"Nem tetszik a rendszer" - október 23-a percről percre

2011.10.23., 9:01

Délután több kormányellenes tüntetés is kezdődött Budapesten. Több ezren vettek részt az Egymillióan a sajtószabadságért nevű szervezet rendezvényén, ahol felszólalt Kulka János színész is, a nem tetszik a rendszer kifejezésre tapssal válaszolt a tömeg. A kormányellenes tüntetők új köztársasági elnököt akarnak Schmitt Pál helyett. Orbán Viktor kormányfő a vasárnapi uniós csúcson tartózkodik, Kövér László pedig Brazíliában emlékezik meg a forradalomról. Kövesse október 23-ai tudósításunkat!

22.41 |

A forradalmárok Krisztus-követők voltak Hoffmann szerint

Az 1956-os forradalmárok, a névtelen tömegek és a neves személyiségek a kivívott szabadságban ébredtek rá, hogy nincs egyéni, privát szabadság, csak közös, mindenkit megillető, egybefogó szabadság van - mondta Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára vasárnap este Veszprémben, a Petőfi Színházban.

Az államtitkár szerint az 1956-os forradalmárok "az életnek Isten rendelése szerinti méltóságát választották, s ebben a tekintetben Krisztus-követők voltak, még ha erről mit sem tudtak". Mert szabaddá válni "csakis másokkal együtt, a szabadság olthatatlan vágyában élve lehetséges" - fogalmazott az államtitkár.

(MTI)

21.50 |

Németh Zsolt szerint 1956 újjáélesztette a magyar identitást

"1956 döntő üzenete, hogy újjáélesztette a magyar identitást, az önbecsülést, amelyet a Kádár-korszak ismét kiiktatott lelkivilágunkból" - jelentette ki Németh Zsolt, a külügyminisztérium államtitkára vasárnap Szabadkán. Az önbecsülést próbáljuk újra életünk és világunk szerves részévé tenni, s kiterjeszteni minden magyarra, függetlenül attól, hogy az ország határain belül vagy éppen kívül él - mondta a politikus a Vajdasági Magyar Szövetségn (VMSZ) megemlékezésén

"Ezt tettük akkor is, amikor az új országgyűlés elfogadta a nemzeti összetartozásról szóló, valamint az új állampolgársági törvényt, amely lehetővé tette, hogy a nemzet újra eggyé váljon. Ezt tettük akkor, amikor megalkottuk az új alaptörvényt, és ezt tesszük, amikor majd döntünk a sarkalatos jogszabályokról" - közölte Németh Zsolt.

(MTI)

20.41 |

Schmitt szerint a magyaroknak ma "ezer fronton" kell megvédeniük magukat

Ahogy március 15-ének már régóta, immár október 23-nak is megvannak a hagyományai: jól ismert helyszínek hívják az emlékezőket, a Műegyetem, a Kossuth tér vagy például a Corvin-köz - mondta a Magyar Televízió által közvetített ünnepi beszédében Schmitt Pál államfő. A köztársasági elnök szerint ugyanakkor "1956 nem köthető egy híres személyiséghez, mert nem úgy kezdődik, hogy volt egyszer egy ember, hanem úgy, hogy volt egyszer egy nemzet".

Az elnök a beszédében azt mondta, hogy 1956 október 23-án azt mondták a magyarok, hogy "eddig és ne tovább", és szerinte mindenki a közösség dolgát tartotta szem előtt. Schmitt szerint "fiatalok vonultak az utcákon, és könnyű lépteikbe beleremegett a föld. A kommunista hatalom félt, mert látta, hogy ezek az emeberek az igazságból jönnek".

Az elnök úgy fogalmazott: "azokban a napokban több volt a bátorság, mint az óvatoskodás, több volt a remény, mint a kicsinyhitűség". Az államfő hangsúlyozta, hogy fontos, hogy méltóan emlékezzünk 1956-ra, és hozzátette, hogy szerinte öt évvel ezelőtt méltatlanul ünnepelték október 23-át. Úgy fogalmazott: "láttuk, hogyan lehet lábbal tiporni 1956 szellemét, és méltatlan módon kellett megéreznünk, milyen nagy dolog a szabadság".

A köztársasági elnök szerint ötvenöt évvel ezelőtt "halálos sebet adtunk egy embertelen világhatalomnak", majd hozzátette, hogy Magyarországnak "ma ezer fronton kell megvédenie az emberek érdekeit, mert harcolni kell például az adóssággal és a szegénységgel".

