A fideszes politikusok Azori-szigeteken tett látogatásáról, a múlt heti hajnali ülésezésről és Matolcsy György alkalmasságáról is vitáztak a képviselők hétfőn a parlamentben. A kormánypártok szerint a múlt héten "összeborult" a Jobbik és az MSZP, míg a Jobbik a Fidesz és a szocialisták nagykoalíciójáról beszélt. Az LMP  és az MSZP a nemzetgazdasági miniszter leváltását sürgette. A Fidesz megszavazta, hogy kötött időkeretben vitázzon a parlament a héten, vagyis az ellenzék nem nyújthatja el a vitákat.

12.31
Hogy működik majd az Eszközkezelő?

A képviselők hétfőn szavazhatnak a "hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról" szóló kormányzati előterjesztésről, amely a Nemzeti Eszközkezelő működési feltételeit határozza meg. A kormány még szeptember végén jelentette be, hogy otthonvédelmi intézkedéseinek részeként létrehozza a Nemzeti Eszközkezelőt, az új intézmény lehetőségeit azonban az országgyűlésnek kell tisztáznia.

12.34
A sporttörvényről is döntenek

Az Eszközkezelő mellett szavaznak a képviselők az új civiltörvényről, az egészségügyi salátatörvényről, illetve a sporttörvény módosításáról is, amely a Magyar Olimpiai Bizottság felügyelete alá helyezné a sporttámogatásokat (itt olvashatja el, miről döntenek a képviselők hétfőn).

12.40
Négy részletes vita is lesz

A határozathozatalokat követően négy javaslat részletes vitáját tartják meg a képviselők, így folytatódik például a Magyarország alaptörvényének átmeneti rendelkezéseit tartalmazó előterjesztés tárgyalása is.

12.44
Az ellenzék megint felboríthatja a napirendet

Kicsúszhatnak a saját maguk által megszabott határidőből a kormánypártok, ha az ellenzék nem hagy fel a múlt héten megkezdett obstrukcióval. A parlamentben ezen a héten is olyan sok napirendet kellene megtárgyalni, hogy szinte lehetetlen lesz a végére érni, ha az ellenzéki képviselőknek sok a mondanivalójuk (erről részletesen itt olvashat).

13.01
Kevesen vannak a teremben

Ismét csúszással kezdődik az ülés, egyelőre kevesen vannak az ülésteremben. Kövér László házelnök már megérkezett, és el is foglalta helyét.

13.10
Kevés kormánytag van a teremben

Egyelőre csak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Rétvári Bence közigazgatási államtitkár ül a miniszteri bársonyszékében.

13.14
Láng Zsolt mandátumát igazolják

Mandátumigazolással kezdődik az ülés. Láng Zsolt fideszes képviselő a II. kerületi időközi választást megnyerte, de már képviselő, így le kell mondania területi listás mandátumáról. Rubovszky György, a mentelmi bizottság elnöke bejelentette az ülésen, hogy Láng Zsoltnak nem kell újabb képviselői esküt tennie. A mentelmi bizottság elnöke azt kérte a parlamenttől, igazolja Láng Zsolt egyéni mandátumát. A parlament ezt 202 igen szavazattal meg is tette. Azt még mindig nem lehet tudni, ki jut be Láng Zsolt helyére a parlamentbe.

13.21
Örömteli pénteki megállapodásról beszél a Fidesz

Örömteli tény, hogy a kormány megállapodott az új Munka törvénykönyvéről a munkaadókkal és a munkavállalókkal - kezdte napirend előtti felszólalását Kara Ákos fideszes képviselő. Egyetért Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel, hogy "konstruktív viták zajlottak". Az elmúlt hetekben "a legelképesztőbb állítások" jelentek meg a törvényről a képviselő szerint, az ellenzék "hisztériát keltett", így Kara nagyra értékeli a pénteki megállapodást. A Fidesz-frakció szerint a legfontosabb, hogy az új törvénykönyvbe bekerült a védett kor, a kismamák védelme, és megjelentek a rugalmas foglalkoztatási módok, a törvénykönyv ráadásul szerinte segíti a versenyképességet.

13.25
Hiába fűzi a kommentárokat az ellenzék Czomba szerint

Egyetért a fideszes képviselővel Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, aki szerint szintén örömteli a megállapodás. Az államtitkár szerint, bár a háta mögött ülő ellenzéki képviselők "folyamatosan fűzik a kommentárokat", és kétségbe vonják az új törvénykönyv legitimitását, a reprezentatív szervezetek aláírták a megállapodást pénteken, így nem lehet vitatni a konszenzust.

13.27
A Fidesz fekete napjáról beszél az MSZP

A Fidesz fekete napjának nevezte Józsa István, az MSZP frakcióvezető-helyettese a múlt hétfői ülést, amikor a Fidesz szerinte nem tudta éjszaka tárgyalni az új Munka törvénykönyvről szóló tervezetet, mert "az ellenzék sikeresen kiharcolta a tévé nyilvánosságát". Józsa szerint a Fidesz úgy "gyakorolt ezután gesztust" az ellenzék felé, hogy minden vitának időkeretet határozott meg, hogy nehezítse az ellenzéki vélemények kifejtését. Józsa ezután arról beszélt, hogy a Fidesz azt ígérte, megvédi a nyugdíjakat, de államosították 3 millió magánnyugdíj-pénztári tag vagyonát, azt ígérte, hogy csökkenti az államadósságot, de az most magasabb. Józsa Lázár Jánosnak üzenve azt mondta: "új kormányra van szükség".

