Nehezen találták meg az utat Európa megmentéséhez

2011.12.09., 12:59

Rövid reggeli bizonytalankodás után körvonalazódik, hogy miként akarja kihúzi Európát a gazdasági válságból az Európai Unió. Kiderült, hogy a magyar kormány se igent, se nemet nem mondott az erről szóló megállapodásra, hanem támogatásáról biztosította az egyezményt, amelyet azonban a parlamentnek is meg kell még szavaznia. A britek háttérbe szorultak, a németek bizakodnak. Ez történt pénteken a kaotikus EU-csúcson.

15.33 |

Orbán nem tud Fellegi lemondásáról

Az [origo] és az Index Fellegi Tamás távozására vonatkozó közös kérdésére azt mondta, nem tud róla, hogy a miniszter fölajánlotta volna a lemondását. Azt mondta, annyit tud, hogy Fellegi fölajánlotta, hogy elvállalja az IMF-fel folyó tárgyalások irányítását.

15.25 |

Orbán: Túl kell élnünk a 12-es évet

Orbán: 2012 első fele nagyon nehéz lesz, a második fele könnyebb lesz, és ha sikerül működésbe hoznunk a magyar működési tervet, akkor 2013-ra német gazdasági növekedést elérő vagy meghaladó növekedést tudunk produkálni, "de ehhez túl kell élnünk a 12-es évet".

15.21 |

Orbán: Nem kell a kalandorság

Orbán: Magyarországnak nincs oka sietni, nem léphetünk bele átláthatatlan együttműködési rendszerbe, "mert az kalandorság lenne".

15.15 |

Orbán: Az elitizmust nem szeretem

Orbán kijelentette: "Az elitizmust nem szeretem. Sem az születésit, sem a pártalapút (hogy a kommunisták különleges anyagból lennének), sem a szakértői elitizmust."

15.13 |

Orbán: Nincs minden megoldva

Orbán azt mondta, a magyar kormány arra kapott mandátumot, hogy a 27 tagállamból álló keretben oldja meg Európa problémáit, de "attól tartok, ezt nem sikerült megoldani".

15.07 |

Rompuy: 27-ből 26 maradt

Huszonhat tagország támogatja az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek pénteken Brüsszelben tartott találkozóján elhatározott kormányközi szerződés elkészítését - erősítette meg Herman Van Rompuy, a kormányfői tanács elnöke a kétnapos ülést lezáró sajtótájékoztatón. Azt is megerősítette, hogy Nagy-Britannia kivételével - az esetenként szükséges parlamenti konzultációt követően - valamennyi EU-tagállam kész részt venni a gazdasági integráció mélyítését és az adósságválság tartós rendezését célzó új szerződés előkészítésében. Jelezte azt is, hogy reményei szerint a dokumentumot márciusban alá is írhatják. Van Rompuy egyúttal köszönetet mondott a jelenlegi lengyel és az előző félévi magyar elnökségnek azokért az eredményekért, amelyeket az uniós gazdasági együttműködés fokozásában értek el a nehéz körülmények ellenére.

15.05 |

Sarkozy nem fogott kezet Cameronnal

A brit Daily Mail fotókkal és videóval gazdagított beszámolója szerint a francia elnök láthatóan elkerülte a kézfogást David Cameronnal a brüsszeli uniós csúcson. A képeken az látható, amint a brit kormányfő Sarkozy felé közelít, és kéznyújtásra indítja a karját, ami elől a francia elnök villámgyorsan kitér. A kínos helyzetből Cameron úgy menekült ki, hogy megpaskolta Sarkozy vállát.

14.58 |

Merkel: "Visszaszerezzük a bizalmat"

Angela Merkel a Daily Telegraph blogja szerint azt mondta sajtótájékoztatóján, hogy sajnálja, hogy "Nagy-Britannia nem képes ugyanazon az úton haladni", mint a többiek. A német kancellár kijelentette: "a válság új kezdetre teremt lehetőséget" Európában. Ezután röviden üzent a piacoknak is: "Tudom, hogy az elmúlt két napban nagyon sokan várakozással tekintettek ránk, és hiszek abban, hogy világossá tettük, Európa felmérte a helyzet komolyságát... Tanultunk a hibáinkból, lépésről lépésre visszaszerezzük a bizalmat. Amikor pedig azt mondom, hogy mi, akkor azt értem ez alatt, hogy az a 17 ország, amely az eurózóna része. Fontos azonban, hogy további államok is támogatják ezt a pozitív döntést, de előbb támogatást kérnek a parlamentjeiktől" - mondta.

14.50 |

Orbán: sikeres a csúcs a magyarok számára

Orbán Viktor miniszterelnök a tanácskozást követő sajtótájékoztatóján kijelentette: izgalmas és Magyarország számára rendkívül sikeres csúcson vagyunk túl. Hogy Európa számára mennyire sikeres a találkozó, az hétfőn dől el, amikor megismerjük a hitelezők álláspontját.

