Nem került be Magyarország az ENSZ legfontosabb döntéshozó szervébe, miután a Biztonsági Tanács tagjairól szóló szavazáson a magyarok kapták a legkevesebb szavazatot a kelet-európai csoportban. A szavazás első körét Azerbajdzsán nyerte Szlovénia előtt, Magyarországot pedig csak 52 ország támogatta a 193 ENSZ-tagállamból, így kiesett a versenyből. A BT tagja lett viszont Marokkó, Guatemala, Pakisztán és Togó is.

15.30
Bosznia helyére pályázunk

New York-i idő szerint péntek délelőtt 10-kor (magyar idő szerint délután 4-kor) kezdődik az ENSZ közgyűlésének az az ülése, amelyen döntenek arról, hogy melyik kelet-európai ország legyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja. A kelet-európai BT-hely Bosznia-Hercegovina lejáró mandátuma miatt ürül meg, és arra Magyarország, Szlovénia és Azerbajdzsán is pályázik. Az öt állandó és 10 nem állandó tagból álló BT az ENSZ legbefolyásosabb testülete, amelynek döntései a világ összes tagországa számára kötelezőek. Ha magyarországot beválasztják a testületbe, akkor közvetlen beleszólása lesz a legfontosabb világpolitikai döntésekbe (a BT-tagság jelentőségéről itt olvashat).

15.35
Minden országnál lobbiztak a magyarok

Magyarország eddig két alkalommal volt tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának. Először 1968-1969-ben, majd a délszláv háború idején, 1992-1993-ban volt magyar résztvevője a tanácsnak. A mostani pályázat elindításáról még a Gyurcsány-kormány döntött, de a kormányváltás után Martonyi János külügyminisztériuma is továbbvitte a felkészülést. A magyar diplomaták az elmúlt hónapokban a világ összes országánál megpróbáltak lobbizni azért, hogy Magyarországot támogassák a pénteki szavazáson (a magyar BT-lobbiról itt talál részleteket).

15.40
Kétharmados támogatás kell

A BT-tagság elnyeréséhez egy pályázónak a tagállamok kétharmadának támogatását kell megszereznie. A 193 tagú közgyűlésben ez 129 szavazatot jelent. Mivel a kelet-európai helyre pályázó országok között várhatóan éles verseny alakul ki, nem valószínű, hogy már az első szavazáson eldől a BT-hely sorsa. Ha senki nem kap kétharmados többséget, a következő szavazáson már csak a két legjobban támogatott jelölt vesz részt, és köztük dől el a hely sorsa. A szavazást a közgyűlés addig ismétli, amíg valaki kétharmados többséget nem szerez, így az első szavazás után még várhatóan újra munkába lendülnek a két továbbjutó ország lobbistái.

15.45
Bárki felrúghatja az ígéretét

A versengő országok támogatottságáról előzetesen keveset lehet tudni, mivel az egyes ENSZ-tagállamoktól kapott ígéreteket többnyire titokban tartják. A BT-lobbi során a jelöltek a többi országtól általában szóbeli ígéreteket (gentlemen's agreement) kapnak arról, hogy az adott ország rájuk szavaz majd. Ezt a megállapodást azonban bárki könnyen felrúghatja, hiszen a közgyűlésen a tagállamok titkos szavazással voksolnak majd.

15.50
Szlovénia Európában, Azerbajdzsán az arabok közt erős

Magyarország vetélytársai mindketten magabiztosan nyilatkoztak saját esélyeikról a kampány során. Szlovénia azt állítja, hogy az EU-tagállamok kétharmadának támogatását bírja, Azerbajdzsánt pedig Oroszország mellett állítólag az Arab Liga és az Iszlám Konferencia is támogatásáról biztosította. Magyarország igyekezett a kampányát globálissá tenni, az elmúlt egy évben például megszólította az óceániai és karibi államokat is, de nem tudni, közülük ki ígért szavazatot a magyaroknak.

15.55
Afrikai és ázsiai jelöltek is megmérkőznek

A kelet-európai BT-hely mellett pénteken szavaz az ENSZ közgyűlése négy további nem állandó BT-helyről is. A másik négy helyből kettőt afrikai, egyet ázsiai, egyet pedig latin-amerikai vagy karibi ország kaphat. A két afrikai helyre három jelölt, Mauritánia, Marokkó és Togó közül választanak majd, az ázsiai helyért Pakisztán és Kirgizisztán közül fognak választani. A latin-amerikai hely sorsa nem kérdéses, ebben a régióban ugyanis Guatemala az egyetlen jelölt.

16.00
Lassan megtelik az ülésterem

A világ országainak képviselői elkezdtek megérkezni az ENSZ közgyűlésének üléstermébe. A terem lassan megtelik, perceken belül megkezdődik az ülés.

