A szociális konzultáció eredményeiről beszélt Orbán Viktor a nyár utolsó előtti parlamenti ülésén, amelyen titkos szavazással ismét Paczolay Pétert választotta az Alktománybíróság elnökének. A képviselők várhatóan hajnalig szavaznak és vitatkoznak, többek közt a büntetőeljárási szabályok nagy vitát kiváltott szigorításáról, és emelkedhet többféle termék jövedéski adója is.

12.10
Maratoni ülésbe kezd a parlament

Az utolsó előtti, egynapos ülését tartja az országgyűlés hétfőn. A napirendi javaslat alapján valószínű, hogy az ülés ismét maratoni hosszúságú lesz, egészen a hajnali órákig tart majd.

12.15
Felpörgetett törvényhozás

Mivel már csak két nap van hátra a nyári rendkívüli ülésszakból, hétfőn az országgyűlésnek szavaznia kell arról, hogy a jövő héten a házszabálytól eltérve, gyorsított eljárással tartsák meg a zárószavazást összesen 18 törvényjavaslatról, köztük például a hamburgeradónak nevezett népegészségügyi termékadóról, a közfoglalkoztatásról, a vallásszabadságról és egyházakról, a közbeszerzésről, az alapvető jogok biztosáról szóló jogszabályról, vagy éppen az új adatvédelmi törvényről.

A házszabálytól eltérés az egyetlen szavazás, amelyhez a kormánypártoknak nincs meg a kellő többségük. Ehhez ugyanis a jelenlévő képviselők négyötödének (80 százalékának) támogatása szükséges, vagyis az ellenzék legalább egy részének támogatása is szükséges a tempó felpörgetéséhez. Ha ezt a kormányoldal nem kapja meg, a javaslatok egy részének elfogadása az őszi ülésszakra tolódhat.

12.20
Megválasztják az Alkotmánybíróság elnökét

Az Alkotmánybíróság (Ab) elnökének megválasztásával kezdi munkáját hétfőn az országgyűlés. A posztra egyetlen jelölt van, a testületet ma is vezető Paczolay Péter, aki megválasztása esetén alkotmánybírói megbízatása végéig, 2015-ig vezetheti az Ab-t. Korábban az Ab elnökét a bírák maguk választották három évre, az új alaptörvény - illetve a jelenlegi alkotmány legutóbbi módosítása - szerint azonban az országgyűlés választ elnököt. A szavazás titkos, az elnök megválasztásához kétharmados többség szükséges.

12.25
Elfogadhatják a védőket korlátozó törvényt

Az interpellációk és kérdések után hosszú szavazás következik. Elfogadhatják többek közt a büntetőeljárási törvények módosításáról szóló, nagy vitákat kiváltott javaslatot. Ez többek közt lehetővé tenné, hogy az úgynevezett kiemelt - mindenek előtt korrupciós - ügyekben a jelenlegi 72 óra helyett 120 órán át tartsák őrizetben a gyanúsítottat a letartóztatásról szóló bírói döntés nélkül is. Az első 24 órában ráadásul az ügyészség megtilthatja, hogy a gyanúsított beszéljen a védőjével. Az ügyész arra is lehetőséget kapna, hogy maga válassza meg, melyik bíróságon tárgyalják az úgynevezett kiemelt ügyeket.

 A javaslatot korábban alkormányellenesnek minősítette a Legfelsőbb Bíróság büntető kollégiuma, és az LMP is jelezte, hogy a törvény elfogadása esetén azonnal az Alkotmánybírósághoz fordul.

12.30
Megszavazhatják az évközi adócsomagot

A képviselők várhatóan késő este szavaznak majd az "Egyes gazdasági tárgyú törvények módosításáról" címet viselő évközi adócsomagról, amely többek közt megemeli a bioetanol üzemanyagok (E85) vagy a sodrós dohány jövedéki adóját. A törvényjavaslat ugyanakkor megkönnyíti a vendéglátósok életét azzal, hogy megszünteti a havi standolási kötelezettséget (a részletekről itt olvashat).

12.35
Megszűnhet az OÉT

A képviselők szintén hétfőn dönthetnek az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) helyébe lépő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról, a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásával összefüggő jogszabályok, vagy a fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő szabályok változásáról.

