Temetős tüntetéssel tiltakoztak az új felsőoktatási törvény ellen diákok

2011.10.27., 16:44

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár menesztését sürgették a hallgatók a készülő felsőoktatási törvény, a tervezett hallgatói szerződés és a "bujtatott" tandíj elleni tüntetésen. A megmozduláson a szervezők szerint tízezren vettek részt. A tüntetés végén jelképesen eltemették a magyar felsőoktatást, a szervezők szerint azonban a megmozdulás pozitív hatással lesz a további tárgyalásokra.

20.18 |

Tudósításunk összefoglalója

A felsőoktatási törvénytervezet ellen tüntettek a hallgatók Budapesten, az oktatási államtitkárság előtt. A demonstrálók szerint nem lehet megreformálni a felsőoktatást az érintettek véleményének kikérése és figyelembevétele nélkül. A diákok mellett szakszervezeti vezetők, valamint több nagy felsőoktatási intézmény rektora is részt vett a megmozduláson.

Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke a szervezők által mintegy tízezer fősre becsült tömeg előtt azt mondta: másfél év után egyértelműen látjuk, hogy a felsőoktatás háza táján "rossz ácsokra és kőművesekre" bízták a munkát. Ha omlik a vakolat, ha dőlnek a falak, és lassan a fejünkre szakad a tető, nincs más megoldás, új szakembert kell hívni - tette hozzá. A hallgatók Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár menesztését sürgették.

 

 

Allan Päll, az Európai Hallgatói Önkormányzati Szövetségének (ESU) elnöke a demonstráción bejelentette, az Európai Bizottsághoz fordulnak, és azt kérik, hogy vizsgálja meg a kormány tervét a hallgatói szerződésről, amely a röghöz kötést is tartalmazza, szerinte ugyanis "egyetlen tagállam sem korlátozhatja az állampolgárai szabad mozgását".

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete előtt tartott demonstráció végén a hallgatók a színpadon elhelyezett koporsóval jelképesen végső búcsút vettek a felsőoktatástól, a koporsóra az egyes felsőoktatási intézmények helyezték el koszorúikat.

Az alábbiakban olvashatja tudósításunkat a tüntetésről.

20.00 |

A HÖOK-elnök szerint van erő a tüntetők mögött

Nagy Dávid azt mondta: négyezer emberre számított, de a tüntetésen végül több mint tízezren vettek részt, ami szerinte azt jelenti, hogy van erő mögöttük. Úgy véli, a demonstráció pozitív hatással lesz a további tárgyalásokra. "Bár most eltemettük a felsőoktatást, azért van remény a feltámadásra" - fogalmazott Nagy Dávid. A HÖOK elnöke beszélt arról is, hogy sokat haladtak a Navracsics Tiborral folytatott szerdai tárgyaláson. Az [origo] kérdésére, hogy ennek ellenére miért Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár nevével viccelődtek, Nagy Dávid azt mondta: ami elhangzott, hallgatói szintről jött, a diákok ugyanis a törvényt megalkotó személyt is felelőssé teszik. Mindeközben kiürült a Szalay utca, a közterület-fenntartók pedig elkezdték a takarítást.

19.55 |

Központi szerepben a rózsa - Kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Több szál rózsával mondtak nemet a törvényre. További képekért kattintson!

19.35 |

A tüntetés végére is maradt még a szóviccekből

A tüntetés végén többen sört bontottak, tudósítónk beszámolója szerint egy csoport whiskyt és kólát öntött össze. A rendezvény végén elénekelték a Szózatot, majd a műsorvezető azzal búcsúzott: "Vigyázzatok magatokra, és ne igyatok soha rózsavizet!"

19.30 |

Eltemették a magyar felsőoktatást

A műsorvezető a rendezvény vége felé azt mondta, itt az ideje, hogy végső búcsút vegyenek a magyar felsőoktatástól. Ez után fáklyás felvonulók egy koporsót vittek fel a színpadra, amelyen a következő felirat volt olvasható: Magyar felsőoktatás, 1367-2011. A műsorvezető azt mondta: "Olykor egy tövis szúrása is végzetes lehet".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson!

19.25 |

Elegük van a hallgatóknak - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Ezrek kiáltották, hogy elegük van. További képekért kattintson!

19.20 |

A HÖOK-elnök szerint a hallgatók nélkül nem lehet a jövőt építeni

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke beszédében azt mondta: "Fáj, hogy gyerekeknek néznek bennünket, fáj, hogy a magyar oktatás helyzete több mint egy éve bizonytalan. Több mint tízezren jöttünk ide, hogy együtt kiáltsuk, elég volt!" Nagy Dávid hozzátette: "Nem lehet a jövőt nélkülünk építeni, mert a jövő mi vagyunk". Majd "Éljen a mozgalom" felkiáltással zárta beszédét.

