Az elnökséget dicsérték, Orbánnak támadás is jutott az Európai Parlamentben

2011.07.05., 9:04

A magyar uniós elnökségben dolgozó tisztviselőket mindenki dicsérte, Orbán Viktor miniszterelnököt azonban többen keményen bírálták az Európai Parlamentben, a múlt héten lezárult elnökségről szóló vitában. Személyeskedő szóváltás alakult ki Orbán és az őt korábban is keményen támadó Daniel Cohn-Bendit képviselő között. A miniszterelnök jelezte, hogy a magyar alaptörvénybe nem enged beleszólást külföldről. Így zajlott a vita az Európai Parlamentben.

09.10 |

Orbán hálás a néppártnak

Orbán köszönetet mond az európai parlament képviselőinek általában, de különösen a néppártnak (ennek a frakciónak tagjai a Fidesz képviselői is). Az elnökségnek szüksége van politikai háttérre, és ezt ők megteremtették.

09.07 |

Orbán szerint teljesültek a célok

Orbán visszautal arra, hogy az elnökség kezdetén bemutattak egy kiadványt a célkitűzésekkel. Orbán szerint ennek alapján "azt mondhatjuk, hogy a magyar elnökség maradéktalanul teljesítette a célokat".

09.03 |

Orbán már ott van

A hivatalos kezdés 9 óra, de rendszeresen szoktak lenni késések. Egyelőre most is csak lézengenek a képviselők az ülésteremben, a felvételen ugyanakkor látszik, hogy Orbán Viktor is jelen van, és Jerzy Buzek parlamenti elnökkel és Jose Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével beszélget.

08.57 |

Lesz szavazás az alaptörvényről is

A vitát szavazások követik majd, amelyek között szerepel a magyar alaptörvényről benyújtott határozat is. A szociáldemokrata, a zöld és a liberális frakció által benyújtott szöveg számos ponton bírálja az alkotmányt, többek között az elfogadásának körülményeit és az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozását. Az indítvány megtalálható itt.

08.54 |

Lesznek-e sallerek és kokik?

Orbán Viktor a Fidesz vasárnapi kongresszusán visszautalt az Európai Parlamentben zajló vitákra, és úgy fogalmazott, hogy "az Európai Parlament izgága kötekedőinek kiosztottunk" néhány "sallert" és "kokit".

08.22 |

Magyarország és a GMO

Két napirendi pont szerepel az Európai Parlament keddi ülésének délelőtti, 9:00-től 11:50-ig tartó szakaszában. Az egyik a "magyar elnökség áttekintése", a másik "a tagállamoknak a területükön történő GMO-termesztés (amelynek során genetekai módosítást alkalmazott) korlátozására, illetve megtiltására biztosított lehetőség".

Előző
Következő »