Az MSZP-s Szekeres Imre adócsökkentést, a Jobbikos Balczó Zoltán előrehozott választásokat, az LMP-s Scheiring Gábor pedig zöld fordulatot sürgetett napirend előtt a parlament hétfői ülésén. Lázár János fideszes frakcióvezető kijelentette, hogy csalódott Szekeres Imrében, majd azt mondta, hogy a Fidesz-frakció azt kéri a kormánytól, hogy csökkentse az államadósságot, és szüntesse meg az állami stikliket. Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában a WikiLeaks-táviratokról és Gyöngyöspatáról is kapott kérdést.

12.05
Emelkedik a jövedéki adó

A játékadó ötven százalékkal emelkedik, a dohánytermékek jövedéki adója hét százalékkal , az alkoholtermékeké öt százalékkal, az aromázott szeszesitalok jövedéki adója pedig ötven százalékkal nő, ha a parlament megszavazza a Nemzetgazdasági Minisztérium indítványát. A gázolaj jövedéki adója 97 forintról 110 forintra nőhet. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szeptember 6-ai lovasberényi kormányülés után jelentette be, hogy megemelik a játékadót és a jövedéki adókat.

12.15
45 helyett 30 nap felkészülési idő

A  kormány tervei szerint már november 1-jén életbe lépne a jövedéki adó emelése, ezért módosítani kell az államháztartási törvényt. Eszerint az adótörvények kihirdetése és hatálybalépése közötti legalább 45 napos időtartamot 30 napra csökkentenék.

12.26
Módosítják a végtörlesztésről szóló törvényt

A devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztését lehetővé tévő, múlt hétfőn elfogadott törvény nem mentesíti a jövedelemadó- és az illetékfizetés alól azokat, akik szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel, de a jelzálogot a lakóingatlanukra terhelték. A képviselők ezen is változtathatnak a hétfői ülésen.

12.30
A távhőszolgáltatókat támogatnák

A parlament dönthet arról a javaslatról is, amely a távhőszolgáltatásnál új támogatási rendszert vezetne be. Eszerint a termelők helyett a hőszolgáltatókat támogatnák. Ezt akkor fogadhatja el az országgyűlés, ha egyetlen módosító javaslat sem kap többséget. A kormány sürgős tárgyalást kért a javaslatról azért, hogy az október 1-jén, a távhő hatósági árának megállapításával együtt hatályba léphessen.

12.32
November 13. lehet a magyar nyelv napja

A képviselők - Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter indítványára - arról is dönthetnek, hogy a magyar nyelv napjává nyilvánítják november 13-át, a magyar nyelvet hivatalossá tévő 1844-ben született törvénycikk elfogadásának napját.

12.36
Három részletes vita is lesz

A napirend előtti felszólalások, az interpellációs időszak és a határozathozatalok után a parlament három részletes vitával zárja munkáját. Például megtárgyalja azokat a módosító indítványokat, amelyek az új alaptörvény rendelkezései miatt jövőre nyugdíjba vonuló bírák mielőbbi pótlásáról szóló fideszes javaslathoz érkeztek.

12.42
Elhunyt Pallag László volt kisgazda képviselő

Tragikus hirtelenséggel szombaton elhunyt Pallag László egykori békési kisgazda politikus, országgyűlési képviselő, aki az olajügyek kapcsán szerzett országos ismertséget - írta a Békés Megyei Online hétfőn. Pallag László 1950-ben született,1989-től a Független Kisgazda és Földmunkás Pártban politizált, amelynek helyi, majd megyei elnöke lett. Nyolc éven át volt országgyűlési képviselő, 2000-től az olajszőkítéseket kivizsgáló parlamenti bizottság elnökeként dolgozott. 2002-ben nem jutott be az országgyűlésbe és Békés képviselő-testületébe sem, ahol tizenkét évig volt képviselő. Azóta a közélettől visszavonultan élt Békésen.

13.01
Kövér helyett Lezsák

Nem Kövér László házelnök, hanem Lezsák Sándor, a parlament fideszes alelnöke nyitja meg az ülést.

13.02
Néma felállással emlékeznek

Az országgyűlés egyperces néma felállással emlékezett Pallag László volt kisgazda képviselőre.

13.09
Szekeres a kiskeresetűekért aggódik

Egyszeri nagyarányú adócsökkentésről beszéltek, de a kiskeresetűek adóterheit növelik - kezdte napirend előtti felszólalását az MSZP-s Szekeres Imre. "A kormány terve a gazdagoknak kedvez" - mondta a szocialista képviselő, aki szerint a kis keresetűeknek havi 11 ezer, a közepes keresetűeknek pedig havonta hatezer forinttal kell több adót fizetni. Szekeres egy internetes plakátra hívja fel a kormány figyelmét, amelyen az áll: "Ne lopj!" Az MSZP azt javasolja, hogy az alapvető élelmiszereknél az áfát csökkentse öt százalékra a parlament.

13.13
Cséfalvay szerint senki nem kerül hátrányba

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a kormány egykulcsos, családbarát adópolitika mellett "tette le a voksát". Az államtitkár szerint "kusza és torz adórendszert örökölt" az Orbán-kormány a szuperbruttóval és az adójóváírással, ezt szüntették meg. A kormány rendelkezik azokkal az eszközökkel, amelyek biztosítják, hogy senki ne kerüljön hátrányba az adóváltozások után - mondta Cséfalvay, aki példaként említette azt, hogy a közszférában jövőre is lesz bérkompenzáció, a minimálbért 92 ezer forintra emeli a kormány, és 5 százalékos béremelést javasol a versenyszférában.

