"Növelni kell a tempót" - új csomaggal állt elő Orbán

2011.09.12., 11:58

"Országvédelmi tervnek" nevezett újabb intézkedést jelentett be a parlament első őszi ülésnapján Orbán Viktor, aki szerint a válság miatt fel kell gyorsítani az ország megreformálását. Az országgyűlésben a legélesebb vitát a kormány gazdaságpolitikája, illetve a devizahitelek végtörlesztése váltotta ki, az ellenzéki pártok szerint a "matolcsyzmus" zsákutca, Lázár János szerint viszont el kellene dönteniük, kinek az oldalán állnak. Az ülés előtt négy szakszervezeti tömörülés tüntetett az új Munka törvénykönyve ellen.

15.04 |

Cséfalvay: Nőtt a foglalkoztatottság

A foglalkoztatottak száma egy év alatt 43 ezerrel nőtt - reagált Vágó felszólalására Cséfalvay Zoltán, aki szerint ez sokkal több, mint amit az Egyesült Államokban regisztrálhattak. Az államtitkár az egykulcsos adót először bevezető észt miniszterelnök szavait idézi, amelyek szerint nem szabad büntetni a szorgalmas embereket, illetve ösztönözni kell a beruházásokat. Cséfalvay szerint az ellenzék a növekedés helyett csak azon gondolkozik, hogy a meglévő pénzt hogy osszák el, ez pedig szocializmus.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14.59 |

Vágó: A probléma a bizalom hiánya

Ha gázt adnak, és tovább mennek ezen az úton, nagyon hamar rá fognak jönni, hogy ez zsákutca, és falnak fognak csapódni - mondta bnapirend előtt Vágó Gábor, az LMP képviselője. Szerinte a legfontosabb probléma a bizalom hiánya, ez akadályozza a foglalkoztatás bővülését is. Csökkenteni kell a járulékokat, kedvezményes járulékkulcsot kell megszabni a nők és a fiatalok számára, és nem szabad 3000 milliárd forintot költeni egy új atomerőműre - mondta Vágó, aki szerint szigorítani kellene a végrehajtást és a faktorálást, Matolcsynak pedig le kellene mondania.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14.56 |

Cséfalvay: Az adósságcsökkentés a legjobb megoldás

Magyarországot és Görögországot ne említse egy mondatban! - mondta reakciójában Cséfalvay Zoltán államtitkár, aki szerint az adósságcsökkentés a lehető legjobb lépés, amit a kormány ebben a helyzetben tehet.

14.51 |

Orbán és a "rákosista attitűd"

A Jobbik-elnök beszédében reagált a WikiLeaks által kiszivárogtatott  Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéhez hasonlította Orbánnak azt a 2006-os kijelentését, amely szerint nem érdemes arra figyelni, amit a kampányban mond. Vona emellett "rákosista attitűdnek" minősítette a kormányfőnek azt a mondatát, hogy ha alkalma van elpusztítabni az ellenfelét, akkor nem szabad habozni. Vona szerint a tartalom mellett az is figyelemre méltó, hogy a magyar politikusok rendszeresen járnak az emerikai nagykövetségre, mint az óvodások az óvónénihez.

14.48 |

Vona: Orbán ne forgassa ki a szavimat!

Azok az euróatlanti társadalmak, amelyek megtehetik, más országok kárára igyekeznek fenntartani a jóléti társadalmat - mondta napirend előtti felszólalásában Vona Gábor. A frakcióvezető arra kérte Orbánt, ne forgassa ki a szavait, mert ő nem azt javasolta, hogy ne fizessük vissza az államadósságot, hanem az, hogy tárgyaljanak annak átütemezéséről.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14.46 |

"Ha kell, önök nélkül is megvalósítjuk"

1998-ban szinte ugyanazokat a mondatokat hallottam itt, a parlamentben, mint most - mondta Orbán. Szerinte első kormány idején is voltak tiszteletreméltó közgazdászok, akik azt mondták, hogy nem lehetséges. "Az országvédelmi tervet önök nélkül, sőt, ha kell, önök ellenére is megvalósítjuk" - zárta beszédét Orbán.

14.42 |

A munka jobb, mint a segély

Az nem megoldás, hogy több mint 500 ezer ember havonta kap 28 500 jövedelempótló támogatást - mondta Orbán, aki szerint ennél sokkal jobb a "Start munka" programban havi 48 ezer forintért dolgozni. "Én azt hittem, hogy egy szocialista szorít azért, hogy ezek a programok sikerüljenek" - mondta Orbán, aki szerint keresik a költségvetési forrást arra, hogy több százezren vegyenek részt ebben a programban.

14.40 |

"Nincs szebb, mint mikor egy MSZP-s komcsizik"

"A magunkfaját számára nincs szebb annál, mint mikor egy MSZP-s komcsizik" - szólt vissza Orbán a román diktátort emlegető Mesterházynak, mire a kormánypárti képviselők nevetni és tapsolni kezdtek.

