Rabszolgaság és atomellenes tüntetők a parlamentben

2011.06.14., 12:58

A Greenpeace atomenergia-ellenes aktivistái próbálták megzavarni a parlament keddi ülését, amelyen napirend előtt hosszan vitatkoztak a képviselők a kormány abortuszellenes kampányáról is. Az ellenzék a munkajogi szabályok változását kérte számon a kormánytól, többen is a rabszolgasághoz hasonlították a kabinet szerint rugalmas szabályozást. Ismét meglepetésszerűen nyújtott be az alkotmányügyi bizottság egy komoly törvénycsomagot. Tudósítás a parlamentből.

13.32 |

Gulyás: Hiába vitték külföldre az alkotmányvitát

Az új alaptörvény elfogadásáról, és a sarkalatos törvények kidolgozásáról beszélt napirend előtt Gulyás Gergely,a  fidesz képviselője (az új alaptörvény egyik kidolgozója), aki szerint az ellenzék nem tudott eredményeket felmutatni a külföldre vitt vitákban, az Európai Bizottság nem szólt bele a magyar alkotmányozásba. A Velencei Bizottság jelentéstervezete a képviselő szerint néhány konkrét kérdésben eltérő álláspontot képvisel, mint a kormány, de megerősíti, hogy Magyarország demokratikus jogállam. Gulyás arra kérte a szocialistákat, hogy a magyar parlementben vívják meg a belpolitikai vitákat, ne vigyék azokat külföldre.

13.27 |

Vona: Nő az emigrációs nyomás

Nem hittem volna, hogy egy elhagyott mérföldkőhöz visszatérünk - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke, aki szerint a plakátkampány körül kialakult vita is azt jelzi, hogy még mindig nincs egyetértés ebben a kérdésben. Vona szerint a népességfogyás, és az etnikai arányok megváltozása mellett a legújabb probléma az emigráció, egyre többen vándorolnak ki az országból.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13.25 |

Tóbiás: Gazdaság- és szociálpolitika kérdése is

Abban mindenki egyetért, hogy összefogásra van szükség annak érdekében, hogy megálljon a népességfogyás - mondta a szocialista Tóbiás József, de úgy vélte, hogy ez gazdaság- és szociálpolitika kérdése is. A jelenlegi kormány szerinte épp az ellen hat, hogy a szegények képesek legyenek gyermeket vállalni és felnevelni.

13.22 |

"Két kultúra ütközik egymással"

Az örökbefogadást ajánló kampány nem agresszív, és pozitív üzenetet hordoz - mondta Harrach Péter KDNP-frakcióvezető, aki szerint a vitában két kultúra, az élet és a rombolás kultúrája ütközik egymással. Utóbbi a frakcióvezető szerint közösségellenes és a hagyományos értékek fellazításán dolgozik.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13.20 |

Az LMP szerint nem így kellene csinálni

A demográfiai krízishelyzet nem ezen a módon oldható meg, érdemi és valós intézkedések kellenek a nők munkaerőpiaci helyzetének javítására - reagált Ertsey katalin, az LMP képviselője. Szerinte egy felelős abortuszellenes kampányt a szakértők bevonásával, helyes üzenetekkel kellene folytatni, és a nem kívánt terhességek a megelőzésére helyzni a hangsúlyt.

13.16 |

Az abortuszellenes kampányt védte Soltész

A kormány nevében Soltész Miklós szociális államtitkár kért szót napirend előtt, aki azt mondta: a demográfiai kérdés az ország előtt álló legnagyobb kihívás. Soltész szerint a szocialisták kikezdték az abortusz helyett az örökbeadást népszerűsítő kampányt, és "elszaladtak árulkodni elvbarátaikhoz" Brüsszelbe. Az MSZP-sek viszont tévedtek, mivel az EU-s pályázat célcsoportja az egész társadalom volt, azokat akarták megszólítani, akiknek van gyermeke, és akinek nincs. Az államtitkár példaként azt hozta, hogy Finnországban ezer élveszületésre 127 terhességmegszakítás jut, míg Magyarországon 447, és ez meglátszik a népesedési adatokon is. Soltész szerint a kampány csak egy része a kormány lassan építkező politikájának.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Soltész Miklós a vitatott plakáttal - nagyobb méretért kattinson a képre!

13.13 |

Gyászszünettel kezd a parlament

Néma felállással emlékezik az országgyűlés a nemrégiben elhunyt Varsányi Andrásra, aki 1990 és 1994 közt az MDF képviselője volt.

13.10 |

Megérkezett Kövér László is

Megérkezett a házelnök, elfoglalta a helyét az emelvényen, így más nincs akadálya, hogy megkezdődjön az ülés.

