"Növelni kell a tempót" - új csomaggal állt elő Orbán

2011.09.12., 11:58

"Országvédelmi tervnek" nevezett újabb intézkedést jelentett be a parlament első őszi ülésnapján Orbán Viktor, aki szerint a válság miatt fel kell gyorsítani az ország megreformálását. Az országgyűlésben a legélesebb vitát a kormány gazdaságpolitikája, illetve a devizahitelek végtörlesztése váltotta ki, az ellenzéki pártok szerint a "matolcsyzmus" zsákutca, Lázár János szerint viszont el kellene dönteniük, kinek az oldalán állnak. Az ülés előtt négy szakszervezeti tömörülés tüntetett az új Munka törvénykönyve ellen.

14.00 |

Zöld fordulatot akar az LMP

A magyar kormány az EU soros elnökeklént nem tett semmit a pénzpiaci spekulációk ellen - bírálta Schiffer a kormányt. Szerinte a kétharmados, úgynevezett stabilitási törvénnyel bebetonozzák azt az egykulcsos adórendszert, amelyről egyre többen mondják, hogy nem vált be. A megoldás az lenne, ha levonnák az elmúlt egy év ámokfutásából, és progresszív adórendszert vezetnének be, fokozottabban adóztatnák a tőkejövedelmeket és a környezetszennyező tevékenységeket.

13.56 |

Schiffernek déja vu érzése van

"Kicsit déja vu érzésem van, mert Magyarországnak volt már olyan kormánya, amely két-három hetente új programokat jelentett be" - reagált Orbán beszédére Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, aki szerint a mostani program nagyon hasonlít Salazar portugál diktátor 1933-as programjára, amelynek következtében Portugália Európa legszegényebb országa lett. A frakcióvezető ugyanakkor helyenként pártja javaslatai is felfedezte a kormányfő beszédeit.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13.53 |

A jegybankot is felelősnek tartja a Jobbik

A bankok és a szocialista kormányok mellett a jegybank is felelős volt a devizahitelesek problémáiért, Járai Zsigmond és Simor András vezetése alatt is - mondta Vona, aki szerint a Fidesz felelőssége sem megkerülhető, hiszen másfél éves kormányzásuk alatt nem tudták kezelni a problémát. A Jobbik elnöke szerint újra kellene tárgyalni az államadósságot, progresszív adórendszert kellene bevezetni, és forintra kellene váltani a devizahiteleket, azon az árfolyamon, amelyen felvették azokat.

13.51 |

Vona: Ez egy neoliberális gazdaságpolitika

"Ez egy neoliberális gazdaságpolitika" - mondta Vona, aki szerint a kormány fűnyíróelvvel akarja csökkenteni az állami kiadásokat, amely olyan társadalmi konfliktusokat fog generálni, amit Magyarország nem fog tudni elviselni. A frakcióvezető szerint az egykulcsos adó már a bevezetésekor kudarc volt, mert csak a gazdagokat segítette, de a belső fogyasztást nem indította be.

13.47 |

Vona: Nincs alapja a Fidesz gazdaságpolitikájának

Elsőként Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője reagált Orbán szavaira. Vona megköszönte a kormányfőnek, hogy meghallgathatták "az éppen aktuális, negyedéves országmentő programot". A frakcióvezető szerint a Fidesz gazdaságpolitikája nem vált be, hiszen annak alapja, a gazdasági növekedés nem létezik.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13.45 |

"Növelni kell a tempót!"

Ahhoz, hogy legyőzzük a válságot, túl kell látnunk azon - mondta Orbán, aki szerint már most látszik, hogy csökken a nemzetközi intézmények súlya, növekszik a nemzetállamokért. A kormányfő szerint a kormány és az országgyűlés feladata a XXI. századi magyar nemzet felépítése, de ehhez növelni kell a tempót.

13.42 |

Közmunkával a fekete foglalkoztatás ellen

Siker esetén tömegessé teszik az idén elindult kísérleti közmunka-programokat - mondta Orbán, aki szerint ezzel a munkanélküliség mellett a fekete foglalkoztatást is csökkenteni tudják (hiszen aki nem veszi fel a közmunkát, nem kaphat segélyt).

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13.40 |

Visszafizetik az IMF-hitelt

Javaslom, hogy októberben és novemberben fizessük vissza az EU és az IMF felé fennálló tartozásunkat - mondta Orbán, aki szerint a 2012-es hiányt három százalék alá tervezik. Ennek oka, hogy 2,8 százalékos hiány alatt automatikusan csökken az államadósság, a fölött viszont nőni fog. A miniszterelnök bejelentette azt is: fordított adózást vezetnek be a mezőgazdasági termékek esetében, illetve Brüsszelben kezdeményezik egy 35 százalékos, luxustermékekre kivetett áfakulcs bevezetését.

13.38 |

"Belecsalták az embereket" a devizahitelbe

Magyarországon kívül mindenütt, ahol lebegő árfolyamrendszer van, adminisztratív eszközökkel szabályozták a devizahitelezést - mondta Orbán, példaként román, osztrák és lengyel példákat sorolt. Magyarországon azonban nem valósult meg hasonló, sőt, "belelovalták, belecsalták" az embereket ebbe.

