Az elnökséget dicsérték, Orbánnak támadás is jutott az Európai Parlamentben

2011.07.05., 9:04

A magyar uniós elnökségben dolgozó tisztviselőket mindenki dicsérte, Orbán Viktor miniszterelnököt azonban többen keményen bírálták az Európai Parlamentben, a múlt héten lezárult elnökségről szóló vitában. Személyeskedő szóváltás alakult ki Orbán és az őt korábban is keményen támadó Daniel Cohn-Bendit képviselő között. A miniszterelnök jelezte, hogy a magyar alaptörvénybe nem enged beleszólást külföldről. Így zajlott a vita az Európai Parlamentben.

09.55 |

Orbán az euroszkeptikusok "titkos fegyvere"

Nigel Farage brit euroszkeptikus képviselő dicséri Orbánt, különösen a "Brüsszel nem diktálhat" mondatért. Szerinte Orbán ezzel titkos fegyvernek bizonyult az euroszkeptikusok számára. "Szuper fantasztikus" időszakot tudhat maga mögött Magyarország szerinte, mert elindult a nemzetállamok megerősödése. "Orbán úr, gratulálok" - mondta Farage.

09.53 |

Bőrmellényes képviselő kritizálja az elnökséget

A kisebbik baloldali frakcióhoz tartozó Miroslav Ransdorf képviselő szerint eredménytelen volt a magyar elnökség. Előkészítetlenségről beszél a politikus, aki társai közül kitűnik azzal, hogy nem öltönyt, hanem bőrmellényt visel.

09.52 |

Cseh dicséret a magyaroknak

Egy konzervatív cseh képviselő, Jan Zahradil szólal fel, és arról beszél, hogy a magyar elnökség sikeresebb volt, mint a cseh.

09.49 |

A kínai látogatást emlegeti Cohn-Bendit

A zöld frakcióvezető Orbánt bírálja azért is, mert szeinte nem hallatta a hangját az arab demokratikus változások ügyében, viszont nagy tisztelettel fogadta a kínai miniszterelnököt. Cohn-Bendit is többször elmondta azonban a kritikák mellett, hogy az apparátus jó munkát végzett.

09.47 |

Orbán "saját magától is fél"

Cohn-Bendit szerint Orbán 1989-ben a szabadságért küzdött, most azonban már saját magától is fél. A képviselő a Klubrádiót is felemlegeti, és azt mondja, hogy elvették a frekvenciáját (ez még nem történt meg, de a szerződése lejárt - a szerk).

09.44 |

Cohn-Bendit szerint Orbán rombolja Európát

Daniel Cohn-Bendit, a zöldek frakcióvezetője következik, aki azzal kezdi, hogy nem érti Orbánt. Idézi Orbánnak azt a mondatát, amely szerint Magyarország nem fogadta el Moszkva diktátumait, és most nem fogadja el Brüsszel diktátumát sem. Cohn-Bendit szerint ez árt Európának, mert máshogy beszél külföldön, és máshogy a hazájában. A képviselő szerint Orbán rombolja Európát.

09.43 |

Sajnálkozás a médiatörvény és az alaptörvény miatt

Lambsdorff is az eredmények közé sorolja a horvát csatlakozást és a szabadalmi szabályozás elfogadását. Hozzáteszi azonban, hogy a médiatörvény nagy árnyékot vet az elnökségre. Az alaptörvény kidolgozása sem felelt meg a Velencei Bizottság elvárásainak megfelelően alakult - tette hozzá a képviselő.

09.41 |

Liberális köszönet Orbánéknak

Alexander Graf Lambsdorff liberális politikus következik. Azt mondja, a frakciója szempontjából sok eredményt elért a magyar elnökség. Köszönet jár szerinte Orbánnak, Martonyi Jánosnak és Győri Enikőnek is.

09.37 |

Clinton intelmeit emlegetik

Swoboda felemlegeti Hillary Clinton budapesti látogatását, amelyen szóba került a magyar demokrácia sérelme. A képviselő szerint ugyan a kétharmad birtokában bármit megtehetnek, de szerinte a kritikus hangoknak is meg kell lenniük.