13.05 |

Lassan gyülekeznek a képviselők

Csak lassan gyülekeznek a képviselők, a 13 órás hivatalos kezdés után is csak a terem harmada telt meg. Kövér László házelnök sincs még a helyén, illetve Orbán Viktor kormányfő sincs jelen. A teremben van viszont egyik helyettese, Semjén Zsolt.

12.59 |

Hivatalosak az alkotmánybíró-jelölések

Balsai István fideszes országgyűlési képviselő, volt igazságügy-miniszter, Pokol Béla jogász, politológus, egyetemi tanár, Szalay Péter ügyvéd és Szívós Mária, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke a Fidesz alkotmánybíró-jelöltje - közölte a Fidesz-frakció keddi ülése után Lázár János frakcióvezető, megerősítve ezzel a múlt heti sajtóinformációkat (részletekről itt olvashat).

12.53 |

Balsai nem jelölheti önmagát alkotmánybírónak

A képviselők kedden módosíthatják az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottságról szóló országgyűlési határozatot is, így kikerülhet a testületből Balsai István, akit várhatóan hamarosan alkotmánybíróvá választanak.

12.49 |

Jó hír várható a csepeli galvániszapról

A keddi napra mindössze egy kormánypárti interpellációt jelez előre az országgyűlés honlapja. Ebben a fideszes Németh Szilárd azt kérdezi, lezárulhat-e megnyugtatóan az úgynevezett csepeli galvániszap ügy. A kormánypárti interpellációk koreográfiája alapján várható, hogy a vidékfejlesztési miniszter vagy államtitkára jó hírrel szolgálhat az évek óta húzódó környezetvédelmi probléma ügyében.

12.45 |

Egészségügyi béremelést kérnek számon a kormányon

Az egészségügy lesz az egyik slágertéma az interpellációk közt. A közzétett lista szerint az LMP-s Szilágyi László azt kérdezi majd a nemzeti eroforrás minisztertől: "Miért űzi el a Kormány a fiatal orvosokat az országból?" A szocialista Simon Gábor pedig arról érdeklődik: "Miért nem történt meg az egészségügyben sem a bérkompenzáció?"

12.41 |

Interpellációkkal hangol az ellenzék a hitelvitára

Az országgyűlés várhatóan csak szerdán kezdi meg a devizahitelek törlesztési árfolyamának rögzítéséről szóló törvényjavaslat tárgyalását (ha az ellenzék is hozzájárul a házszabálytól eltéréshez, a jövő héten fogadhatják el a javaslatot), de az interpellációk közt már kedden téma lesz a lakáshitelesek megsegítése. A jobbikos Z. Kárpát Dániel például azt kérdezi a nemzetgazdasági minisztertől: "Mikor lesz a kormánynak elég bátorsága a devizahitelkárosultak problémáinak tényleges megoldásához?"

12.38 |

Két nap alatt döntenek a Mol-üzletről

Házszabálytól eltérést kezdeményezett a kormány, hogy még kedden megtárgyalhassa a parlament a Mol 21 százalékos részvénycsomagjának visszavásárlásáról szóló határozati javaslatot (amelynek mellékletét képezi az erről az orosz Szurgutnyeftyegazzal kötött szerződés is). Ha a képviselők négyötöde hozzájárul, a határozatot szerdán fogadhatják el.

12.35 |

Két emléknapot is szeretnének

Kormánypárti kezdeményezésre parlamenti döntés születhet az 555 évvel ezelőtti, július 22-ei nándorfehérvári diadal emléknapjáról is. Jobbikos képviselők emellett szeretnék azt is elérni, hogy a parlament vegye napirendre a Rákóczi-szabadságharc emléknapjáról szóló határozati javaslatukat.

12.33 |

Két új bűncselekményt büntethetnek

Kétnapos ülést kezd kedden az országgyűlés. A képviselők a büntető törvényköny (Btk.) módosításával két új bűncselekményt tehetnek büntethetővé. Költségvetési csalást követne el az, aki közpénzekkel él vissza, amiért 100 ezer forintos értékhatár felett 2-től 10 évig terjedő szabadságvesztést lehetne kiszabni. A költségvetési csalás alá tartozna többek között az adócsalás, a munkáltatással összefüggő csalás, a csempészet, az áfacsalás vagy a jövedékiadó-csalás is. Aki társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással, így például a rokkantnyugdíjjal vagy a táppénzzel él vissza, akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető lesz, ha a kár értéke meghaladja a 20 ezer forintot.

Előző
Következő »