13.04
Hamarosan kezdődik az ülés

Kövér László házelnök még nem foglalkta el a helyét, de az ülésteremben már nagy a nyüzsgés, hamaropsan kezdődik az ülés. Jelen van Orbán Viktor kormányfő is, aki Pintér Sándor belügyminiszterrel beszélget.

13.08
Megérkezett Kövér László

A házelnök elfoglalta a helyét az emelvényen, megkocogtatta a csengőt, és megnyitotta az ülést.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13.11
Habsburg Ottóra emlékeznek a képviselők

A hétfőn reggel elhunyt Habsburg Ottóra emlékszik Kövér László, aki szerint az utolsó magyar király fiának "élete és sorsa magán viseli a 20. század történelmét". Habsburg Ottó lemondott uralkodói előjogairól, hogy az európai egységeszme szolgálójává válon - mondta Kövér. A képviselők néma felállással emlékeztek a 98 éves korában elhunyt főhercegre.

13.14
Orbán beszél napirend előtt

A szociális konzultációról címmel jelentklezett napirend előtti felszólalásra Orbán Viktor. A miniszterelnök azt mondta: sikerült elkészíteni a konzultáció eredményeinek összegzését, amit a képviselők írásos formában is megkaptak. Orbán azt mondta: a szociális konzultáció még sikeresebb volt, mint az előző, összesn 1 millió 140 ezer kérdőív érkezett vissza.

13.17
"A magyarok nem hisznek többé az ingyen sörben"

A szociális konzultáció legfőbb tanulsága: Magyarország felébredt - mondta Orbán, aki szerint a magyarok felébredtek egy hamis illúzióból, hogy munka nélkül is eredményeket lehet elérni, csak hitelekből, spekulációból és állami juttatásokból lehet jólétet teremteni. Az elmúlt években a pénzkapitalizmus kábított mindenkit, hogy vegyenek fel minél több hitelt - mondta a miniszterelnök, aki szerint a magyarok nem hisznek többé az ingyen sörben.

12.22
Segély helyett munkalehetőség

A biztonsághoz és jóléthez dolgozni kell, és az adatokból látszik, hogy a magyarok dolgozni akarnak - mondta Orbán, aki szerint a konzultációból egy erős és széles középosztály eszménye rajzolódik ki, amelybe minden magyar ember beletartozik, aki dolgozni akar. A kormányfő szerint a kérdőíveket visszaküldők 91 százalék támogatja, hogy bevezessék védett kor intézményét, 97 százaléka pedig azzal, hogy az állam segély helyett munkalehetőséggel segítse a munkanélkülieket.

13.25
"A nagy halakat nem kell félteni"

Az emberek nagy többsége egyetért azzal, hogy korlátozni kell a közüzemi szolgáltatók és a gyógyszergyártók profitját - mondta Orbán, aki szerint nem szabad megengedni, hogy az adófizetők pénzéből extra profithoz jussanak. "A nagy halakat nem kell félteni, az soha sem lehet az állam feladata" - mondta a kormányfő.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nézzen bele Orbán beszédébe, kattintson a képre!

13.27
Megosztja az embereket a devizahitelezés

Az emberek kétharmada Orbán szerint támogatja a bajba került lakáshitelesek megsegítését. Az ugyanakkor megosztja a társadalmat, hogy újra engedélyezzék-e a devizahiteleket.

13.29
Orbán őszre javaslatokat ígér

Az emberek hallatták a hangjukat, ez alapján a krománynak és a parlamentnek még többet kell dolgoznia - mondta Orbán, aki szerint a konzultációval az emberek konkrét megbízásokat adtak a politikának. Orbán szerint a kormány erre a feladatra készen áll, mire a képviselők visszatérnek az őszi ülésszakra, egy sor javaslat lesz az asztalukon.