13.33 |

"Az OTP és az FHB mögött ott áll az állam"

Itt az ideje, hogy azoknak segítsünk, akik képesek lennének visszafizetni a devizahitelüket - mondta Orbán a rögzített árfolyamú végtörlesztésről. A miniszterelnök szerint ez valójában teher- és kockázatmegosztás. Orbán szerint a legtöbb devizahitelt 155-160 forintos svájci frank árfolyamon vették fel, így 180 forintig az adó, a fölött a bank viseli. A kormányfő szerint a bankok stabilitását nem veszélyezteti a döntés, mivel a külföldi tulajdonú bankok mögött ott állnak az anyabankok, az OTP és az FHB mögött pedig ott áll az állam.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Orbán szerint az a veszély sem fenyeget, hogy egyes bankok kivonulnak Magyarországról, mivel már most is folyamatosan vonják ki a forrásaikat, csökkentik a hitelezést. A kormányfő szerint várhatóan nemzetközi fórumokon megtámadják majd a kötött árfolyamú végtörlesztést. ha elmarasztalnák az országot, akkor "megfelelő válaszintézkedésekkel fogunk reagálni" - mondta Orbán, aki arra kérte a kormánypártokat, a végtörlesztés mellett ne tegyék kötelezővé a hitelek forintra váltását vagy a forinthitelek nyújtását.

13.27 |

Központi ára lesz a szemétszállításnak is

Az áram és a gáz után a szemétszállításra,a  vízre és a csatornadíjakra is kiterjesztik a központi ármegállapítást - mondta Orbán.

13.26 |

Legfeljebb 30 százalék lehet a THM

Zéró toleranciát és hajtóvadászatot hirdetünk az uzsora ellen -mondta Orbán, aki szerint törvénybe kívánják foglalni, hogy 30 százalékos THM felett ne lehessen hitelt nyújtani. Az uzsora elleni fellépés jegyében csökkenteni fogják a segélyek pénzbeli részét, és növelni a természetbeni ellátásokat.

13.24 |

"Országvédelmi tervet" emleget Orbán

A Fidesz és a KDNP javaslatait a kormány kiegészítette, és egy "országvédelmi tervbe rendezte" - mondta Orbán, aki szerint hat területen kívánnak intézkedéseket hozni.

13.23 |

"Nemzeti szolidaritási rendszert teremtünk"

Orbán szerint a válság lehetőséget ad arra, hogy felgyorsítsák az ország megreformálását. A világban bekövetkező változások ugyanakkor lehetőséget adnak új szövetségek megkötésére is. A válság emellett - helyes politikával - lehetőséget ad a magyar megerősítése támogatására is. Új nemzeti szolidaritási rendszert teremtünk - mondta Orbán, aki szerint a magyarok a vörösiszap-katarsztrófa idején is megmutatták, képesek összefogni.

13.20 |

"Fel kell készülni a forint elleni spekulatív támadásokra"

A válság legnagyobb veszélye a devizahiteleseket fenyegeti - mondta Orbán, aki szerint az euróválsággal rossz üzleti hangulat jár együtt, ami a munkahelyeket és a vállalkozásokat is fenyegeti. A harmadik legnagyobb veszély az energiaárak és a rezsiköltségek emelkedése. A negyedik veszélyt az uzsorások kelentik, és fel kell készülni a forint elleni spekulatív támadásokra is.

13.19 |

"Azt mondjuk a magyaroknak: nem vagytok egyedül"

Az elkövetkező hónapokban különösen fontos lesz, hogy minden döntésünkkel azt mondjuk a magyaroknak: nem vagytok egyedül - fogalmazott a kormányfő, aki szerint Európa legnagyobb baja, hogy még mindig nőnek az államadósságok. Ez Magyarországon nem így van, amivel majdnem egyedül vagyunk Európában.

13.17 |

"Még időben változtattunk"

Azzal kell számolnunk, hogy az euróválság újabb viharokat kavar - mondta Orbán, aki szerint le fogják tudni győzni a nehézségeket, mert az ország még időben változtatott, és két lépcsőben csökkentette az államdósságot.

13.15 |

Orbán: Tudatában vagyunk a helyzet súlyosságának

Nehéz időszakban kezdi meg minkáját az országgyűlés - mondta napirend előtti felszólalásának elején Orbán, aki "minden magyar ember" tudomására kívánta hozni, hogy a kormány tudatában van a helyzet súlyosságának.

13.13 |

Orbán bal kézzel fog kezet

Orbán Viktor miniszterelnöknek valószínűleg még mindig fáj a jobb keze, mivel ballal fogott kezet Kósa Lajossal.

13.11 |

Kezdődik az ülés

Megérkezett Kövér László, aki a csengő megkocogtatással jelezte, hogy kezdődik az ülés. A házelnök külön köszöntötte a köztársasági elnököt.