Blokáddal kezdődött, hazaárulózással végződött - Így zajlottak a kormányellenes tüntetések

2011.12.23., 9:27

Többezres kormányellenes tüntetés volt péntek délután a Kossuth téren, miközben bent a Parlamentben sorban fogadott el a kormánypárti többség több fontos törvényt. A demonstrációt az LMP hirdette meg, és hivatalosan fél 6 körül véget ért ugyan, sokan maradtak még a téren, és a kormányt bíráló jelszavakat skandáltak (részletek itt).

Délelőtt az LMP-nek már volt egy demonstrációja, amikor a párt képviselői és szimpatizánsai leláncolták magukat a bejáratokhoz, hogy így tiltakozzanak a kormányzati intézkedések ellen. A résztvevőket - összesen 43 embert, köztük 15 országgyűlési képviselőt - a rendőrök előállították, még a demonstrációhoz csatlakozó Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőt is. Később mindannyiukat elengedték (részletek itt).

Eközben a parlament rohamtempóban fogadta el a családvédelmi, az új választási rendszert megalkotó, a felsőoktatási, valamint a pénzügyi stabilitási törvényt pénteken - ez utóbbi kétharmados jogszabályban rögzítené az egykulcsos szja-t (részletek itt). Kövesse végig a fordulatos nap történéseit!

22.17 |

BRFK: Mindenkit kiengedtek az előállítottak közül

Mindenkit kiengedtek a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gyorskocsi utcai fogdájából azok közül, akiket előállítottak az LMP Kossuth téri demonstrációján - közölte a BRFK péntek késő este az MTI-vel. Összesen 43 embert - köztük 15 országgyűlési képviselőt - állított elő pénteken a Parlament elől személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a BRFK.

21.57 |

LMP: Két embert még nem engedtek ki

Két embert nem engedtek még ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gyorskocsi utcai fogdájából azok közül, akiket előállítottak az LMP Kossuth téri demonstrációján - közölte Szél Bernadett, az LMP választmányi szóvivője péntek este. A BRFK későbbre ígért tájékoztatást az MTI-nek arról, hányan vannak még a Gyorskocsi utcai fogdában.
19.17 |

Már a rendőrök is hazamentek

A sorfalat álló rendőrök is levonultak, már csak néhányan álldogálnak a Parlament előtt. Mindössze két tucat tüntető maradt a téren.

19.05 |

Árok Kornél hívei még maradnak

Tudósítónk szerint Árok Kornél támogatói tüntetnek jelenleg is a Parlament főbejáratával szemben, maga Árok viszont már hazament. Körülbelül három tucat ember van még a téren, ahonnan hazament már az előbb még velük vitatkozó Gaudi-Nagy Tamás is.

19.04 |

"Nem lehet más!" - videó a tüntetésről

 

19.01 |

Még nem engedtek ki minden előállított tüntetőt

43 főt, köztük 15 fő országgyűlési képviselőt állítottak elő a Budapesti Rendőr-főkapitányságra az Országgyűlés épülete elől személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt - olvasható a BRFK közleményében. A rendőrség szerint az előállított személyekkel önként utazott 11 országgyűlési képviselő. A BRFK közleménye szerint ezek a képviselők akadályozták az előállítottak rendőrautóból való kiszállítását és az előállító helyiségbe történő kísérését, ezért a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértésének elkövetése miatt őket is előállították. A képviselők már elhagyták a rendőrség épületét.

A Kossuth téren zajló tüntetésen korábban azt mondta egy bemondó, hogy az előállított aktivistákat kiengedték. Az előállított aktivistákra a rendőrségi közlemény nem tér ki, de az [origo] nem hivatalos rendőrségi forrásból úgy tudja, hogy nem minden előállított aktivistát engedtek ki, hanem csak egy részüket, a többiek kihallgatása pedig jelenleg is folyamatban van. A képviselőkhöz hasonlóan őket is a személyi szabadság megsértésének bűntettével gyanúsítják.

18.57 |

Összevesztek egy jobbikossal a tüntetők

Összeszólalkozott a téren gyülekező néhány tucat ember a Parlamentből távozó Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselővel. Tudósítónk szerint azt kiabálták neki, hogy "nácikra nincs szükség", mire Gaudi odament hozzájuk, és azt mondta, ő is "a diktatúra ellen dolgozik".

