"Növelni kell a tempót" - új csomaggal állt elő Orbán

2011.09.12., 11:58

"Országvédelmi tervnek" nevezett újabb intézkedést jelentett be a parlament első őszi ülésnapján Orbán Viktor, aki szerint a válság miatt fel kell gyorsítani az ország megreformálását. Az országgyűlésben a legélesebb vitát a kormány gazdaságpolitikája, illetve a devizahitelek végtörlesztése váltotta ki, az ellenzéki pártok szerint a "matolcsyzmus" zsákutca, Lázár János szerint viszont el kellene dönteniük, kinek az oldalán állnak. Az ülés előtt négy szakszervezeti tömörülés tüntetett az új Munka törvénykönyve ellen.

13.09 |

A nemzet kenyere a képviselőknek - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13.06 |

Hétfőn nem lesz tövényjavaslat a végtörlesztésről

Hétfőn már biztosan nem nyújtják be a parlamentnek a devizahitelek végtörlesztéséről szóló javaslatot - mondta az [origo]-nak a frakcióülés után egy fideszes képviselő, aki szerint valamikor ezen a héten készülhet el a javaslat. A képviselő szerint a hétfői frakcióülésen már nem volt szó érdemi kérdésekről, az csupán csak technikai jellegű volt.

13.01 |

Zsivaj az ülésteremben

Lassan gyülekeznek a képviselők, a teremben nagy a hangzavar, ahogy egymással beszélgetnek. Egyelőre sem a miniszterelnök, sem a házelnök nem érkezett meg.

12.52 |

Tisztaság várja a képviselőket - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

12.48 |

Matolcsy: A kulisszák mögött akadékoskodott az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemcsak nem értett egyet , de mindent megtett nyíltan és a kulisszák mögött azért, hogy a magyar kormány ne hozza meg a bankadóval, a magánnyugdíj-pénztári rendszer reformjával és a krízisadóvalszóló döntéseket, illetve vonja vissza azokat - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn a parlament gazdasági és informatikai bizottságának ülésén. A miniszter úgy fogalmazott: "egy dicséretre 20-25 víz alatti rúgás jut", minden hasonló jellegű magyar döntést "megpróbáltak megtorpedózni és visszafordítani, meggátolni a fertőzést, hiszen mindig azt mondták, hogy ha ti bankadót vezettek be, mindenki be fogja vezetni, tizenketten bevezették, ha ti a nyugdíjpénztárt megreformáljátok, mindenki utánatok megy". (MTI)

12.33 |

Lemondatnák a fideszes Kara Ákost

A szervezők hangosbemondón közölték, hogy a tüntetők petícióját átvette az MSZP elnöke, Mesterházy Attila, a Fidesztől pedig Kara Ákos országgyűlési képviselő, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság alelnöke. Kara Ákos nevének említésekor a tüntetők fújolni kezdtek, és többen azt kiabálták, hogy "mondjon le".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kara Ákos és Kontur Pál a petícióval

12.29 |

"Kezit csókolommal" köszönt Mesterházy

A Parlament Képviselői Irodaház felőli oldalán érkező képviselőket a tüntetők sorfala várja. A demonstrálók nem kiabálnak a kormánypárti képviselőknek, néha halkan mondanak valamit - jelentette az [origo] tudósítója. A Parlamentbe érkező Mesterházy Attila, az MSZP elnöke hangos "kezit csókolommal" köszönt, erre néhány tüntető barátságosan integetett neki.

12.20 |

Dudáló tüntető az élőláncban - videó

12.15 |

Valódi érdekegyeztetést szeretnének - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

12.01 |

"Nekem miért nem telik ilyenre?"

Egy villamosipari dolgozó azt mondta az  [origo] tudósítójának, hogy azt várja, hogy "meghallják a hangunkat". A középkorú férfi korábban a kordonnál állt, és dühösen kiabált a Parlament parkolójába érkező drága autók felé. Azt kiáltotta: "nekem huszonöt év váltóműszak után miért nem telik ilyenre?". Egy másik tüntető azt mondta neki: "mert te nem tanultál meg lopni", mire a férfi azt mondta: "mert nem volt rá időm a munka mellett".

11.55 |

"Legyen felelős kormányzás"

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke azért bírálta a kormánypártokat, mert szerinte "gondolkodás nélkül nyomták meg a gombokat több törvénynél, ugyanis ezeket nem előzte meg ezeket semmilyen egyeztetés". Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke azt mondta: követelik, hogy "legyen felelős kormányzás és törvényhozás".

11.51 |

A kormányt bírálják a szakszervezetek

A négy szakszervezeti tömörülés vezetői beszédükben nemcsak a készülő új Munka törvénykönyvét, hanem a kormány politikáját is bírálják. Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke szerint a kormány ellehetetleníti az egészségügyet, az oktatást, szerinte "olyan jogalkotás kell, ami méltó a nemzethez".

11.45 |

A tüntetők transzparensei - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

11.40 |

A virágágyásokon átlépőket előállítják

Felzúdulással fogadták a tüntetők, hogy a rendőrség azt kérte, hogy az élőláncot a virágágyásokon és a láncon kívül alakítsák a demonstrálók - jelentette tudósítónk. A szervezők szerint a a rendőrség azt mondta, hogy ha a virágágyásokon valaki átlép, a rendőrök előállítják.

11.35 |

Több százan a Kossuth téren - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

11.30 |

"Viktor, ne babráld"

"Viktor, ha nem értesz hozzá, ne babráld" - ezt írták fel a tüntetők az egyik transzparensre. A többi táblán a következő feliratok szerepelnek: "Szolidaritás", "Megszűnhet a kollektív szerződés", "Elveszik a műszaki pótlékot" - jelentette az [origo] tudósítója.

11.25 |

"Ne tovább" - a tüntetés mottója

A "Ne tovább!" mottóval megrendezett eseményen felszólal a négy szakszervezeti konföderáció elnöke, majd a résztvevők élőláncot alakítanak ki a parlament épülete körül. A szakszervezetek képviselői ezenkívül petíciót adnak át az öt parlamenti párt frakcióvezetőinek.

11.12 |

Tüntetnek a szakszervezetek

Elkezdődött a Kossuth téren az a tüntetés, amellyel négy szakszervezet tiltakozik a kormány elmúlt egy évben hozott, a munkavállalókat érintő intézkedései, és a készülő új Munka törvénykönyve ellen. A téren több százan gyűltek össze transzparensekkel és szakszervezeti zászlókkal.

11.07 |

Egy órakor Orbán akciótervet jelent be

Az euróválság magyarországi hatásainak kivédését és a legnehezebb helyzetben lévő családoknak szóló megoldásokat tartalmazó akciótervet jelent be Orbán Viktor kormányfő a parlament hétfői ülésén - közölte vasárnap Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Az őszi ülésszak első ülése délután egy órakor kezdődik.

Előző
Következő »