19.10 |

A tüntetőknek kezd elege lenni a szóviccekből

A szervezők animációs filmet is vetítettek, amelyen az egyetemisták rózsát kaszálnak. A képkockákat nagy üdvrivalgás és taps fogadta ugyan, de egy, a tudósítónk mellett álló egyetemista lány azt mondta: "Ez talán már túlzás, már annyira adja magát a sok szóvicc".

18.57 |

Az európai érdekképviselők Brüsszelhez fordulnak

Allan Päll, az Európai Hallgatói Önkormányzati Szövetségének (ESU) elnöke kijelentette, az Európai Bizottságtól azt kérik, hogy vizsgálja meg a kormány tervét a hallgatói szerződésről, amely a röghöz kötést is tartalmazza, szerinte ugyanis "egyetlen tagállam sem korlátozhatja az állampolgárai szabad mozgását".

18.50 |

Feltűnő kiegészítőkkel vonulnak a tüntetők - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kiegészítőkkel a felőoktatási törvénytervezet ellen. További képekért kattintson!

18.45 |

Még tartanak a beszédek, de néhányan már elindultak

Bár még tartanak a beszédek, a tüntetők közül néhány már elindultak, voltak, akik a vonathoz, mások azért, hogy megünnepeljék a tüntetés sikerét. Tudósítónk szerint az egyik hallgató azt mondta: "Elég már a beszédekből, mikor rohamozzuk meg az államtitkárságot?!". Közben az Európai Hallgatói Önkormányzati Szövetségének elnöke is beszédet mondott, és szolidaritásáról biztosította a magyar diákokat.

18.33 |

Papp Magor a konszenzust hiányolja

"Meg kell harcolnunk a felsőoktatásunkért" - mondta felszólalásában Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Szerinte olyan törvény kellene, amely széles körű konszenzusban születik, "amely nem az oktatók, és nem a hallgatók ellen van".

18.22 |

Rózsák és transzparensek a tervezet ellen - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Transzparensekkel tüntettek a diákok. További képekért kattintson!

18.21 |

Újabb szóvicc Hoffmann Rózsáról

"Mi az, ha Hoffmann Rózsa a szakadék szélén áll? Zuhanyrózsa" - mondott egy újabb szóviccet a műsorvezető az államtitkárról.

18.17 |

Zenével hangolnak a tüntetők - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A beszédek előtt zenét hallgattak a tüntetők. További képekért kattintson!

18.14 |

Bohócügyi államtitkárként látná Hoffmannt egy HÖOK-os

A következő felszólaló, Pintér Mihály, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója azt mondta, "minden demokratikus eszközt meg kell ragadnunk, hogy figyelembe vegyenek bennünket, Magyarország jövőjének letéteményeseit". Azt mondta, nem lehet megreformálni a felsőoktatást az érintettek véleményének kikérése és figyelembevétele nélkül.

A Debreceni Egyetemen tanuló Körösparti Péter, aki egyben a HÖOK alelnöke is, azt mondta, hogy köszönetet kell mondaniuk Hoffmann Rózsának, hogy mindvégig "világítótoronyként mutatta az utat, amelyre nem szabad rálépnünk, mert az biztos pusztuláshoz vezet". Szerinte azért is köszönetet kell mondaniuk, mert "míg a kormány az adósság ellen harcol, addig ő az önköltséges képzés bevezetésével adósságcsapdába taszít bennünket". Beszéde végén azt mondta, remélik, hogy a kormány is megköszöni Hoffmann Rózsa ténykedését, és "áthelyezésével megalakulhat a bohócügyi államtitkárság".

18.00 |

A munkahelyeket hiányolja egy hallgató

A színpadon régiónként egy-egy egyetemista mond beszédet, arról, hogy mi a bajuk a tervezettel. Gáspár Marcell, a Miskolci Egyetem doktorandusza szerint a koncepció vidékellenes és szociálisan érzéketlen. Azt mondta, nem hallgatói szerződésre, hanem munkahelyekre van szükség, és akkor nemhogy az országot, de még az észak-magyarországi régiót sem hagyják el.

 

A Nyugat-magyarországi Egyetemen tanuló Keresztes Gábor azt mondta, hogy a régióból hatszázan jöttek tüntetni. Szerinte a tervezet hallgató- és családellenes, és felszólította a kormányt, hogy azonnal vonja vissza azt.

17.45 |

Elénekelték a Himnuszt, és tapsoltak a forradalmároknak

A bemondó köszöntötte a tüntetésre kilátogató rektorokat, így Péceli Gábort, a Budapesti Műszaki Egyetem, Fábián István, a Debreceni Egyetem, Tulassay Tivadar, a SOTE, Mezey Barna, az ELTE és Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektorát. Ez után a tüntetők elénekelték a Himnuszt, majd közösen tapssal emlékeztek az '56-os forradalom hőseire.

17.37 |

Megtelt az utca - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Megtelt a Szalay utca, az államtitkárság utcája. További képekért kattintson!

Előző
  • 1
  • 2
Következő