Megfeküdte az ellenzék gyomrát Matolcsy főztje - parlament percről percre

2011.10.17., 13:15

Brad Pitt fegyvereiről és a devizahitelekről is vitáztak hétfőn a parlamentben. Az ellenzéki képviselők a TEK-eseket az országból hülyét csináló markos Michelin-figuráknak, Dörner György programját pedig kriptonácinak nevezték, Matolcsy Györgyöt előbb rossz szakácsnak titulálták, majd lemondatták volna, Orbánt viszont nem tudták megkérdezni a kisemberek gondjairól, mert nem ment el az ülésre. A parlament leszavazta a volt MSZMP-s vezetők, többek között "Biszku Béla luxusnyugdíjáról" szóló jobbikos törvényjavaslatot, és elodázták az ebadóról szóló döntést is, de az uzsora-bűncselekményekről és a hajléktalanok büntetéséről is új törvényt hozhatnak a hétfőn kezdődő háromnapos ülésen.

16:43 |

Nem jutott idő a vasútra

Nem jutott már idő a bezárt vasútvonalak sorsára vonatkozó kérdésnek, ezt a következő ülésen teheti majd fel a kormánynak a jobbikos Korondi Miklós. Háromnegyed öt előtt az ülést vezető elnök szünetet rendelt el 17 óráig. A szünet után az országgyűlés határozathozatallal folytatja a munkáját, sorra kerül többek között az uzsora-bűncselekményekről szóló törvény és a leghősiesebb város címének adományozásáról szóló törvényjavaslat is, a szavazások eredményéről később beszámolunk. Percről percre tudósításunk ezzel véget ért.

Fotó: Hartl Nagy Tamás

16:38 |

Nem kell korengedményes nyugdíj a kormány szerint

A jobbikos Bertha Szilvia azt kérdezi a kormánytól, hogy mi értelme van a korengedményes nyugdíj megszüntetésének. A képviselő szerint a rendszer eddig mindenkinek jó volt, a cégek fiatalabb dolgozókat vehettek fel az idősebbek helyett, nem lettek munkanélküliek.

Halász János államtitkár szerint nem indokolt a korengedményes nyugdíj fenntartása, mert a kormány célja az, hogy egyensúlyba kell hozni a nyugdíjkasszát.

16:20 |

Megvárja a kormány, mit lépnek a devizahitelesek

A kormány devizahitelekkel kapcsolatos intézkedéseit kritizálta a MSZP-s Simon Gábor. Cséfalvay Zoltán államtitkár azt mondta, meg kell várni, mit lépnek az emberek például a végtörlesztéssel kapcsolatban a megadott határidőig, december 31-ig, és majd az eredmények fényében lehet új megoldásokról gondolkodni.

16:14 |

Keveslik a gázár-támogatást a szocialisták

Az MSZP-s Pál Tibor szerint az eddig enyhe időjárás miatt nem kellett eddig fűteni, és ez segítette a kormányt. A képviselő szerint eltűnt a gázártámogatási rendszerből 20 milliárd forint, azt szeretné tudni, ez hova lett, és a kormány szerint hogyan fogják kifizetni a számlát a rászorulók.

Halász János államtitkár szerint pont a szocialista kormány akarta megszüntetni a támogatást, az Orbán-kormány pedig meghosszabbította azt decemberig. Szerinte nem csökkent a támogatási összeg, csak máshogy csoportosították át.

16:10 |

Reformot akar a közkonyhákon az LMP

A gyerekek és betegek ellátását biztosító közétkeztetésben reformra van szükség az LMP-s Szabó Tímea szerint, aki szerint a kiszervezett étkeztetés gyakran rossz minőségű és drága, és csak a cégek gyarapodását biztosítja. Az LMP-s képviselő arra kíváncsi, mint kíván tenni a kormány.

"Ez tarthatlan helyzet, valóban" - értett vele egyet Ángyán József államtitkár. Szerinte a kormány év végére elkészít egy átfogó programot, amivel ezt a problémát meg akarják oldani. Szerinte már eddig is történtek lépések, például kivették a közétkeztetést a közbeszerzési törvényből.

16:03 |

Lázár János a faluról olvas - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője

15:55 |

Gyurcsányra küldenék "a markos Michelin-figurákat"

A jobbikos Staudt Gábor szerint ha már van a TEK, akkor jó lenne, ha a kormány a Balsai-jelentések szereplőire, többek között Gyurcsány Ferencre "küldené rá" "ezeket a markos Michelin-figurákat". Kontrát Károly államtitkár válaszában komolyságot kért a képviselőtől, akinek szerinte meg kellett volna köszönnie a TEK tevékenységét.

15:51 |

"Hülyét csinál az országból a TEK"

A jobbik szerint a Terrorelhárítási Központ "hülyét csinál" az egész országból azzal, hogy lefoglalták Brad Pitt filmjének kellékeit. Staudt Gábor képviselő azt szeretné tudni, meddig működik még a TEK, amelyet szerinte eleve "magánhadseregnek" hoztak létre.

Kontrát Károly szerint a lefoglalt fegyverek nem feleltek meg a magyar törvényeknek, a hatóságok törvényesen jártak el.