13.18
Balczó Bogár Lászlót idézi

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke szerint "gyarmati létben" van Magyarország. Habár a kormány megszakította a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal, "gazdasági szabadságharcot hív", Balczó szerint önként teljesíti az elvárásokat, és megszorító politikát folytat. A jobbikos politikus beszédében többször idézte Bogár László közgazdászt, aki az első Orbán-kormányban a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára volt, és szerinte "Magyarország három tucat globális vállalat lerakata", majd Balczó pártelnökéhez, Vona Gáborhoz hasonlóan előrehozott választásokat követelt.

13.25
Cséfalvay szerint Balczó beszéde antiglobalista

Cséfalvay Zoltán reagált Balczó Zoltán felszólalására is, amelyet az államtitkár "antiglobalista beszédnek" minősített. Cséfalvay arra kérte a Jobbik alelnökét, hogy ne becsülje le a kormány tevékenységét, amelyet az államadósság csökkentéséért tesz.

13.29
Scheiring szerint nem a gazdagokat kellene "kistafírozni"

Scheiring Gábor LMP-s képviselő a devizahitelesek problémáiról beszél napirend előtt. A képviselő szerint "az emberek kezdenek kijózanodni", mert szerinte kevesen tudják előteremteni a végtörlesztéshez szükséges pénzt, viszont "a törvény által okozott árfolyam-ingadozásnak már sok vesztese van". Az LMP szerint nem a gazdagokat kellene "kistafírozni", "a multikat támogatni adókedvezménnyel". Az "álbaloldali Gyurcsány-Bajnai duótól" egy dolog különbözteti meg a jelenlegi kormányt: az Orbán-kormány rájött, hogy a spekulációra alapozott politikának vége - mondta Scheiring, aki szerint zöld fordulatra van szükség a pénzügyi rendszerben. A képviselő bankadó helyett a pénzügyi tranzakciók megadóztatását, a spekulációs adót, eszközkezelő helyett pedig ingatlanalapot javasolt, és védett számlát, amiről csak élelemre és fűtésre lehetne költeni.

13.32
Ismét Cséfalvay válaszol

Cséfalvay Zoltán arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormány minden bajba jutott devizahitelesnek talált segítséget. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára példaként említi, hogy elindult a nemzeti eszközkelező társaság, a kormány bevezette "az árfolyamgátat", és az egyösszegű végtörlesztés is "egy eszköz a menekülésre" - mondta Cséfalvay Zoltán. Szerinte Scheiring és az előtte antiglobalista beszédet mondó Balczó Zoltán "egy kottából játszik".

13.38
Egyperces néma felállás - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

13.39
A kulákságra emlékezne a KDNP-s Varga László

A kereszténydemokrata Varga László a kulákságról beszélt, akiket már kárpótolni sem lehet, de utólag talán bocsánatot kellene kérni tőlük. A középparaszti réteg a kulákosítással megszűnt, ez pedig a magyar mezőgazdaságnak is ártott - mondta Varga László. A KDNP-s képviselő azt kérte, hogy "szenteljünk egy napot a kulákok emlékének".

13.44
Lázár csalódott Szekeresben

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azzal kezdte a felszólalást, hogy "higgadt és bölcs embernek ismerte" a szocialista Szekeres Imrét, akiben csalódott "szakmaiatlan hozzászólása miatt". Ezután arról beszélt a frakcióvezető, hogy mit kér a Fidesz képviselőcsoportja a miniszterelnöktől a költségvetésről szóló keddi egyeztetésen. A frakció azt szeretné, hogy a kormány csökkentse az államadósságot, kérik a devizahitelesek megmentését, az új munkahelyek teremtését, a beruházásösztönzést és az eddigi adóváltozások megerősítését. "Aki többet dolgozik, többet keres - ilyen adórendszerben gondolkozunk" - mondta Lázár. A Fidesz-frakció emellett szeretné, ha megszűnnének az állami stiklik, ezért is javasolja Lázár a parlamenti képviselők jogállásának és fizetésének újraszabályozását. A kormány részéről senki nem reagált.

13.58
Baja szerint megbukott az egykulcsos adó

Miután a képviselők elfogadták a napirendet, a parlament ülése az interpellációkkal folytatódik. Baja Ferenc MSZP-s képviselő szerint őszintén kellene beszélni arról, hogy megbukott az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszere, és "káosz van a gazdaságpolitikában". Baja szerint nem teremtett munkahelyet a kormány, és a gazdasági növekedés is kisebb lesz a vártnál. Baja azt kérdezi, nem kíván-e lemondani Matolcsy György.

14.01
Cséfalvay szerint Bajának műfaji problémái vannak

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint Bajának műfaji problémái vannak, mert nem azt a szöveget olvasta fel, amelyet interpellációként beadott, és tartalmilag is eltért a szövegtől. Ettől függetlenül az államtitkár válaszolt az interpellációra, és megismételte, hogy senki nem jár rosszul az új adórendszerrel. "Felesleges riogatni azzal, hogy káosz van a gazdaságpolitikában" - mondta Cséfalvay. Az ülést vezető Lezsák Sándor felhívta Baja Ferenc figyelmét, hogy Cséfalvay "nem lett volna köteles válaszolni", mert az MSZP-s képviselő valóban eltért a szövegtől. Ezután Baja nem fogadta el a választ, de az országgyűlés igen.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)