A WikiLeaksről és Gyöngyöspatáról is kérdezték Orbánt - parlament percről percre

2011.09.26., 12:48

Az MSZP-s Szekeres Imre adócsökkentést, a Jobbikos Balczó Zoltán előrehozott választásokat, az LMP-s Scheiring Gábor pedig zöld fordulatot sürgetett napirend előtt a parlament hétfői ülésén. Lázár János fideszes frakcióvezető kijelentette, hogy csalódott Szekeres Imrében, majd azt mondta, hogy a Fidesz-frakció azt kéri a kormánytól, hogy csökkentse az államadósságot, és szüntesse meg az állami stikliket. Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában a WikiLeaks-táviratokról és Gyöngyöspatáról is kapott kérdést.

16.23 |

Közvetítésünk véget ért

Vége az azonnali kérdések órájának, percről percre tudósításunk ezzel véget ért, a parlament fontos döntéseiről azonban továbbra is beszámolunk. Az országgyűlés később a gázolaj, az alkoholos és a dohánytermékek jövedéki adójának emeléséről dönt, illetve a képviselők az államháztartási törvényt módosítják úgy, hogy a jelenlegi minimum 45 helyett csak 30 napnak kelljen eltelnie az adótörvények kihirdetése és hatálybalépése között. A parlament korrigálhatja a devizahitelek egyösszegű végtörlesztését engedélyező jogszabályt is, amelyet a múlt héten fogadtak el, és dönthetnek arról, hogy november 13. legyen a magyar nyelv napja.

16.15 |

Gúr Nándor is kérdezte Orbánt - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16.07 |

Orbán felszólalása után a képviselők többsége távozott - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16.00 |

Orbán Novák Elődnek válaszolt - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15.49 |

Orbánt Gyöngyöspatáról is kérdezik

Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő arról kérdezi a miniszterelnököt, hogy milyen következményekkel jár a Fidesz-frakcióban, hogy Balázs József fideszes képviselő egy hangfelvétel szerint megfenyegette Gyöngyöspata új, jobbikos polgármesterét, hogy nem kap fejlesztési forrásokat, ha nem működik együtt. Orbán Viktor szerint Gyöngyöspatát semmilyen hátrány nem érte, sőt közmunkaprogram is indult. A kormányfő szerint a fejlesztési források odaítélésének "megvan a kijelölt illetékes szervezete", és ha a kormánynak is állást kell foglalni, akkor "ragaszkodik ahhoz, hogy kikérje a helyi képviselő véleményét". Minden tettnek van következménye, a közéletben a választókra tartozik a következmények levonása, a választók döntsék el, kinek van helye a közéletben - mondta Orbán Viktor.

15.40 |

Az MSZP-s Pál Béla a Fidesz plakátjával - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15.34 |

Gúr Nándor Orbán levelére vár

Gúr Nándor MSZP-s képviselő az új Munka törvénykönyvéről kérdezi a miniszterelnöktől, hogy miért kell csökkenteni a szabadságok számát és csorbítani a munkavállalói jogokat, ahogy az a koncepcióban szerepel. A képviselő nem érti, miért nem válaszol a kormányfő a levélre, amelyet pártelnökével, Mesterházy Attilával küldtek neki ezekkel a kérdésekkel. Orbán Viktor azt mondta, válaszolt a levélre, és le is írta, hogy segély helyett munkát kínál a kormány az embereknek.

15.28 |

Semjén Zsolt Schiffer Andrással beszélget - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15.14 |

Orbán érti, hogy Novák nem érti

Novák Előd viszontválaszában azt mondta a miniszterelnöknek, hogy "a mellébeszélést meghagyhatta volna az országértékelésre, ott ezt már megszokhattuk". Orbán Viktor erre úgy reagált: "a tett az első, a szó a második, a szemednek higgy, a tények alapján dönts". A kormányfő azt mondta a jobbikos politikusnak: "értem, hogy ezt nem érti, ön beszél, mi dolgozunk - azt kívánom, hogy ez a munkamegosztás sokáig megmaradjon".

15.06 |

Orbán nem partner a "pletyka-politikában"

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Novák Előd kérdése "az amerikai szórakoztatóipar legújabb darabjához kapcsolódik", hozzátette, hogy "a parlamentben ezzel nem foglalkozunk". Orbán Viktor rövid válaszát úgy zárta, hogy "sem most, sem a jövőben nem ülök fel a provokációjának, és a kormány nem lesz partner az ön pletykapolitikájában".