09.35 |

Elhangzik az első kritika

Hannes Swoboda szocialista képviselő következik. Szerinte a soros elnökségnek két feladata van: egyrészt a dossziékat tovább kell vinni, másrészt példát is kell mutatni. Swoboda szerint az első feladatot jól látták el, a másodikat szerinte azonban nem sikerült megoldani. A médiatörvényt és az alaptörvényt emlegeti.

09.34 |

Daul is a romákat és a horvátokat emlegeti

Daul szerint nehéz politikai helyzetben kellett haladnia a magyar elnökségnek. A frakcióvezető is kiemeli a roma stratégia elfogadtatását és a horvát csatlakozás lezárását.

09.32 |

Néppárti köszönet Győri Enikő államtitkárnak

Joseph Daul, az Európai Néppárt frakciójának vezetője kezd beszélni. Ennek a frakciónak a tagjai a fideszes képviselők is. Daul külön köszönetet mondott Győri Enikő külügyi államtitkárnak (korábbi EP-képviselőnek) a parlamenttel folytatott egyeztetésekért.

09.29 |

Barroso szerint Magyarország irányt mutatott

Barroso szerint az "arab tavaszt" nemcsak politikailag, hanem a helyszínen is támogatta az EU. A bizottsági elnök szerint a magyar elnökség megmutatta azt az irányt, hogy a jövőbe kell befektetni. Az elmúlt hat hónapban sok előrelépés volt Barroso szerint.

09.27 |

Jön majd Szájer József, Szegedi Csanád és Tabajdi Csaba is

A felszólalók között lesz az EP januári ülésén Orbánt legkeményebben támadó Daniel Cohn-Bendit, a zöld frakció vezetője, a magyar képviselők között pedig szólásra jelentkezett Szájer József fideszes, Szegedi Csanád jobbikos és Tabajdi Csaba szocialista képviselő is.

09.24 |

Barroso az uniós problémákat sorolja

"Görögország a kötélen egyensúlyoz" - fogalmazott Barroso, és sorolta az EU egyéb problémáit, például az egyes tagállamok közötti szakadékot, a munkanélküliséget, különösen a fiatalok körében.

09.22 |

Barroso köszöni a magyar elnökségnek

Jose Manuel Barroso beszél Orbán után. Barroso köszönetet mond a magyar elnökségnek, amelynek során szerinte sok eredményt el tudtak érni. Említi a roma stratégiát és a horvát csatlakozási tárgyalások lezárását.

09.20 |

Bölcs döntés volt a keleti bővítés Orbán szerint

Orbán azzal zárta a beszédét, hogy biztos abban, a magyar elnökség majd a lengyel elnökség "arról győzi meg önöket", hogy bölcs döntés volt Közép-Európa irányába bővítették az EU-t. Színesebbé és erősebbé tette az Uniót ez a lépés Orbán szerint.

09.16 |

Bővítési lendületet vár Orbán

Orbán szerint a horvát csatlakozási tárgyalások lezárása egyben a további bővítési folyamatnak is lökést adhat. A kormányfő emellett sikerként könyvelte el az uniós roma stratégia elfogadtatásáért tett lépéseket.

09.14 |

Orbán a görög válság megoldását sürgeti

Orbán szerint a sikeres intézkedések ellenére a választók aggódnak a görög válság miatt, ezért ennek megoldása szerinte nagyon sürgető.

09.13 |

Gyomorszájra mért ütésekről beszél Orbán

Az EU erősebb, mint fél évvel ezelőtt volt - mondta Orbán, aki szerint annak ellenére volt ez így, hogy három gyomorszájra mért ütést is kapott Európa. Ezek szerinte az eurózóna válsága, a japán nukleáris katasztrófa és az észak-afrikai történések. Az EU képes volt gyorsan és hatékonyan reagálni Orbán szerint.