Fagykárról, felsőoktatásról, zaklatott magyarokról vitázott a parlament - tudósítás percről percre

2011.05.09., 13:47

Már hétfőn az országgyűlés napirendjére kerül Lázár János új vagyonadós javaslata, amelyhez fideszes és LMP-s módosító javaslatok is érkeztek. A képviselők szóba hozták a felsőoktatási összevonások kérdését, a fagykárok enyíhtését, illetve az ukrajnai magyarokat a helyi titkosszolgálatok által ért zaklatásokat. Tudósítás a hétfői parlamenti ülésról percről percre.

16.41 |

Nem lesz iskolabezárás Nagykanizsán

Halász János államtitkár szerint nem lesz iskolabezárás Nagykanizsán, ahol egy pályázati kiírás miatt merült fel a kérdés, amelyet Zakó László (Jobbik) vetett fel. Az államtitkár válaszát követően szünetet rendeltek el, amely után határozathozatallal folytatódik parlamenti munka, tudósításunkat itt lezárjuk. A napirend végén kerül újra szóba a 98 százalékos különadóról szóló törvény, ennek fejleményeiről külön tudósítunk majd.

16.36 |

Megdolgoztatták Czomba Sándort

A kérdések órájának nagy részében felében szinte csak Czomba Sándor államtitkár beszélt, aki a nemzetgazdasági miniszter nevében válaszolt számos kérdésre, amelyek a közmunkaprogramokra, a hátrányos helyzetű fiatalok piacképes tudására oktatására, vagy éppen a munkavállalók jogaira vonatkoztak.

16.29 |

Nem dőlt be a közmunkaprogram

Milyen megoldásokat kínálnak az jelenlegi elhibázott és bedőlő közmunkaprogramokra, amelyek ellehetetlenítik az önkormányzatokat - kérdezte Kaufer Virág (LMP). Czomba Sándor államtitkár számadatokkal igyekezett bizonyítani, hogy nem dőlt be a közmunkaprogram, és közölte, az eddigi programok jól működő elemeit igyekeznek megőrizni.

16.15 |

Jövőre megépülhet egy vendvidéki út

A vendvidéki Felsőszölnök és Kétvölgy közötti út sorsáról érdeklődött Bana Tibor (Jobbik), aki szerint a két falut - bár egymással határosak - nem közi össze közút. Fónagy János államtitkár szerint sikerült biztosítani a projekt előkészítéséhez szükséges forrásokat, az út 2012-es megépítésének feltétele, hogy a jövő évi költségvetésben legyen erre 500 millió forint forrás, ami valószínűleg benne is lesz.

16.10 |

A leszakadó kistérségek felzárkóztatása

Az orzságyűlés áttért a kérdések időszakára. Varjú László (MSZP) a leszakadó kistérségek felzárkóztatásának komplex programját hiányolta, Fónagy János államtitkár szerint gyorsult az eljárás, összesen havi 66 milliárd forintit fizettek ki a kistérségek felzárkóztatását célzó pályázatokra, és vannak komplex programjaik is.

15.45 |

A felsőoktatás minőségének javításáért racionalizálnának

Farkas Gergely (Jobbik) az egyetem-átszervezésekről érdeklődött, elsősorban a Corvinus Egyetem megszűnése miatt aggódik, szerinte Bokros Lajos tett javaslatot ilyen jellegű összevonásokra, azt kérdezte többek között, mikor lesz végleges döntés az ügyben. Hoffman Rózsa oktatási államtitkár szerint nem volt szó arról, hogy bezárják a Corvinus Egyetemet, "értékeivel tisztában vannak, meg is fog maradni". Szerinte azonban országosan túl sok a 160 kar, a 120 alapszak, a több mint 300 mesterszak, és azzal a rektorok is egyetértenek, hogy racionalizálni kell, de nem a megszorításért, hanem az oktatás minőségének javításáért.

15.34 |

Termelők fagykárainak enyhítése

A héten tapasztalható rendkívüli hideg időjárás okozta fagykárok felmérése megkezdődött, a gazdáktól azt kérik, jelentsék be minél előbb káraikat, amelyet az ügyfélkapun keresztül tehetnek meg, soron kívül - közölte Ángyán József földművelésügyi államtitkár, akitől Gőgös Zoltán (MSZP) kérdezett a fagykárok enyhítéséről. Ángyán szerint nem hagyják cserben a nehéz helyzetbe kerülő családokat, be is számoltak a kormánypárti frakciónak tapasztalataikról.

15.27 |

Komplex stratégia a parlagfű ellen

Szabó Rebeka (LMP) szerint, aki a parlagfű miatt interpellált, szükséges lenne egy kormányzati megbízott, aki több minisztérium munkáját és a civil szervezetekkel is egyeztet. Réthelyi Miklós erőforrás-miniszter közölte létrejött egy parlagfű munkacsoport, amely komplex stratégia megalapozásán dolgozik, ezen kívül az oktatásban és a kommunikációban is lépni igyekeznek, illetve a megelőzésre is igyekeznek hangsúlyt fektetni.

15.19 |

Az év végéig megkapják túlmunkájukért járó pénzüket a tűzoltók

2004. május 1. és 2007. december 31. közötti túlmunka díjat megkapják a tűzoltók - közölte Kontrát Károly belügyi államtitkár, aki szerint 2011 december 31-ig minden hivatásos tűzoltó meg fogja kapni ezt a pénzt. Kontrát erre Bertha Szilvia (Jobbik) azonnali kérdésére válaszul közölte, aki a rendvédelmi dolgozók problémáinak megoldását követelte.