20.11 |

Harrach szerint a szabadságunkért küzdünk ma is

Ha nem is fegyverrel, de a szabadságunkért küzdünk ma is, és ez a küzdelem ugyanúgy csak a közösségek összefogása révén vezethet eredményre, mint 1956-ban - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az 1956-os forradalom emléknapján, vasárnap a Pest megyei Erdőkertesen.

A frakcióvezető azt mondta: a pénzvilág képviselői adósságba verték az országot, és ez ellen ugyanúgy fel kell lépnünk, mint a hagyományos értékeket, normákat és közösségeket gyengítő eszmék ellen. Szerinte ilyenkor mindig érdemes 1956 hőseire gondolnunk, hisz mi is csak akkor jutunk előbbre, ha az egyéni célok helyett a közösség érdekeit tartjuk szem előtt.

(MTI)

20.03 |

Orbán szerint szerencsétlen volt az EU-csúcs időzítése

"Mindazt, ami a mostani világunkban jó, ideértve a szabadságot, az Európához való tartozást,a keresztény gyökerekhez való visszatérés lehetőségét, számunkra mind 1956 teremtette meg" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozóját követő brüsszeli sajtótájékoztatóján. Szerinte október 23. egyfajta hálaadás, és az 1956-os hősiességet évente egyszer minden magyarnak érdemes közösen megünnepelnie, ide sorolva a miniszterelnököt is.

Mint mondta, ebből a szempontból, a nemzeti ünnep miatt Magyarország számára szerencsétlen volt a mostani EU-csúcstalálkozó időzítése. Úgy vélte ugyanakkor, hazánk még nincs abban a helyzetben hogy meghatározza az európai politika menetrendjét és naptárát. Ezért kénytelen volt alkalmazkodni az időponthoz, és együtt kell élnie azzal az - "egyébként nem helyes és remélhetően többet meg nem ismétlődő" - helyzettel, hogy a miniszterelnök a nemzeti ünnepen nem tartózkodik Magyarországon.

Orbán Viktor szerint a polgárok is megértették, hogy fontos döntés ma leginkább Brüsszelben születhet, és az ország felelős vezetőinek ott kell lenniük, ahol az ilyen döntéseket befolyásolni lehet.

(MTI)

19.38 |

"Sajnálom azokat, akik a Fideszre szavaztak, mert át lettek verve" - videó

18.30 |

Az Erzsébet hídhoz vonultak a tüntetők - videó

17.00 |

Összefoglaló

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett a vasárnapi brüsszeli tanácskozáson, a Fidesz ezért lemondta a vasárnapra tervezett október 23-i nagygyűlését. Orbán a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának Brüsszelből azt mondta, hogy komoly eredményeket vár az uniós csúcstól, ezért is tartózkodik Brüsszelben, annak ellenére, hogy nem ott volna a helye, hanem Budapesten. 

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, Hódmezővásárhely polgármestere ünnepi beszédében azt mondta, hogy az előző rendszernek több olyan vezetője van, aki jelenleg is élvezi a magas nyugdíjat. A politikus szerint ezért karolta föl a Fidesz azt a kezdeményezést, hogy a diktatúrák politikai döntéshozói, haszonélvezői fizessenek jóvátételi adót a nyugdíjuk után, az így befolyt összeggel pedig támogassák az 56-os szervezeteket.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű csoport szervezésében több ezer fős kormányellenes tüntetést tartottak délután az Erzsébet hídnál. A tüntetés felszólalói bírálták a kormányt, amiért a felsőoktatásban tanulókat röghöz akarja kötni, amiért a leszakadó rétegek problémáit rendészeti kérdésként kezeli, illetve kifogásolták a kormány kultúrpolitikai döntéseit. Felszólalt többek között Kulka János és Csákányi Eszter színész, Istvánffy András, a 4. Köztársaság nevű szervezet koordinátora, Dénes Balázs, a TASZ elnöke.

Juhász Péter, az Egymillióan a magyar sajtószabadságért mozgalom szóvivője a rendezvény végén azt mondta, hogy két hét múlva kampányt indítanak, amelynek célja egy alternatív köztársasági elnök megválasztása. Juhász azt mondta, nem lehet, hogy egy helyesírási hiba jusson az emberek eszébe az államfőről. Juhász szerint az alternatív köztársasági elnököt a terv szerint március 15-én választják meg, amikor egy hasonló tüntetést tartanak.

