Narancsleves dobozok és siklózás Schmitt Pálhoz - ülősztrájk Budapesten

2011.09.29., 14:52

Több mint ezer ember gyűlt össze hétfő délután a budapesti Clark Ádám téren, a különféle kormányzati intézkedések miatt megkezdett tüntetéssorozat első napján. Többen szombatig is a téren maradnának, az egyik főszervező pedig egy kötélen csúszott le. A tüntetők csütörtökön Schmitt Pálnak akartak átadni egy petíciót, szombaton pedig a Kossuth térre vonulnak, ahol narancsleves dobozokból állítanának fel egy piramist, hogy így tiltakozzanak a Fidesz-kormány ellen.

18.20 |

Videó a tüntetésről

 

 

18.01 |

Pár százan maradtak

Tudósítónk szerint este 6-ra már csak pár százan maradtak a téren, de továbbra is folyamatosan távoznak az emberek, ezzel kisebb dugót okozva az Alagúton és a Lánchídon. Percről percre tudósításunk ezzel véget ért.

17.52 |

Pokrócokkal készülnek a nyugdíjas rendőrök

Ha nem állunk ki az igazunkért, akkor azt csinálnak velünk, amit akarnak - mondta az [origo] tudósítójának egy 40-es éveiben járó nyugdíjas. Tudósítónk több olyan rendőrrel is beszélt, akik pokrócokkal, matracokkal, kempingfelszerelésekkel érkeztek a térre. Úgy tervezik, szombatig maradnak, de ebben még nem biztosak.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Fogyatkozó tömeg az Alagútnál

17.46 |

Országszerte útlezárásokra készülnek

Hétfőtől félpályás útlezárásokat terveznek a tüntetők - jelentette be Kónya Péter, hozzátéve, hogy olyan vidékieket keresnek, akik tudnak segíteni ennek a megszervezésében. Az első ilyen akciójukat ma szervezték meg Pécsen.

17.36 |

Este "országvédelmi futás" jöhet

A szakszervezeti vezetők bejelentése után megint páran hazaindultak a Clark Ádám térről. Árok Kornél bejelentése szerinte a nap hátralevő részében zenét fognak sugározni, és este "megpróbálkoznak országvédelmi futással".

17.25 |

Schmitt pénteken kapja meg a petíciót

A szakszervezeti vezetők fél 6 előtt visszaérkeztek a térre. Árok Kornél azt mondta, hogy csak a négy szakszervezeti vezetőt engedték be a palotába, de Schmitt Pál hivatali elfoglaltsága miatt nem tudta fogadni őket, mert a horvát államfő van nála látogatáson. Schmitt helyett a Köztársasági Elnöki Hivatal jogi főosztályvezetője vette át a petíciót, aki ígéretet tett arra, hogy pénteken átadja Schmittnek azt.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Szakszervezeti vezetők a Sándor-palotánál. Több képért kattintson a fotóra!

17.09 |

Van, aki szombatig maradna

Nyugellátásukat féltik, emiatt jöttek el a tüntetésre - mondták a helyszínen lévő tudósítónknak idősebb nők, akik a büntetés-végrehajtástól mentek nyugdíjba. A pokrócokon ülő hölgyek úgy készültek, hogy hosszabb ideig maradnak, bár azt még nem tudják, hogy szombatig ott maradnak-e. Mindenesetre szombatra visszajönnek, ha hazamennek is közben.

16.49 |

Csak a szakszervezeti vezetők mennek Schmitthez

Schmitt Pálhoz nem mindenki megy, csak a szakszervezeti vezetők. Ők siklóval mennek fel a várba. Néhányan követték őket a tüntetők közül is.

16.41 |

Mesterházy Attila kockás ingben jelent meg - kép

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Szanyi Tibor MSZP-s képviselő (fehér polóban), Mesterházy Attila MSZP-elnök és Velez Árpád, Mesterházy kabinetfőnöke (jobbra). További fotókért kattintson a képre!