15.09 |

Büntetőeljárások a választási évben

Ipkovich György (MSZP) azt kérdezte a legfőbb ügyésztő, hogy vizsgálják-e a választási években megszaporodó büntetőeljárások sikerét. Kérdése közben Balczó Zoltán, az országgyűlés jobbikos elnöke csendre intette a zajos parlamentet. Polt Péter legfőbb ügyész közölte,

14.51 |

Munkanélküliség és az előző kormány hibái

Gúr Nándor a nemzetgazdasági miniszterhez is a kormány munkaügyi és adópolitikáját kritizálta, szerinte soha nem látott munkanélküliséget okozott a kormány, pedig most már valóban munkahelyeket kellene teremteni Czomba Sándor államtitkár azzal válaszolt, hogy a képviselőnek ezt a kérdést másfél évvel ezelőtt kellett volna felvetnie, majd különböző adatokat sorolt annak alátámasztásra, hogy a kormány megtesz mindent a megoldás érdekében. Közölte, az elmúlt nyolc év hibáit nem lehet egy év alatt kijavítani, de ők megcsinálják.

14.45 |

Rugalmasabb munkaügyi szabályok vagy indoklás nélküli elbocsátások

A hétvégi és túlóra pótlék eltörlése és az egykulcsos adó miatt kritizálta a kormányt Scheirig Gábor (LMP), aki azt kérdezte, miért a munkavállalókra terhelik a kormányzati tehetetlenséget, miért akarnak indoklás nélkül elbocsátani embereket. Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint csupán a munkaügyi szabályok egyszerűsítésére törekednek, hogy rugalmasabb legyen a magyar munkaerőpiac.

14.29 |

Mutyizás gyanúja a Bakonyerdő Zrt. körül

Talabér Márta és Font Sándor (Fidesz) azt a kérdést vetette fel, hogy mikor vizsgálják meg a Bakonyerdő Zrt. által kezelt állami erdőterületen létrehozott vadásztársaság létrejöttének körülményeit, amely körül mutyizás gyanúja merülhet fel. Ángyán József államtitkár közölte, ez még az előző kormányok idején történt, a miniszter vizsgálatot indított az ügyben.

14.20 |

Erősebb titkosszolgálatokat sejt Németh Zsolt az ukrajnai magyarok zaklatása mögött

Szávay István (Jobbik) a magyar állampolgárságért folyamodó kárpátaljai magyarokat ért inzultusokról érdeklődött. Szávay szerint a magyarokat az ukrán titkosszolgálat zaklatta. Szávay arról érdeklődött, hogy miként történhetett ez meg, és mit kíván tenni a magyar kormány a sértettekért. Németh Zsolt külügyi államtitkár megerősítette, hogy 20 főt, akikről feltételezték, hogy magyar állampolgársági esküt tettek, zaklatott az ukrán titkosszolgálat, valóban jogellenesen faggatták, és meg is fenyegették őket. Németh szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettese jelezte is tiltakozását. Németh szerint magyarázatot követelnek az incidensek miatt. Németh közölte vizsgálják az ügyet, így többek között annak lehetőségét is, hogy az ukrán titkosszolgálat mögött nem áll-e másik, erősebb titkosszolgálat amelynek érdeke, hogy Ukrajna, illetve Magyarország és az EU között feszültséget szítson.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Szávay István (Jobbik)

14.10 |

Eldöntött ügyekről érdeklődik a kormány Nyakó szerint

Nyakó István MSZP-s képviselő látszatkommunikácó közpénzen címmel nyújtott be interpellációt a kormányzati kérdőíveket kritizálva. Nyakó azt kérdezte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez, akitől azt kérdezte, hogy miért kérdezik meg olyan dolgokról az embereket, amelyeket már régen eldöntöttek, és miért vezeti félre valótlanságokat tartalmazó kérdésekkel.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14.04 |

Újra napirendre tűzték az alkotmánybíróság által visszadobott törvénymódosításokat

A parlament hozzájárult a házszabálytól eltéréshez, hogy újra napirendre tűzzék a magas összegű végkielégítéseket magas adóval sújtó alkotmánybíróság által visszadobott törvénymódosításokat.

13.54 |

Rogán a végkielégítésekről szóló törvény újbóli elfogadását kéri

Mivel az elfogadhatatlanul magas végkielégítések kifizetése 2008-2009-ben történt, az egyetlen eszköz csak az ezek megadóztatásáról szóé törvény visszamenőleges hatálya volt Rogán Antal fideszes képviselő szerint. Azt mondta, ennek ellenére az erről szóló, alkotmányos törvény olyan normát rögzít, amely a jövőben is lehetetlenné teszi az ilyen kifizetéseket. Arra kérte a parlamentet, hogy támogassák a végkielégítések adójáról szóló törvényt, hogy még május 20 előtt újra elfogadhassák. Rogán beszélt az átlag alatt keresők fizetésének emeléséről is.

13.45 |

Corvinusos matricával jöttek az LMP-sek

Az LMP-s képviselők közül többen - például az előbb felszólaló Scheiring Gábor - lecserélte a laptopja fedelét borító "Nem erről volt szó!" feiratú matricát, és most a Corvinus egyetem logója és neve olvasható a számítógépükön.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

13.43 |

Az ápolónők világnapjáról emlékezik meg egy KDNP-s

A magyar egészségügy nem adósa senkinek, sem az önkormányzatoknak, sem az államnak - mondta Nagy Kálmán KDNP-s képviselő, aki az ápolónők világnapja alkalmából szólal fel napirend előtt. Nem lehet a gyógyítás a betegellátásban járatlan közgazdászok játszótere - mondta. A képviselő köszönetet mond az ápolónőknek a munkájukért.

Előző
  • 1
  • 2
Következő