Délután több kormányellenes tüntetés is kezdődött Budapesten. Több ezren vettek részt az Egymillióan a sajtószabadságért nevű szervezet rendezvényén, ahol felszólalt Kulka János színész is, a nem tetszik a rendszer kifejezésre tapssal válaszolt a tömeg. A kormányellenes tüntetők új köztársasági elnököt akarnak Schmitt Pál helyett. Orbán Viktor kormányfő a vasárnapi uniós csúcson tartózkodik, Kövér László pedig Brazíliában emlékezik meg a forradalomról. Kövesse október 23-ai tudósításunkat!

09.00
Félszáz megemlékezés országszerte

Több mint félszáz megemlékezést tartanak vasárnap országszerte az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulóján.

Az Országház előtti Kossuth téren Schmitt Pál köztársasági elnök jelenlétében reggel kilenckor felvonják a nemzeti lobogót. A nemzeti ünnep alkalmából délelőtt tíz és este hat óra között megnyitja kapuit az Országház.

Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Önkormányzat színpadánál mond ünnepi beszédet. Selmeczi Gabriella a Fidesz szóvivője és Rogán Antal az V. kerület fideszes polgármestere a rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában helyeznek el koszorút.   

A Bankszövetség székházánál ünnepi nagygyűlését tart a Jobbik, a párt ifjúsági tagozata fáklyás felvonulását rendez. A Műegyetem rakparton a Lehet Más a Politika tart megemlékezést.

09.22
Változik a BKV menetrendje

A vasárnapi megemlékezések, illetve a Nemzetközi Félmaraton és Szabadság Futam futóverseny miatt több BKV-járat menetrendje is módosul.

Vasárnap a 21-es és 21A buszok délelőtt a Svábhegy-fogaskerekű és a Normafa, illetve Csillebérc, KFKI megállók között közlekednek, a 212-es járatok pedig a Boráros tér és a Thomán István utca szállítanak csak utasokat.

Az 5-ös és 178-as jelű buszok délelőtt a Döbrentei tér felé nem állnak meg a Dózsa György téren, délután 6 óráig pedig módosított útvonalon, a Szabadság híd-Vámház körút-Múzeum körút útvonalon járnak. Szintén terelt vonalon (Kossuth tér-Deák tér) viszik majd az utasokat a 16-os, a 115-ös, a 7-es buszok (Szabadság híd-Vámház körút-Múzeum körút) buszai, továbbá a 8-as és 112-es buszok (Szabadság híd-Vámház körút-Múzeum körút).

A 4-6-os vonalon futó Combinókban a forradalmat, a forradalmi eseményeket idéző bejátszások lesznek hallhatóak, a nagykörúti, valamint a kiskörúti villamosok megállóiban pedig a forradalmárok rövid, fényképes életrajzával ismerkedhetnek majd meg a járművekre várakozók.

09.38
Felvonták a nemzeti lobogót

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulóján, vasárnap reggel, a Himnusz hangjaira felvonták a 22 évvel ezelőtt ezen a napon kikiáltott Magyar Köztársaság lobogóját a Parlament épülete előtt. Schmitt Pál köztársasági elnök a Parlament főbejárata elől kísérte figyelemmel a ceremóniát, miután elvonult a felsorakozott díszzászlóalj előtt. Az MTI szerint néhány száz érdeklődő figyelte az eseményt a szemerkélő esőben.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson!

10.05
Schmitt Pál a díszzászlóalj előtt

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Schmitt Pál köztársasági elnök a díszzászlóalj előtt. További képekért kattintson!

11.00
Orbán: Nem Brüsszelben lenne a helyem

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz a vasárnapi brüsszeli tanácskozáson, a Fidesz ezért lemondta a vasárnapra tervezett október 23-i nagygyűlését.

A miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának Brüsszelből azt mondta: szükség van közös döntésekre, de minden országnak lehetőséget kell adni arra, hogy a saját útját járja. Orbán szerint olyan döntések nem születhetnek, amelyek rosszak lennének Magyarországnak, ilyen például az európai államok az adórendszereik egymáshoz közelítése. Ezt mindenképpen megvétóznánk, mert Magyarország "versenyképessége éppen az egyszerű, rugalmas, gyors és alacsony adókulccsal operáló adórendszerében van" - mondta.

