Sztrájkkal fenyegették meg a kormányt a tüntető mozdonyvezetők - percről percre

2011.06.09., 10:16

A korkedvezményes és korengedményes nyugdíj megszüntetése ellen tüntet a Mozdonyvezetők Szakszervezete az Országház előtt a Kossuth téren. A tiltakozáshoz csatlakozott a BKV és a Volán-társaságok több érdekképviselete, illetve részt vesznek a demonstráción a vasutas-társszakszervezetek képviselői is. A szakszervezetek bejelentették, hogy sztrájkolni fognak, ha a kormány nem tárgyal velük. Kövesse a tüntetést percről percre!

13.55 |

Éljenzés a Kossuth téren - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

13.51 |

Véget ért a tüntetés

A mozdonyvezetők tüntetése befejeződött, a résztvevők hazamentek, a Kossuth tér kiürült - jelentette tudósítónk. Ezzel az [origo] élő közvetítése is véget ér.

13.49 |

Éjjel-nappal készek tárgyalni

Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke az [origo] kérdésére megerősítette: sztrájkfelhívásuk azt jelenti, hogy az egész országban meg fog bénulni a vonatközlekedés, ha a kormány nem ül le tárgyalni velük a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megtartásáról. "A szakszervezetek éjjel-nappal, bármikor készek tárgyalóasztalhoz ülni" - tette hozzá.

13.46 |

Volán-társaságok buszvezetői is csatlakoznának a sztrájkhoz

A BKV-s szakszervezet bejelentése után Dobi István, a Kapos Volán Autóbusz Közlekedési Szakszervezet elnöke is a színpadra lépett, és bejelentette, hogy a Somogy, Tolna és Baranya megyei Volántársaságok buszvezetői is sztrájkolni fognak a mozdonyvezetőkkel egy időben, ha a kormány nem hallgatja meg a követelésüket.

13.41 |

A BKV dolgozói is részt vennének a sztrájkban

A mozdonyvezetők sztrájkjához csatlakozni fognak a BKV szakszervezetei is - jelentette be a Kossuth téren Gulyás Attila, a Várositömegközlekedés Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke. Ez azt jelenti, hogy a metró-, HÉV-, trolibusz- és villamosvezetők szintén sztrájkolni fognak június 29-én és július 7-én, de ők nem reggel 9-től, hanem üzemkezdettől két órán keresztül tartanak majd figyelmeztető sztrájkot.

13.38 |

Két sztrájknap is lesz, ha nem tárgyal a kormány

Kiss szerint a sztrájkkal akarnak nyomatékot adni a követelésüknek. Ezért ha a kormány nem tárgyal velük, akkor sztrájkolni fognak, először június 29-én, majd július 7-én is. Mindkét sztrájk országos kiterjedésű lesz, és reggel 9-től 11 óráig fog tartani - mondta.

13.33 |

Sztrájkot hirdettek

Vasutassztrájkot hirdettek június végére a mozdonyvezetők. Kiss László szakszervezeti vezető a téren bejelentette, hogy június 29-én reggel 9-től 11 óráig az összes mozdonyvezető sztrájkolni fog.

13.29 |

"Ez nem demokrácia" - videoriport a tüntetésről

13.25 |

Schiffer András átveszi a petíciót

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az LMP frakcióvezetője kijött a mozdonyvezetőkhöz. További képekért kattintson a fotóra!

13.23 |

Schiffer András kiment a tüntetők közé

A petíció átvétele után Schiffer András, az LMP frakcióvezetője kijött a Kossuth térre, és Kaufer Virág LMP-s képviselővel együtt külön üdvözölte a szakszervezeti vezetőket. A két politikus kezet fogott a vezetőkkel, majd továbbment.

13.11 |

A Fidesz sajtósa átveszi a petíciót - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Fidesz-frakció Krakkó Ákost küldte ki a petícióért (további képekért kattintson!)

13.05 |

Átadták a petíciót

Két helyen is leadták a frakcióvezetőknek szánt petíciót a szakszervezet képviselői - jelentette tudósítónk. A küldöttség egyik csoportja az országgyűlés postázójában egy nagyobb csomagot adott le, amelyben minden képviselő számára ott van a szakszervezet által készített film. Egy másik csoport a pártok képviselőinek adta át követelésüket: a Fidesz végül Krakkó Ákost, a frakció sajtófőnökét küldte ki, hogy átvegye a petíciót. Az LMP-től Schiffer András frakcióvezető, az MSZP-től Józsa István képviselő vette át a dokumentumot.

12.45 |

A Fidesz szlogenje zárja a beszédet

"Mit kívánnak a magyar mozdonyvezetők?" - tette fel a kérdést Kiss László szakszervezeti vezető. "Hogy ne szülessen döntés a nyugdíjakról az egyeztetés előtt, és hogy maradjon meg a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj". Beszédét egy ígérettel zárta, azt mondta, hogy "megvédjük közösen a hivatásunkat". "Kedves barátaim, itt az idő!" - mondta, a Fidesz 2010-es választási szlogenjét idézve.

12.39 |

Focis hasonlattal kritizálják a kormányt

"Amit a kormány csinál, az olyan, mint ha egy labdarúgó-mérkőzésen valaki egyszer csak azt mondaná, hogy megváltoztatja a szabályokat, és az eddig rúgott gólokat is elveszi" - példálózott beszédében Kiss László. Egy nappal korábban az Európai Parlamentben is ilyen hasonlattal kritizálták a kormányt: akkor Gerald Häfner német zöld képviselő a kormányt olyan futballcsapathoz hasonlította, amely a pályán elért sikereit arra használja fel, hogy átírja a foci szabályait és lecserélje a bírót, pedig azt várják tőle, hogy szabályosan focizzon (erről itt olvashat).

12.34 |

A jövő elleni támadásról beszél a szakszervezet

Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke a színpadra lépve azt mondta, hogy a kormány "támadást indított a mozdonyvezetők jövője ellen". "Mi itt a téren a nemzeti munkavállalói összefogás képviselői vagyunk, mert sokféle területről jöttünk össze. De egy dolog összeköt minket: a kormányzati tervekből nem kérünk!" - mondta.

12.25 |

Kikészült buszsofőr a plakáton - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Így képzelik a jövőt korengedményes nyugdíj nélkül (További képekért kattintson a fotóra!)

12.20 |

Mappából olvasott szónoklat a Kossuth téren - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szónoklat a Kossuth-szobor lábánál (További képekért kattintson a fotóra!)

12.12 |

"Kollégáim, hagyjuk ezt?"

Az első Kossuth téri szónok, Velkei Béla mozdonyvezető azt mondta, hogy a mozdonyvezetőkre "soha nem látott veszély leselkedik", mert a kormány "úgy írja át a nyugdíjrendszert és a munka törvénykönyvét", hogy szóba sem áll velük. "Kollégáim, hagyjuk ezt?" - kérdezte a tömegtől, mire válaszul a tüntetők skandálni kezdték, hogy "Nem!".

12.00 |

Mozdonyok a kivetítőn

A tüntetésen popslágereket játszottak, és közben mozdonyokat vetítettek a kivetítőre. A zene végén a tüntetők skandálni kezdték, hogy "Jó napot, Magyarország!"

Előző
  • 1
  • 2
Következő