18.49 |

Esik a hó, de visszajöttek a tüntetők

Visszajött mintegy ötven tüntető a Parlament főbejáratával szemben levő területre, miközben megindult a hóesés. Tovább kiabálják, hogy "bóvli", meg "Gyorskocsi". Közben a Parlamentből már mindenki hazament, oltják le a villanyokat - jelentette tudósítónk.

18.39 |

Kiürült a Kossuth tér

A parlamenti ülésnap eseményeiről itt olvashat el egy rövid összefoglalót, az LMP délelőtti akciójáról itt, a délutáni Kossuth téri tüntetésről itt talál részleteket. A pénteki eseményekről így számolt be a külföldi sajtó.

18.33 |

Filctollas tiltakozó ellen léptek fel a rendőrök

Egy nő filctollal összefirkálta a Kossuth téren lévő fotókiállításnak fehér lemezből készült tartóállványait. Olyasmiket írt rá, mint "szemét Orbán", "takarodj", "Klubrádió". A rendőrök igazoltatták, és szabálysértési feljelentést tesznek ellene.

18.25 |

Feloszlott a tömeg

Negyed hét után, ahogy a távozó képviselők elfogytak, a tömeg is oszlani kezdett. Pár perccel fél hét előtt már csak néhány tucat ember lézeng a Parlament körül. A rendőrök még a helyükön vannak a parlamenti lánckordon belső oldalán, jelentette tudósítónk. Időnként szállingózik a hó, csípős hideg van a Kossuth téren.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Sorbaálltak a rendőrök a Parlament körül

18.18 |

Képek az LMP-s tüntetésről

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

18:12 |

Hangorkánnal fogadta a tömeg a távozó képviselőket

A parlamenti ülés befejeződött. A távozó képviselőket a tüntetők hatalmas hangorkánnal fogadták. Tudósítónk szerint többen fütyülnek és kürtöt fújnak, a tömeg pedig azt skandálja, hogy "hazaárulók" és "szavazógép".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Tállai András államtitkárt is kiabálás fogadta a távozásakor

18:05 |

Mentőautó érkezett a Kossuth térre

"Kőbányába!", "diktátor", "bóvli", "húzzatok el!" - ezeket a jelszavakat kántálja a tömeg a Kossuth téren. Az [origo] helyszíni tudósítója szerint rendőrök érkeztek a térre, akik felsorakoztak a parlament parkolójában, de egyelőre nem csinálnak semmit. Egy szirénázó mentőautó is a térre érkezett, amelybe a saját lában beszállt egy sötét sapkás férfi, azt nem tudni, hogy miért. Tudósítónk szerint a parlament ablakaiból többen is kikukucskálnak a tömegre, és van, aki fényképez is.

18.03 |

Lezárták a parlamenti ülést

Vége a parlamenti ülésnek, a levezető elnök boldog karácsonyt kívánt.

18.02 |

Juhász Ferenc visszament a Parlamentbe

Felfüggesztették Juhász Ferenc egykori honvédelmi miniszter mentelmi jogát is, akit a Honvédelmi Minisztérium körüli korrupciós ügyekkel összefüggésben gyanúsítanak. Juhász kérte a mentelmi joga felfüggesztését - mondván, szeretné bebizonyítani, hogy nem követett el semmit. A szocialista politikus, aki eddig nem volt az ülésteremben, most megjelent, és fel akart szólalni az ügyében. Azt mondta, bár szívesebben lenne "az utca másik oldalán" - feltehetően a kint zajló tüntetésre célzott -, el kell mondania, hogy sem szándékosan, sem véletlenül nem okozott kárt. "Karaktergyilkos kampány" folyt ellene Budai Gyula kormánybiztos vezetésével, mondta, és "aljas, mocskos pletykáknak" nevezte az ellene felhozottakat. A parlament egyhangúan megszavazta Juhász mentelmi jogának felfüggesztését.

17.49 |

LMP-s sípot fúj a szocialista - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Ujhelyi István (MSZP) sípol a tüntetők között

17.48 |

Zugírászattal gyanúsított képviselőről döntöttek

Mentelmi ügyekről dönt az ülés végén az országgyűlés. Például Horváth Zsolt ügyéről, akit zugírászattal gyanúsítanak. A fideszes képviselő áll a vizsgálat elébe, ezért maga kérte a mentelmi joga felfüggesztését, amelyet meg is szavazott a parlament.

17.43 |

Megvan az utolsó törvény is

287 igen szavazattal elfogadta a parlament a fideszes Vas Imre és Papcsák Ferenc törvényjavaslatát is, amely az igazságszolgáltatást érintő egyes törvényeket módosít.

Előző
Következő