Hoffmann Rózsát, a költségvetést és az új Munka törvénykönyv tervezetét érte hétfőn a legtöbb kritika a parlamentben. A képviselők megemlékeztek az egyiptomi buszbaleset áldozatairól és felköszöntettek egy 90 éves képviselőt. Gyurcsány Ferenc nem alakíthat frakciót. Már hétfőn szavaz a parlament a felszámítható hitelkamatok és a teljes hiteldíjmutató mértékének korlátozásáról. A parlament hétfői ülése percről percre.

13.47
Rogán beszél, Pokorni mosolyog - fotó

Fotó: Hajdú D. András [origo]

13.49
Az államtitkár pogácsázásra emlékszik

Czomba Sándor munkaügyi államtitkár reagál Kiss Péter felszólalására. Szerinte a szocialista képviselő több állítása sem igaz, például az sem, hogy az Országos Érdekegyeztetési Tanács megszüntetésével vége lenne a háromoldalú (kormány-munkaadók-munkavállalók) egyeztetéseknek. Czomba szerint a szocialista kormányok idején az volt a jellemző, hogy az OÉT-en pogácsázás zajlott, de a kormányok nem vették figyelembe az ott elhangzott javaslatokat.

13.55
Igazi rendszerváltást akar egy KDNP-s

Utolsóként Hoffman Pál KDNP-s képviselő szólal fel napirend előtt. Hoffman az 1956-os forradalomra emlékezik, és felteszi a kérdést, hogy vajon lehet-e még igazodási pont a nemzetnek az, ami akkor történt. Elfogadhatatlannak nevezi, hogy vannak olyan emberek, akik a forradalom hőseit és áldozatait gyalázzák meg. Szerinte ki kell kerülnie a közéletből azoknak, akik azonosulnak a forradalom leverőivel. Hoffman szerint végre kell hajtani az igazi rendszerváltást.

14.02
Szekeres szerint a Fidesz elvette a javaslataikat

Az MSZP támogatja a házszabálytól való eltérést a hitelkamatok korlátozásáról szóló törvények esetében - közölte Szekeres Imre szocialista képviselő. Az eltérés azt jelenti, hogy már hétfőn szavazhat a javaslatokról a parlament. Szekeres szerint valójában az ő javaslataikat vette át a Fidesz.

14.05
Az LMP is sajátjának érzi a fideszes javaslatot

Ertsey Katalin az LMP nevében jelzi, hogy ők is támogatják a házszabálytól való eltérést. Hozzátette, hogy ők már februárban benyújtottak egy hasonló javaslatot. Ertsey azt mondta, örömteli meglepetéssel hallotta, hogy Rogán azt mondta, tisztességes profitot tesz lehetővé a bankoknak az új csomag.

14.08
A Jobbiknak is tetszik a javaslat

Volner János a Jobbiktól azt mondja, hogy szintén a saját javaslataikat látja visszaköszönni a javaslatot. Bár megjegyezte, hogy felpuhította a Fidesz az ő elképzelésüket.

Így már biztosan nem lesz akadálya annak, hogy gyorsítva tárgyaljanak és szavazzanak a javaslatról.

14.13
Már hétőfőn szavaznak a kamatokról

Szavaztak a határozathozatalról, és 334 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, 3 tartózkodással elfogadta a parlament a házszabálytól való eltérést. Ennek értelmében már hétfőn szavaznak a hitelkamatok korlátozásáról benyújtott javaslatokról.

14.17
Kövér László fegyelmez

"Felhívnám a bekiabáló képviselő úr figyelmét, hogy ő még nincs 90 éves, de 14 már elmúlt, ezért kérem, viselkedjen" - intett helyre Kövér László házelnök egy képviselőt, miután a parlament leszavazta a Jobbik javaslatait. A párt azt szerette volna, ha a parlament megtárgyalja a volt szocialista funkcionáriusok fizetéséről szóló javaslatukat.

14.22
"Többet kell dolgozni ugyanazért a pénzért"

A parlament megszavazta a napirendet, most az interpellációk következnek. Elsőként a szocialista Gúr Nándor az új Munka törvénykönyvéről kéredezi a kormányt. Gúr szerint az új törvény miatt nő a munkavállalók kiszolgáltatottsága, kevesebb pénz jut az embereknek, "a jövőben többet kell dolgozni ugyanazért, vagy még kevesebb pénzért" - mondta.

14.28
"Minden rosszat összesepertek"

A kormány nevében Czomba Sándor államtitkár válaszol az interpellációra. Szerinte az új Munka törvénykönyvben egy olyan passzus sincs, ami ne lenne érvényben valamely európai országban.

Önök minden rosszat összespertek az európai törvényekből - válaszolta erre Gúr, aki szerint a hiába beszél az államtitkár akármit, az emberek nagy része azt érzi, hogy ez az új törvény a kárukra lesz. Az államtitkár válaszát nem fogadta el, de a parlament többsége igen.