16.43 |

Felavatták "Orbán Viktor hűlt helyét"

Az MSZP szóvivője és a Societas elnöke vasárnap felavatta "Orbán Viktor hűlt helyét" az Astoriánál, a Fidesz tervezett, de Orbán brüsszeli útja miatt lemondott nagygyűlésének helyszínén. Az MSZP-s politikusok szerint a miniszterelnöknek október 23-án illene Magyarországon lennie, e helyett azonban Brüsszelben, az EU-csúcson tartózkodik. Török Zsolt, a szocialisták szóvivője azt mondta: október 23-a a szabadság, a köztársaság ünnepe, de a miniszterelnökön kívül más közjogi méltóság sincs Magyarországon, illetve nem is nagyon jelennek meg semmilyen nyilvános eseményen. A szóvivő azt mondta: valószínűleg lelkiismeret-furdalásuk lehet, hiszen a szabadság és köztársaság ünnepén "nem éppen szabadságot, hanem a szabadság korlátozását sikerült megteremteniük" az elmúlt tizenöt hónapban.

Orbán az EU gazdasági problémáinak megoldásáról szóló csúcstalálkozón vesz részt Brüsszelben. Orbán vasárnap délelőtt azt mondta, bár az ország jövője szempontjából legfontosabb döntések Brüsszelben születnek, neki Magyarországon lenne a helye.

(MTI)

16.34 |

Alternatív köztársasági elnököt választanak

Juhász Péter, a mozgalom szóvivője a rendezvény legvégén azt mondta: két hét múlva kampányt indítanak, amelynek célja egy alternatív köztársasági elnök megválasztása. Juhász azt mondta, nem lehet, hogy egy helyesírási hiba jusson az emberek eszébe az államfőről. Juhász azt mondta, Schmitt lapít, amikor meg kellene szólalnia és beszél, amikor lapítania kellene. Juhász szerint az alternatív köztársasági elnököt a terv szerint március 15-én választják meg, amikor egy hasonló tüntetést tartanak. Addig azt kérte, hogy mindenki próbáljon minél több embert felívni a mozgalom Facebook-oldalára. Juhász utalt arra is, hogy a rendezők szerint százezren lehettek a tüntetők. Az [origo] helyszíni tudósítója szerint sokan voltak, de nehéz volt megbecsülni, hogy elérte-e a százezret.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson!

16.30 |

A farknak nincs kutyája

Dénes Balázs, Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnöke at Egymillióan a sajtószabadságért tüntetésen azt mondta: nem kérünk a makarenkói, sem az atyai pofonokból. Felsorolta, hogy mi miatt nem tetszik a jelenlegi rendszer, megemlítette többek között a gőgöt, az önkényt, a rossz törvényeket. "Ahogy a farknak sincs kutyája, hanem a kutyának van farka, úgy a kormánynak sincs országa, hanem országnak van kormánya". Azt mondta: van egy rossz híre, az, hogy nem elég hogy nem tetszik a rendszer, tenni is kell érte, hogy megváltozzon a jelenlegi helyzet.

16.20 |

Jobbik: Térjenek észhez a bankárok!

Snejder Tamás a Jobbik képviselője szerint a kormány fél a Jobbiktól, így sikerült kikényszeríteni a devizahitelek végtörlesztését. Nem adják azonban fel, tovább küzdenek, hogy a felvételkori árfolyamon lehessen fizetni. Snejder a bankároknak azt üzente: térjenek észhez, ne várják meg, hogy Molotov-koktélok repüljenek a bankokra Magyarországon is.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint 2006 őszén új időszámítás kezdődött Magyarországon, akkor kezdődött a nemzeti oldal felemelkedése. Azt jósolta, "ahogy Gyöngyöspatán győztek, győzni fognak az egész országban". A Fidesz szerinte 2010-ben becsapta a szavazóit, "sikerült Gyurcsány és Bajnai alá mennie". A Fidesz szerinte "csak betetézi az elsikkasztott rendszerváltást, Magyarország továbbra sem a magyaroké".Vona bírálta Orbánt azért is, mert október 23-án Brüsszelt választotta. Azon is ironizált, hogy Terrorelhárírási Központ lefoglalta Brad Pitt Magyarországon forgó zombifilmjének fegyvereit, szerinte a kormány tagjai "elmehetnének statisztálni Pitt filmjébe, hiszen a magyarok húsát eszik".