14.46 |

A svédeket is félreértették

A BBC idéz egy svéd napilapot, amely szerint a svéd EU-ügyi tanács felhatalmazta a kormányt, hogy csatlakozzon a most születő megállapodáshoz. Korábban olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint a svéd kormány csak a parlament beleegyezésével fogadta volna el a szerződést.

14.42 |

Merkel előrehaladásról beszél

A BBC jelentése szerint Angela Merkel azt mondta az uniós vezetők tanácskozása után, hogy a gazdasági együttműködés tolja majd előre a politikai együttműködést.

14.32 |

Merkel lila blézerben

Angela Merkel érkezik a sajtótájékoztatók helyszínére, tudósítónk szerint lila blézerben van, és a telefonját nyomkodja.

14.26 |

Sokan várják Merkelt

Tudósítónk szerint a tanácskozás helyszínén található konferenciatermek közül dugig van a német, sokan várják Angela Merkel német kencellárt. A francia terem kong az ürességtől, Nicolas Sarkozy államfő állítólag már elhagyta a tárgyalótermet, de még nem szólalt meg.

14.20 |

Sarkozy egyeztet - kép

Forrás: AFP

14.12 |

Klaus: az euró a legnagyobb fenyegetés

Az euró a legnagyobb fenyegetés Európa gazdaságára, a válság fő okozója, amit ráadásul nagy valószínűséggel nem oldanak meg a brüsszeli csúcson - mondta a Bloomberg hírügynökség szerint az erősen eurószkeptikus Václav Klaus cseh elnök, aki egy gazdasági konferencián beszélt. Szerinte az euró okozta az adósságválságot, az eurózóna pedig a leggyengébb láncszem, a leginkább nyilvánvaló problémák éppen ott vannak. Európa jövőjéről szólva Václav Klaus azt mondta, három megoldás van. A valutaunió további integrációja és a fiskális unió létrehozása, annak megteremtése, hogy az eurózóna egyes tagjai elhagyhassák a zónát, vagy annak lehetővé tétele, hogy egyes európai nemzetek "ad hoc" megoldásokkal élhessenek.

14.04 |

Csúszik Orbán tájékoztatója

Újabb 15 perces csúszás várható Orbán Viktor délután 2-re ígért sajtótájékoztatójában. Az állam- és kormányfők most a bővítésről tanácskoznak. Szerbia esetében a tagjelöltség a kérdés, Montenegró esetében pedig a csatlakozási tárgyalások megkezdése.

13.47 |

A Jobbiknak nem kell ez az egész

A Jobbik elutasítja azt az európai uniós kormányközi szerződést, amely lehetővé tenné a tagállamok költségvetéseinek közös ellenőrzését és a túlköltekező államok megbüntetését - jelentette ki Volner János pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint a magyar kormány csütörtök este azért hezitált a csatlakozással, mert "a kormány belátta, hogy képtelen lesz az adósságcsökkentésre, gazdasági konszolidációra vonatkozó terveit teljesíteni". A Jobbik szerint attól függ a végleges magyar álláspont, hogy az "EU mennyire ijeszt rá Magyarországra", és lesz-e más erős tagállam, amely elutasítja a csatlakozást - jelentette ki Volner János, aki szerint ugyanakkor adott esetben Magyarország nélkül is létre fog jönni a megállapodás.

(MTI)

13.44 |

Elsodródott Orbán

Tudósítónk szerint délelőtt volt egy érdekes momentum az EU-csúcson. Amikor jöttek a horvát csatlakozási szerződés aláírásáról az állam- és kormányfők, akkor egy képernyőn lehetett látni, ahogy Orbán Viktor az Európai Tanács elnöke, Van Rompuy mellett sétál, és gesztikulálva magyaráz neki. Van Rompuy eközben rezzenéstelen arccal ment előre, Orbán végül elsodoródott mellőle.

13.43 |

A piacok tanácstalanok

A befektetők nem tudják, mi történik pontosan az EU megmentésével kapcsolatban a brüsszeli uniós csúcson, az árak ingadoznak - írja a Financial Times blogja. Reggel még estek a részvényárak, emelkedtek a kötvényhozamok, és gyengült az euró, főleg, miután kiderült, hogy a Moody's francia bankokat minősített le - majd megfordult a trend. Kivárás van. A FTSE Eurofirst 300 nevű index 0,9 százalékot esett a nap elején, majd most 0,7 százalékos erősödést mutat, az amerikai határidős index alakulása pedig azt mutatja, hogy a Dow Jones emelkedéssel nyithat.

Előző
  • 1
  • 2
Következő