Orbán csak hallgatta a költségvetés körül kirobbant parlamenti vitát

2011.09.19., 12:40

Bár egy ideig jelen volt, a miniszterelnök nem szállt be a hétfői parlamenti vitába, amelyben már a jövő évi költségvetést, illetve a kormány tervezett intézkedéseit támadta az ellenzék. A Jobbik hozzájárulásával a kormánypártok eltérhetnek a házszabálytól, és soron kívül kerülhet napirendre a rögzített árfolyamú végtörlesztés, az MSZP képviselői minden felszólalásban Matolcsy György lemondását követelték.

17.07 |

Szünetet tart az országgyűlés

A kérdések végére ért az országgyűlés, az elnöklő Lezsák Sándor szünetet rendelt el. Percről percre tudósításunk ezzel véget ért, a parlament fontos döntéseiről azonban továbbra is beszámolunk.

17.02 |

Már a végtörlesztés megsemmisítésére gondol az MSZP

A rögzített árfolyamú hiteltörlesztés jogi kockázatairól kérdezett a szocialista Göndör István, aki szerint a jogszabály hazai vagy uniós bíróság általi megsemmisítése esetén kétségtelenül az adófizetőknek kell kifizetniük a bankoknak okozott kárt. Hogyan lehet olyan előterjesztést előkészíteni, amelynek az a filozófiája, hogy "a jogászok majd megvédenek, oszt jó napot"? - kérdezte a képviselő. A Polgári törvénykönyv lehetővé teszi, hogy jogszabály beavatkozzon korábban kötött szerződésekbe, ha alapvető változás történt a felvételekben, illetve a probléma sok embert érint - mondta Cséfalvay Zoltán, aki szerint a forint gyengülése ilyen körülmény, ami több mint egymillió embert érint.

16.58 |

Orbán Viktor, mint fordított Robin Hood

Orbán Viktor és kormánya fordított Robin Hoodként viselkedi - mondta az MSZP-s Józse István, aki szerint az adórendszerrel a szegényektől vesznek el, hogy a tehetőseknek adjanak, és a rögzített árfolyamú végtörlesztés is a gazdagoknak kedvez. A képviselő kifogásolta, hogy még mindig nem állt fel a nemzeti eszközkezelő, és ő is megkérdezte, hogy mikor mond le Matolcsy György.

Robin Hoodtól nehogy már közgazdaságtant tanuljunk - vágott vissza Cséfalvay Zoltán, aki szerint csak egyszer-kétszer lehet megsarcolni a gazdag kereskedőket, azok legközelebb elkerülik a cherwoodi erdőt. Az államtitkár szerint a gazdagok fokozott adóztatásával csak a szürkegazdaság erősödne, míg a szegényeknek másfajta eszközökkel kell segíteni.

16.51 |

Van-e hatósági megoldás a hajléktalanságra?

A hajléktalanság hatósági megközelítése már eddig sem működött, de mégis egyre több önkormányzat lépett erre az útra - mondta Vágó Gábor, az LMP képviselője, aki szerint az önkormányzatok megpróbálják a szomszéd kerületekbe vagy városokba kiszorítani a hajléktalanokat. A VIII. kerületre utalva Vágó azt mondta: van olyan önkormányzat, ahol 700 ezer forintot költenek hajléktalanellátásra, míg 7 milliót kilakoltatásra, és 30 milliót népszavazásra.

Soltész Miklós szociális államtitkár szerint a hajléktalanság az egész társadalom számára nyomasztó jelenség. A probléma sokféle okból áll elő, de Soltész szerint van, aki életformaként választja. Az államtitkár azt mondta: hamarosan kétmilliárdos EU-s program indul azoknak a szervezeteknek a támogatására, amelyek valódi kiutat kínálnak. Az ugyanakkor jogos elvárása a társadalomnak, hogy rend legyen a közterületeken, és jogosak az ezt szolgáló intézkedések is.

16.38 |

"Buddhista cigányok zsidó vezetőkkel?"

Hallot már valaki a Dzsaj Bhím közösségről az SZDSZ-en kívül? Buddhista cigányok zsidó vezetőkkel? - kérdezte Endrésik Zsolt jobbikos képviselő, aki kifogásolta, hogy ez a vallási közösség, illetve az általa fenntartott iskolák nagy teret nyertek Borsod megyében. A képviselő szerint az iskolákban nem folyik valódi oktatási tevékenység, csak növelik az etnikai feszültségeket.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint a Dzsaj Bhím egyházi tevékenységét az egyházügyi törvény szerint majd megítéli az országgyűlés, de a kérdés hangneme szerinte nem illik a parlamentbe. A közoktatási kérdésről az államtitkár azt mondta: az új köznevelési törvény gátat fog szabni az oktatási látszattevékenységeknek, és emlékeztetett arra, hogy korábban már jogtalanul felvett támogatás visszafizetésére kötelezték a közösséget.

