Felhúzta magát a parlamentben Orbán - parlamenti ülés percről percre

2011.12.12., 12:29

Szenvedélyesen védte a múlt hét végi EU-csúcson hozott döntéseit Orbán Viktor hétfőn a parlamentben. A miniszterelnök szerint Magyarország lesz Európa legversenyképesebb országa, de a jobb élet előtt még viharos évekre kell felkészülni. Kövér László Vona mellé állt Mesterházyval szemben, az LMP kitakarta magát és Dopemanről kérdezte a legfőbb ügyészt. A parlament ülése percről percre.

18.45 |

Kell nekünk a "magyar út"? - videó a parlamenti ülésről

17.59 |

A zászlóról is szó lesz ma este

A parlament áttért a kérdések tárgyalására, ezeket már nem közvetítjük. A kérdések után döntéshozatal következik: tárgyalni fog a parlament az ország zászlajának és címerének használatáról, a mobil fizetési rendszerről és a családok védelméről is, az eredményekről későbbi cikkeinkben számolunk majd meg.

17.46 |

Román sovinisztákra panaszkodik a Jobbik

A jobbikos Zagyva György Gyula szerint december 1-én Csíkszeredán megjelent egy kétszáz fős román soviniszta banda, akik órákon keresztül többek között azt kiabálták, hogy  "magyarok kifele". Szerinte a magyar külügy "puha fellépésével" bátorítja ezeket a szervezeteket, és azt kérdezi a külügyminiszteri államtitkártól, hogy miért nem tett semmit a magyar konzul ebben az ügyben.

Németh Zsolt államtitkár szerint ha súlyos magyarellenes diszkrimináció történt, akkor a magyar külügy fel fog lépni, mint ahogy eddig is felléptek hasonló esetekben.

17.35 |

Puff Daddy háttértáncosának is jó lenne Polt

"Úgy ugrott el a kérdések elől, hogy az Puff Daddy bármelyik háttértáncosának a becsületére vált volna" - mondta Dorosz Polt Péternek. Szerinte is vannak korlátai a szólásszabadságnak, de hiába nem tetszik neki az Egészséges Fejbőr nevű együttes egyik száma sem, nem jelenti fel őket.

Polt arra kérte, hogy várja meg, mi lesz az eljárás eredménye.

17.35 |

Többen is feljelentették Dopemant

Polt Péter szerint több feljelentés is érkezett Dopeman száma miatt, ezért az ügyészség megvizsgálta a számot, és úgy találták, hogy fennáll a bűncselekmény gyanúja, de egyelőre még senkit nem gyanúsítottak meg.

17.33 |

Dopemant védi az LMP

Magyarország rémálma, avagy szűkül az előadói szólásszabadság? - ezzel a címmel intéz kérdést Dorosz Dávid LMP-s képviselő Polt Péter legfőbb ügyészhez. Dorosz Dopeman miatt kérdezi Polt Pétert, szerinte különös, hogy azok után indult ellene eljárás, hogy korábban többször kritizálta a kormányt.

17.20 |

Nem lesz benne a felvételi tájékoztatóban a tandíj

Hiller István MSZP-s képviselő szerint késik a felsőoktatási felvételi tájékoztató, mert "nem tudják kiszámolni, hogy mi mennyibe kerül". Azt kérdezi Hoffmann Rózsától, hogy ő tudja-e, hogy mikor jelenik meg, és mi szerepel benne.

Hoffmann Rózsa szerint a törvény december 15-ig ad határidőt a megjelenésre, jelenleg nyomdában van, és meg fog jelenni időben. Azt, hogy az egyes intézményekben mennyi az önköltség, azt majd csak a pótkötet fogja tartalmazni.

17.07 |

A börtön se olcsóbb, mint a segély

Kaufer Virág LMP-s képviselő szerint a kormány jövőre körülbelül 25 ezer embertől fogja elvonni a munkapótló támogatást, amivel szerinte körülbelül 7 milliárd forintot spórol az állam. Szerinte ha ezeknek az embereknek csak a 15 százaléka kényszerül majd fát vagy élelmiszter lopni, akkor a börtönre kell költeni majd ezt a pénzt. Arra kéri a kormányt, hogy ne vegy el ezt az utolsó "szalmaszálat" a szegényektől.

Soltész Miklós államtitkárnak az a célja, hogy átalakítsák a segélyezési rendszert, és ne legyenek olyanok, akik a segélyekre rendezkednek be.

17.02 |

A karácsonyra készül egy KDNP-s - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Karácsonyi üdvözlőlapokat csomagol a parlamenti ülés alatt Kovács Ferenc András KDNP-s képviselő

16.58 |

Nem paktáltunk le a minősítőkkel

Z. Kárpát Dániel szerint a kormány nemzetközi szervezetekkel kötött paktumok között vergődik, ahelyett, hogy a beindítanák a hazai termelést. Cséfalvagy Zoltán államtitkár szerint a kormány nem kötött, nem is tud paktumot kötni a hitelminősítőkkel, mint ahogy azt Z. Kárpát állította.

