A Jobbik egy kommunista hajóról szóló viccel, az MSZP Frédi-Béni-filmekkel példálózva próbálta sarokba szorítani a kormányt a hétfői parlamenti vitán, ahol az esztergomi patthelyzetet és a fagyasztott húsokat is érintették a képviselők. Az államtitkárok válaszaiból kiderült, hogy a "zöld fordulat" elakadt a minisztériumok között, az EVA visszavonásáról szóló tanulmányban pedig adózási kiskapukat rejteget a kormány. Erről vitatkoztak hétfőn a parlamentben.

12.35
Öt napos ülés kezdődik

Öt napos ülést tart a héten az országgyűlés, amely hétfőtől péntekig folyamatosan ülésezni fog. A parlamenti ülésnapok felvételeit és az aktuális ülés élő videoközvetitését a parlament honlapján, itt is követheti.

12.40
Napirenden a nyugdíj

Többek között a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről dönthet hétfői ülésén az országgyűlés. A nyugdíjak rendszerének átalakítását egy júliusban elfogadott alkotmánymódosítás teszi lehetővé, amely kimondja, hogy az ilyen, a korhatárt be nem töltött személyek számára "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás (...) csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető".

12.45
Bírósági reformról szavazni fognak

A képviselők ma döntenek a fideszes Gulyás Gergelynek a jelenleg hatályos alkotmány módosítására tett javaslatáról, amelynek elfogadása esetén a parlamentnek még idén meg kell választania a jövőbeni Kúria - jelenlegi nevén Legfelsőbb Bíróság - elnökét. A javaslat szerint elválna egymástól a Kúria és a bírói igazgatási szerv vezetőjének poziciója. Egy zárószavazás előtti módosító javaslat azt kezdeményezi, hogy az államfő december 15-ig tehessen javaslatot a Kúria elnökének személyére.

Az igazságszolgáltatást érintő javaslatok része, hogy a megszűnő Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) igazgatási jogkörei az Országos Bírósági Hivatalhoz, illetve a parlament által választott elnökéhez kerüljenek, akinek tevékenységét az újonnan létrejövő Országos Bírói Tanács felügyelné. A bírósági rendszer négyszintű maradna, a bírák jogállása pedig úgy változna, hogy háromévenként egy évre a hozzájárulásuk nélkül is másik szolgálati helyre lehetne kirendelni őket.

12.50
Plázastop a salátatörvényben

Az országgyűlés hétfőn fogadhatja el a 2012-es költségvetést megalapozó salátatörvényt. Az ebben megtalálható javaslatok egyike megtiltaná a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi építmények, vagyis a plázák építését, arra hivatkozva, hogy az utóbbi időben a kereskedelem koncentrációja miatt a kiskereskedelmi forgalom 69 százalékát mára a nagy és közepes kereskedelmi vállalkozások uralják. A 2014 végéig javasolt általános tilalom alól a kereskedelemért felelős miniszter adhatna felmentést.

12.55
Egységes egyenruha a polgárőröknek

Hétfőn új jogszabály születhet a polgárőrségről, a belügyminiszter által kezdeményezett jogszabály a polgárőri tevékenység leple alatt folytatott jogellenes tevékenységet, illetve az egyesülési joggal történő egyéb visszaéléseket kívánja megakadályozni. A javaslat ennek érdekében például országosan egységes formaruhát írna elő a polgárőrök számára.

13.05
Megkezdődött az ülés

Kövér László megnyitotta a parlament ülését. Az ülésteremben a képviselők alig lézengenek, a padsorok többnyire üresek.

13.09
Az LMP szerint figyelemelterelés a kommunista bűnösök keresése

Mile Lajos, az LMP képviselője napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy alkalmatlan a Fidesz javaslata, amellyel az MSZP-t akarja felelőssé tenni a korábbi állampárt, az MSZMP bűneiért. A képviselő azt mondta, nem feladata a szocialistákat védeni, de nem szabad elfelejteni, hogy ők is részt vettek az elmúlt 20 év demokratikus politikájában. Mile azt mondta, hogy szerinte egy ilyen javaslat csak a kormány politikai ellenfeleinek megbélyegzésére alkalmas, ami a képviselő szerint pusztán arra jó, hogy eltereljék a figyelmet a gazdasági problémákról.

13.11
Matolcsy távozását kéri az LMP

Mile Lajos azt mondta, hogy "mindenki megkönnyebbülésére szolgálna, ha Matolcsy György gazdasági miniszter lemondana".

13.15
Rétvári leszámolna a múlttal

Rétváry Bence államtitkár a felszólalásra adott válaszában érdekesnek nevezte, ha az LMP-s képviselő az MSZP-t védi. Az államtitkár azt mondta, a kormánynak célkitűzése, hogy lezárja a múltat, rendezze a múlttal való kapcsolatot, ahogy ezt a többi kelet-európai ország is tette. Szerinte Magyarország eddig lemaradásban volt, itt tartott legtovább az átmenet korszaka.

13.17
Schiffer Mesterházyéknak magyaráz - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az LMP frakcióvezetője MSZP-s képviselőkkel beszélget

13.24
Fuldokló emberhez hasonlította az országot Harrach

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője Magyarország hitelképességének leminősítéséről beszélve azt mondta, hogy nehezebb helyzbe került az ország, nehezebb lesz a kilábalás a válságból. A képviselő az ellenzéki pártokat bírálta, amiért azok szerinte nem segítik az országot, hanem ellene drukkolnak. "Ha valakit lesodor a vihart a hajóról, és kétségbeesetten próbál kimászni a partra, meglepő, ha a szomszéd csónakból egy vigyorgó fickó a víz alá nyomja" - példálózott Harrach. "Miért van az, hogy az úszó ember rokonai a parton nem neki drukkolnak, hanem a víz alá nyomónak? Talán az örökség nagyobb haszon nekik, mint maga a fuldokló?" - folytatta a hasonlatot.