16.32 |

Nyert-e valaki a tőzsde bedöntésén?

Véget értek az azonnali kérdések, a kérdések következnek. Elsőként az MSZP-s Tukacs István kérdezi, hogy kik nyertek azokon az alkalmakon, amikor egy-egy kormányzati nyilatkozat miatt mélyrepülésbe ment át a tőzsde. Nyugtasson meg, hogy nem volt nyertese ennek a tőzsdei mélyrepülésnek! - kérte a képviselő az államtitkártól. Cséfalvay Zoltán szerint a képviselő túl sok összeesküvés-elméletet nézett, és visszautasította, hogy bennfentes kereskedéssel valakik hasznot húzhattak volna a tőzsde zuhanásából. Az államtitkár szerint a PSZÁF folyamatosan figyeli a piacokat, és reagál, ha spekulatív lépéseket lát.

16.27 |

Fél-e a szakszervezetektől Orbán?

A miniszterelnök fél! - jelentette ki az MSZP-s Nemény András, aki szerint ezt jelzi, hogy betiltották a szakszervezeti tüntetéseket, hiszen a fideszes rendezvények sosem okoztak közlekedési fennakadást. Navracsics Tibor szerint a képviselő az öltözőben összekeverte a papírját Dorosz Dávidéval, hiszen lényegében ugyanazt a kérdést mondta el. A kormányfőhelyettes szerint Európa nincs könnyű helyzetben, a változások mindenütt komoly konfliktusokkal járnak. Nemény András szerint méltatlan volt Navracsics kioktatása. Úgy vélte: Orbán összekeveri az országot a Fidesszel, ahol mindig azt történik, amit ő akar. Ha hetven szakszervezet összeáll, az már jelent valamit - mondta Nemény, aki szerint nem csoda, hogy a kormányfő fél.

16.20 |

Miért fél a kormány a partraszállástól?

Miért fél a kormány a partraszállástól? - kérdezte az LMP-s Dorosz Dávid, aki azt kifogásolta, hogy a rendőrség megtiltotta a rendvédelmi szakszervezetek tüntetéseit. A képviselő szerint a határozatokban kamu indokok szerepeltek, amelyek közül a legnevetségesebb, hogy a szombati tüntetés zavarja a parlament munkáját.

Kontrát Károly államtitkár szerint a betiltás indoka az volt, hogy a közlekedés más úton nem biztosítható, hiszen a belváros legforgalmasabb útjain akartak demonstrálni. "Ha ezeket a rendőrség engedélyezte volna, az blokád lett volna" - mondta az államtitkár, aki szerint sajnálatos, hogy a képviselő a jogorvoslat ügyében eljáró bíróságra akar nyomást gyakorolni a felszólalásával.

"Amit ön itt most leművelt, az a mellébeszélés minősített tényállása" - mondta Dorosz, aki szerint lehet, hogy megtalálták a bohócügyi államtitkárt. A képviselő egy fehér plüssnyulat felemelve azt mondta, hogy a kormány megérdemli a "gyáva nyúl díjat", amire az államtitkár azt mondta: látszik, hogy mindegy, mit mond, úgyis gyávának nevezték volna.

16.10 |

Hogy szavaz majd Magyarország Palesztináról?

Hogyan szavaz Magyarország az ENSZ közgyűlésében a Palesztin hatóság kéréséről, hogy megfigyelői státusszal vegyék fel a világszervezetbe? - kérdezte Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője, aki kifogásolta, hogy a magyar diplomácia egyik irányba sem kötelezte el magát, és elmaszatolta a választ a mindkét irányból érkező kérésekre.

Magyarország elvi álláspontot képvisel a palesztin-izraeli konfliktus kérdésében - mondta Németh Zsolt külügyi államtitkár, aki szerint egyelőre nincs pontos szöveg, nem ismert, mit kérnek a palesztinok és melyik testülethez fordulnak. Németh szerint még van esély egy egységes EU-álláspont kialakítására, és addig nem is fog egyik állam sem egyértelmű igent vagy nemet mondani. Az államtitkár szerint Magyarország álláspontja egyértelmű: a békefolyamat végén Palesztinának önálló államnak kell lennie, világos határokkal.

