. Ígéretet kaptak az út felújítására, de eddig ez elmaradt. Fónagy János államtitkár szerint ez a legsürgősebb beavatkozások között szerepel, a munka jövő év elején kezdődik, tavaszra végezhetnek.

Habis László (KDNP) arról érdeklődött, hogy mikor kezdődik el az M3-ast Egerrel megfelelően összekötő gyorsforgalmi út tervezése, és mikor adhatják át. A közlekedési államtitkár szerint az út egy szakaszára még idén elkészülhet a fejlesztési terv, egy másik szakasz beruházása pedig az év végén elindulhat. Az út végleges átadása legkésőbb 2014-ben történhet meg.

14.14 |

Miért szűnik meg az OGYI?

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet tervezett megszüntetése miatt interpellált a jobbikos Bertha Szilvia, aki szerint érthetetlen, hogy egy jól működő szervezetet megszüntetnek, illetve beolvasztanak egy mamutszervezetbe. Lehet, hogy az OGYI által eddig évente megtermelt 3-4 milliárd forint a cél, vagy az ingatlant szeretnék eladni? - kérdezte a képviselő, aki arról is érdeklődött, hogy hány gyógyszerészt kíván elküldeni a kormány. Válaszában Halász János államtitkár azt mondta: a minisztérium háttérintézményeinek struktúrája jelenleg átláthatatlan és nehézkes, ezért született döntés az átszervezésről, és nem lesz tömeges elbocsátás, hiszen a feladatokat továbbra is el kell látni.

14.04 |

Szekeres: Mi ez, ha nem megszorítás?

Orbán Viktor 2010 szeptemberében még azt mondta: nem lesznek megszorítások - emlékeztetett Szekeres Imre MSZP-s képviselő, aki a nemzetgazdasági minisztert interpellálta. Szekeres szerint a kormánypártok álintézkedésekkel próbálják elfedni, hogy nő a munkanélküliek száma és megkezdődött a szociális intézkedések lebontása. A képviselő szerint a konvergenciaprogramból az látszik, hogy ez a folyamat tovább folytatódik: csökkennek a nyugdíjak, a gyógyszertámogatások, és vesztesei lesznek a megszorításoknak az iskolák is. "Ha valami olyan sárga mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa, akkor az bizony egy kacsa" - mondta Szekeres.

Senki nem akarja a gyógyszereket 120 milliárddal növelni, de abban talán mindenki egyetért, hogy az adókat hatékonyabban fel lehetne használni - mondta válaszában Cséfalvai Zoltán államtitkár, aki szerint a kormány célja, hogy életerős emberek ne menjenek idő előtt nyugdíjba. Az államtitkár szerint a magyar gazdaság legnagyobb baja, hogy túl nagy az újraelosztás, az állam rátelepszik a vállalkozásokra. Szekeres nem fogadta el az államtitkári választ, mert szerinte a kormány maga ütött lyukat a költségvetésen az egykulcsos adóval. A parlamenti többség elfogadta a választ.

14.01 |

Rágalmazás miatt kérnek ki egy fideszes képviselőt

Kövér László bejelentett, hogy a fideszes Gelencsér Attila mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó indítvány érkezett a bíróságtól. A képviselő ellen rágalmazás miatt indulna eljárás, ha a mentelmi jogát felfüggesztenék.

13.58 |

Fónagy: 400 milliárdot lehet spórolni PPP nélkül

Fónyag János államtitkár reakciójában azt mondta: a PPP-konstrukcióban a szocialista kormányok megtalálni vélték annak a módját, hogy a költségvetést az államháztartáson kívül adósítsák el. Az összes PPP-konstrukció kiváltása Fónagy szerint hosszú távon 400 milliárd forinttal csökkentené az államháztartás terheit. Az eddigi vizsgálatok az állatitkár szerint minden beruházásnál kimutatták, hogy a költségek nagyobbak az indokolhatónál. A megrendelő állam vagy önkormányzat hosszabb távon a három-hétszeresét kénytelenek kifizetni olyan beruházásokra, amelyeknek a szüksége sem mindig bizonyított.

13.51 |

A PPP-beruházásokat bírálta egy KDNP-s képviselő

A szocialista kormányok nem igazi PPP beruházásokat hajtottak végre, hanem bújtatva hiteleket vettek fel, közben minden kockázat az államra és az önkormányzatokra maradt - bírálta az előző kormány magántőkéből finanszírozott beruházásait a KDNP-s Hofmann Pál, aki szerint az MSZP a nagyösszegű autópályaépítések elfogadottsága érdekében szorgalmazta az önkormányzati és oktatási PPP-beruházásokat.

13.46 |

Kontrát: Az MSZP a hibás a helyzetért

Öneknek nyolc esztendejük volt arra, hogy tegyenek - reagált Harangozó szavaira Kontrát Károlya, aki szerint az MSZP nyolcéves kormányzása során 17 ezer rendőr ment korengedményes nyugdíjba, ami 59 ezer forintjába került a költségvetésnek. ha ez a pénz meglenne, az államtitkár szerint átlagosan 80 ezer forintos illetményemelést jelenthetne minden rendőrnek.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

13.44 |

A polgárőrségről szóló törvényt módosítaná az MSZP

Lassan egy éve, hogy két héten belül közbiztonságot, az állampolgároknak jólétet ígértek - mondta az MSZP-s Harangozó Tamás, aki szerint az elmúlt egy évben kirajzolódott a kormány valódi politikája. A szocialista képviselő szerint két lehetőség van: a kormány vagy képtelen megoldani az önkéntes rendfenntartók által okozott problémát, vagy pedig maga is összekacsint a szélsőségesekkel. Harangozó bírálta a kormányt, amiért szerinte leépíti és megalázza a rendvédelmi szerveket a semmisségi törvénnyel, a csökkenő jövbedelmekkel és a szolgálati nyugdíj elvételébel. A képviselő kezdeméányezte a polgárőrségről szóló törvény módosítását is, hogy a jövőben csak a rendőrséggel együttműködve lehessen ilyen tevékenységet végezni.

Előző
  • 1
  • 2
Következő