14.36 |

Orbán szerint a Jobbik felelőtlen

Fontosnak érzem, hogy az ellenzéki képviselők figyelmét is felhívjam a felelősségükre - mondta Orbán, aki szerint szavakat is nehéz találni arra a felelőtlenségre, amit a Jobbik tanúsít, amikor azt mondja: ne fizessük vissza az államadósságot. A kormányfő szerint szerencse, hogy ezek mögött a szavak mögött nincs kormányzati felelősség, de ez a hozzáállás a görög útra vezet. "A nemzeti függetlenséghez vezető egyetlen út az adósság visszafizetése" - mondta a miniszterelnök, aki szerint senkinek nem lehet érdeke, hogy ne tudjon az ország nyugdíjat fizetni.

14.33 |

A kormány nincs kétségbe esve

A mi felfogásunk szerint a gazdaság alapja az emberek szorgalma - reagéált Vona Gábor kritikájára Orbán, aki szerint a kormány nincs kétségbe esve, mert megvannak azok az alapok, amelyekre sikeres gazdaságpolitikát lehet felépíteni.

14.30 |

Orbán visszaszólt Schiffernek

Ha jól értem, a javaslataim Salazar portugál diktátor programjára emlékezteti, miközben felismeri bennük a saját javaslatait - vágott vissza Schiffernek viszontválaszában Orbán Viktor. A kormányfő szerint ő tiszteli a "zöld alapú"gondolkodásmódot, de azt nem zoológiai, hanem antropológiai alapon kívánják megvalósítani.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14.29 |

"Nem illik beleóbégatni az elnök mondandójába"

Kövér Lászó ismét fegyelmez, szerinte vannak a parlamentben írott és íratlan szabályok, amelyeket be kellene tartaniuk az ellenzékieknek is. "Például nem illik beleóbégatni az elnök mondandójába" - szólta le a bekiabáló képviselőket.

14.24 |

El kell dönteni, van-e bátorság az emberek mellé állni

Nyolc éven keresztül mindig a legszegényebbeknek és a legkiszolgáltatottabbaknak kellett elvinni a balhét - mondta Lázár, aki bírálta a szocialistákat, amiért engedték elharapózni a devizahiteleket. Senki nem akarja a bankokat bedönteni - mondta Lázár -, de azt kell eldönteni, hogy megvan-e a bátorság a képviselőkben, hogy az emberek oldalára álljon!

14.23 |

Kövér rendre utasította az MSZP-t

Kövér László házelnök törelmet kért Lázártól, akinek beszédét folyamatosa bekiabálások zavarták. "Elismerésemet szeretném kifejezni az MSZP képviselőinek, mert több mint egy órán keresztül realatíve normálisan tudtak viselkedni" - szólt rá a szocialistákra ironikusan a házelnök.

14.20 |

Lázár: Kinek az oldalán áll az MSZP és az LMP

A szocialisták és az LMP-sek diszkréten hallgattak arról, hogy a bankok vagy az emberek oldalán állnak - támadt vissza Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, aki az ellenzéki pártoknak most majd dönteniük kell. Mi szívesen tárgyalunk, de nem tudunk azon túllépni, hogy Magyarország államadósság 80 százalék fölé nőtt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14.18 |

Megszabadítani az országot az élősködőktől

Nagy öröm volt hallani, hogy az élősködőktől meg kívánja szabadítani a kormány a társadalmat - mondta Harrach, aki szerint bankokra szükség van ugyan, de ugyanolyan normákra van szükség a bankokkal szemben is, mint a társadalom egészévelé szemben.

14.14 |

Harrach: Ide már államférfi kell

"Ide már nem politikus, hanem államférfi kell" - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, aki szerint jelenleg korszakváltás zajlik, amikor nincsenek bevált, azonnal alkalmazható módszerek.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14.10 |

A munkanélküliség nagyobb gond, mint a szemétdíj

Ceausescu is küzdött az államadósság ellen, csak semmi másra nem figyelt közben - mondta Mesterházy, aki szerint a kormány teljesen lemondott a létminumum alatt élőkről, és még minimálbért sem fizetne a közmunkásoknak. A frakcióvezető szerint az ország keleti oldalán 20 százalék feletti a munkanélküliség, és ez sokkal fontosabb probléma, mint az uzsora vagy a szemétdíj. Értem én a szómágiát, de ha a dízel adóját növelik, az mégiscsak megszorításnak hívják - mondta Mesterházy, aki parlamenti vitanapot szeretne a gazdaságpolitika alapjairól.

14.07 |

Mesterházy: Zsákutcába vezet a matolcsyzmus

Az a gazdaságpolitika,a mit önök visznek, láthatóan megbukott - mondta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvetője, aki szerint a "matocsyzmus" zsákutcába vezet, de ezt a miniszterelnök nem ismeri be. Ez a gazdaságpolitka illúziókra épült - utalt Mesterházy a korábban gyakran emlegették a hétszázalékos gazdasági növekedést, de még két százalék sem lesz.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14.03 |

Schiffer magyarázatot vár Orbántól

Az LMP frakcióvezetője szerint Orbán Viktornak ki kellene állni, és magyarázatot adni arra, ami a WikiLeaks által kiszivárogtatott iratokban szerepelt. Ez ugyanis azt jelzi, hogy nem csak egy kormányfő vezette orránál fogva a magyarokat - mondta Schiffer, utalva arra, hogy Orbán egy amerikai távirat szerint 2006-ban azt mondta: nem kell arra figyelni, amit a kampányban mond.