Gyöngyösi szerint írásos kérelem még nincs, de már lehet tudni, hogy az ENSZ BT-hez fordulnak a palesztinok, ahol az Egyesült Államok megvétózza a kérésüket, így az a közgyűlés elé kerül. A lépviselő szerint elvi kérdésről van szó, egy sor más EU-s ország már tudja, hogy egyik vagy másik oldalra áll. Magyarország egyedi helyzetben van - mondta Németh, aki szerint sokat tehetünk a békefolyamatért.

15.59 |

Már a parlamentben is téma a Zöld Pardon

Miért kapott piros lámpát a Zöld Pardon - kérdezett az ismert budai szórakozóhelyről a szocialista Molnár Zsolt. Szerinte a Fidesz már 1998 óta bünteti Budapestet, és most már a fiatalokat is, hiszen valamilyen ok miatt be kell zárnia a "kultikus" szórakozóhelynek. A képviselő szerint valóban történtek tragédiák, de pont ott akarnak példát statuálni, ahol biztonságos, szülőbarát rendszer működik.

Szabó Erika államtitkár szerint a képviselő téved, a kormánynak semmilyen illetékessége vagy hatásköre nincs a Zöld Pardon ügyében, a XI. kerülethez kell fordulnia. Az államtitkár szerint az sem igaz, hogy a Fidesz büntetné Budapestet, hiszen a Nemzeti Színház és a Művészetek palotája is az első Orbán-kormány idején valósult meg, a négyes metróba pedig a szocialisták buktak bele.

Molnár Zsolt szerint szakmailag részben helytálló a válasz, de politikailag elfogadhatatlan. Szerinte épp a demokrácia felszámolása zajlik, a kormányhivatalok beavatkoznak az önkormányzatok ügyeibe, és most itt a lehetőség, hogy egy jó ügy érdekében tegyék. Szabó Erika szerint lehet, hogy a korábbi kormányok alatt megtettek ilyen lépéseket, de a polgári kormány soha nem fog ilyet tenni.

15.48 |

Miért nincs részmunkaidő a közigazgatásban?

A törvény szerint az állami szerveknek kötelessége lenne részmunkaidős állásokat felajánlani a kisgyermekes anyáknak, de nem teszik meg - mondta Ertsey Katalin, az LMP képviselője, aki adatokat sorolt, hogy a NAV-nál és az Államkincstárnál milyen kevesen dolgoznak részmunkaidőben. A képviselő azt kérdezte, mit tesznek azért, hogy ez a helyzet megváltozzon.

Magyarországon rugalmas munkaerőpiacra van szükség, ennek része kell hogy legyen minden atipikus foglalkoztatási forma - mondta Cséfalvay Zoltán. Szerinte a részmunkaidős kinevezéshez szükség lenne a tisztviselő hozzájárulásra is, ami a tapasztalatok szerint hiányzik. Az államtitkár szerint ugyanakkor a közigazgatásban speciális munkakörök vannak, nem mindig lehet megoldani a részmunkaidős foglalkoztatást.

Ertsey szerint konkrét információik vannak arról, hogy nők kérték a részmunkaidő foglalkoztatást, de nem adták meg nekik. A képviselő azt kérte, a rugalmas munkaerőpiac ne azt jelentse, hogy könnyen lehet kirúgni embereket, hanem a részmunkaidőt kombinálják távmunkával és hasonló megoldásokkal.

15.42 |

A 2006-os bűnök elévülése miatt aggódik Gaudi-Nagy

Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő a 2006-os őszi eseményekről kérdezné Orbánt, de be kell érnie Navracsics Tibor kormányfőhelyettessel. A képviselő szerint öt éve "embervadászat" folyt Budapest utcáin, de a mai napig nem hozták nyilvánosságra a Balsai István korábbi fideszes képviselő jelentését. Miért hagyják futni a rendőrbűnözőket? - kérdezte a képviselő, aki szerint legkésőbb holnap eljárást kellene indítani, különben elévülnek a bűnök.