14.31
Kevesli a szocpolt a Jobbik

A Jobbik kevesli a szocpolra félretett 5-6 milliárd forintot - mondta Z. Kárpát Dániel. A jobbikos képviselő szerint a fiatalok elvándorlásának megállításához ennél sokkal szélesebb körű lakhatási támogatásokra lenne szükség. "Megmondjuk, hogy honnan tegye ezt" - mondta. Szerinte "az elmúlt években a cigányintegrációra elszórt" pénzeket a közrend fenntartására és az otthonteremtés támogatására kellene fordítani.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Jobbikos és LMP-s képviselők a parlamentben

14.35
Miből támogatja az otthonteremtést a kormány?

Szatmáry Kristóf államtitkár szerint a kormány megfelelően próbálja segíteni az otthonteremtés ügyét, a cigányok integrációjára szánt pénzről pedig azt mondta, hogy ne a korábbi kormányok kudarcából induljanak ki. Z. Kárpát hiányolta, hogy az államtitkár nem mondta el, hogy milyen forrásból képzelik el a lakhatási támogatásokat. A parlament többsége elfogadta az államtitkár válaszát.

 

14.37
Szavaz a Fidesz-frakció - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

14.41
Rámennek az ittas vezetőkre

Egy fideszes képviselő arról kérdezte a belügyminisztériumot, hogy hogyan próbálják megfékezni az ittas vezetőket. Kontrát Károly államtitkár szerint is szigorúbb szabályokra van szükség. Ha valaki a jövőben ittasan vezet, magasabb bírságot fog fizetni, második alkalommal pedig a jogosítványát is bevonják. A rendőrség új, elektromos szondákkal fogja szűrni a vezetőket; az államtitkár szerint ez is segít majd, hogy csökkentsék a balesetek számát.

14.47
A nyugdíjpénztári vagyont keresi az LMP

Az LMP-s Vágó Gábor szerint a kormány kapkodó, felelőtlen gazdaságpolitikája miatt jelentősen csökkent már a magánnyugdíjpénztári vagyon, ezért kevesebb államadósságot tud majd belőle visszafizetni a kormány. A képviselő szerint megpróbálták megtudni, hogy miből áll a nyugdíjvagyon, de az állam nem árulta el, Vágó szerint így azt sem lehet tudni, hogy mennyi eddig a vagyonvesztés. "Miért rejtegeti a kormány, hogy hogyan gazdálkodik, és miből áll össze a nyugdíjvagyon?" - kérdezte Vágó, aki szerint a Fidesz-kormány "rossz gazdája" a pénznek.

14.50
Mennyit bukunk az árfolyamon?

Szatmáry Kristóf államtitkár szerint a kormány nem rejteget semmit, az államadósságot kezelő szerv honlapján fent vannak az adatok, most ezeket olvassa fel. Vágó szerint az LMP ennél sokkal részletesebb adatokat szeretnének tudni, hogy kiderüljön, mennyi az árfolyamveszteség például a részvényeken.

14.58
A rokkantnyugdíjasokon vitatkoznak

A rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatáról interpellálja a kormányt az MSZP-s Tóth Csaba, aki szerint nem tudni, mennyi rokkantat akar visszavezényelni a kormány a munka világába, és az sem, hogy hogyan akarja levezényelni a felülvizsgálatokat a kormány. A képviselő szerint még a munkaszimulátorok sem működnek. "Meddig akarnak még többszázezer családot bizonytalanságban tartani?" - kérdezte.

Halász János államtitkár szerint "még folyamatban" van az új minősítési rendszer kialakítása. A kormány támogatásokkal fogja segíteni azokat, akik az új vizsgálat szerint képesek munkát végezni, és a közmunkarendszerben is lehetőséget akarnak majd nekik adni.

15.03
144 évig tartó felülvizsgálat

A szocialista képviselő szerint a munkaszimulátorral egy ember felülvizsgálata öt-öt és fél óráig tarta, így az összes rokkantnyugdíjast 144 év alatt lehetne vele megvizsgálni. "Ilyen hosszú távra ne tervezzenek" - mondta.A parlament ennek ellenére elfogadta az államtitkár válaszát.

15.14
Gyurcsány Ferenc kesudiót majszol - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

15.27
"Nem százas" törvényről kérdez Nyakó

"A törvény, amely nem százas" címmel kérdezi a kormányt Nyakó István MSZP-s képviselő, aki az egyházakról szóló törvényt érit a cím alatt. Nyakó szerint a törvény diszkriminatív. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint a törvényre azért volt szükség, mert túl sok vállalkozás működött egyházként. Szerinte már tucatnyi új szervezett jelentkezett be, hogy egyházzá szeretne válni. Nyakó szerint erre csak 2012. január 1-e után van lehetőség a törvény szerint, ezért nem érti, hogyan fognak dönteni az új jelentkezőkről.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)