Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár menesztését sürgették a hallgatók a készülő felsőoktatási törvény, a tervezett hallgatói szerződés és a "bujtatott" tandíj elleni tüntetésen. A megmozduláson a szervezők szerint tízezren vettek részt. A tüntetés végén jelképesen eltemették a magyar felsőoktatást, a szervezők szerint azonban a megmozdulás pozitív hatással lesz a további tárgyalásokra.

16.25
Navracsics sem tudta megakadályozni a tüntetést

A demonstráción a HÖOK intézményi képviseletei és az európai hallgatókat tömörítő ESU képviselői mellett a doktoranduszok és a rezidensek képviselői, szakszervezeti vezetők, valamint több nagy felsőoktatási intézmény rektora is részt vesz. A szervezők szerint a megmozdulás független a kormány vagy a kormánypártok politikája elleni egyéb tüntetésektől, kezdeményezésektől. Céljuk, hogy olyan törvény szülessen, amely szakmai alapokon és kompromisszumokon nyugszik, és hosszú távon képes biztosítani a magyar felsőoktatás minőségét.

 

A rendezvényen felszólal Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Bojárszky András, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke, Allan Päll, a European Students Union (ESU) elnöke és Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke.

Jelentősen közeledtek az álláspontok Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és a HÖOK között a készülő felsőoktatási törvényről tartott szerdai egyeztetésén. A tárgyalás után jelentették be, hogy a hallgatók ennek ellenére megtartják csütörtöki demonstrációjukat. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke azt mondta, hogy az egyeztetés egy órája alatt hatékonyabbak voltak, és előbbre jutottak, mint az elmúlt másfél évben. "Nagy várakozásokkal érkeztem, és jókedvűen távozom (...) nagy előrelépéseket tettünk" - fogalmazott a hallgatói vezető.

A tárgyalások hátteréről itt olvashat részletesebben.

16.30
Fekete ruhában gyülekeznek a hallgatók

Elkezdtek gyülekezni a hallgatók a Szalay utcában található oktatási államtitkárság épülete előtt. Tudósítónk szerint több százan gyűltek eddig össze, sokan fekete kabátban érkeztek. Erre a szervezők kérték a tüntetőket, mert szimbolikusan a felsőoktatási törvénytervezetet szeretnék eltemetni.

16.37
"Vesszen a rózsa"

A szervezők fehér- és narancssárga rózsákat osztogatnak a tüntetőknek. Az egyik hallgató örömmel vette át a virágot, közben azt mondta, hogy "vesszen a rózsa", utalva Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárra.

16.42
Lepisilt rózsák egy transzparensen

Többen transzparensekkel érkeztek, az egyiken például egy kép van, amelyen Hoffmann Rózsa a felsőoktatás sírjára mutat. Egy másik táblán az áll: "Corvinus volt, van, lesz". Olyan táblát is lehet látni, amelyen egy diák lepisil három szál rózsát, és át van húzva rajta az "új felsőoktatási törvény" felirat.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Hoffmann Rózsa mása a szimbolikus sírral. További képekért kattintson!

17.23
Szimbolikus akasztás - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Plakát a tüntetésen. További képekért kattintson!

16.46
Lepisilt törvénytervezet - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az egyik táblán szimbolikusan lepisilik a törvénytervezetet. További képekért kattintson!

16.49
Nyíregyházáról különvonattal jöttek

"Messziről jöttünk, de most már elég" - mondta egy fiú a tudósítónknak, aki Nyíregyházáról érkezett a tüntetés miatt. Azt mondta, a Nyíregyházi Főiskoláról 120-an érkeztek különvonattal a tüntetésre. A fiú azt mondta, nem szeretné, hogy az új felsőoktatási törvény miatt a főiskola esetleg megszűnne, és szerinte azért is rossz a törvénytervezet, mert "csak azok mehetnének a felsőoktatásba, akiknek van pénzük".

16.53
"A mi véleményünket nem tojhatja le senki"

Egy, a Színművészeti Egyetemre járó lány azt mondta, hogy "ez már a rendszerváltás után született generáció, a mi véleményünket nem tojhatja le senki". A leginkább azt kifogásolta, hogy nem volt semmilyen érdemi párbeszéd a tervezetről.

16.55
Megtelt az államtitkárság utcája

Tudósítónk szerint a tüntetés kezdete előtt megtelt a Szalay utca, és az utcát keresztező Honvéd utcában is állnak már.

17.01
Transzparensek a tüntetésen - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A HÖOK szimbolikusan eltemeti a törvénytervezetet. További képekért kattintson!