13.31
Vona: "Parasztvakítás és rosszhiszeműség" a konzultáció

Amit ön a demokrácia ünnepeként állított be, az az antidemokratizmus és a pazarlás orgiája - reagált Orbán beszédére Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Vona szerint azok, akik nem küldték vissza a kérdőívet, nem azért tették ezt, mert rábízzák a parlamentre a munkát, hanem mert nem hisznek a kormány szándékának őszinteségében. A frakcióvezető emlékeztetett arra, hogy az előző konzultáción a kérdőívet visszaküldő emberek kiálltak a termőföld védelme mellett, de a Fidesz nem támogatta a Jobbik alaptörvényhez benyújtott módosító javaslatát.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"Mit csináltak az elmúlt 9 évben?" - kérdezte Vona azzal kapcsolatba, hogy a kormánypártok még most keresik, mit is tegyenek. A frakcióvezető szerint a konzultáció nem más, mint a felelősség áthártítása, hiszen ha a kormány döntéseit kritika éri, azt fogják mondani, hogy az emberek akarták. "Parasztvakítás és rosszhiszeműség" - bírálta a konzultációt Vona, aki szerint a segélyek természetbeni folyósítása helyett szociális kártyára kellene utalni azokat, hogy ezzel is visszaszorítsák az uzsorát.

13.34
Schiffer: A kampány lehetett volna az igazi konzultáció

Mi vagyunk annyira elvarázsoltak, hogy konzultáció két esetben van - reagált Schiffer András, az LMP frakcióvezetője. Az egyik a választási kampány, amelyben el kellett volna mondani, hogy mire készült egy párt. A másik a párt által kezdeményezett népszavazás, amely épp azokról az intézkedésekről szól, amelyekről a Fidesz a kampányban hallgatott. Schiffer kifogásolta, hogy a konzultáció során nem kérdeztek meg több fontos dolgot, például azt, hogy a közmunkásoknak messze a minimálbér alatti bért fizessenek, vagy leszállítsák a tankötelezettség korhatárát. Kiszolgáltatottság árán nem lehet versenyképes Magyarország, én nem lesz a magyar emberekhez méltó életminőség - mondta a frakcióvezető.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13.41
Harrach: Egymillió kérdőív egyértelmű siker

Nem hiszem, hogy bármiféle kérdőívet ennél többen visszaküldtek volna - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, aki szerint az egymillió kérdőív egyértelmű siker, ennél többen egyszerűen nem szánnak időt hasonló tevékenységre. Harrach szerint a konzultációban feltett kérdések alkalmasak annak eldöntésére, hogy hogyan támogassák a rászorulókat, és hogyan szűrjék ki azokat, akik visszaélnek a szociális ellátásokkal. A frakcióvezető állítása szerint maga is bizonytalan abban, hogy milyen sorrendben kell a rászorulóknak segély helyett munkát adni, ő úgy gondolja, hogy előbb a munkalehetőséget kell megteremteni, és csak utána megszüntetni a védelmet.

13.47
Tóbiás: Álságos a kormány magatartása

Úgy tűnt, mintha elkésett volna, ezt a beszédet március-áprilisban kellett volna elmondania - reagált Orbán beszédére Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója, aki szerint a tavaszi ülésszakon minden fontos döntés megszületett, a konzultáció már csak formális volt. Tóbiás szerint az igazi konzultációhoz le kellene ülni és tárgyalni az ellenérdekelt felekkel. A képviselő szerint a kormány kérdőíve evidenciákat kérdez rá, hiszen biztos, hogy mindenki szeretne dolgozni. Viszont nem kérdezték meg a választókat az egykulcsos adókról vagy az indoklás nélküli elbocsátásokról. Álságos az a magatartás, hogy védett kort ígérnek, miközben a törvény indoklás nélküli elbocsátást tesz lehetővé - mondta Tóbiás, aki szerint a nyugdíjváltozások több százezer embertől veszik el szerzett jogaikat.

Forrás: [origo]

13.52
Lázár: Tartsák tiszteletben a választás eredményét!

Nem vezetünk nyilvántartást arról, hogy ki válaszolt, bárki válaszolhatott - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint azért volt szükség a konzultációra, mert a szocialisták eljátszották a politkába veztett bizalmat. Az elmúlt egy évben azt hallgattuk az ellenzéktől, hogy miért nem egyeztetünk, most pedig azt, hogy ne így egyeztessünk - bírálta az ellenzéket Lázár, aki azt kérte, tartsák tiszteletben a választási eredményeket. A frakcióvezető szerint világos az emberek szándéka: tisztességes munkából tisztességesen szeretnének megélni. Ez nem könnyű feladat, de bizalom nélkül semmit nem lehet megváltoztatni.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)