Füstbombákkal borították ködbe a belvárost, kereplőkkel és dobokkal vonultak fel, és a Parlament parkolóját is elfoglalták a rendvédelmi dolgozók. A Kossuth téren Pintér Sándor belügyminiszter is beszédet mondott, és a "nap" befejezésére szólította fel a résztvevőket. A demonstráció pénteken egész nap tart Budapest belvárosában, a megszorítások ellen tiltakozók csak az éjféli fáklyás felvonulás után mennek haza. Kövesse a tüntetést percről percre!

10.00
Kezdődik a gyülekező

Pénteken nagyszabású tüntetésre készülnek a rendvédelmi dolgozók Budapesten. Az őket érintő megszorítások - például a korkedvezményes nyugdíj tervezett eltörlése - ellen tiltakozó rendvédelmi dolgozók lényegében egész nap tüntetnek majd Pesten. Délelőtt 10 órától a Kossuth téren gyülekeznek, ahonnan 14 órakor gyalogos menet indul körbe a belvárosban, este pedig fáklyás felvonulást terveznek. A tüntetésről és az ahhoz kapcsolódó, várhatóan dugót okozó lezárásokról itt olvashat részleteket.

A tüntetésen várhatóan részt vesz majd a Jobbikhoz több szálon kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, legalábbis ezt jelentette be a szervezet több tagja. Erről itt olvashat bővebben.

10.05
Ácsolják a színpadot a Kossuth téren

Egyelőre csak rendezők és újságírók ácsorognak a Kossuth téren, a Kossuth-szobornál pedig színpadot ácsolnak - jelentette tudósítónk a helyszínről. A térre transzparenseket is kihelyeznek, amelyen többek között ezek a feliratok olvashatók: "Életet a nyugdíjas éveknek!"; "A rendőrök átlagéletkora 63 év"; "Mi már isszuk a Fidesz levét"; "Életpálya = Halálpálya?".

A gyalogos menet 14 órakor indul a belvárosba. A szervezők tudósítónk szerint azt kérték a résztvevőktől, hogy kereplőt, sípot, dobot mindenki hozzon magával, hogy minél hangosabb legyen a tüntetés.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

10.38
Jobbik-kabátos tüntetők jelentek meg a Kossuth téren

Egyelőre csupán néhány tucat tüntető gyülekezik a Kossuth téren tudósítónk szerint. Feltűnt közöttük egy Jobbik feliratú kabátot viselő csoport. Köztük van Sas Zoltán, a Jobbik rendvédelmi kabinetjének alelnöke, aki az [origo]-nak azt mondta: Azért vannak itt, mert a párt meghirdette, hogy szimpatizánsai fejezzék ki rokonszenvüket a szakszervezeti tüntetéssel.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Akad gárdás pólós ember is. További képekért kattintson a fotóra!

10.42
Tízezer tüntetőt várnak estére

Kónya Péter, a Fegyveres Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének vezetője, a tüntetés főszervezője az [origo] tudósítójának azt mondta, a hivatásuk védelmében tüntetnek a rendvédelmi dolgozók. "Halálpálya helyett életpályamodellt" szeretnének kiharcolni, vagyis a korkedvezményes nyugdíj megtartását. Kónya szerint arra hajlandók, hogy az újonnan az állományba kerülők egy új rendszerben vonuljanak nyugdíjba, de a jelenleg is rendvédelmi dolgozók esetében az eddigi szabályokhoz ragaszkodnak. Hozzátette, az esti fáklyás tüntetésre több mint 10 ezer embert várnak - napközben ennél kevesebbet, miután sokan még dolgoznak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

10.48
Red Hot Chili Peppers után Szikora Robi

A hangszórókból először a Red Hot Chili Peppers egyik dala szólt a Kossuth téren, később pedig Szikora Robi Ciao Marina című dalát játszották.

11.12
Készül a zsíros kenyér a Kossuth téren - fotó

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

11.27
Tűzoltók és mentők is érkeztek

Már mintegy százan lehetnek a Kossuth téren - jelentette tudósítónk. Érkeztek többek között ferencvárosi tűzoltók és mentők is. A szakszervezetek egy táblát helyeztek ki, amelyre filctollal lehet üzeneteket írni a kormány tagjainak. Ezen többek között ilyen feliartok szerepelnek: "Orbán, Pintér, Bakondi mondjon le azonnal"; "Én eddig a Fideszre szavaztam, többet nem követem el ezt a hibát"; "Orbán úr, ne a mi bérünkből gyarapítsa a saját vagyonát!".


Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

A szervezők zsíroskenyeret kezdtek osztogatni a tüntetőknek.

11.42
Szolidáris a tüntetőkkel az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége szolidáris a fegyveres és rendvédelmi dolgozókkal, egyetért követelésükkel és tiltakozásaikkal - közölte a szervezet. A szövetség szerint a kormányzati elképzelések "döbbenetesek", ezért jogos a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete által szervezett tiltakozási hullám. A közleményben felszólították a kormányt, hogy üljön le tárgyalni a tiltakozókkal.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

11.57
Faképnél hagyta az államtitkárt két szakszervezeti vezető

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete vezetőjével együtt faképnél hagyta a Belügyminisztérium (BM) közigazgatási államtitkárát, Felkai Lászlót a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) tartott egyeztetésen. Erről Árok beszélt tudósítónknak, aki hivatalos volt a KIM-ben tartott egyeztetésre (Cikkünkben korábban tévesen szerepelt, hogy az egyeztetést a BM-ben tartották, Kontrát Károly államtitkár részvételével - a hibáért elnézést kérünk). A szakszervezeti vezető azt mondta, negyedóra után felállt és kijött az egyeztetésről, miután világossá vált számára, hogy "semmi előrelépés, semmi érdemleges" nem történik, és a kormány egy szóval sem reagál a tüntetésükre. "Nekünk nincs időnk erre" - jelentette ki.