17.07
Találós kérdéssel szórakoztatják a tüntetőket

"Hogy hívják, ha egy zenész és egy államtitkár összeáll? Úgy hívják, tubarózsa" - ezzel a találós kérdéssel szórakoztatta a tüntetőket a színpadon az egyik bemondó. Azt is mondta, hogy szerinte még nem lehet tudni, hogy hány ezren lesznek, de az biztos, hogy benne lesznek a tévében.

17.08
"Hát hol élünk, a kommunizmusban?"

Egy, az ELTE-TTK-n kémia szakos lány azt mondta tudósítónknak, azért tüntet, mert nem ért egyet azzal, hogy a kormány szerződést kötne a diákokkal, és nem engedné őket külföldre. "Hát hol élünk, a kommunizmusban?" - tette hozzá.

17.11
Rózsák és csók a tüntetésen - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Diákok a tüntetésen. További képekért kattintson!

17.20
Rózsás dal után rózsákat mutattak fel

"Szevasztok, magyar egyetemisták, több mint tízezren" - köszöntötte a hallgatókat egy bemondó, de tudósítónk becslése szerint ennél kevesebben vannak. Ezután a bemondó felsorolta a magyarországi régiókat, és kérte, hogy kiabáljon az, aki az említett területről érkezett. "Azért, hogy Hoffmann Rózsa néni ellenőrizhesse, ki vagy jelen" - mondta.

Ez után lejátszották Cserháti Zsuzsa "Kicsi, gyere velem rózsát szedni" című dalát. A bemondó ezután azt kérte, "elő a rózsákat", és erre a tüntetők felmutatták a kezükben lévő rózsaszálakat.

17.34
Továbbra is a rózsáról szól a tüntetés

A tüntetésen még nem hangoztak el beszédek, többnyire zene szól, például berakták Ákos Ilyenek voltunk című számát. Az egyik bemondó Bródy János Ha én rózsa volnék című versét szavalta el kicsit átköltve, amelynek így hangzott a refrénje: "Ha én rózsa volnék, máshogy törvénykeznék".

17.37
Megtelt az utca - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Megtelt a Szalay utca, az államtitkárság utcája. További képekért kattintson!

17.45
Elénekelték a Himnuszt, és tapsoltak a forradalmároknak

A bemondó köszöntötte a tüntetésre kilátogató rektorokat, így Péceli Gábort, a Budapesti Műszaki Egyetem, Fábián István, a Debreceni Egyetem, Tulassay Tivadar, a SOTE, Mezey Barna, az ELTE és Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektorát. Ez után a tüntetők elénekelték a Himnuszt, majd közösen tapssal emlékeztek az '56-os forradalom hőseire.

18.00
A munkahelyeket hiányolja egy hallgató

A színpadon régiónként egy-egy egyetemista mond beszédet, arról, hogy mi a bajuk a tervezettel. Gáspár Marcell, a Miskolci Egyetem doktorandusza szerint a koncepció vidékellenes és szociálisan érzéketlen. Azt mondta, nem hallgatói szerződésre, hanem munkahelyekre van szükség, és akkor nemhogy az országot, de még az észak-magyarországi régiót sem hagyják el.

 

A Nyugat-magyarországi Egyetemen tanuló Keresztes Gábor azt mondta, hogy a régióból hatszázan jöttek tüntetni. Szerinte a tervezet hallgató- és családellenes, és felszólította a kormányt, hogy azonnal vonja vissza azt.

18.14
Bohócügyi államtitkárként látná Hoffmannt egy HÖOK-os

A következő felszólaló, Pintér Mihály, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója azt mondta, "minden demokratikus eszközt meg kell ragadnunk, hogy figyelembe vegyenek bennünket, Magyarország jövőjének letéteményeseit". Azt mondta, nem lehet megreformálni a felsőoktatást az érintettek véleményének kikérése és figyelembevétele nélkül.

A Debreceni Egyetemen tanuló Körösparti Péter, aki egyben a HÖOK alelnöke is, azt mondta, hogy köszönetet kell mondaniuk Hoffmann Rózsának, hogy mindvégig "világítótoronyként mutatta az utat, amelyre nem szabad rálépnünk, mert az biztos pusztuláshoz vezet". Szerinte azért is köszönetet kell mondaniuk, mert "míg a kormány az adósság ellen harcol, addig ő az önköltséges képzés bevezetésével adósságcsapdába taszít bennünket". Beszéde végén azt mondta, remélik, hogy a kormány is megköszöni Hoffmann Rózsa ténykedését, és "áthelyezésével megalakulhat a bohócügyi államtitkárság".

18.17
Zenével hangolnak a tüntetők - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A beszédek előtt zenét hallgattak a tüntetők. További képekért kattintson!

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)