15:49 |

"Itt a parlamentben könnyű kiabálni"

"Itt a parlamentben könnyű kiabálni" - mondta az államtitkár Lendvainak. Halász szerint aznap, amikor Dörner Györgyöt kinevezte Tarlós, több más színházigazgatót is megerősített a posztján. "Várja meg az előadásokat" - mondta Halász.

15:44 |

"Kriptonáci propagandaműhely" lesz az Új Színház Lendvai Ildikó szerint

Az MSZP-s Lendvai Ildikó az Új Színház igazgatói posztjával kapcsolatban kérdez. Lendvai szerint a Dörner pályázata szerint a színház "kriptonáci propagandaműhely" lesz. Halász János államtitkár szerint az MSZP-kormány idején pályázat nélkül neveztek ki színházigazgatókat, most pedig volt pályázat. "Miért itt csinálja a műsort? A műsort a színházban kell csinálni" - mondta.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:41 |

Matolcsyt szeretné látni Tóbiás

Az MSZP-s Tóbiás József Mikor ér véget a szabadságharc? címmel azonnali kérdést akart feltenni Matolcsy Györgynek. A nemzetgazdasági miniszter nincs jelen az ülésteremben, Tóbiás ezt szóvá is tette, és azt mondta, megvárja, amíg egyszer ellátogat az ülésre, ezért a kérdését végül nem tette fel.

15:38 |

Térképet tanulmányoznak a fideszesek - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Font Sándor körül gyülekeznek, és Bács-Kiskun megye térképét tanulmányozzák a fideszes képviselők

15:32 |

"Azoknak segítettek, akiknek zsebben volt a pénz"

Vágó Gábor szerint a kormány otthonvédelmi programja csak azoknak segített, akiknek a zsebükben volt a végtörlesztéshez szükséges összeg. Soltész Miklós szerint akik gyereket vállalnak, azok érzik a segítséget.

15:17 |

"Mi van a forradalmon túl?"

Hiller szerint az államtitkárság tervezeteiben három változat szerepel, ezek között a NEFMI tervezetének nevezett változat is kevesebb hallgatóval számol, mint "a forradalmi" változat. "Mi van a forradalmon túl?" - kérdezte Hiller Hoffmanntól. Az államtitkár azt mondta, majd a hivatalos tervezetben lesznek a pontos számok, különben pedig Hiller nem szólhat semmit, mert az MSZP juttatta ilyen helyzetbe az országot.

15:14 |

Hoffmann: csak az újaknak lesz önköltséges az oktatás

Hoffann Rózsa szerint Hiller István csak tervezetekről beszél, amelyekből még nem biztos, hogy törvény lesz. Szerinte a képzésben bent levő hallgatókkal "pszichológiai szerződést" kötöttek, így az ő feltételeiken nem lehet változtatni, de az új belépőknél elképzelhető, hogy be fogják vezetni az önköltséget, amelynek összegét nem törvény, hanem kormányhatározat állapítja majd meg.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

 

15:11 |

Hiller és Hoffmann a felsőoktatási tandíjakról

Az azonnali kérdések következnek. Elsőként Hiller István fog az oktatásról kérdezni, a miniszter helyett Hoffmann Rózsa válaszol majd neki.

Hiller szerint a kormány költségtérítést, tandíjat akar bevezetni a felsőoktatásban, és azt kérdezi, mikortól kívánják ezt bevezetni, és érinti-e a jelenlegi hallgatókat.

15:07 |

Cséfalvay szerint nőttek a gyerekesek jövedelmei

Az államtitkár szerint a kormány új adórendszere többletjövedelemet jelent a kétgyerekes családoknak, és átlagosan 4 százalékkal nőttek a reáljövedelmek az elmúlt fél évben. Cséfalvay újra felsorolta a kormány eddigi intézkedéseit az Új Széchenyi-tervtől kezdve a munkaprogramokig, és azt mondta, hogy a kormánynak köszönhetően a devizahitelesek minden csoportjának is "van már egyfajta megoldás".

15:03 |

Nem tudják megkérdezni Orbánt

Orbán Viktor miniszterelnök nincs jelen a parlament ülésén, ezért nem ő, hanem Cséfalvay Zoltán államtitkár fog válaszolni a jobbikos Volner Jánosnak arra a kérdésre, hogy "miért nem törődik a kormány a kisemberek gondjaival, miért mindig csak a gazdagokon próbál segíteni?". Volner szerint a kormány a bankárok javára csoportosítja át a jövedelmeket, ennek pedig a szegények viselik minden következményét.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:56 |

Beáldozná Matolcsyt az MSZP

"Az elvetemült diák" - ezzel a címmel interpellálja a nemzetgazdasági minisztert Tukacs István szocialista képviselő, aki a kormány gazdaságpolitikáját kritizálja a talányos cím alatt. Tukacs szerint a kormány alkalmatlan eszközöket választott, és ragaszkodik hozzájuk - ilyen szerint például az egykulcsos adó. Azt kérdezi, meddig akar ragaszkodni ezekhez a megoldásokhoz. Szerinte nem lenne nagy ár a változásért, ha a miniszter lemondana.

Cséfalvay államtitkár szerint jó a kormány gazdaságpolitikájának megítélése, a legtöbb intézet növekedéssel számol a jövő évre. Cséfalvay szerint az az elvetemült diák, aki meg sem nézi a jó diák dolgozatát, hanem hasraütésre "mond egy olyat, hogy recesszió lesz".

Előző
Következő