A képviselő azzal vádolta az ellenzéket, hogy nem gyakorolják a közös nemzeti felelősséget, és a szavazatmaximalizás fontosabb nekik, mint a nemzeti érdek. A felszólalásra reagálva Cséfalvay Zoltán államtitkár megköszönte a téma felvetését a kormánypárti politikusnak, majd a nemzetközi hitelminősítők közötti különbségekről beszélt. 

13.26
Kövér csendet kér

Kövér László házelnök szigorú tekintettel csendre intette a képviselőket az ülésteremben, noha az élő közvetítésen nem hallatszott hangzavar. Kövér bő 10 másodperc hallgatás után megköszönte a csöndet, majd megadta a szót a következő képviselőnek.

13.31
Orbán "zagyva" levelét kritizálja az MSZP

Lukács Zoltán szocialista képviselő arról beszélt, hogy jelentősen nőttek az árak és a szolgáltatások díjai, ennek ellenére Orbán Viktor ezzel ellenkező tartalmű, "zagyva" levelet írt a nyugdíjasoknak.  A politikus szerint a kormány a nyugdíjasokon milliárdokat spórol, bármikor elveheti az özvegyi nyugdíjat, százezrektől veszi el a rokkantnyugdíjat, de minderről a nyugdíjasoknak írt levélben egy szó sem esik. Lukács azt mondta, hogy inkább a lemondásukról kéne levelet írni a nyugdíjasoknak, annak jobban örülnének.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Lukács Zoltán a nyugdíjasokról beszél

13.33
Szocialista sejtecskéről beszél az államtitkár

Soltész Miklós államtitkár válaszában "megmaradt szocialista sejtecskének" nevezte az MSZP-frakciót, Lukács felszólalását pedig nevetséges hazugságnak nevezte, és azzal vádolta az MSZP-t, hogy ők csapták be a szocialistákat a kormányzásuk idején, ezért ha bármit számon kérnek a kormányon nyugdíjügyben, az szerinte hiteltelen és hazugság.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Soltész Miklós

13.37
"Valaki kísérje ki a képviselő urat!"

Kövér László ismét kikelt a hangoskodó képviselők ellen. A házelnök azt mondta, nem érti, mi zajlik a patkóban a képviselők zajongása miatt. "Ha mérsékelnék a hangerőt, én is élvezhetném a vitát" - mondta, hozzátéve, hogy a bekiabálókat méltányolja, mert őket legalább hallja, az egymás között beszélgető képviselőket viszont még csak nem is érti. Ezután Novák Előd jobbikos képviselő hangosan bekiabált Kövérnek, hogy fel tud neki ajánlani egy megafont. Novák egyszer már botrányt kavart a parlamentben, amikor megafonnal kiabálta túl a képviselőket. A házelnök a mostani bekiabálására annyit mondott: "Valaki kísérje ki a képviselő urat!"

13.43
Hányódó kommunista hajóval viccelődik a Jobbik

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke szerint a kormány állandóan csak kommunikál a tettek helyett, csak beszél a gazdasági szabadságharcról, de nem lép semmit. A képviselő egy viccet idézett, amely szerint a kommunizmus hajója leállt, és hánykódik az élet tengerén, de senki nem tudja megjavítani. A vicc szerint végül a hajón utazó Lenin jön rá, hogy azért nem megy a hajó, mert minden gőz a hajókürtbe megy.

13.45
"Szijjártó ne kommunikáljon!"

"Ne kommunikáljanak, Szijjártó Péter (a miniszterelnök szóvivője - a szerk.) ne járja végig a stúdiókat, maradjanak csendben!" - mondta Balczó, aki szerint az országnak ki kell törnie az IMF béklyójából. "Etetni is kell a birkát, ha nyírni akarjuk" - mondta.

13.50
Kósa a II. kerületi eredménnyel dicsekszik

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a Budapest II. kerületében vasárnap tartott időközi képviselő-választásról beszél. A Fideszes jelölt győzelmét vastaps fogadta a parlamentben, ezután Kósa az MSZP és az LMP gyenge eredményén élcelődött, és megköszönte a választók bizalmát. Kósa szerint a választásnak önmagán túlmutató jelentősége van, a választók megértették, hogy ha nem közösen próbáljuk kimozdítani a gödörből az országot, akkor nem leszünk eredményesek.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Láng Zsolt, a vasárnapi időközi választás győztese képviselők gyűrűjében

13.56
Lesöpörték a Jobbik és az MSZP javaslatait

A Jobbik több javaslatot is benyújtott, hogy az ORTT korábbi tevékenységéről szóló jelentéseket ma tárgyalják, de az országgyűlés többsége nem támogatta ezt. Azt is indítványozták, hogy a választójogi törvényről ma ne legyen vita, de ezt is lesöpörte a parlament, akár csak az MSZP napirend-módosító javaslatait.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nem adtak esélyt az ellenzéki indítványoknak

13.58
Novák Előd mosolyog a bekiabálás után - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Novák előd elégedetten mosolyog a megafonos bekiabálás után

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)