16.51 |

Lendvai Ildikó Népszavát olvas - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16.45 |

A gyerekek zsírosodnak majd a jegyeken

Rétvári Bence szerint az új utalványok haszna mind itthon marad, és azt a gyerekétkeztetésre fogják fordítani. "Senkitől nem veszünk el azért, hogy valakinek adhassunk" - mondta Rétvári, aki szerint ez "sikermegoldás".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Az új étkezési utalványok tervét mutatja Rétvári Bence

16.40 |

Ki zsírosodik az étkezési utalványokon?

A jobbikos Lenhardt Balázs azt szeretné tudni, hogy ki "zsírosodik" az új étkezési utalványokon. Szerinte olyanok kaptak megbízást az utalványra, akik nem tudják teljesíteni a megbízást, így több tízmilliárd forinttól esik el az állam, mert januárra nem lesznek kész az új utalványok, a régieket viszonyt már nem lehet használni.

16.31 |

"Szinte minden emelkedik"

Az MSZP-s Simon Gábor hosszan sorolja, mi mindennek ment fel az ára az elmúlt hónapokban. Bár az interpelleciójának az a címre, hogy "Mire elég a nyugdíj?" hozzászólása végén mégis azt kérdezte az illetékes minisztertől, mit szól ahhoz, hogy több fideszes polgármester városában nőttek a közüzemi díjak.

Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszul szocialista városvezetők városában történt díjemelésekre hozott példát, majd azt mondta, hogy a kormány mindent megtesz a nyugdíjak értékállóságáért.

16.24 |

Fellegi helyett Fónagy nem mondta el, mit akarunk az IMF-től

Fellegi Tamás helyett Fónagy János államtitkár válaszol az MSZP-s Szekeres Imrének arra, hogy milyen típusú megállapodást akar kötni a kormány az IMF-fel. Fónagy hosszan sorolta, milyen gazdasági okok vezettek ahhoz, hogy a kormány megkereste az IMF-et, de arra nem válaszolt, hogy a kormány milyen típusú megállapost szeretne kötni.

16.22 |

Zöldnácik, liberálisok

"Nem értettem az irodalomelméleti eszmefuttatását, mert amíg liberálisozott, zöldnáciztak mögöttem, csak a jegyzőkönyv kedvéért mondom" - mondta az LMP-s képviselő az államtitkárnak a mögötte ülő fideszes képviselőkre mutatva. Szilágyi szerint a kormány nem fogja tudni a csipszadót az egészségügyi dolgozók bérére fordítani. Nem fogadta el az államtitkár szerinte "minősíthetetlen" válaszát, a parlament többsége viszont igen. 

16.16 |

A kormány tisztában van az egészségügy helyzetével

Halász János államtitkár szerint az LMP-s képviselő pont olyan szélsőséges álláspontot képvisel, mint annak idején "Gyurcsányék", akik arra bíztatták a fiatalokat, hogy hagyják el az országot. Az államtitkár azt is számon kérte a képviselőtől, miért használta fel Szabó Lőrinc Az Egy álmai című versét a felszólalásához.

Halász szerint a kormány tisztában van az egészségügyi dolgozók helyzetével. Szerinte az idei évben már visszafordult az elvándorlás, több mint hatszáz rezidens kapott ösztöndíjat. A kormány elkötelezett az egészségügyi dolgozók bérének rendezésére, ezért a csipszadóból befolyó összeget is erre a célra fogják fordítani - jövőre szerinte 15 milliárd jut erre a célra.

16.13 |

19 nap van hátra a Magyar Köztársaságból

Az LMP-s Szilágyi László elmondta, hogy a honlapján van egy számláló, ami szerint már csak 19 nap van hátra a Magyar Köztársaságból. "Ez önmagában is nagyon szomorú" - mondta, de egyben azt is jelent az új év, hogy aktiválódni fognak a rezidensek, orvosok letétbe helyzett felmondólevelei. Szerinte felháboító, hogy Szócska Miklós államtitkár még mindig türelmet kér az ágazattól. Szerinte az orvosok, rezidensek nem kérnek túl sok pénzt, ezrét rendezni kellene a helyzetüket.

16.07 |

Megdöbbentették a szlovákok a komáromi polgármestert

A fideszes Molnár Attilát megdöbbentette, hogy Szlovákia elvette a szlovák állampolgárságot attól a férfitől, aki felvette a magyar állampolgárságot, különösen azért, mert ő is ott volt, amikor a férfi felvette. Molnár azt szeretné tudni, mit tesz Magyarország az ügyben.

Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint Szlovákia diszriminálja Magyarországot. Németh Zsolt szerint a kormány a múlt héten az EBESZ-t és az Európai Bizottságot is tájékoztatta az ügyről.

Előző
Következő