Navracsics szerint 2006-ban a rendőrség valóban túllépte a hatáskörét, ezt egy albizottság vizsgálta is 2010-ben. Az albizottság elnöke, Gulyás Gergely fideszes képviselő feljelentést is tett a katonai ügyészségen, a képviselő ott érdeklődhet. Gaudi-Nagy megdöbbentőnek nevezte Navracsics szavait, szerinte minden akkori rendőrparancsnokot meg kell gyanúsítani, különben futni hagyják őket. Navracsics szerint hagyni kell az ügyészséget, hogy végezze a munkáját, neki nincs joga utasítani a legfőbb ügyészt.

15.39 |

Novák Előd is megvárja Orbánt

A jobbikos Novák Előd is Orbán Viktort szeretné kérdezni, és ő is úgy döntött, hogy megvárja a kormányfőt.

15.37 |

Hogy mondják németül, hogy tandíj?

Kérem, fordítsa le bármely, ön által ismert nyelvre, hogy hangzik az, hogy egyetemi tanulmányokra fizetett önköltség? - kérdezte az MSZP-s Hiller István, ami derültséget váltott ki a teremben. Cséfalvay Zoltán nem is hallotta jól a végét, Hillernek meg kellett ismételnie a kérdést. Az államtitkár megkerülte a választ, szerinte ennél fontosabb kérdés, hogyan lehet egy fenntartható felsőoktatási finanszírozást megteremteni, ami megfelelő szakembereket képez.

Hiller lefordította németre a kifejezést, szerinte minden német hangosan nevetne a kacifántos kifejezésen, mert az valójában tandíjat jelent. A képviselő szerint 2008-ban a Fidesz még népszavazást kezdeményezett a tandíj ellen, most pedig nem merik kimondani a tandíj szót. Cséfalvay ragaszkodott hozzá, hogy lesz államilag finanszírozott és költségtérítéses hely, a végleges szabályokról azonban még nem született döntés.

15.33 |

Gúr Nándor megvárja Orbánt

Véget értek az interpellációk, az azonnali kérdések következnek. A miniszterelnököt akarta kérdezni a szocialista Gúr Nándor, de ő nincs a teremben. A képviselő úgy döntött, megvárja, míg a kormányfő személyesen tud válaszolni.

15.31 |

Egyed: Már csak a távozás maradt

A képviselő megköszönte a választ, de azt mondta: nincs módjában elfogadni azt, hiszen az egészségügyi dolgozók előtt már csak a külföldi munkavállalás maradt. Egyed Zsolt szerint ennek az ágazatnak kellett volna az elsőnek lennie, amelyhez hozzányúl a kormány tavaly nyáron. Az országgyűlés többsége elfogadta a miniszteri választ.

15.28 |

Réthelyi: Chipsadóból lesz béremelés

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szerint már megkezdték a humánerőforrás-stratégia kidolgozását. Ez elsőként a krízist hivatott kezelni, később jönnek a hosszú távú intézkedések. Jelenleg kiemelten fontosnak tekintik az azonnali jövedelemnövelést, ennek forrása lesz a népegészségügyi termékadó. Ezenkívül Réthelyi szerint felülvizsgálják a képzéseket, a cél a gyakorlati ismeretek erőteljesebb oktatása, illetve a kötelező, ötéves továbbképzések ingyenesek lesznek.

15.24 |

Az ápolók csökkenő száma miatt aggódik a Jobbik

Egyre kevesebb az egészségügyi szakdolgozó, ami veszélybe sorolja a betegellátást - hívta fel a figyelmet Egyed Zsolt, a Jobbik képviselője, aki szerint a tendenciát a KSH adatai is alátámasztják. Ez a helyzet csak rosszabb lesz, hiszen egyre idősebbek a dolgozók, sokan fognak nyugdíjba vonulni, miközben ennek csak töredéke áll munkába. Milyen lesz a jövőben az ápolói életpályamodell, mit tesznek a szakdolgozók megtartása érdekében? - kérdezte a képviselő.

15.20 |

Az EU-ban hitelből osztották a jólétet

Az Európai Unióban nem a jólét megteremtése, hanem annak elosztása lett uralkodó modell, és amikor már nem volt mit elosztani, hitelből finanszírozták - mondta Cséfalvay Zoltán, aki ismét azzal vágott vissza, hogy a kormány intézkedései lehetővé teszik, hogy minél többen teremtsenek értékeket. Boldvai nem fogadta el a választ, szerinte már 15 hónapja a Fidesz kormányoz, ennyi idő alatt be kellene látni, hogy nem működik az, amit korábban megálmodtak. A parlamenti többség viszont igen. Már csak 88-an hiányoznak a teremből.

Előző
Következő