16.07
Pakisztáni szatyrok az asztalokon

Az ülésteremben sok ország képviselőjének asztalán látni az ázsiai régióban induló Pakisztán kampányanyagához tartozó papírszatyrokat. Pakisztán sokáig egyedüli jelölt volt az ázsiai BT-helyre, de az utolsó pillanatban Kirgizisztán is beadta a nevezését. Bár a szavazáson egyértelműen Pakisztán az esélyes, úgy tűnik, az ország lobbistái nem akarták a véletlenre bízni a döntést.

16.09
Rubik-kocka a zambiai diplomaták asztalán

Az ENSZ-tagállamok képviselőinek asztalára magyar kampányanyag is került. Zambia képviselője előtt egy mappa és egy Rubik-kocka hever magyar nemzeti színű szalaggal átkötve. Kőrösi Csaba, Magyarország ENSZ nagykövete már korábban elárulta, hogy a magyar BT-lobbiban szerepet fog kapni a Rubik-kocka, amiből minden ország diplomatáinak ajándékoznak egyet.

16.12
Megkezdődik az ülés

Az ülés vezetője rendre utasította a jelen lévő képviselőket, hamarosan kezdetét veszi közgyűlés ülése. Az elnök felsorolta, melyik öt ország mandátuma járt le idén: Afrikából Gabon és Nigéria, Ázsiából Libanon, Latin-Amerikából Brazília, Kelet-Európából Bosznia-Hercegovina távozik a BT-ből. Az elnök figyelmeztette az országokat, hogy ezeknek az országoknak a neve nem szerepelhet a szavazólapon, őket nem lehet újraválasztani.

16.17
Ismertetik a szabályokat

Az ülést vezető elnöke ismerteti a szavazás szabályait, amelyek szerint egy kelet-európai, két afrikai, egy ázsia és egy latin-amerikai vagy karib országot választanak meg. A sikeres választáshoz kétharmados többség kell. Ezek után újból felsorolták az egyes régiók jelöltjeit, köztük Magyarországot is.

16.20
Kezdődik a szavazás

Kezdődik a titkos szavazás - jelentette be az ülés vezetője, figyelmeztetve a jelenlevőket, hogy a szavazás folyamatát egyetlen képviselő sem szakíthatja meg.

16.21
Martonyi János az ülésteremben figyel

Kőrösi Csaba ENSZ-nagykövet mellett Martonyi János magyar külügyminiszter is a közgyűlés üléstermében követi figyelemmel a szavazást. A miniszter a nagykövet mellett, tolmácsgéppel a fülén figyeli a szavazást.

16.23
Kiosztják a szavazólapokat

Az ülést vezető elnök utasítására elkezdték a szavazólapok kiosztását. Minden ország képviselője három lapot kap: az elsőre annak a három országnak a neveit kell írniuk, akiket az ázsiai és afrikai helyekre javasolnak. A másodikra a támogatott kelet-európai jelölt nevét, a harmadikra a latin-amerikai jelölt nevét kell írni.

16.25
Faládákba gyűjtik a szavazatokat

Néhány ország képviselője méretes faládákkal jár körbe a sorok között. A szavazatukat leadó képviselők a helyükön ülve dobják be szavazólapjaikat az eléjük hozott ládákba.

16.28
Így néz ki a közgyűlés terme - kép

Forrás: AFP/Timothy A. Clary
Az ENSZ közgyűlésének terme egy korábbi ülésen

16.30
Begyűjtötték a szavazatokat

A szavazóládákat a begyűjtött szavazatokkal a pódiumra vitték, és egy üveg emelvényen helyezték el. Az elnök felkérte a jelenlévőket, hogy ha van még olyan delegáció, amelyik nem szavazott, az hozza ki a szavazatát a pódiumra. Miután senki nem jelentkezett, bejelentette, hogy a szavazást lezárták.

16.31
Szünetet tart a közgyűlés

A szavazás lezárása után az elnök 45 perc szünetet rendelt el.

17.00
Lézengenek a képviselők

A szünet alatt a legtöbb képviselő az ülésteremben maradt, néhányan a helyükön ülve, mások a sorok között beszélgetve várják, hogy leteljen a 45 perc. A lázengő képviselők beszélgetésének moraja tölti meg a termet.

17.35
Késik az eredményhirdetés

Húsz perccel az elrendelt szünet tervezett vége után még semmi jele, hogy az ülés hamarosan újrakezdődne. A teremben továbbra is egymással beszélgetnek a különböző országok képviselői, az elnöki emelvényen pedig senki nem tartózkodik. A BT-tagokról szóló szavazás eredményének kihirdetése ezek szerint csúszni fog. Ennek okáról az ülésteremben egyelőre nem adtak tájékoztatást.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)