A kormányfő szerint Magyarországnak az az érdeke, hogy a pénzintézetek konszolidációjába olyan országoknak ne kelljen befizetniük, amelyek nem felelősek a kialakult helyzetért, illetve amelyeknek bankjai nincsenek bajban. Hozzátette, az egyetlen európai méretű, komoly magyar bank, az OTP nem szenved ilyen problémától.

Orbán beszélt arról is, hogy a vasárnapi EU-s csúcstalálkozón komoly lépéseket tehetnek előre, és úgy látja, szerdán nem kell ismét összejönniük a tagállamok vezetőinek, legfeljebb a pénzügyminisztereknek, illetve az eurózónához tartozó államok vezetőinek. Hozzátette: A jövő szerdai sikerességhez vasárnap néhány kérdésben egyetértésre van szükség, ezért is tartózkodik Brüsszelben, annak ellenére, hogy nem ott volna a helye, hanem Budapesten, "mert 1956-ot ünnepeljük, mert minden, ami ma jó, és esélyt ad a jövőre a mi életünkben, az mind 56-ból fakad".

Forrás: AFP
Orbán megérkezik Brüsszelbe

11.25
'56-os megemlékezés Olaszországban

Az Olaszországba menekült 56-os magyarok jelképes helyszínein emlékeztek meg a nemzeti ünnepről Rómában és az abruzzói Capestranóban, ahol október 23-án nyitották meg Kapisztrán Szent János magyar segítséggel helyreállított szülőházát. Capestranóban Magyarország szentszéki nagykövete, Győriványi Gábor és a város polgármestere, Giuseppe Marulli mondott beszédet.

11.30
Forralt bor a Kossuth téren

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Forralt bor a Kossuth téren

12.00
Lázár: "A Biszku Bélák könnyű nyári öltönyökben sétálnak"

Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője Hódmezővásárhelyen azt mondta: ami Európában történik, annak nem csupán elszenvedői vagyunk, mint 1956-ban, de alakítói is, Európa legsúlyosabb gazdasági krízisében nincs döntés nélkülünk, magyarok nélkül. Ezzel arra utalt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli uniós csúcs miatt nem tudott részt venni a budapesti ünnepségen.

"A sajnálatos októberi eseményekkel maszatoló KISZ-titkárok, meg a Biszku Bélák ma könnyű nyári öltönyökben sétálnak a zöldövezetekben, míg az 1956 utáni megtorlások túlélői gyakran nyomorognak és lekapcsolt villany mellett várják a nyugdíjat hozó postást" - mondta Lázár. A politikus szerint ezért karolta föl a Fidesz azt a kezdeményezést, hogy a diktatúrák politikai döntéshozói, haszonélvezői fizessenek jóvátételi adót nyugdíjuk után, az így befolyt összeggel pedig támogassák az 56-os szervezeteket.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

12.10
Palcsó a Kossuth téren

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson!

12.25
Az EP is megemlékezett a magyar forradalomról

A magyar nép 1956-ban megmutatta a világnak, hogy a szabadság, demokrácia és emberi jogok nem elvont ideák, hanem valós értékek, amelyekért szükség esetén harcolni is kell - írta közleményében az Európai Parlament elnöke, Jerzy Buzek. A politikus szerint ezeket az értékeket ma túl gyakran adottnak vesszük, egészen "addig a napig, amíg meg nem tagadják tőlünk".

13.00
Tarlós: A többség rendet akar Budapesten

Tarlós István főpolgármester szerint a demokráciát "jajongva" féltők között vannak azok is, akik 1990 előtt aktív kiszolgálói voltak a diktatúrának. A főpolgármester a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai székházánál vasárnap tartott ünnepségen azt mondta: a csendes többség ma rendet és átgondolt fejlesztéseket akar Budapesten. Tarlós azt mondta: a parlamenti erők és a kerületek segítségére is számít a főváros felemelkedése érdekében.

Tarlós István a beszédében utalt az Új Színházban történő igazgatóváltásra is. Úgy fogalmazott: "nem okos dolog riogatni a világot, és jó előre újnácinak bélyegezni egy színházat, amelyik Csokonait, Vörösmartyt, Petőfit, Katona Józsefet, Németh Lászlót, Hernádi Gyulát, Gyurkovics Tibort ígéri a közönségnek".