16.37 |

Schmitthez vonulnak a tüntetők

A tüntetők 5-kor felvonulnak a budai Várba, hogy átadják petíciójukat a köztársasági elnöknek. A színpad előtt ülők közben hálózsákokra, újságpapírokra heveredtek le, van, aki kempingszéket is hozott magával.

16.30 |

Piknikeznek a tüntetők

Tudósítónk szerint továbbra is piknikhangulat van: az emberek egy része elment, mások pedig üldögélnek, lángost eszegetnek. Egymás után több tüntető is felszólalt, beszédjeinkben főleg azt hangsúlyozták, hogy össze kell fogni és "nem hagyják magukat".

16.25 |

Piramist akarnak a narancsleves dobozokból

Árok Kornél azt is mondta, hogy petíciókat fognak felvinni a közeli Sándor-palotába Schmitt Pál köztársasági elnökhöz. Az üres narancsleves dobozokról pedig azt, hogy szombaton, a Kossuth téren piramist akarnak építeni belőlük.

 

 

16.15 |

Ötforintosokban fizetnének a vízszámláért

Tudósítónk szerint hivatalosan is piknikbe ment át a program, egyelőre nem jelentettek be újabb felszólalót. A résztvevők el is kezdtek megfogyatkozni, de többen is matracokkal jelentek meg, mert szombatig a téren szeretnének maradni. Árok Kornél bejelentette, hogy ötforintosokat gyűjtenek, mert azokban akarják kifizetni a tűzoltónak kiküldött 27 ezer forintos vízszámlát.

16.04 |

Nagy fityiszt akarnak mondani

A rövid beszédek után verseket és dalbetéteket játszanak le a tüntetésen. Egy (be nem mutatkozó) szakszervezeti vezető is beszédet mondott, amelyben azt mondta, hogy meg kell védeni a demokráciát, és "mutassunk együtt nagy fityiszt a Kossuth téren".

 

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Transzparens a tüntetésen. Galériáért kattintson a fotóra!

16.00 |

Árok a névnapjával poénkodott

A tömeg létszáma már ezer fölé nőtt tudósítónk szerint. Árok Kornél rövid beszédében azon poénkodott, hogy itt nincs La Manche-csatorna (amelyen a D-Day idején átkeltek a szövetségesek a németek által megszállt Normandiába), "csak árok van, ha eljönnek ide a kollégák, akkor rendezhetnek árok-partyt". Árok ezzel arra utalt, hogy korábban az is felvetődött, azért fognak összegyűlni, hogy az ő névnapját tartsák meg.

15.46 |

Zúg az "Orbán, takarodj!"

A Himnusz lejátszása után zúg az "Orbán, takarodj!" tudósítónk szerint. Kónya ezt követően azt kérte, hogy békés és fegyelmezett legyen az akció.

15.44 |

Légideszantoshoz hasonlítja magát Kónya Péter

"1944-ben először a légideszantosok értek földet. Mi is ilyenek vagyunk. A főerők szombaton érkeznek földre" - magyarázta rövid beszédében az egyik főszervező, Kónya Péter, hogy miért nevezték a normandiai partraszállás után "D-Day"-nek akciójukat. Azt is mondta, hogy a rendvédelmisek kezdték a tüntetéseket, és sokan csatlakoztak hozzájuk. Winston Churchill korábbi brit miniszterelnöktől pedig ezt idézte: a D-Day a vég kezdete.

 

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Kónya Péter katonaruhában. További képekért kattintson a fotóra!

15.35 |

Kötélen érkezett Árok Kornél

A Lánchídon Pest felé és az Alagúton is araszol a forgalom, amit a Clark Ádám téren rendőri irányítással próbálnak gyorsítani.

 

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Árok Kornél érkezik. Galériáért kattintson a képre!

15.25 |

Mesterházy Attila is megjelent

Tudósítónk szerint Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is megjelent a tüntetésen, és éppen nyilatkozatot ad egy tévécsatornának.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Mesterházy Attila kap kitűzöt. További fotókért kattintson a képre!

Előző
  • 1
  • 2
Következő