15.03 |

Novák Előd Orbánt kérdezi

Véget értek az interpellációk, az azonnal kérdésekkel folytatódik az ülés. Novák Előd jobbikos képviselő arról kérdezi Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy miért mondta azt a WikiLeaks által kiszivárogtatott iratok szerint, hogy "hagyják figyelmen kívül, amit mondok". Novák Előd azt kérdezi a kormányfőtől, hogy "miért hazudott nekünk, miért lépett Gyurcsány nyomába".

14.49 |

Cséfalvay szerint Gúr "osztályharcos lendületben" van

Gúr Nándor szocialista képviselő szerint a legalacsonyabb keresettel rendelkezők járnak rosszul az adóváltozásokkal. A képviselő azt mondta, a kormány a jómódúakat még kedvezőbb helyzetbe, a szerény jövedelműeket "megszorított állapotba hozza". Az interpellációra ismét Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszolt. Szerinte Gúr Nándor "osztályharcos lendületben van", mert olyan szavakat használ, hogy "népnyúzás". Az államtitkár megismételte most is, hogy az új adórendszerrel nem jár rosszul senki. A szocialista képviselő nem fogadta el a választ, de a parlament igen.

14.45 |

Schiffer András mosolyog - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14.43 |

Cséfalvay türelmet kért

Cséfalvay Zoltán államtitkár azt mondta Pál Béla kérdésére, hogy egyelőre semmilyen előterjesztés nem szerepelt még a kormány napirendjén, és elvonásra utaló számokat sem látott. Az államtitkár türelmet kért, amit az MSZP-s képviselő elutasított. Ezután felmutatta a Fidesz kampányplakátját, amelyen az "Itt az idő" kifejezés szerepelt. A parlament elfogadta az államtitkár válaszát.

14.40 |

Az MSZP nyugdíjcsökkentéstől tart

Az MSZP-s Pál Béla azt kérdezi a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy mi lesz a nyugdíjrendszerrel, és mi lesz a rokkantnyugdíjasokkal. "Sok álhír és rémhír terjed" - mondta, majd arról beszélt, hogy a hírek szerint húsz százalékkal csökken majd jövőre a nyugdíj.

14.34 |

Réthelyi szerint gúnyolódik az LMP

Réthelyi Miklós arra kérte Osztolykánt, hogy "ne gúnyolódjon a Szózattal", majd úgy folytatta: szerinte abban egyetértenek, hogy magyar orvosdiplomával magyar embereket gyógyítsanak. A fizetős képzésről azt mondta a miniszter: "költségtérítés eddig is volt, ma is van". Az LMP-s képviselők nem fogadták el a választ, a parlament viszont igen.

14.32 |

Rogán Antal Kubatov Gáborral beszél - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14.27 |

Az LMP szerint a kormány szó szerint értelmezi a Szózatot

"Itt élned, halnod kell" - élhető Magyarország helyett röghöz kötés - ezzel a címmel nyújtott be interpellációt a nemzeti erőforrás miniszterhez Osztolykán Ágnes és Szilágyi László LMP-s képviselő. Osztolykán szerint a kormány "már nem szeretné a Himnusz kottáját az alkotmányba foglalni, de a Szózat sorait, hogy 'itt élned, halnod kell', szó szerint értelmezi". A képviselő kritizálta, hogy a kormány húsz évre röghöz köti a rezidenseket, és emellett még kiszúrnak azokkal is, akik ügyvédek vagy közgazdászok szeretnének lenni, mert ők a jövőben csak tandíjért tanulhatnak.

14.20 |

Az edelényi kórház sorsáról kérdez az igazgató

Mire számíthat az edelényi kórház az elkövetkezendő időszakban? - kérdezte a fideszes Daher Pierre a nemzeti erőforrás minisztertől. Edelény önkormányzata ugyanis nem adná állami fenntartásba a kórházát, inkább zárt körű részvénytársaságként üzemeltetné tovább, viszont Daher Pierre szerint, aki a kórház igazgatója is, az intézmény dolgozóinak döntő többsége nem támogatja a társasági formát. Réthelyi Miklós miniszter megnyugtatta a képviselőt, hogy a kormány által kidolgozott Semmelweis-terv egy korszerűbb egészségügyet biztosítja, és a gazdasági társasági forma sem "jelent kibúvót az állami átvétel alól". Daher Pierre elfogadta a választ.

Előző
Következő