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

13.10
Vona: A napig nem teljesültek '56 céljai

Vona Gábor, a Jobbik elnöke Gyöngyöspatán, a helyi önkormányzat ünnepségén azt mondta: 1956 küzdelme nem ért véget, a szabadságharc céljai, az igazság és a szabadság, a mai napig nem teljesültek. A harcot azért is folytatni kell, hogy 55 év múlva az akkori ifjúság azt mondhassa rólunk, mostani magyarokról: megtették, amit megkövetelt a haza - tette hozzá. A politikus azt mondta: már 1990-ben, "a sokak által gengszterváltozásnak nevezett hatalomátmentéskor elsikkasztották" 1956 céljait, és megtaposták '56 emlékét 2006. október 23-án is, amikor gyermekeket és idős embereket kardlapoztak meg az újra véráztatta pesti utcán. Gyöngyöspatán vasárnap fokozott rendőri ellenőrzés volt érvényben.

13.15
Romákra emlékeztek a Corvinközben

Forrás: MTI/Marjai János

13.20
A Stephansdom plébánosa reménysugárról írt

Az 1956-os forradalomról emlékezett meg a Kurier című osztrák napilapban a bécsi Szent István székesegyház (Stephansdom) plébánosa, Toni Faber. A forradalom reménysugár volt, de leverték és csírájában elfojtották. Közel háromezren áldozták vérüket ezekben a napokban és több mint 180 ezer menekült hagyta el Magyarországot az osztrák határon át - írta a plébános.

13.45
Megtanulta a világ, mi a különbség Budapest és Bukarest között

Rétvári Bence, a KDNP alelnöke, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a XI. kerületében tartott megemlékezésen azt mondta: Magyarország tekintélyét Nyugat-Európában és Észak-Amerikában a mai napig az adja meg, hogy az 56-os szabadságharcosok szembeszálltak a kor legerősebb hadseregével, a szovjet Vörös Hadsereggel. Ha valamiért megtanulták, hogy mi a különbség Budapest és Bukarest között, illetve, hogy Európa melyik részén helyezkedünk el, az ezeknek a fiatal forradalmároknak a hőstette és emléke - mondta Rétvári

14.35
Gyűlekeznek a "rendszer ellenes" tüntetők

Tudósítónk szerint gyülekeznek az emberek az Erzsébet híd lábánál meghirdetett "Nem tetszik a rendszer" címmel meghirdetett kormányellenes tüntetésre. A rendezvényt Az egymillióan a sajtószabadságért nevű szervezet szervezi. Egyelőre körülbelül százan gyűltek össze a tüntetés helyszínén. A Szolidaritás csoport háromnegyed három körül csatlakozott a tüntetőkhöz, nagy tapssal fogadták őket. Tudósítónk szerint többen katonai egyenruhában vannak, illetve ápolónak maszkírozták magukat. A tüntetők között feltűnt Molnár Gyula, korábbi XI. kerületi MSZP-s polgármester.

Forrás: [origo]
További képekért kattintson!

14.50
Kimentek tankok, bejöttek bankok - tüntet a Jobbik

Megkezdődött a Jobbik rendezvénye a fővárosi József Nádor téren, jelenleg a kárpátaljai Crédo zenekar játszik. Tudósítónk szerint 6-700 ember lehet jelen a szitáló esőben, de folyamatosan érkeznek az emberek. A rendezvény címe: Kimentek tankok, bejöttek bankok.

14.55
KOKI-rukúú! - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson!

14.55
Leváltanák a kormányt az Erzsébet hídi tüntetők

Az egymillióan a sajtószabadságért rendezvényén két nyugdíjas nő az [origo]-nak azt mondta: abban bíznak, hogy a tüntetésből kinő egy olyan politikai erő, amely képes lesz leváltani a kormányt, szerintük a parlamentben jelenleg nincs erre alkalmas politikai csoport.

15.02
Brazil idősotthonba látogatott Kövér

A Sao Pauló-i magyar közösségekkel találkozott a hétvégén a hivatalos látogatáson Brazíliában tartózkodó Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Zászlófelvonáson vett részt szombaton a Simon Bálint Cserkész Parkban, majd a helyi magyar vállalkozókkal elköltött ebéd után ellátogatott a Balázs Péter Idősotthonba. Este a Sao Pauló-i Magyar Házban a házelnök és Szíjjártó Csaba nagykövet jelenlétében kilenc ember tett állampolgársági esküt.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)
Ezek is érdekelhetnek
hirdetés
hirdetés
hirdetés