A Jobbik Vona szerint valódi rendszerváltást akar, ehhez keresi a lehetséges szövetségeseket, mert hisznek benne, hogy Magyarország kétharmada jobbikos. Nem engedik át az utcát a "Gyurcsány-féle hordáknak", ezért mindenütt ott lesznek, ahol ők megjelennek. Vona szerint "a Fidesz már elindult a bukás felé, a Jobbikon kívül pedig nincs igazi alternatíva".

Fotó: Hirling Bálint [origo]
További képekért kattintson!

 

16.10 |

"Viktor, te testesíted meg a rendszerváltás bukását"

Istvánffy András, a 4K koordinátora külön bírálta Orbán Viktort is. Azt mondta, "Viktor, ahogy te testesíted meg a rendszerváltást, úgy te testesíted meg a redszerváltás bukását". Istvánffy szerint három feladat vár a mostani kormánnyal szemben kritikus csoportokra: meg kell szervezni a hiányzó erőket; meg kell teremteni a demokratikus erők összefogását; meg kell teremteni a negyedik köztársaságot.

16.08 |

"A Fidesz elárulta 1956-ot"

Felszólalt az Erzsébet hídnál tartott rendezvényen Istvánffy András, a 4. Köztársaság nevű szervezet koordinátora. Istvánffy bírálta a kormány és Orbán Viktort. Azt mondta, a Fidesz elárulta 1956-ot, megdöntötte a harmadik köztársaságot. A kormány új rendszert épít, de nekünk nem tetszik ez a rendszer - mondta Istvánffy nagy üdvrivalgást kiváltva, a tömegben sokan azt skandálták: nem tetszik, nem tetszik.

16.04 |

"Ilyen az államilag támogatott elmebaj"

Kulka János és Csákányi Eszter színészek is beszéltek az Egymillióan a sajtószabadságért rendezvényén. Kulka azt mondta, hogy ha jelenlegi vezetés meghallja a kultúra szót, egyből a revolveréhez kap. Kulturális intézményekben nem szakmai alapon zajlanak döntések, hanem politikai alapon - mondta, majd hozzátette: "ilyen az államilag támogatott elmebaj". Felemlegették a közterek átnevezését, és nyíltan utaltak az Új Színház igazgatói posztját elnyerő Dörner Györgyre is.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson!

15.58 |

Milliónyi ember vált adósrabszolgává

Snejder Tamás a Jobbik rendezvényén azt mondta: ő volt az első, akit elhurcoltak a tévészékház elől. Azért ment tüntetni, mert látta a vidék nyomorát. Szerinte öt évvel később a társadalom még mindig nem indult el a felemelkedés útján. Az idei évben csak a leggazdagabbak terhei csökkentek, de az utolsó télen 350 ember halt meg kihülés miatt. Milliónyi ember vált adósrabszolgává.

15.56 |

LMP: A társadalom nem tud mit kezdeni 1956-tal

A Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezető-helyettese, Karácsony Gergely a Műegyetemnél tartott rendezvényen úgy fogalmazott, hogy a magyar társadalom 55 év után még mindig nem tud mit kezdeni 1956-al. Karácsony Gergely azt mondta, hogy 1956 a nemzeti egység pillanata volt, mert a hazug diktatúrát a forradalom alatt is kiszolgáló törpe kisebbséget leszámítva, egységbe olvasztotta a nemzetet.

15.50 |

Szociálpedagógus szapulta a kormányt

Magyarként, európai polgárként, roma értelmiségiként szólalt fel egy szociálpedagógus nő az Egymillióan a sajtószabadásért tüntetetésen és a kormányt kritizálta. Azt mondta, hogy közoktatás ahelyett, hogy tanulásra biztatná a leszakadókat, inkább megszabadulna tőlük. Azt is mondta, hogy a kormány közmunkaprogramokkal imitálja a munkahelyteremtést és a leszakadó rétegek problémáit nem szociális kérdésként, hanem helytelenül rendészeti problémaként kezeli. A felszólalás után Kovács Kati Most kéne abbahagyni című száma szól.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson!

15.43 |

Hende Párizsban

Köszönetet mondott az 1956-os forradalom Franciaországba menekült szabadságharcosainak és a francia népnek Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap Párizsban a Magyar Katolikus Misszióban tartott ünnepi megemlékezésen.

Előző
Következő