Azt mondta, Felkai a tüntetés helyett egy úgynevezett Magyari-programról kezdett beszélni, amely szerinte most készül, és egységes közszolgálati életpálya modellt kínál majd az összes rendvédelmi dolgozónak. Árok hozzátette, ő erről eddig még nem hallott. Az egyeztetésen csak Kónya Péter, a tüntetés főszervezője maradt ott.

12.43
Folyamatosan dudálnak a tüntetők

Tudósítónk szerint mintegy száz-kétszáz ember gyülekezik a Kossuth téren, megérkeztek a büntetés-végrehajtási dolgozók is. Sokan sípolnak, trombitálnak, dudálnak, de a színpadon még nem indult műsor, egyelőre nem tartanak beszédeket.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

12.57
Háromszázan vannak a Kossuth téren

Egyre többen gyülekeznek - szirénázva, dudálva - a Kossuth téren, a tüntetők száma mintegy 300 tudósítónk szerint. A tér közepére behoztak egy koporsót, melyen a következő felirat áll: "Törvényünk - élt 15 évet". A koporsóban fekvő egyenruhás bábura tűzött papíron az áll, "Így szolgálom a hazámat 62 éves koromig", a mellette tolókocsiban ülő, szintén egyenruhás bábu pedig azt a feliratot kapta, "62 évesen szolgálatra jelentkezem".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

13.06
"A helyzet nem biztató"

Kónya Péter, a tüntetés főszervezője tudósítónknak azt mondta, a minisztériumi egyeztetésen valójában csak tájékoztatást kaptak, de konkrétumok nélkül. Csak annyit mondtak nekik, hogy június 12-éig a kormány egy új programtervvel áll elő, amely a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljét tartalmazza majd. Az álláspontok nem közeledtek semmit - tette hozzá. Holecz Gábor, a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének vezetője pedig úgy foglalta össze a találkozót, hogy "a helyzet nem biztató", sem írásos anyagot, sem egyértelmű válaszokat nem kaptak.

13.15
"Miért ne tüntetnék?"

Tudósítónk kérdésére több tűzoltó egyértelműnek nevezte, hogy részt vesz a tüntetésen. "Nettó 82 ezret viszek haza, miért ne tüntetnék?" - kérdezte egyikük.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Árok Kornél, a a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. További képekért kattintson a fotóra!

13.26
"Szolgáltunk, és végünk"

"Szolgáltunk, és végünk" - írta fel valaki a Kossuth téren a kormánynak szánt üzenőfalra. Tudósítónk szerint folyamatosan gyűlik a tömeg, a több száz tüntető kicsomagolta a magával hozott transzparenseket is. Ezek egyikén például az olvasható: "Orbán, a sajátoddal verd a csalánt!"

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

13.48
Katonaruhások tűntek fel a téren - fotó

Négy katonaruhás ember ment keresztül a Kossuth téren, de nem maradtak ott a tömegben, hanem elvonultak. Lassan ezerfősre duzzad a tömeg, megjelent egy tucat tűzoltó is, akik árpádsávos zászlót tűztek a sisakjukra. Amikor tudósítónk megkérdezte, miért viselik ezeket, egyikük annyit válaszolt: "Mert ott van. Baj?"

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Nem csatlakoztak a tömeghez, csak körülnéztek. További képekért kattintson a fotóra!

13.55
Autós tüntetők tömegét várják a térre

Kónya Péter főszervező bejelentette, hogy 14 órakor elindul a Hősök teréről az autós demonstrálók tömege, és idejönnek a Kossuth térre, majd a gyalogosokkal együtt fél három körül elindulnak együtt a Belügyminisztérium felé.

13.58
Megjelent a Véderő a tüntetők között

Egyenruhában feltűntek a Kossuth téren a tüntetők között a Véderő nevű félkatonai szervezet tagjai. Tudósítónk szerint köztük van Eszes Tamás, a vezetőjük is, aki éppen videointerjúkat ad. A csoport piros sapkás, katonaruhás tagjairól és céljaikról itt olvashat bővebben. A téren négyen jelentek meg egyenruhában, tudósítónknak csak annyit mondtak: azért vannak ott, hogy kifejezzék szolidaritásukat a rendvédelmi dolgozókkal.

14.17
Több ezren gyülekeznek

Már több ezer ember gyülekezik az egyre jobban megtelő Kossuth téren - jelentette tudósítónk.

Eszes Tamás, a Véderő parancsnoka az [origo] kérdésére azt mondta, azért jöttek csak négyen egyenruhában és bakancsban, mert nem szeretnék, hogy a jelenlétük félelmet keltsen, vagy bárki is azt higgye, hogy garázdaságot követnek el. Ugyanakkor felvették az egyenruhát, mert az egyenruhásokkal akarják kifejezni a szolidaritásukat - tette hozzá.

14.29
Elindult a menet a Hősök teréről - fotó

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az autós tüntetők a Kossuth térre tartanak, ott csatlakoznak hozzájuk a gyalogosok. További képekért kattintson a fotóra!

14.34
Megjöttek az autósok

Megérkezett a Hősök teréről indult autókonvoj a Kossuth térre, a villamossínek mentén felsorakozott a kocsisor. A helyszínen óriási a hangzavar, sikítanak a szirénák.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)
Ezek is érdekelhetnek
hirdetés
hirdetés
hirdetés