13.31
MSZP-s bolhacirkuszról beszél a Fidesz

"Bolhacirkuszt csinálnak a parlamentből, szerepelni szeretnének" - válaszolta Szatmáry Kristóf államtitkár az MSZP felszólalására. Az államtitkár szerint az MSZP-nek meg kell majd beszélnie a szakszervezetekkel, miért írták alá a megállapodást.

13.34
"Lókötő család" az MSZP a Jobbik szerint

Ha egy tisztességes és egy lókötő családhoz betörnek, és együtt hívják a rendőrséget, nem jelenti, hogy összeköltöznek - így érzékeltette Vona Gábor, a Jobbik elnöke felszólalásában, hogy bár a múlt héten együtt nyújtotta el a parlamenti ülést a Jobbik és az MSZP, szó sincs együttműködésről. Vona szerint inkább a Fideszre "jellemző, hogy együttműködik az MSZP-vel". A pártelnök ezután Lázár János fideszes frakcióvezető felé fordulva azt mondta: "Kik működtek együtt a rádiófrekvenciák szétosztásában? Önök és az MSZP. Kik tartják a Nemzeti Színház élén Alföldi Róbertet? Önök és az MSZP. Kik hívták ide az IMF-et? Először az MSZP, most pedig önök. Ennyit a nagykoalícióról."

13.42
A Jobbik 11-szer szavazott az MSZP-vel a Fidesz szerint

Néhány számot említenék arról, ki kivel működött együtt - kezdte válaszát Rétvári Bence közigazgatási államtitkár. Rétvári szerint a Jobbik hatvanszor szavazott együtt az MSZP-vel és a Jobbikkal, és 11-szer csak az MSZP-vel. A jobbikosok erre hangos kiabálással válaszoltak, így Kövér László figyelmeztette őket.

13.47
Kétszer kezdte el Scheiring

Egy gazdaságpolitikai kudarcsorozat közepén vagyunk, amelynek nincs vége - mondta Scheiring Gábor LMP-s képviselő, aki kétszer kezdte el felszólalását, mert nem működött a mikrofonja vagy nem rakta fel rendesen. Scheiring szerint a házelnök nem biztosítja, hogy az ellenzék elmondja a véleményét, mire Kövér figyelmeztette, hogy a házszabály szerint megvonhatja tőle a szót, ha bírálja az ülés vezetését. Scheiring felszólalásában arról beszélt, hogy a jelenlegi helyzet nemcsak Matolcsy György alkalmatlanságáról, hanem Orbán Viktor miniszterelnök felelősségéről is szól. "Itt ül húsz focicsapatnyi képviselő, szótlanul nézi, hogy szakadékba taszítja a kormány az országot?" - tette fel a kérdést az LMP-s képviselő, aki szerint gyökeres fordulatra, Matolcsy leváltására és új költségvetésre van szükség. Scheiring azt javasolja, hogy az IMF-delegációban vegyen részt egy ellenzéki szakértő is.

13.49
Vona Lázárnak beszélt - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13.52
Nincs válság a kormány szerint

Sem gazdasági, sem politikai válság nincs Magyarországon - válaszolta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Szerinte az LMP-s képviselőnek köszönőviszonyba kellene kerülnie a valósággal.

13.54
Lassan érkeztek a képviselők - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13.59
Izzadságszagú volt az obstrukció a KDNP szerint

"Ma lesz a holnap tegnapja" címmel Lukács Tamás KDNP-s képviselő is arról beszélt, hogy az ellenzék a múlt héten elnyújtotta a parlament ülését. "Vagyunk még néhányan a teremben, akik a parlamentarizmust Szabad Györgytől, a demokráciát Antall Józseftől tanultuk. Mi emlékszünk, hogy az első ciklusban is voltak ellenzéki válaszok, de azok kevésbé izzadságszagúak és szellemesebbek voltak" - jelentette ki Lukács, aki szerint múlt héten az MSZP és a Jobbik "összeborult". Ezen szerinte nem kell meglepődni, mert nagy az átfedés a szavazóik között, "lehet, hogy múlt héten az éjszakai ülésen ezt ismerték fel". A kormány nevében senki nem kívánt válaszolni.

14.01
Puszi Semjén Zsolttól - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14.10
A demokrácia megcsúfolásáról beszél az MSZP

A napirendről és a viták időkeretéről szavaznak a képviselők. Vágó Gábor LMP-s képviselő azt kérdezi, miért kell időkeretbe szorítani nagy horderejű kérdéseket. Józsa István MSZP-s képviselő szerint pedig a "demokrácia megcsúfolása", hogy most időkereteket állapítanak meg. "Vereséget szenvedtek a múlt héten, most erőszakkal fojtják az ellenzékbe a szót" - mondta Józsa, amire a kormánypárti képviselők hangos kiabálással válaszoltak.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)